Přeskočit na hlavní obsah

Recenze: Polibek pro Annu

Autor: Stephanie Perkins
Originální název: Anna and the French Kiss
Přeložila: Jana Montorio Doležalová
Počet stran, vazba: 344 stran, hardback
Nakladatelství: CooBoo, 2012

Něco málo k ději
Annu čeká její poslední školní rok na střední. Jenže místo, aby se připravovala na maturitní ples, užívala si chvíle volna se svou nejlepší kamarádkou Bridge a randila s Tophem, se kterým to začínala vypadat nadějně, je poslána do Francie, do Paříže a ona přitom neumí ani slůvko francouzsky! Má tam zůstat celých devět měsíců! Pro Annu je to naprosto příšerná představa. Hlavně proto, že se jí nikdo, ale vůbec nikdo neptal.
Anně nezbývá nic jiného, než se vším smířit. Avšak postupně zjišťuje, že by to nemuselo být tak hrozné. Najde si nové přátele a hlavně pozná naprosto úžasného kluka. Jen kdyby nebyl zadaný...

Autorka a styl psaní
Autorkou této kniha je americká spisovatelka Stephanie Perkins. Pokud se nemýlím, Polibek pro Annu je autorčina prvotina. A řekla bych, že velmi povedená prvotina, ale proč, to se dozvíte níže. Nicméně tato kniha má i na portálu GoodReads dosti vysoké hodnocení. Loni této autorce vyšla knížka Lola and the Boy Next Door a příští rok je v plánu kniha Isla and the Happily Ever After.

Kniha je určitě napsaná čtivě a když se do ni člověk jednou pustí, těžko ji už odloží. Ale ze začátku mi trochu překážela nespisovnost. Nevím jak velký díl na tom má překlad , ale místy mi ta nespisovnost přišla až přehnaná. Jako by tam byla "nacpaná" násilím, protože až tolik toho být nemuselo. Na začátku to knize spíše ubližovalo a řekla bych, že z Anny to dělalo hloupější osobu než měla být. Pak se naštěstí začaly objevovat další postavy a ten výskyt nespisovných slov se zmenšil na úměrný počet, který se dal přežít.
Sice má kniha trochu pomalejší rozjezd - na prvních asi šedesáti stránkách se toho zas tolik neděje a člověk se spíše seznamuje s Annou a jejím životem, ale pak je to už zajímavější a kniha ubíhá hezky plynule.

Příběh, průběh děje
Abych byla upřímná, já dívčí romány nečtu. Nevím proč, ale vždycky mi přišli tak nějak... stupidní. Jo. Ale zase musím říct, že jsem poslední dívčí román jsem četla nějaký pět až šest let zpět. A vůbec mě to nebavilo. Já byla spíše na dobrodružné knížky, na fantasy nebo prostě na to, kde je nějaká akce. Jenže jsem už o něco povyrostla, že. A teď mám ráda romantické filmy, tak proč nezkusit nějakou romantickou knížku? Abych byla upřímná, jsem ráda, že jsem šáhla po Anně. Ta mi totiž ukázala, že i romantická kniha může být moc fajn.

Ke knize jsem i přes samou chválu přistupovala mírně skepticky, ale zároveň jsem se modlila, aby mě bavila. A k mému překvapení mě opravdu bavila! Jistě, není nijak extra akční a nemá nijak zamotanou zápletku, ale má spoustu věcí, která se mi na ní líbily. Nemyslela jsem si, že by mě mohl bavit příběh, kde se řeší lidské vztahy. I když Anna není jen o těch vztazích. Je tam spousta jiných věcí, kvůli které tu knihu zbožňuji. Kupodivu je v knize i dost zvratů. Některé jsem odhadovala, jiné mě vážně moc překvapily, za což má kniha určitě velké plus. Děj se nedá nijak snadno odhadnout a to mě fakt těší. A prostě věřte, že ta kniha je skvělá!

Co se týče průběhu děje, tak jak už jsem říkala, kniha plyne krásně. Jsou tam humorné momenty, momenty romantické, ale i momenty velmi smutné. Autorka to všechno krásně složila dohromady a vytvořila moc hezký příběh.

Prostředí
Celý příběh se odehrává v romantické Paříži. Já sama jsem v Paříži nikdy nebyla, ale určitou představu o ní mám. Potěšilo mě, že autorka všechno popisuje docela hezky, věrohodně a já jsem si taky krásně mohla představit místa, která hrdinové navštěvují. Není to žádný fiktivní svět. Je to svět reálný. A já pevně doufám, že se jednou do Paříže podívám. Hezky s Annou v ruce a podívám se na popsaná místa. :)

Postavy
Ty postavy byla tak... lidské. Jo, prostě lidské! Normální, zranitelní puberťáci, skoro jako já. A to se mi neuvěřitelně líbilo. Z knih jsem prostě zvyklá jen na osoby, které jsou nějak výjimečné, ať už se to týká původu či nějakých nadpřirozených sil. Ale tady. Tady byli všichni docela normální. Kupodivu se mi to líbilo a moc.

Anna byla docela sympatická. I když jsem měla chvilky, kdy trochu štvala, ale těch chvil bylo naštěstí málo. Moc se mi zamlouvala její oblíbenost filmů a chození do kina. Taky mám filmy ráda, jen na ně nemám tolik času. Ale naprosto jsem se s Annou sžila, když se dozvěděla, že musí do Francie a když tam nakonec zůstala. Plně jsem s ní soucítila. Chudák, francouzsky uměla jen dvě slůvka. Já sama se francouzsky učím, už třetím rokem, ale pamatuju si velký nic. :D
Ze St. Claira jsem samozřejmě byla úplně pryč. Protože to je kluk splněných snů! Už jenom jako kámoš. Božééé, já chci svého Étienna! Ach jó. Proč jsou takový kluci jen v knihách? :D To je fakt, fakt moc nefér.
Co se týče těch dvou, kolikrát jsem měla velkou chuť na ně začít křičet, aby se už konečně vzpamatovali a přestali dělat blbosti. Aby si už konečně uvědomili, jak moc se k sobě hodí. Měla jsem sto chutí jim dát pár facek kdykoliv se hádali. Strašně moc se mě jejich vztah dotýkal a všechny pocity Anny jsem prožívala společně s ní. To se mi u knihy moc nestává. Tahle na mě vážně moc zapůsobila.

I ostatní postavy se mi moc zamlouvaly. Byly většinou fajn. Až na otce St. Claira či Anny. Těm dvěma jsem taky chtěla dát pár facek. A jednu chvíli i Bridge. Ach jó, já bych každého chtěla hned profackovat. :D Ale třeba by se jim rozsvítilo. ^^
Pocity, dojmy, hodnocení
Po téhle knize jsem byla emočně úplně vyšťavená. I když až teď si plně uvědomuji, jak moc silně na mě působila. Jak jsem všechno prožívala s postavami. A musím říct, že tohle se mi líbilo. Já bych vážně nečekala, že se mi někdy bude líbit něco tak prostého, bez toho, aby tam bylo nějaké nadpřirozeno či nějaké násilí (protože přiznejme si, v dnešní době je ve spoustě knih násilí). Prostě se jednalo o něco roztomile hezkého, co mě úplně překvapilo, protože jsem nic takového nečekala. Z knihy jsem jednoznačně nadšená a všem ji všemi deseti doporučuji. I nečtenářům romantických knížek. Tahle vás totiž naprosto dostane a pobaví.

Konečné hodnocení:
10/10

P.S. - Omlouvám se, že tu dlouho nepřibyla žádná recenze, ale četla jsem jen díly ze sérií, které mám dlouho rozečtené a nějak mi nepřišlo dobré na ně psát recenze, když jsem nepsala svůj názor k předchozím dílům. Za to teď slibuju, že se polepším a ještě tento týden se tu nějaká recenze objeví. :)

A ještě nakonec přidávám song ke knize v rámci Zpěvavého léta. Je to v souhrnu k tomuto projektu, ale nevidím důvod, proč bych to nemohla dát i sem. :)




Zdroj obrázků:
www.deviantart.com

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!