Přeskočit na hlavní obsah

Filmová podoba týdne (51)


Jedná se o meme jehož autorem je Niklaus. Cílem tohoto meme je každý týden uveřejnit nějaký film/seriál, který je podle knihy.

Název filmu: Noční hlídka (Nočnoj dozor)
Režisér filmu: Timur Bekmambetov
Hrají: Konstantin Chabenskij, Vladimir Meňšov, Valerij Zolotuchin, Marija Porošina, Jurij Goša Kucenko a další

Název knihy: Noční hlídka
Autor knihy: Sergej Lukjaněnko

O čem film je? (ČSFD):
Mezi námi žijí i Jiní, vyvolená kasta stoupenců sil Světla a Tmy, kteří magickou sílu těží z lidské energie. Její používání upravuje Dohoda, kontrolovaná Inkvizicí. V souladu s ní každé dobro musí být vyváženo zlem. Síly Tmy brání právo na neomezenou svobodu lidských činů a pravdu o kruté realitě, síly Světla neustále zvažují, zda svými skutky nevyvolají stupňování nežádoucích následků. Aby se nevymkly zavedenému řádu, vydávají i licence upírům, sajícím lidskou krev. Svou misi realizují Hlídky Světla a Tmy rafinovanou kombinací zásahů a v konstelacích, které připomínají souboje práva se zločinem či rejdy rozvědek. Nerozhodné výsledky jejich permanentní konfrontace pak připomínají situaci světa s jeho neutuchajícími konflikty a nejistotami, zmatením mravních hodnot. Atraktivní způsob zpracování oslovuje zejména mladé hlediště.

Můj názor:
Před pár dny jsem dočetla knížku Noční hlídka a když jsem zjistila, že má i filmovou podobu, rozhodla jsem se na ni podívat - byla jsem hlavně zvědavá, jak si s filmem Rusové poradili. A... Moc dobře to podle mě nedopadlo. Film na mě celou dobu působil dost zvláštně, hlavně kvůli své atmosféře. Podle mě to úplně neodpovídalo atmosféře, kterou jsem já z knihy cítila. 
Film pak představuje pouze první příběh, který se v knize nachází. V jistých detailech je příběh zpracován dost dobře, ale pak je tu několik bodů, v kterých se film s knihou úplně rozchází. Na mé poměry byly některé informace překroucené či pozměněné až moc. Tedy pokud mě později nešokuje knižní pokračování a já nezjistím, že něco z filmu se nachází v dalších dílech. Ale pokud mám ten film brát jako zpracování té první knihy, moc dobře to nedopadlo.
Jediné, co mi na filmu dobře sedělo, bylo herecké obsazení. To bylo podle mě vybráno dobře. :)

Trailer:

Komentáře

  1. jop, zklamu tě, zasahuje to i do dalších knih. :D
    Taky mě film docela zklamal, ale, shame on me, já film viděla, podobně jako u Eragona, dříve, než četla knihu, (jop, jsem děsný filmový maniak. :D).
    Mně se taky moc nelíbilo, jak je to celé překroucené, na druhou stranu mám pocit, že pro ty, kteří nevěděli, o co go, to bylo taky děsně zmatené. Hm.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale né. Přesně tohle jsem slyšet nechtěla! :D Teď si nad tím budu lámat hlavu. :D
      Já jsem se původně taky chtěla na film mrknout před knížkou, ale udržela jsem se a jsem za to dost ráda. :D :)
      Jop, to máš pravdu. Vůbec nemůžu říct, že bych to bez znalosti té knížky pochopila. :)

      Vymazat
  2. promiň. :D A nelam si ji, stejně bys na to asi nepřišla. Je to dost příšerně překroucené. :D
    no, já ten film viděla asi rok předtím, než jsem se dostala ke knize. Už jsem zmiňovala, že jsem začala číst poměrně pozdě, ne? Takže se mi takové kousky stávají dost často. :D
    ono, když jsem to viděla, ulítávala jsem na čarodějnicích, takže jsem využila své úžasné fantazie a většinu si domyslela. A ten zbytek si vymyslela, takže to bylo v pohodě. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uf. No dobře. :D
      Jo ták. Začala číst pozdě? Hm... Nějak si nevzpomínám, ale možná jsi to zmínila. :D
      Ahá. Šikulka. :D

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.