Přeskočit na hlavní obsah

Já a četba

Posledních pár dní přemýšlím nad tím, čím trochu oživit blog, abych nepřidávala pouze recenze a ty občasné články, které se na blogu mihnou. Nakonec jsem si řekla, že bych mohla sepsat pár názorových článků. Nápady na ně nosím v hlavě už nějakou chvíli, jen jsem zatím byla hrozně líná se pustit do jejich sepsání. Teď se tedy pouštím do prvního z nich.

Jak vám patrně už název napovídá, chci se zaměřit na četbu. Na to, proč a jak jsem se já vlastně dostala ke čtení, co mi čtení přineslo, stále mi přináší a proč si myslím, že je důležité číst. Také se chci trochu rozepsat ohledně povinné četby, přestože je to poněkud omílané téma, chci se s vámi o svůj názor podělit. Pokud si článek přečtete až do konce, budu jedině ráda, stejně pokud zanecháte nějaký svůj vlastní názor. :)

Tak jak jsem se vůbec dostala ke čtení? Nu, co já si pamatuji, čtu od té doby, co jsem se číst naučila. To bylo samozřejmě v první třídě, nevzpomínám si, že bych nějak zvlášť dobře uměla číst už před školou a tento fakt mě ani nijak netrápí. :) Začínala jsem se slabikářem, od něho jsem se postupně dostala k různým dětským knihám. Jako na svou první knihu si vzpomínám na knížečku Kočka Kačka herečkou od Ivony Březinové, která měla spoustu obrázků a text z velkých písmenek. Bohužel netuším, kde knížka skončila, ale možná bych ji doma někde vyhrabala. :)
Pokračovala jsem samozřejmě přes různé pohádky, takové ty klasicky české, ale i zahraniční. Pohádkám se věnoval snad každý. :) Pak jsem se postupně dostala k různým dobrodružným, detektivním knížkám a ke knížkám o koních. To jsem si zamilovala Enid Blytonovou, na její knížky dodnes ráda vzpomínám, a často jsem četla i knihy od Thomase Breziny. A určitě tu byla spousta dalších knih, které si bohužel teď moc nevybavím. Nicméně jsem vždycky byla dobře zásobována z veletrhu dětských knih v Liberci a z objednávek z katalogů přes školu.
K fantasy knihám jsem poprvé čuchla přes Letopisy Narnie. K přečtení mě přivedl až film, který jsem viděla a moc se mi líbil. A až po přečtení Narnie jsem se odhodlala k tomu, že znovu zkusím Harryho Pottera. První pokus mě totiž nebavil, to jsem to vzdala po první kapitole. Jenže teď jsem měla už nakoukané filmy, které jsem naprosto žrala, proto jsem knihy zkusila znovu, když už mi tolik let ležely v poličce. A druhý pokus byl samozřejmě úspěšný. :) Od té doby Harryho naprosto zbožňuji. :)
Záliba ve fantasy mi zůstala a stále ho řadím k mému oblíbenému žánru, nicméně poslední dobou zkouším i žánru jiné, abych měla aspoň trochu přehled. A občas je to příjemné osvěžení. :)

Možná si říkáte, proč čtu zrovna fantasy? Nu, důvod je prostý. Při čtení knih chci zapomenout na reálný svět, chci se od něj odpoutat, odpočinout si od něj. A to mi jde u fantasy knih nejlépe. Když se můžu ponořit do nového světa, kde třeba vládne magie, je to něco úžasného. Je neuvěřitelně kouzelné objevovat stále nové a nové světy. Čím propracovanější jsou, čím reálněji působí, tím lépe. :) Občas si i říkám, že život v knize by mohl být lehčí a lepší.

Tím se dostávám i k tomu, proč si myslím, že je důležité čísti. Četba krásně rozvíjí fantazii. Pomáhá s lepší představivostí, s lepším vyjadřováním, pomáhá s pravopisem. A mít dobrou fantazii je podle mě neskutečně důležité, hlavně pro malé děti. Navíc, co je člověk bez fantazie? Co takové osobě zbývá? Vždyť věřit v magii, v draky a princezny je něco překrásného! Člověk bez fantazie musí být smutný člověk a takovou osobu já upřímně lituji.
A čtení opravdu pomáhá s vyjadřováním a zlepšuje pravopis. Díky tomu, že čtu, se vyjadřuji mnohem lépe, než lidé z mého okolí. Také je pro mě jednoduše přirozené psát text bez velkých hrubek. Většinou píšu prostě automaticky, i/y si už nemusím nijak zdlouhavě zdůvodňovat, jen se občas zaseknu nad čárkou, když nad tím přemýšlím až moc. Nedávno jsem zjistila, že jsem schopna napsat delší text bez chyby, jedině snad s překlepem, to je vše. Což je podle mě také skvělé. Dítě, které čte, má s pravopisem určitě menší problémy než to, které pouze vysedává u počítače či u televize.

Avšak nemyslím si, že by se dětem na základní škole mělo nutit číst něco určitého. Když dítě bude muset něco udělat, tak akorát udělá přesný opak. Ano, četba by se měla podporovat, ale ne vnucovat násilím. Já sama si nedovedu představit, že bych měla povinně číst třeba knihy od Julese Vernea či od Eduarda Štorcha. A dodnes o to nestojím. Nebo bych vůbec nechtěla louskat Povídky malostranské, jako musela má sestra, kterou to vůbec nebavilo. A už vůbec nechápu trend cpát třeba dětem z prvního stupně Malého prince. Sama jsem četla někdy v páté nebo šesté třídě ukázku v čítance, ta mě absolutně nezaujala a od knihy odradila. Takže jsem se k němu dostávala dlouho. Jenže když jsem ho teď před pár měsíci přečetla, tak jsem si ho naprosto zamilovala. Nicméně dítěti bych to moc nedávala. 
Dle mého názoru byl nejlepší přístup ke čtení od mého bývalého češtináře. Pan učitel po nás chtěl, abychom si každý měsíc přečetli libovolnou knížku, následně zadal datum, kdy budou referáty a sám si vybral, kdo mu přijde o knížce popovídat. Takhle si každý musel nějakou knížku za měsíc přečíst a přitom si mohl sám vybrat. Mohl číst to, co ho zajímalo. Pokud ani tak nic nepřečetl, byl to už jeho problém. Taková osoba dodnes nic nepřečte a nikdo na tom nic nezmění. A přestože máme dnes jinou češtinářku, stále musíme mít za půl roku jeden referát, avšak tentokrát máme dopředu nahlášeno, kdy budeme muset referát odříkat, jop. 
A co se týče povinné četby k maturitě, s tou problémy nemám. Už jsme dost staří, dost zodpovědní, abychom si uvědomovali, že s jazyka českého budeme maturovat, je tedy na nás, jak s tímto faktem naložíme. Kdo si knihu přečte, bude to mít u maturity lehčí než ten, kdo si na netu pouze stáhne portfolio a po knize ani okem nehodí. Já si ani nemůžu příliš stěžovat na náš seznam četby, i když je jasné, že pár knih navíc bych klidně uvítala. Avšak mohla jsem dopadnout hůře. :)
Abych to shrnula, sama jsem vždycky četla a stále čtu proto, že mě to baví. Pro mě je čtení relaxace, žádná povinnost. Otevírá mi to možnosti prožívat tisíce různých příběhů, poznávat nová místa, zjišťovat nové informace. Čtenář nikdy neví, kdy objeví tu novou, úžasnou knihu a právě to na tom miluji! :)


Takže čtěte! A jen a jen s láskou! :)

Na závěr by mě zajímalo, co vás přivedlo ke čtení? Proč vlastně čtete? A co si myslíte ohledně vnucování určitých knih dětem na základní škole? :)

Zdroje obrázků: zde, zde, zde, zde

Komentáře

  1. Moc pěkný článek.. Jinak mě přivedlo ke čtení.. dá se říct, že sestřenka, protože ta sice nečte (četla jenom Harry Pottera a Eragona..), ale pořád mi vnucovala přečíst si Harryho Pottera, kterého jsem hned po první kapitole odložila a když bylo myslím 14 tak jsem si řekla, že to zkusím znovu a od tý doby mám každý den v ruce knížce, a nelituju toho ba naopak, čtení mě baví víc a víc :). Předtím jsem četla hodně málo a plno knížek jsem ani nedočetla.. Mezi nimi je i první díl Narnie, k té jsem se zatím nedostala, ale snad co nejdřív dostanu :).
    Jinak čtu, protože mě to baví, myslím aspoň chvilku na něco jiného, a hlavně jak si psala máme větší představivost.. A to já zbožňuju na knížkách, především u fantasy a dystopiích.. Takže tak :DDD.
    Zde se můžeš podívat na můj blog ;) - mojenejnejknihy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, nejsem jediná, kdo napoprvé odložil Harryho po první kapitole? :D To je hezké! :D Ale nejdůležitější je, že jsi se k němu nakonec vrátila, to je moc fajn! :) Nedočtené knížky mě osobně vždycky štvaly, vždy se je snažím přelouskat celé. A tu Narnii někdy zkus, i když těžko říct, jak by mě osobně bavila právě teď, jop. :)
      Jo, jo! Větší představivost - to je na tom to skvělé! :)
      A na tvůj blog se podívám. :)

      Vymazat
  2. Já čtu protože mě to baví. Je krásné se ponořit do nového světa. Čtení beru jako relaxaci, kdy si mohu odpočinout od reálného světa. Ke čtení jsem se dostala díky mamce. Jednou, když mi bylo asi 9 nebo 10 jsem byla nemocná, nešla jsem do školy a neměla pořádně co dělat. Tehdy jsem si někdy půjčovala knížka z knihovny. Jenže jak naschvál jsem měla všechny knížky co jsem měla doma přečtené. A protože jsem se nudila, poprosila jsem mamku jestli by mi nezašla do knihovny pro další knížky. Ano už předtím jsem četla, ale to nebylo úplně ono.
    Mamka mi z knihovny přinesla asi 5 knížek a mezi těmi knížkami byl Klub záhad od Thomase Breziny. Mělo to moc pěknou obálku a tak jsem jí začela číst jako první. A světe div se bylo to úžasné čtení. Knížku jsem hltala a bylo mi líto, když už skončila. Když jsem se potom dozvěděla, že jsou další díly byla jsem nadšená. A samozřejmě jsem je všechny postupně přečetla. Takže dalo by se říct, že čtu hodně díky mamce, která mi přinesla Klub záhad. Od té doby čtení miluju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klub záhad od Thomase Breziny taky moc dobře znám! Sice jsem nečetla všechny díly, ale některé ano. :) Přesně tenhle typ knížek jsem měla také ráda, proto jsem tolik zbožňovala Enid Blytonovou, jop. :) A je moc dobře, že tvoje mamka měla při výběru knih takovou šťastnou ruku! :)

      Vymazat
  3. Pekne napísané, máš rozhodne pravdu, s tým odreagovaním od reality, pravopisom...:) Ku knihám som bola akosi vedená od malička, tiež som inak milovala napríklad Brezinove knihy, Narniu, Harryho a tak. A s tým vnucovaním kníh je to podľa mňa hlúposť, keď niekto nechce čítať, nebude, plus teda zlou voľbou nudnej knihy môžu niektorých zbytočne odradiť.-_-

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Jop, mě ke čtení vždycky vedla mamka a podporovala mě v tom, za což jsem jí do dnes vděčná. :) Přesně, když někdo číst nechce, stejně číst nebude. A některé knížky od čtení akorát odradí, to je taky fakt. Třeba moje sestra je v knížkách hrozně vybíravá, málokterou dočte dokonce. Posledně rekordně rychle přečetla Hvězdy nám nepřály od Greena, takže si říkám, že něco na té knížce asi vážně bude. :D :)

      Vymazat
    2. Na tej určite, ja zase mám kamarátku, ktorú nebaví hocičo, ale konkrétne Hviezdy som jej tiež odporučila a strhli ju.:D

      Vymazat
  4. tobě se to s povinnou četbou lehce řekne, nemáš tak pitomé tituly jako já. :D Navíc jsem zjistila, že jsem při čtení klasiky strašně roztěkaná. poslední dobou mám nulový volný čas a to vede k tomu, že nemám čas ani na knihy, které by si trochu soustředění zasloužily. (nebo ho vyloženě potřebují) Tahle čtu jednoduché příběhy, které ani tolik číst nechci, prostě jen pro relaxaci, sakra spíše jen konzumaci. Vypnutí. A dost mě to štve.
    (viz. erotické romány. :D)

    Já začala číst poměrně pozdě, někdy ve čtvrté třídě to byl časopis Witch, pak dlouho nic, a teprve potom jsem se dostala ke knihám Witch. Jakmile jsem pak vstoupila do knihovny, byl to konec. :D

    hezký článek. Sice se místy trochu táhl, ale stejně milý. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. btw - Harryho Pottera jsem poprvé přečetla před rokem a půl... nebo to už jsou dva roky? Jednoduše dost pozdě. :D

      Vymazat
    2. No jo, tak špatné tituly nemáme, ale občas bych si stejně vybrala něco jiného než co musíme jako celá třída číst, to si pak všichni vyberou ty nejkratší knížky místo těch zajímavých, no. A ty zajímavé si pak musím číst navíc, což mi sice tolik nevadí, ale na druhou stranu se pak tak trochu obírám o čas na knihy jiné, jop. :D :)
      Já zase poslední dobou nemůžu najít knihu, do které bych se vyloženě začetla a fakt mě celou dobu bavila. Sakra, potřebovala bych volný týden, kdy bych jen a jen četla, to by bylo vážně bezva, jop.

      Jó, o Witch si mi už říkala. :D I když já osobně dávala přednost seriálu, jop. :D No jo, knihovna, to je občas čiré zlo. :D

      Děkuji. :) Tohohle si fakt moc vážím, má milá Moiro. :D :)

      Fakt? Až tak pozdě? No páni. :D A já si říkám, jestli jsem sama nebyla se čtením Harryho trochu opožděná, ale evidentně ne. :D

      Vymazat
    3. Vy musíte číst celá třída jednu knihu? Fúúú, to je nepříjemné. :D Náš třídní nás jako třídu nemá rád a už tři roky nám nezkontroloval čtenářský deník, takže má celá třída svorně načteno jedno velké NULA. :D I já, protože těch pár knih, které jsem četla a doufala, že v seznamu budou, tam nejsou, nebo po poslední změně seznamu ta UŽ nejsou.
      (Což dost naštve, u know. :D)
      Volný týden pro čtení? Já bych potřebovala spíše volný týden pro psaní, ale vím, jak to myslíš. :D
      btw - kamarádko, potřebuju psychickou podporu, mojí věrní čtenáři na mě kašlou. Přečti si moji Bestii, je tam zatím jen čtrnáct kapitol. Pokud začneš teď, nebude toho na tebe nakonec tolik. :D
      (jop, vydírání a psychický nátlak a sugesce a nevím co vše v tom řádku je, ale zoufale sháním někoho, kdo mi napíše, jak úžasně píšu. :D)
      že jsi dobrý kámoš a uděláš to pro mě? :D

      vážíš si moji pochvaly? Páni, díky. :D

      Věř mi, kdybych nezačala číst HP FF, nedočetla bych původní HP sérii asi doteď. :D

      Vymazat
    4. No jo, musíme. I když teď to jsou většinou dvě knížky. Takže teď jsme například četli Krysaře a Na západní frontě klid, přičemž toho Krysaře bych si klidně odpustila, jop. :D :) U nás naštěstí ty seznamy tolik nemění a když už ano, tak spíše přidají knížky, než aby je odebírali. :)
      (Chápu. :D)
      No jo, každý by to volno potřeboval na něco jiného, to je jasné. :D
      Nó... Nebudu ti nic slibovat, ale třeba se k tomu o víkendu dostanu. :D Kdo ví. Uvidíme. :D

      No jistě! :D

      Tak FF k HP jsem asi nikdy nečetla. :D I když já obecně FF moc nečtu, jop. :D

      Vymazat
  5. A pořád se nemůžu dokopat dočíst ani jednu knihu z povinné. Toho Twista už čtu dva měsíce. :D

    Ha! Právě sis vykopala hrob, budu ti to připomínat, dokud nezešílíš, nebo si to nepřečteš, hehehe.

    teď jsi to zabila, kamarádko, nevěřím ti ani nos mezi očima. :D

    FF je někdy lepší než samotná kniha. :D Kvůli FF jsem taky začala psát, i když to bylo, stydím se! Ale ne, prostě jsem začínala s FF Twilight.
    (Hej, žiješ? Nespadla jsi ze židle a neuhodila se, nebo tak něco? :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak si zkus přečíst něco kratšího, ne? :D To se třeba dokopeš spíše k tomu dočtení. :)

      Fájn. :D Ale zítra se na to asi vážně mrknu. ^^ :)

      Co? To není fér! Vždyť já nelžu! :D

      :D :D :D
      FF Twilight? Vidím dobře? :D Ou... Dá se to ještě někde sehnat? :D :D To by mohlo být dost zábavné, ne? :D
      (Žiju, žiju. :D :D :D Ale na zbytek dne si mi perfektně zvedla náladu. :D)

      Vymazat
    2. Zkoušela jsem Farmu zvířat. Taky jsem jaksi, ehm, v polovině. :D
      Jop, FF Twilight. A ne, nechtěj to vidět, kleslo by ti IQ o pořádnou hodnotu směrem dolů. :D Psala jsem to v podstatě jako děcko a když už pominu námět (omg), neexistenci děje (jesus), tak tam je kopa gramatických chyb a... ne-e. Vážně se za to skoro stydím a jen tak tak odolávám tomu to hromadně nestahovat z internetu. :D
      (jsem ráda, btw. :D)

      Vymazat
    3. Na tu bych se taky chtěla mrknout. :)
      Dobřé, tak já se od toho budu radši držet dál. :D :D :D

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.