Přeskočit na hlavní obsah

Liebster award tag


Možná jste si toho všimli, možná ne, ale poslední pár dní mezi blogery probíhá tento Liebster award tag. Já osobně jsem ho zaregistrovala jen tak letmo, protože jsem přes týden neměla moc čas na to být na internetu. Jenže jsem dneska zjistila, že jsem Lucindou byla do tohoto tagu nominována, proto jsem se tedy rozhodla zapojit. Nominace mě mile překvapila a tímto Lucindě moc děkuji. :) A o co v tagu jde?


Pravidla:
- Řekněte o sobě 10 věcí
- Odpovězte na 10 otázek blogerky, která vás nominovala
- Vymyslete 10 otázek pro ty, které budete nominovat
- Nominujte 5 blogerů, kteří mají méně než 200 pravidelných čtenářu
- Informujte blogery o tom, že jste je nominovaly

10 věcí o mně:

1. Jsem naprostý magor do seriálů, což vám určitě dokáže kolonka Právě sleduji, která se nachází v menu. Hlavně ty od BBC vážně žeru.
2. Jsem hrozný puntičkář, obzvlášť co se mluvení týče. Jakmile někoho slyším říct nějakou chybu, hned ho opravuji.
3. Jsem závislák na hudbě. Když nekoukám na televizi nebo nedělám něco, co vyžaduje mou plnou pozornost, mám sluchátka v uších. Dokonce i při čtení knih - občas se mi bez hudby i špatně čte, jop.
4. Na čtení nosím brýle, bez nich mě pak vždycky hrozně bolí hlava a jsem protivná.
5. Začínám být závislá na kávě, i když zrovna tomu jsem se chtěla vyhnout. Nakonec jsem podlehla.
6. Nepiji a ani nekouřím a rozhodně nemám v plánu začít. Nikdy. A za tím si pevně stojím.
7. Nikdy jsem se zvlášť nezajímala o cizí jazyky. Co jsem začala blogovat, můj zájem o angličtinu stoupl. Co sleduji seriály v originálním znění, tak jsem se v angličtině výrazně zlepšila. Teď přemýšlím, že bych ji možná chtěla studovat.
8. A když nebudu studovat angličtinu, tak češtinu určitě. Jednou bych ráda pracovala v nakladatelství a pevně doufám, že tenhle sen se mi splní.
9. Nejsem příliš upovídaný člověk. Naopak mnohem radši mlčím a mluvím jen když musím.
10. Jsem velký milovník animovaných pohádek. Já je prostě žeru. Zbožňuji Na vlásku, Raubíře Ralfa, ale i třeba Legendární patru či Lesní strážce. A na skoro každou novou pohádku, která vypadá originálně, se moc těším.

Odpovědi na otázky od Lucindy:

1. Co bys chtěla v blogové kariéře všechno dokázat?
- Nu, já bloguji proto, že mě tato činnost baví, ne proto, že chci něco dokázat. I když je pravda, že na začátku bylo mým cílem získat aspoň pár pravidelných čtenářů. To se mi povedlo, řekla bych. A to mi úplně stačí. :)

2. Jaké to bylo, když jsi začínala blogovat?

- Hm... Než jsem se do blogování pustila, nějaký ten měsíc jsem navštěvovala několik blogů, čímž jsem si vytvořila jakous takous představu o tom, jak bych chtěla, aby můj blog vypadal. Pak jsem se pustila do realizace. Trochu mi to usnadnil fakt, že jsem už dřív jeden blog měla. :) Ale nejtěžší bylo asi zajistit si nějaký pěkný vzhled pro blog (v tomhle ohledu jsem docela antitalent), který by čtenářům jistým způsobem zůstal v paměti, jop. Původně jsem začínala na blog.cz, pak jsem přešla na blogger - to mi sice dalo pěkně zabrat, ale tady jsem mnohem spokojenější. :)

3. S kterým nakladatelství jsi jako první navázala spolupráci?

- Tak to byl Fragment. Zhruba po necelém roce jsem se odvážila jim jako prvním napsat, protože Fragment s blogery spolupracuje dosti často a je tu vysoká šance, že vás vezmou, jop. :)

4. Jaký film podle knižní předlohy máš nejraději?

- Zajímavá otázka. A teď který vybrat. :D Ne u všech filmových adaptacích jsem četla knižní předlohu, proto se mi to vybírá poněkud hůře - nevím, jak moc film sedí ke knize. Ale určitě jedna z mých nejoblíbenějších adaptacích je adaptace knihy Ten, kdo stojí v koutě. Samotná knížka je úžasná, ale tady zvládl i ten film být naprosto skvělý. Díky tomu, že za celým filmem stál autor knihy, je tu krásně vystižená ta podstata knihy. A herecké obsazení je též úžasné - Logan jako Charlie je dokonalý, to samé můžu říct i o Emmě jako Sam a o Ezrovi, který hrál Patricka.
A samozřejmě mám ráda i Harryho Pottera, že. :) Ale to by bylo na dlouho. :)
Nicméně pokud mám zmínit i filmové adaptace, které mám ráda, ale nečetla jsem knižní předlohy, tak sem bude určitě patřit Černobílý svět, Forrest Gump a Pán prstenů. :)
A teď se neuvěřitelně těším na adaptaci Zlodějky knih! Doufám, že to udělali pořádně! 

5. Co si myslíš o povinné četbě?

- Řeknu to takhle - než jsem přešla na vyšší stupeň gymplu, neměla jsem nikdy žádnou povinnou četbu. Až teď mám povinnou četbu k maturitě. V tomto případě povinnou naprosto chápu a nic proti ní nemám, i když je fakt, že trošku jiný seznam by se mi možná líbil kousek více. Nicméně někteří to mají i horší, co jsem tak slyšela. :)
Avšak povinnou četbu na základní škole moc nechápu. Jasně, učitelé chtějí, aby studenti četli aspoň něco, ale když jim budou nutit knihy, které je nemusí bavit, akorát jim čtení z nechutí. My jsme sice museli číst, ale vždy jsme si mohli knihu vybrat sami, nikdy nám nikdo nic nenutil. :)

6. Jaký knižní žánr máš nejraději?

- Já se poslední dobou snažím číst knihy z různých žánrů, abych to měla trochu pestřejší. Snad jen horory vynechávám, ty mi moc nesedí. Dosti čtu knihy z young adult žánru, u toho prostě může člověk hezky vypnout. Ale který mám nejraději? No... Úplně nejraději mám asi urban fantasy a fantasy. K těmto žánrům se vracím nejraději. Fantasy je pro mě prostě to pravé. :)

7. Kolik máš doma celkem knih?

- Jo to kdybych věděla. Ale asi jich bude celkem dost. Možná necelé dvě stovky? Opravdu to nevím jistě, také nevím, jestli mám počítat i své knížky z dětství nebo ne. Těch knížek je na mé poměry hodně. A já z nich mám fakt velkou radost, jen počítat se mi to teď vážně nechce. :)

8. Kterou knihu by sis chtěla přečíst, ale nikdy na to není čas?

- Teď aktuálně je těch knížek poměrně dost. :D Čas je pro mě v tuto chvíli nedostatkové zboží. Ale patrně bych tu mohla konkrétně zmínit knihu Roztomilé malé lhářky - tu knížku mám doma už více než rok, už více než rok se na ni chystám a stále ne a ne se k ní dostat. Vždycky mi do toho něco vleze. Ale jednou, jednou si ji přečtu! :D 

9. Díky které knížce nebo knižní sérii jsi začala více číst?

- Abych tak pravdu řekla, tak já čtu snad už od té doby, co jsem se to pořádně naučila. Vždycky jsem hodně četla. Ale patrně bych mohla říct, že nejvíc mě ovlivnily knihy od Enid Blytonové, ty si pamatuji docela jasně a přečetla jsem jich hodně. A pak spoustu dalších knih. :)

10. Jaká je tvoje oblíbená hlavní hrdinka?

- Nejsem si jistá, jestli mám jmenovat konkrétní hrdinku nebo vyjmenovat vlastnosti, které by měla mít. Takže udělám asi oboje.
Abych si hlavní hrdinku oblíbila, nesmí to být žádná fňukna. Nemám ráda hrdinky, které oblibují dva hrdiny (jop, moc nemusím milostné trojúhelníky). Také moc nemusím příliš dokonalé hrdinky nebo naopak takové typy, které musí hrdinové věčně zachraňovat. Lepší jsou nezávislé hrdinky, které se umí o sebe postarat. Občas mi sednou i ty lehce naivní a střelené, ale to záleží na knize. Fajn jsou i takové, které rády řeknou, co si myslí hezky na rovinu. 
A teď pár příkladů pro ujasnění. Moc ráda mám Kate Daniels, Katsu z Výnimočné, Liesel ze Zlodějky knih, Gwendolyn z Drahokamů, Lisbeth z Milénia, Hermionu a Lenku z Harryho Pottera, Annabeth z Percyho Jacksona, Vin z Mistbornu či Heather Wellsovou. :)
I když mnohem radši v knihách preferuji mužské hrdiny, jop. :D :)

Odpovědi na otázky od Madžgy:

1. Ktorú knižnú postavu by si chcela stretnúť?
- Těžko vybrat jen jednu postavu, protože těch zajímavých postav je celkem dost. Ale pokud mám vybrat jen jednu, tak asi řeknu Percyho Jacksona. :) Percy je prostě můj hrdina a vážně bych se s ním chtěla setkat, doufajíc, že potkáme i někoho jiného, třeba pegase Blackjacka. :D

2. Páčia sa ti filmové spracovania kníh?

- No, pokud je filmové zpracování udělané pořádně, tak proti němu vážně nic nemám. A občas se film povede i lépe než kniha, řekla bych. Jindy je to naopak katastrofa. Prostě záleží na tom, jak je film pojatý, jaké je obsazení a tak. :)

3. Ktorá kniha ťa najviac dojala?
- Já osobně u knih moc často nebrečím, je těžké mě nějak dojmout. Ale asi nejvíc mě dojaly knihy Ten, kdo stojí v koutě a Volání netvora. Obě knížky jsou sice velice odlišné, avšak obě mají hodně silný příběh a za přečtení stojí.

4. Kedy najradšej čítaš?
- Ráda čtu přes den, i když nejraději patrně k večeru. Obzvlášť když si můžu s knížkou hezky zalézt do teplé postele a tam si v klidu číst, to je naprosto perfektní. :)

5. Aká kniha ťa nebavila až tak, že si ju nedokázal/a dočítať?
- Já se většinou snažím dočíst všechny knížky, nemám ráda ty nedočtené. Nó... Přiznám se, že jsem nedočetla Hru o trůny. Já vám nevím, ale mě to vážně moc nebavilo, přišlo mi to nezáživné a nudné. I když tolik jsem toho nepřečetla. Také pořád přemýšlím, že bych tomu jednou dala ještě šanci, jop. :)

6. Čítal/a si nejakú knihu už viac ako 3x? Aká to bola?
- Víc než jednou jsem četla jen pár knih. Víc jak třikrát jsem četla pouze sérii Harry Potter. To je prostě moje srdcová záležitost. Mohla bych ji číst stále a stále dokola. Zrovna Harry mě patrně nikdy neomrzí. :) Takže je klidně možné, že si ho ještě párkrát přečtu. :)

7. V akom jazyku čítaš najradšej?
- V současné době bohužel čtu hlavně v českém jazyce, jop. Ale jakmile k Vánocům dostanu čtečku, začnu číst i v angličtině a pak je klidně možné, že si angličtinu oblíbím více než češtinu. :)

8. Akú najčudnejšiu knihu si už prečítal/a?
- Takže divná knih? Hm... Doufám, že to může být i v tom pozitivním smyslu. V tom případě bych odpověděla Prozření Mary Dyerové. Ta kniha prostě divná je. Ale pro mě naprosto skvělá a hrozně se mi líbila. :) Jestliže to má být v negativním smyslu, tak řeknu Srdce v sázce, protože to bylo též divné a hlavně celé špatné.

9. Akú knihu by si si nikdy nechcela prečítať?
- Horor. Já prostě na horory nejsem a patrně je nikdy číst nebudu. Nebo je v současné době aspoň číst nechci. :)

10. Akú knihu by si každému doporučil/a prečítať?
- Určitě Mistborn. Tahle fantasy skvělá je naprosto dokonalá, pro fanoušky fantasy to musí být takřka povinnost! Ale dále bych každému doporučila Zlodějku knih, Posla, Ten, kdo stojí v koutě a Volání netvora. Všechny tyhle knížky jsou neuvěřitelně dobré a za přečtení stojí! :)

10 otázek pro nominované:
1. Zajímalo by mě, jak jste na tom se současnou českou (slovenskou) tvorbou? Čtete české (slovenské) autory nebo spíše zahraniční?
2. Jak moc vás při výběru knihy ovlivní obálka?
3. Stalo se vám, že vás zklamala kniha od vašeho oblíbeného autora?
4. Jaký máte názor na e-booky?
5. Myslíte si, že vám čtení (a případně i psaní recenzí) pomáhá zlepšit se v mateřském jazyce? Máte třeba lepší slovní zásobu, při psaní děláte méně pravopisných chyb, atd.
6. Jak moc vás ovlivňuje váš blog?
7. Kterou knížku byste si nikdy nepřečetli?
8. Fandíte v knihách spíše záporákům nebo klaďasům?
9. Když knižní adaptace, přijde vám lepší film nebo seriál?
10. Máte nějakého oblíbeného klasického autora? Koho a proč?

Mnou nominovaní: 

(Bohužel nevím, kdo už nominován byl a kdo ne, tak snad nevadí, pokud budu nominovat i někoho, kdo již nominován byl.)
1. Natalie Nathaly
2. Lumos S.
3. Cassie Leighton Lexi Lee
4. Spirit
5. Ellie

Z mé strany je to vše. Pokud nominovaní odpoví na mé otázky, budu jedině ráda. :) A já ještě jednou děkuji Lucindě za to, že mě nominovala. :)

Komentáře

  1. Dík za tagování :D (pomalu už to začíná být ironické .. ) Když si tk hoďku, dvě počkáš .. pochopíš ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jó, ty asi budeš mít dlouhý článek, že? :D No, jsem na něj zvědavá. :D :)

      Vymazat
  2. Kruci, a já tě chtěla taky tagnout. =D No, tak to je v háji, jelikož fakt nevím, koho tagovat. Asi to prostě vemu stylem 'kdo chcete, odpovězte'... =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já chtěla tagovat tebe. :D Ale všimla jsem si, že už tě někdo tagoval, tak jsem se nechtěla opakovat, jop. :D Nicméně pokud mě tagnout chceš, tak to klidně udělej, ráda zodpovím i tvé otázky, to mi problém nedělá. :D :)

      Vymazat
  3. Není zač jsem ráda, že ses zapojila :))

    OdpovědětVymazat
  4. Konečně jsem narazila na někoho, kdo taky četl Mistborna.! Naprosto mě ta série nadchla a nechápu, že je tak málo známá :D S povinnou četbou naprosto souhlasím, dětem to čtení spíš znechutí (ani nevíš, jakou práci mi dalo přesědčit bráchu, že jsou i zábavné knihy :D stálo mě to předčítání mu pár set stránek z Harry Potterů :D). supr článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda, moc lidí, kteří Mistborn četli, neznám. :D A je to docela škoda. Ve skutečnosti je to totiž prostě perfektní četba, jop. :D :) Jo, dokážu si to představit. :) Já mám občas stále problém přesvědčit svou sestru, že jsou i knížky, které by se jí mohly líbit. :D A vždycky mi to dá hrozně zabrat, než ji k přečtení umluvím. :D :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.