Přeskočit na hlavní obsah

Moderní zpracování pohádek aneb co dnes scénáristi nevymyslí

O sepsání tohoto článku uvažuji už pár dní, jen jsem zatím nebyla schopná se k němu dokopat. Nicméně dneska jsem si řekla, že už ho sepsat prostě musím.

Téma tohoto článku mě napadlo vlivem soutěže Once Upon a Time, která na blogu ještě stále probíhá. A o čem vlastně přesně chci psát? Nu, o tom, že poslední dobou je docela trendem si klasickou pohádku upravit k obrazu svému a vytvořit z ní jakousi moderní verzi. Ve které nemůžou kupříkladu chybět vlkodlaci.

A to už se dostáváme ke konkrétnímu příkladu. Tím jest pohádka Červená Karkulka (IMDb, ČSFD), kterou si studia vzala do parády jako první. A tak jsme se v roce 2011 dočkali verze, ve které je Karkulka poněkud natvrdlá a nesympatická a vlkem tu je krvelačný vlkodlak. Jistě každý ví co tvůrce vedlo právě k vlkodlakům - nebylo za tím nic jiného než aktuální popularita Stmívání. I když... Co by člověk mohl čekat, když film režírovala Catherine Hardwicke, která stojí právě za Stmíváním? A řeknu vám, že tenhle film se pohádce o Červené Karkulce podobá jen velmi vzdáleně. A jak jste možná pochopili z předchozích vět, vůbec se mi nelíbil. Já se vlastně na něj koukala jen kvůli obsazení. To jest dost sympatické. Říkala jsem si, že taková Amanda Seyfried či Gary Oldman by přece nehráli až v tak špatném filmu. Omyl. Já osobně si myslím, že tvůrci ten film měli pojmenovat úplně jinak. Ale tím "Červená Karkulka" mě akorát naštvali, protože ke Karkulce to má fakt daleko.

Nicméně v nových zpracováních pohádek se pokračuje. Tento rok se filmová studia rozhodla zaměřit na Sněhurku. A tentokrát vznikly dokonce filmy dva! Prvním jest Sněhurka a lovec (IMDb, ČSFD), druhým Sněhurka - v originále Mirror, Mirror (IMDb, ČSFD).
Upřímně, ani jeden z filmů není té klasické pohádce o Sněhurce příliš podobný, i když ta Sněhurka a lovec má k pohádce o Sněhurce blíže, aspoň podle mě.
Co se pak týče samotných filmů - ta Sněhurka a lovec mě zaujala už podle prvních ukázek. Rozhodně aspoň jako jakýsi fantasy film. Vlastně je film o tom, že zlá královna Sněhurku několik let vězní, jenže Sněhurka pak zdrhne a právě Lovec ji má najít. Nicméně jak to je i v klasické pohádce, Lovec se nakonec rozhodne Sněhurce pomoct. A Sněhurka má v plánu se zlé královny zbavit. A nakonec se mi film velmi líbil - snad jen Kristen Stewart mi na Sněhurku příliš nesedla. Na film se vážně dá koukat. A rozhodně to v tomto případě dopadlo lépe než u Karkulky.
(A trochu mimo - pokud vás zajímá filmový druhý díl Hunger Games, ve Sněhurce a lovci můžete vidět herce, který v HG ztvární Finnicka. Dříve jsem si ho nedovedla do té role představit, po Sněhurce už ano. Ve Sněhurce hraje Williama, kdyby to někoho tedy zajímalo.)
Mirror, Mirror na mě působí jako jakási... parodie na Sněhurku, řekla bych. Mirror, Mirror je film plný barev, úžasných kostýmů a velmi hloupých vtipů. I když občas pobaví, nu. Ale mě osobně to moc nesedlo, fakt ne. Tenhle film mi stačil vidět jen jednou, vážně. A já osobně vám ho nedoporučuji. Je to prostě taková divná Sněhurka, no.
(Nicméně opět trochu mimo - Sněhurku v tomto filmu ztvární Lily Collins, která v současné době natáčí film Město z kostí, kde si zahraje hlavní hrdinku Clary. Takže pokud chcete vědět jak třeba hraje, zkuste se mrknout...)

Ale pokud si myslíte, že s filmovými zpracováními pohádek je konec, tak se mýlíte! Dokonce jsou už známý dva další filmy, jež by měly být inspirovaný právě pohádkami.
Prvním jest film Jeníček a Mařenka - Lovci čarodějnic (IMDb, ČSFD). Ten nás v kinech čeká v roce 2013. A o čem to je? Nu, jak napovídá název, tentokrát zde máme inspiraci pohádkou O perníkové chaloupce. Ve filmu by mělo jít o to, že Jeníček s Mařenkou přežili útok čarodějnice, vyrostli a teď se živí lovem a likvidací čarodějnic. Což zní... zajímavě a trošku podivně zároveň, řekla bych. Proto jsem dost zvědavá co z toho nakonec vypadne. Navíc je mi na filmu sympatické obsazení - Gemmu Arterton mám ráda a Jeremy Renner mě zaujal v Avengers, ale i v dalších filmech. :) K tomuto filmu vlastně už byla i uvedena ukázka:


A pak se ještě na rok 2014 chystá film Maleficent (IMDb, ČSFD). Pokud vám jméno Maleficent nic moc neříká, tak se vám ani nedivím - já ho taky docela dlouho neznala. Nicméně jak teď už vím, Maleficent je čarodějnice z pohádky O Šípkové Růžence, která stojí právě za Růženčinou kletbou. I když, v případě té americké verze bych měla spíše mluvit o princezně Auroře. Takže jak jste asi pochopili, tenhle film stojí na Šípkové Růžence. I když spíše té americké, disneyovské, hádám. Ale jinak o tom filmu nic moc nevím - snad jen můžu soudit, že půjde hlavně o příběh čarodějky Maleficent, když se podle ní film jmenuje? Nevím. Co ale vím jest to, že Maleficent si zahraje Angelina Jolie, takže jsem zvědavá. Tak uvidíme co se z tohoto vyklube. :)

Z filmových zpracování těch klasických pohádek, o kterých vím, by tohle mělo být vše. Nicméně si myslím, že by byl hřích, kdybych nezmínila seriál Once Upon a Time (IMDb, ČSFD) - na Slovensku bude seriál jako Kde bolo, tam bolo. Ten by sem totiž mohl patřit. Přece jenom v seriálu jde o zpracování pohádek, i když toto zpracování je velmi netradiční, přestože zachovává jejich hlavní podstatu. Vlastně jde jen o jiný druh převyprávění pohádek, řekla bych. A dle mého názoru je toto převyprávění naprosto geniální. A pokud tenhle seriál neznáte, je to chyba! Tvůrci vytvořili úžasný svět a ještě lepší postavy. Velmi chytře propojili jednotlivé pohádky mezi sebou. Například - dovedete si představit, že by Popelce nedopomohla ke štěstí víla kmotřička, ale Rampelník? Nebo napadlo vás někdy proč je Rejpal takový, jaký je? Na podobné a mnoho dalších otázek získáte odpovědi právě v tomhle seriálu! :) Zdejší přepracování pohádek mi skutečně nevadí, protože má hlavu a patu. Takže, seriál doporučuji všemi deseti. ;) :)

Tak to by bylo ode mě vše. Mě by snad jen zajímalo, jaký názor máte na tato zpracování pohádek vy? :) (Pokud se účastníte soutěže, získáte zodpovězením otázky 2 vstupy navíc.)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.