Přeskočit na hlavní obsah

Recenze: Jak neztratit lásku


Autor: Meg Cabot
Originální název: Boy Meets Girl
Přeložila: Eva Poskočilová
Série: Boy
Díl: 2.
Počet stran, vazba: 352 stran, hardback
Nakladatelství: BB/art, 2012
Hodnocení na GoodReads: 3,76/5 (11 047 hodnotících)
Hodnocení obálky: 3,5/5 (jednoduchá, ale milá :))

Něco málo k ději
Volné pokračování knihy Jak začíná láska nám představí Kate Mackenziovou, pracovnici personálního oddělení New York Journal, které se nachází v docela složité životní situaci. Zrovna se rozešla s přítelem, protože ten se po deseti letech vztahu stále nechce vážněji vázat, takže přišla o byt a musí bydlet u své kamarádky. A aby toho nebylo málo, začíná mít problémy v práci - její šéfová Amy Jenkinsová je příšerná ženská a právě vyhodí Idu Lopezovou, paní přes koláče, kterou mají všichni rádi. Paní Lopezová si to nenechá jen tak líbit a společnost žaluje, což pro Kate znamená další zmatky. Ale všechno špatné je pro něco dobré - Kate pozná Mitche Hertzoga, přitažlivého právníka, který by možná mohl být ten pravý...

Autorka a styl psaní
Meg Cabot se narodila roku 1967 v Bloomingtonu ve státě Indiana. Poté, co získala diplom v oboru výtvarného umění, se přestěhovala do New Yorku. A i když se původně chtěla stát profesionální ilustrátorkou, nakonec se dostala ke psaní, u kterého i zůstala. Na svém kontě má již velké množství románů a to jak pro dospělé tak pro dospívající. Mezi nejznámější patří Princezniny deníky, Mediátor či knihy o Heather Wellsové.

Způsob psaní knihy v emailech mě minule příliš neoslnil, ale pořád se mi kniha líbila dost na to, abych se pustila do tohoto volného překvapení. A nakonec jsem byla knihou mile překvapena. Ona totiž nebyla psaná pouze emaily! Navíc se využívaly různé vzkazy, přepisy rozhovorů či zápisky do deníku Kate, takže to bylo už takové přirozenější a plynulejší vyprávění, než jaké jsme dostali v minulé knize. Takhle to bylo rozhodně lepší. Lépe se to četlo, čtenář tak získal na danou věc více pohledů a názorů. Určitě tu došlo k zlepšení.

Příběh, průběh děje
I po příběhové stránce je tato kniha povedenější. Příběh mi přišel o něco chytřejší a reálnější než v minulém díle. Tady se nikdo za nikoho nevydává, spíše se řeší normální a běžné problémy. Jistě, lehká naivita je i tu, ale není tak výrazná. Navíc, pokud vás zajímají osudy hrdinů z předchozí knihy, dočkáte se pár zmíněk, které toho řeknou celkem dost.

Kniha i celkem pěkně ubíhala a jak by ne, když jsou zaznamenány hlavně ty důležité informace a zbytečné tlachání a popisy se tu ani nenachází. Je to sice poněkud předvídatelné, člověk už od začátku ví, jak všechno dopadne, ale u téhle knihy to ani nevadí. Prostě jde o knihu k odreagování, ne o nějaký zapeklitý detektivní román. :)

Prostředí
Opět tu máme New York, město, ve kterém se odehrává většina knih od Meg Cabot. Takže pro mě šlo už o celkem dost známé prostředí. I když autorka se okolím zas ani tolik nezabývá, v emailech na to není moc prostoru, tudíž zde není prostředí nijak důležité. :)

Postavy
Kate se mi líbila více než Melissa. Přišla mi sympatičtější, i když asi trochu obyčejnější - rozhodně méně praštěná než Mel. Byla taková citlivější, přátelštější a prostě jsem ji měla radši. Kate mi sedl celkem rychle a vážně se mi líbila.

U podobné knihy se dost těžko mluví o propracovanosti postav. Ona ta postava kolikrát ani nemá jak ukázat, jestli má nějakou hloubku. Přes emaily můžete zjistit jen takové ty základní vlastnosti - třeba jestli je postava milá, přátelská nebo pěkně protivná. A že se tu tentokrát pěkně protivná postava objevila. Amy Jenkinsová je vážně pěkná mrcha a někdy jsem nad jejím chováním vážně jen nechápavě vrtěla hlavou. Přesto se Amy určitě řadí k nejzdařilejším postavám knihy.

Dost rychle jsem si oblíbila Jen, Mitche či paní Lopezovou (osobně by mě docela dost zajímalo, jestli jsou ty její recepty použitelný ^^). Líbila se mi i ta příjemná část Mitchovi rodiny - jeho sestry Janice a Stacy (aspoň tuším, že je to Stacy... a tu můžete znát už z předchozí knihy!).

Pocity, dojmy, hodnocení
Určitě lepší než předchozí kniha! To, co mi na minulém dílu vadilo, tu skoro vůbec není nebo to je v menší míře. Knížka mě mile překvapila, jelikož mi sedla o dost lépe, než jsem čekala. Bavila mě, často jsem se zasmála a krásně jsem si u ní odpočinula, obzvlášť když jsem ji četla v týdnu, kdy jsem psala každý den nějakou písemku. Bylo to chytřejší než minulý díl, čtivější a celkově lepší. Pokud vás minulý díl příliš nenadchl a nad čtením tohoto váháte, tak vám musím říct, aby jste si ho přečetli! Obzvlášť pokud potřebujete něco lehčího, tak je tato knížka prostě perfektní. :)

Konečné hodnocení:
8/10


Zdroj obálky: www.bbart.com
Zdroj obrázků: www.deviantart.com

Komentáře

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.