Přeskočit na hlavní obsah

Student knihomol - září 2013

Tento projekt vytvořila Cathy z blogu Mezi nebem a peklem.

Jak jistě víte, přes prázdniny jsem se zapojila do projektu Prázdninový knihomol a jelikož mě to bavilo, rozhodla jsem se zapojit i do školní verze tohoto projektu. Rozdíl je pouze v tom, že Studenta budu přidávat pouze jednou v měsíci (buď poslední den daného měsíce nebo první den toho dalšího) a ne každý týden, na to je má četba přes školní rok docela ubohá. :)

• Revizor - Nikolaj Vasiljevič Gogol / 234 stran (používám obálku jiného vydání, než jaké jsem četla)

- Začal nový školní rok a já byla plná elánu a hlavně odhodlání se pořádně pustit do povinné četby. To odhodlání se mě stále drží, jen mi to jde výrazně pomaleji, než jsem si představovala, avšak mám v plánu si letos přečíst co nejvíc povinné četby, ať mám z čeho pak vybírat. :) Do Revizora jsem se pustila proto, že se mi už nějakou dobu válel doma, z knihovny jsem si ho půjčila z toho důvodu, že mělo jít o komedii. I když se to nečetlo špatně, jako komedie mi to moc nepřišlo a vtipné to moc nebylo.
Na GoodReads jsem to hodnotila 3/5 hvězdiček.

• Krysař - Viktor Dyk / 104 stran

- Druhá povinná četba, kterou jsem za září schroustala. Krysaře jsem i přečíst vážně musela, protože z něj budu v listopadu odevzdávat češtinářce portfolio, a tentokrát jsem si řekla, že opravdu začnu s předstihem. No... Tahle povídka byla zvláštní. Jsou tu pasáže, které se mi líbily celkem dost, ale je tu i pár částí, které se mi nečetly dobře a nebavily mě. Ze začátku jsem se vůbec nemohla začíst, na rozdíl od toho se takový konec docela povedl (i když to nebylo fér, podle mě). Já vlastně pořádně nevím, co si o tom myslet, asi si to budu muset přečíst znovu, jop. :) Třeba si lépe utřídím myšlenky.
Na GoodReads to ode mě dostalo po dočtení 3/5 hvězdiček.

• Krásná katastrofa - Jamie McGuire / Beautiful / 1. díl / 376 stran

- Po přečtení Krysaře jsem měla strašně dlouho zásek a zaboha jsem se prostě nemohla donutit k pořádnému čtení. Také jsem toho měla hodně do školy. A pak jsem byla nemocná. To jsem sice byla doma, ale nejdřív mi bylo blbě, takže jsem skoro vůbec nečetla. Naštěstí se mi nakonec udělalo líp, tak jsem si řekla, že už si zatraceně musím něco přečíst. Pod ruku mi padla právě Krásná katastrofa - chtěla jsem něco nekomplikovaného. Což jsem vlastně i dostala. Tohle není nijak složitá knížka, na nějaké odreagování je docela ideální, ale nic víc bych za tím nehledala. Více jsem shrnula v recenzi.
Na GoodReads hodnoceno 3/5 hvězdiček.

• Srdce v sázce - Alyxandra Harvey / Kronika Drakeových / 1. díl / 256 stran

- Uf. Kéž by mě někdo zastavil a vytrhl mi knihu z rukou, než jsem se do ní pustila. Aspoň bych s ní nepromarnila svůj drahocenný čas. Protože tohle... Tohle je horký kandidát na nejhorší knihu tohoto roku. Ještě teď je mi úzko, když si na tu knížku vzpomenu. Ona byla tak hloupá. A prostě celá špatná. Vlastně teď jen nechápavě vrtím hlavou, že jsem ji vůbec dočetla. I když je fakt, že na konci jsem už vážně přeskakovala řádky - a upozorňuji, že tohle opravdu jinak nedělám! Další příznak toho, že mě to fakt nebavilo. Kdybych byla o pár let mladší, tak nad něčím asi i přimhouřím oči, ale teď... No, více máte v mé recenzi.
Na GoodReads hodnoceno 2/5 hvězdiček (ale přemýšlím, jestli to nesnížím...).

Já vím, moc těch knížek není na to, že jsem na jejich přečtení měla měsíc. A jak tak koukám, nevybírala jsem si moc dobré knížky, snad budu mít příště více štěstí.
Nicméně v září také začala nová seriálová sezóna, takže budu svůj čas věnovat i seriálům, jop. Jsem hrozná, ale ona je to tak trochu moje závislost, víte. V bočním menu si můžete všimnout, co všechno sleduju a to některé seriály ještě přibudou, ehm. Jop, sama nevím, kde na to budu brát ten čas. :D
V říjnu se pokusím se čtením polepšit, ale moc slavně to bohužel nevidím. :)

Rozečteno:
• No, rozečteno toho mám vlastně docela dost. Jako první tu mám Jméno větru, se kterým jsem v půlce a ke kterému jsem se od prázdnin už nedostala a příšerně mě to štve. Ta knížka je totiž skvělá. Doufám, že za říjen se k ní dostanu - minimálně o těch podzimních prázdninách, protože to už opravdu chci dočíst.
Dále mám nějaký týden rozečtenou další povinnou četbu - tentokrát Saturnin. Bohužel se s tou knížkou ploužím, protože mezi učením mám jen sem tam čas na pár stránek. Což je škoda, protože jinak se mi ta knížka vážně líbí. :) Ale už se blížím k půlce, tak to je fajn. ^^
A minulý víkend jsem začala s knížkou Dvanáctka, pokračování Přechodu, který se mi moc líbil. Jsem jen na začátku, ale teď v sobotu a v neděli se do toho chci pořádně opřít a pokud možno to i přečíst. :)

Z mé strany vše. Tak zase za měsíc!
A ještě - co pěkného jste za září přečetli vy? :)

Komentáře

  1. na revizora se taky chytám, budu ho letos potřebovat do školy.. :)
    a krysaře jsem četla už na základce.. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jó, Revizor je poměrně čitelný, tak snad se ti to bude aspoň trochu líbit. :)
      Já jsem dřív nic povinně číst nemusela, až teď tu četbu k maturitě. A jsem za to docela ráda, jop. :)

      Vymazat
  2. Saturnin je vážně super! Už jsem to četla, ale ještě si to plánuju přečíst podruhé :)
    Já taky sleduju seriály. Momentálně HIMYM, Doctor Who a The Big Bang Theory. A nic nového už rozkoukávat nehodlám :D Ovšem, až mi dojde Doctor, tak přejdu na Sherlocka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, Saturnin se mi fakt líbí. Doufám, že si už brzo konečně najdu dostatek času, abych to mohla dočíst. :)
      Jop, HIMYM sleduji též, i když už jen ze setrvačnosti, když je to ta poslední série. :D Doctora mám také rozkoukaného, jen jsem se zasekla na konci čtvrté série - nějak se mi nechce loučit s Desítkou. :D Sherlocka jsem už viděla, naprosto ho zbožňuji a netrpělivě čekám na třetí řadu, takže to ti schvaluji. :D Já si vždycky říkám, že už nic nového rozkoukávat nebudu a stejně si nakonec ten seriál pustím. Jop, jsem hrozná. :D

      Vymazat
  3. Hm, z tohohle studenta se asi teprve stane knihomol. Za poslední tři dny jsem přečetla Médeu a Krále Oidipa, musím se vrhnout na Gulliverovy cesty a vzápětí na Dona Quijota. Taky mám tak týden, dva na Otce Kondelíka a zenicha Vejvaru, a pak na znovupřečtení Povídek Malostranských. Jinak ta vysoká není vůbec těžká a čtení mě velice baví, jistě... XD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No páni, vůbec toho nemáš málo, jen co je pravda. :D Tak budu držet palce, ať ti jde čtení co nejlépe, jop. :D Ale můžu se zeptat, co přesně studuješ? Nějakou tu češtinu? :)

      Vymazat
    2. Je to Jazyková a literární kultura. Jo, vlastně čeština, no... =D

      Vymazat
    3. Jasně, jasně. :) Tak ať se ti na škole daří. :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.