Přeskočit na hlavní obsah

Knižní zpověď II. - Knihkupectví a knihovna


Knižní zpověď má na svědomí Fanta Light a více informací naleznete ZDE.

1. Koupíš si knihu nebo si ji raději půjčíš?
Jistě, že si knihu raději koupím. Ovšem já jsem se za poslední čtyři roky naučila si knihy spíše půjčovat z knihovny a proto mi vždycky strašně dlouho trvá, než se ke koupeným knihám dostanu. Ale teď bych to ráda změnila.

2. Jak často kupuješ knihy?
Na základce jsme knihy objednávali přes školu, takže ve slevě, a tudíž jich bylo dost. Když jsem přešla na gympl, tahle možnost se zrušila. Proto jsem je kupovala jen málo. Avšak teď jsem se rozhodla, že si ji začnu kupovat častěji, alespoň jednu měsíčně, když to půjde.

3. Dostáváš knihy na Vánoce, narozeniny, svátky... jako dárek?
Na Vánoce určitě, jelikož si je často přeju. A to hlavně od rodičů. Od dalších příbuzných dostávám spíše peníze, takže si pak zpětně nějakou knihu koupím. Na narozeniny dostávám peníze též a ty také využívám na knihy. A svátek se u nás moc neslaví, dostanu maximálně nějakou bonbošku, když si někdo vzpomene :D

4. Kde je kupuješ?
Doteď jen v knihkupectvích. Nyní chci zkusit nakupovat i přes internet, jelikož se mi to zdá někdy výhodnější.

5. Jakou nejvyšší částku by jsi byla ochotná za ni dát?
Jé, tak to si nedovedu představit. Já sama si kupuji spíše ty levnější knihy a jakmile se její cena pohybuje nad 500 Kč, tak si o ty knížky pak žádám k Vánocům. Ale asi mezi ty nejdražší, které mi koupili rodiče, se řadí kniha Harry Potter - Filmová kouzla a pak grafický román V jako Vendetta.

6. Máš nějaký trik při nakupování dobré knihy?
To nevím. Já si většinou koupím to, co mě zaujme jak obálkou, tak anotací. Sice se mi už stalo, že mě ta knížka pak nebavila, avšak to je jen výjimečně.

7. Co je pro tebe nejdůležitější - autor, název knihy, obal, krátký obsah, který má většina knih nebo něco jiného?
Já první koukám na obálku, protože to je to první, co vlastně vidíme, že. A pokud mě zaujme obálka, podívám se na anotaci. Až podle té se rozhoduji jestli knihu koupit či ne. Takže asi ta je nejdůležitější. Autor v tom případně, že jsem od něj už něco četla.

8. Řídíš se při vybírání knih radami známých nebo dáš na vlastní instinkt a na to, co tě samotnou láká?
Někdy ano. Rozhodně poslouchám své známé, zajímá mě, jaká kniha se jim třeba líbila. Většinou čtou knihy ze stejného žánru, takže tu je možnost, že by mě to mohlo bavit. Ale o koupi knihy se rozhoduju sama, to na známé tolik nedám. Pokud se jedná o vypůjční knihy na cizí doporučení, tak s tím problém nemám.

9. Co děláš s knihami, které sis koupila, ale již tě nebaví třeba kvůli věku (např. dětské knížky, dívčí romány...)?
Pokud se nepletu, tak je mám všechny doma. Dlouhou dobu jsem je měla vystavěné v mé "hlavní" knihovně. Teď jsem je vytahala z poliček a uklidila do skříně, kterou jsem pro ně uvolnila. Teď asi budou čekat na mojí sestřenku, než vyroste či prostě na někoho mladšího, kdo by si je mohl přečíst.

10. Půjčuješ si knihy od známých?
Velmi málo, ale spíše ne. Nějak se mi mé známé asi nechce otravovat, když tu knížku mají třeba v knihovně.

11. Jak často chodíš do knihovny?
Já tak často ne, jelikož to kvůli škole nestíhám. Ale mamka, která tam hodí za mě a zároveň i za sebe, tam je skoro každý týden či každé dva týdny.

12. Jsi tam "známá firma"?
Myslím, že jo. Tedy, mamka určitě. Ta tam přijde a knihovnice hned říká, že tam má tu a tu knížku :D

13. Co si tak převážně půjčuješ?
Klidně i nové knížky, které tam mají a já si je třeba nechci koupit, jelikož nevím co od nich čekat. A poslední dobou si dost vypůjčuji knihy na povinnou četbu.

14. Jak zacházíš s knížkami, které si půjčíš?
Slušně. Vlastně stejně jako s vlastními, dokonce možná i lépe :D

15. Vracíš knihy včas nebo musíš za zpožděné vrácení platit?
Většinou se do termínu vejdu. Ale někdy už jsem i zapomněla, nó.

16. Chodí tam tvoji známí a vrstevníci?
Pár jich je. Avšak nechodí tak často a pravidelně.

17. Kdyby jsi mohla, šla by jsi tam na brigádu?
Určitě ano! :)

18. Máš z knihovny nějaký zajímavý zážitek?
Hm... Myslím, že ne.

19. Jsi ochotná někomu půjčit knížku?
Nó, ano. Ale teď už jen určitým lidem. Prostě si dávám pozor na to, komu knihu půjčuji.

20. Už se ti stalo, že ti ji nevrátili nebo vrátili nějak poškozenou?
Ó, ano. Jedna osoba mi knihu vrátila poničenou, s vytrženými stránkami. Když jsem byla o pár let mladší. A zrovna to byla má oblíbená knížka! Páni, já běsnila. Docela dost jsem křičela, nadávala a myslím, že i brečela, jelikož mě to štvalo a bylo mi té knížky líto. Od té doby si dávám pořádný pozor na to, komu knihy půjčuji. Dané osobě jsem už nikdy knihu nepůjčila a nemám to v plánu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.