Přeskočit na hlavní obsah

Recenze: Tessia – Zrození čarodějky (Dějiny sachakanské války)

Autor: Trudi Canavan
Originální název: The Magician's Apprentice
Přeložila: Martina Plechatá
Počet stran, vazba: 480 stran, hardback
Nakladatelství: Zoner Press, 2011
Něco málo k ději
Tessia je mladá dívka, žíjící ve městě Mandryn. Její otec je zdejší léčitel a Tessia je jeho pomocnice. Ona sama netouží po ničem jiném, než se také stát léčitelkou a jednou po svém otci převzít jeho práci.
Nicméně pak náhle zjistí, že má magické schopnosti. Jelikož se projeví samy od sebe, je takzvaná předurčená a lord Dakon si ji musí vzít do učení. To se nelíbí jeho učedníkovi Jayanovi, který se bojí, že se tím jeho výcvik protáhne. Proto na Tessii od začátku není nijak milý. Tessii nyní čeká spousta práce a spousta komplikací.
Za hranicemi, v zemi jménem Sachaka, mág Takado plánuje opětovné ovládnutí Kyralie. Takadovi se nakonec podaří nashromaždit dostatek spojenců, svůj plán promění ve skutečnost a na Kyralii zaútočí.
Souběžně s tímto nám kniha odhaluje příběh Stassy. Mladé ženy, která se ocitá v pro ní neznáme zemi, bez přátel a bez podpory rodiny. Musí se přizpůsobit zdejším zvykům, ale hlavně nepodrobit se svému otci a neztratit tak samu sebe.

Autorka a styl psaní
Tuto knihu napsala má oblíbená spisovatelka Trudi Canavan. Trudi Canavan je známá australská spisovatelka fantasy a za své knihy získala už několik ocenění. Nejznámější je asi Trilogií o černém mágovi. Ta je zasazena do stejného prostředí jako Tessia, ale odehrává se o nějaké to století později. Na Trilogii o černém mágovi navazuje Trilogie Zrádkyň, která se odehrává jen několik let po posledním díle Nejvyšší lord. Kromě toho má Trudi Canavan ještě na kontě trilogii Věk pěti.

Já sama jsem Trilogii o černém mágovi četla, tudíž mohu říct, že styl psaní u Tessie je stejný jako v předchozích knihách. Autorka i zde knihu vypráví z pohledu hned několika postav - hlavně z pohledu Tessie, učedníka Jayana, lorda Dakona, otroka Hanary a Stassy. Přestože nemáte nikde dopředu označené, kdo je právě vypravěčem, docela rychle to pochopíte a přizpůsobíte se.
Trudi Canavan díky tomu dává možnost pohlédnout na příběh z různých úhlů, dává vám možnost prožívat různé příběhy. Protože příběh Stassy tolik nesouvisí s příběhem ostatních, ale to vůbec nevadí. Sám o sobě je totiž dost zajímavý.
Trudi Canavan umí skvěle popisovat, vysvětlovat a prostě píše vážně krásně. Mně její styl psaní plně vyhovuje. Ona ten příběh z pohledu více postav vyprávět vážně umí. A věřte mi, že né každý spisovatel to dokáže. Já sice preferuji knihy, které vypráví více osob, ale někdy to knize spíše škodí. Avšak zrovna v Tessii tomu tak není.

Příběh, průběh děje
Jak už jsem psala výše, v knize je jakoby vyprávěno více příběhů. I když příběh Tessie, Jayana, lorda Dakona a Hanary spolu plně souvisí. Kdežto ten Stassy jen okrajově, jinak je zaměřený trochu jinak.
Zrovna příběh Stassy mě bavil moc, možná, že i nejvíce. Nicméně řekla bych, že někomu by mohl přijít trochu nudnější. Není totiž tak akční, což je logické, když druhou hlavní dějovou linií je válka, která prostě akční je, že.
Oba příběhy mají hlavu a patu, jsou hezky promyšlené a dá se v nich nalézt spousta souvislostí třeba s Trilogií o černém mágovi. To se mi velmi líbí. Pokud jste četli Trilogii o černém mágovi, určitě se vám spousta věcí spojí a vy si jen budete říkat: "Tak takhle to vzniklo!" Alespoň to se stávalo mně.
Pokud se bojíte, že by jste příběh nemuseli chápat, když jste Trilogii o černém mágovi nečetli, tak se rozhodně bát nemusíte. Společně to zas tolik nesouvisí. Prostě to je nový příběh, který je hlavně zasazen do stejného prostředí. Vše je vysvětleno tak, aby jste to pochopili bez znalosti předchozí trilogie.

Děj plyne velmi dobře. Nikde se nezadrhává, ani jsem tam nenašla žádné vyloženě nudné pasáže. Vždycky byly nějak zajímavé. Kniha se díky tomu čte poměrně snadno a vlastně i rychle. Já, jelikož jsem měla čas, jsem knihu přečetla za víkend, což u mě svědčí o tom, že mě to bavilo a četlo se to dobře.

Prostředí
Autorka nám zde představuje úplně jiný svět, který si vytvořila. Seznamuje nás tu hlavně s zemí Kyralie a Sachaka, i když zmiňuje i některé další. O těch toho čtenář může více zjistit v dalších knihách od této autorky.
Každá země má svou historii, která je sem tam namátkou zmíněná. Každá země má svojí specifickou kulturu, která je odlišná od té druhé. Všechny kultury, tradice, zvyky, zákony, to všechno je prostě krásně promyšlené. Autorka se na tom vyhrála a to vážně oceňuji, i když se určitě inspirovala nějakou skutečnou historií, skutečnými zeměmi. Její svět se mi moc líbí, i když v takové Sachace bych žít opravdu nechtěla.
Její svět neobývají nějaké nepřirozené bytosti, mystičtí tvorové a tak podobně. Nicméně lidé zde vládnou magií. Autorka má vytvořenou svou vlastní teorii ohledně magie, která mě nijak nepřekvapila, jelikož jsem ji už znala z předchozích knih. Avšak bylo zajímavé si číst, jak ještě lidé nemají tu magii tolik rozvinutou, jak prostě ten svět není ještě tolik vyspělý jako v Trilogii o černém mágovi. Bylo zajímavé to porovnávat. Jak se co změnilo a co je naopak stále stejné.

Postavy
Abych byla upřímná, nejdříve jsem se docela dost bála toho, že mi postavy budou příliš připomínat ty z Trilogie o černém mágovi. Naštěstí k tomu nedošlo. Autorka vytvořila úplně jiné charaktery, jiné osobnosti, naprosto nové postavy, což mě vážně potěšilo.
Postavy mi přišli takové strašně reálné, jako celý příběh. Plně jsem chápala jejich jednání, proč některé věci dělají, i když nebyli tak úplně správné. V jejich chování jsem neobjevila žádné nelogické podivnosti. Je vidět, že autorka měla nějakou pevně danou představu o každé postavě a o její roli v příběhu. A toho se po celou dobu držela.
Co se týče jednotlivých postav, tak nebyla snad žádná, kterou bych vyloženě neměla ráda. Ale nejvíce si mě získala Stassa. Líbilo se mi jak byla odlišná, v zemi, kterou nezná a přesto si dokázala poradit. Hrozně moc by mě zajímal celý příběh Stassy. Hlavně jak by to s ní bylo, kdyby kniha ještě pokračovala. Chci o ní vědět víc! :D
Tessia si mé srdce získala svou láskou k léčitelství a svou snahou se ho i nadále držet. Bylo zajímavé vidět, jak se díky ní vyvíjí něco, co je v Trilogii o černém mágovi úplně normální a běžné.
Dle mého názoru si tu každý najde svého oblíbence. Ať už to bude právě Tessia, učedník Jayan či otrok Hanara. Na výběr tu je dost, i hodně vedlejších postav, které jsou mnohdy také velmi sympatické.

Pocity, dojmy, hodnocení
Kniha mě příjemně překvapila. Tedy, čekala jsem, že bude dobrá, ale nemyslela jsem si, že bude až tak dobrá! Trudi určitě nezklamala, byla to ta stejná Trudi Canavan, jejíž Trilogii o černém mágovi jsem si tolik zamilovala. Přečtení této knihy byla milá změna, když jsem v poslední době četla hlavně YA knihy. Ale nejvíce si užívám knížky jako je právě Tessia.

Z knihy prostě jsem nadšená! To vám možná i napovídá délka recenze, jelikož nic delšího jsem zatím ještě nenapsala! :D Knihu doporučuji všemi deseti! Zároveň s tím doporučuji i ostatní knihy od Trudi Canavan, protože její tvorba je prostě skvělá, něčím jedinečná a nápaditá. Tudíž pokud nebudete mít co číst, šáhněte po Trudi Canavan!

Konečné hodnocení:
10/10

Kam dál:
Zdroj obrázků:
www.deviantart.com

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.