Přeskočit na hlavní obsah

Jarní dumání (7)


Autorkou tohoto projektu je Syki z Knižního doupěte. Více informací o projektu naleznete ZDE.
Cílem tohoto projektu je zamyslet se nad jednotlivými tématy. A téma sedmé je toto:

Délka četby

Já osobně jsem již od malička byla vedena ke čtení knih, za což vděčím své milované mamince. Takže jsem byla vždycky zvyklá knihy číst a nikdy mi to nedělalo žádné problémy. A jelikož jsem četla často, mé tempo čtení se začalo zrychlovat. Ale i když se mé tempo čtení zrychlilo, tak naopak přibyly povinnosti navíc, takže knihy nečtu tak rychle, jak bych chtěla.

Pokud mám čas, volno a nemusím chodit do školy, tak knihu čtu v průměru dva až tři dny. Nicméně dosti záleží na tom, jak mě kniha baví. Někdy ji pak čtu klidně i týden nebo déle. A když mě nebaví vůbec, tak ji raději odložím, protože je to pro mě prostě ztráta času, který bych mohla věnovat knihám lepším.

Avšak když chodím do školy, tak čtu o dost méně, než bych chtěla. Vzhledem k dojíždění přijíždím domů později než mý spolužáci, tak mám méně času na zbytek věcí, jako je učení a navíc jsem kolikrát hodně unavená. A ke čtení se prostě nedokopu. Jako třeba včera. Celý den jsem si slibovala, že si budu večer číst, že tu knížku bych číst měla a nakonec jsem usnula. :D
Když tedy chodím do školy, čtu spíše o víkendu. Za víkend jsem obvykle schopná přečíst jednu celou knihu, nezávisle na její délce. O víkendu prostě mívám čas, obzvlášť když je ošklivé počasí, a to jsem pak klidně schopná číst půlku dne v kuse, pokud mě kniha baví.
Vím, že spousta lidí si bere knihy třeba do školy a čte tam, když jinde nemá čas, ale v tomhle já mám smůlu. Za prvé, tahat knížku do školy je pro mě zátěž navíc, protože už tak mám dost učebnic. A za druhé, nemám hodiny, na kterých bych si dovolila číst si a při volných hodinách spíše kecám se spolužáky.
Nejlepší samozřejmě je, když jsem nemocná či jsou prázdniny. To má pak člověk kupu času. V tom případě jsem schopná za týden přečíst i dvě či tři knížky. Nejvíce knihy jsem jednou přečetla za Vánoční prázdniny a těch bylo nějak deset. :D

Z tohoto vyplývá, že bych za měsíc měla přečíst zhruba pět knih. A to by docela odpovídalo. I když někdy jich je více, jindy zase naopak méně. Také záleží na tom, jestli počítat povinnou četbu či ne. Té jsem se poslední dobou také začala věnovat a ta mě samozřejmě okrádá o čas na jiné knihy, které bych si ráda přečetla.

Některé knihy jsem schopná přečíst i třeba jen za den či jen pár hodin. Nejrychleji jsem přečetla šestý a sedmý díl Harryho Pottera. Tyhle knížky mi každá zabraly asi jeden den a to to nejsou žádné jen pár stránkové knížky, že. :)
Naopak se mi už i stalo, že jsem knihu četla celý měsíc. To bylo vždycky jen pár stránek za den. Ale bohužel si nevzpomenu, co to bylo, což může svědčit o tom, že se mi ta kniha příliš nelíbila.

Podle čeho si vybírám knihy ke čtení? Nu, to je různé. Nicméně, jelikož si spoustu knih půjčuji z knihovny, tak přednostně čtu ty, které mám vrátit nejdříve. Přece jenom nechci dostat pokutu, že. Vím, že někteří neradi čtou knihy, do kterých jsou "nuceni". Ale mně to nevadí. Tak nějak jsem už zvyklá, jelikož tohle provozuji už pár let. Avšak sem tam si přečtu knihu, na kterou mám náladu, než knihu, kterou musím vrátit.

Co se týče rozečtení sérií, radši si dávám mezi jednotlivými díly pauzu. Více mi to pak vyhovuje. Navíc kolikrát nemám ani jinou možnost, že. Pokud mám pauzu mezi jednotlivými díly, lépe se mi děje knih uloží v hlavě. Teď mám třeba rozečtenou sérii Kate Daniels. Třetí díl z této série jsem ještě nečetla, protože se mi pak nechce dlouho čekat na díl čtvrtý. Proto zatím úspěšně odolávám a knihu jsem pořád nečetla.

Najednou čtu většinou dvě, maximálně tři knihy. Možná bych zvládla i více, ale většinou mě štve, že tu první jsem ještě nedočetla a tak předně čtu ji. Až pak se pořádně pouštím do té další. Proto mám někdy jednu knihu rozečtenou dost dlouho, nó. I když ji pak přečtu za dva dny. To je pro mě prostě typické.

Nu, k tomuto tématu to bude z mé strany vše. Jak jste na tom vy? :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.