Přeskočit na hlavní obsah

Recenze: Legenda


Autor: Marie Lu
Originální název: Legend
Přeložil: Tomáš Bíla
Série: Legenda
Díl: 1.
Počet stran, vazba: 280 stran, hardback
Nakladatelství: CooBoo, 2013
Hodnocení na GoodReads: 4,12/5 (54 514 hodnotících)
Hodnocení obálky: 4/5 (aneb je opravdu povedená!)

Něco málo k ději
Patnáctiletý Day je nejhledanějším zločincem Republiky. June je zlaté dítě Republiky, každý jí předpovídá skvělou kariéru. Oba dva pocházejí z naprosto odlišných poměrů a ani jednoho z nich by v životě nenapadlo, že se někdy navzájem setkají. Jenže pak June zabijí jejího bratra Metiase a z vraždy je obviněn právě Day. June, toužící po pomstě, se vydává najít chlapce, kterého se nepodařilo chytit ani těm nejlepším. Následující události oběma naprosto změní život.

Autorka a styl psaní
Marie Lu se narodila v roce 1984 v Číně, konkrétně ve městě Wuxi, což je nedaleko Šanghaje. Nicméně studium ji zavedlo do Spojených Států, kde se nakonec i v Pasadeně společně se svým přítelem a psy usadila. Než se vrhla na spisovatelskou dráhu, pracovala jako umělecký ředitel v společnosti, jež se věnovala vývoji videoher. Zatím má na svém kontě dystopickou trilogii Legenda, na niž byla práva prodána už do 24 zemí.

Marie Lu nepíše špatně, to určitě ne (jsou autoři, kteří píší hůře). Je fajn, že většinou jde rovnou k věci, nezdržuje se dlouhými opisy. Ale na druhou stranu není na tom stylu psaní nic, co by mě zvlášť zaujalo, bohužel. I když za střídání dvou vypravěčů autorce děkuji – nevím totiž, jestli bych knihu zvládla dočíst, kdyby ji vyprávěla jen June. Akci popsat autorka umí pěkně, avšak jinak jsem nenašla nic, čím by mi ta kniha přišla čtivá.
Nicméně jednu věc pochválím – popis dedukčních schopností June se mi dost líbil. Za to dávám autorce palec nahoru.

Příběh, průběh děje
Po příběhové stránce mi to přišlo docela slabé. Nápad to nemá špatný, ale jeho rozvinutí mě nijak zvlášť neoslnilo. Možná je to tím, že už mám nějaké ty knížky přečtené (a nakoukané akční či sci-fi filmy, ehm), ale děj této knihy mi nepřišel originální ani jinak zajímavý. A hlavně to bylo hrozně předvídatelné – prakticky celou knížku jsem věděla, co se bude dít dál, jak se to bude vyvíjet a jak to nakonec dopadne. Překvapit mě autorka dokázala snad jen jednou.

První polovina knihy mě nudila. Přišlo mi to hrozně utahané. Chápu, že nás autorka musela seznámit se situací, uvést nás do děje, ale mě to prostě nebavilo. Druhá půlka je sice mnohem akčnější a celkem dost se tu toho stane, avšak tentokrát je to příšerně předvídatelné. Nebavilo mě to číst, když jsem předem věděla, co se bude dít dál.

Prostředí
Na mé poměry jsme se o prostředí dozvěděli docela málo, ale věřím, že to autorka rozvede kousek více v pokračování. Prostředí je na tom poměrně slibně – to rozdělení USA na Republiku a Kolonie se mi líbilo. Podmínky, které v tomto světě byly nastoleny, mi přišli docela reálné – opravdu je možné, že to jednou takhle dopadne. Marie Lu má zajímavé nápady, určitě bych se o jejím světě chtěla dozvědět více.

Postavy
Jop, to je velká kapitola sama o sobě. Postavy mi totiž jedním slovem nesedly. Nelíbily se mi. Přišly mi nepropracované, takové suché a bez emocí. Možná jednou lidé takový budou, co já vím, ale mně osobně tohle prostě nesedlo. A už vůbec mi nesedl věk hlavních hrdinů (opět – možná budou jednou děcka na úplně jiné mentální úrovni než jsou dnes). Prostě mi přišli moc mladí na takové chování. Kdyby jim autorka dala o tři, čtyři roky více, vůbec bych se nezlobila.

Teď samotné postavy. June. Já ani nevím, jestli má cenu ji nějak komentovat. Protože June se mi líbila ze všech nejméně. Zemře jí bratr a ono to s ní vůbec nic neudělá? (Aspoň tak mi to přišlo.) Jistě, měla výcvik a tak, ale prosím vás. Zemře jí její nejbližší a ji to vůbec nerozhodí? June mi jednoduše přišla úplně bez emocí a proto mě její vyprávění hrozně nebavilo.

Day mi přišel jako postava lepší, ale také žádná sláva. Day byl lidštější, což je jeho největší klad. I když jsem ho možná měla radši díky tomu, že s ním většinu času byla Tessa – tu jsem si totiž oblíbila nejvíce. Tessa je naprosto obyčejná, snaží se nějak protlouct životem. Není to žádné dokonalé dítě Republiky, žádný dokonalý zločinec. A asi proto jsem si oblíbila hlavně ji.

Pocity, dojmy, hodnocení
Tohle bylo docela zklamání. Po těch nadšených recenzích, které jsem četla, jsem od knihy čekala něco víc. Ne o moc, ale myslela jsem, že to opravdu bude lepší. Kdežto mně na ní nesedl příběh, nesedly mi postavy a styl psaní mě také neokouzlil. Více se mi líbilo snad jen to prostředí. Kniha mě nezaujala a myslím si, že ji docela rychle zapomenu. Jestli budu číst další díl, tak to vážně nevím, ale možná ano, abych věděla, jak to dopadne s Tessou.
Od přečtení vás odrazovat nebudu – však je tu spousta čtenářů, kteří jsou z knihy naprosto unesení. Ale doporučovat vám ji taky nebudu – jsou tu dystopie, které jsou podle mě lepší. Avšak pokud si na knihu uděláte vlastní názor, asi to tak bude nejlepší. :)
Konečné hodnocení:
4/10


Zdroj obálky: www.goodreads.com
Zdroj obrázků: Obrázky nakreslila samotná Marie Lu. Já jsem je našla zde a zde.

Komentáře

  1. Souhlasím, naprosto souhlasím! Akorát... mně se na knížce ty postavy líbily nejvíc. Ale ne každej má stejnej vkus :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jop, pravda - každému se líbí něco jiného. :D A já už jsem na ty postavy holt trochu náročnější, řekla bych. I když v tomhle mě možná nejvíc ovlivnila ta June, která mi absolutně nesedla. :D :)

      Vymazat
  2. Já si knížku přečtu a uvidím :)

    OdpovědětVymazat
  3. Teda, ani neviem prečo, ale čakala som vyššie hodnotenie. knihu si prečítam a uvidím, aký názor si urobím sama. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nom, já si taky myslela, že se mi bude líbit poněkud více. :D Ale přečti si ji a udělej si na ni svůj vlastní názor - tak to bude nejlepší. :)

      Vymazat
  4. mně ta kniha přišla stejná, jako většina YA, které jsem četla. A četla se mi dost dobře, měla jsem ji na jeden zátah za takových pět hodin, takže jsem dala 3* a nechala to být. Není to špatná dystopie. Docela mě překvapuje, že ti tak nesedla. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně to prostě přišlo takové suché, nijaké, nevýrazné a jednoduše se mi to nelíbilo. :D Já ji sice taky přečetla docela rychle, nicméně to bylo jen z donucení. ^^ I když mě osobně také překvapilo, že mi až tolik nesedla, ale co se dá dělat. :D

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.