Přeskočit na hlavní obsah

Kdy si koupím knihu

Aneb rozhodla jsem se sepsat další vykecávací článek. Za komentáře ke článku předchozímu vám moc děkuji, jste úžasní. :) Dneska jsem se rozhodla vyjádřit na docela jednoduché téma – kdy se já osobně rozhodnu pro koupi nějaké knihy? Někdy sice jde o zcela impulzivní akt, nicméně poslední dobou si knihy vybírám mnohem pečlivěji a opravdu si promýšlím, zda si je koupit či ne. A tak jsem se rozhodla sepsat článek, ve kterém shrnu kdy se pro koupi rozhodnu. Jo, někomu možná přijde poněkud zbytečný, ale každý má při výběru knihy jiné priority. Já osobně budu jedině ráda, pokud mi v komentářích vypíšete ty své. :)

1. Obálka
Možná se vám to bude zdát lehce povrchní, ale když se poprvé podívám na neznámou knihu, obálka je to první, co u knihy zaregistruji a posuzuji. Obálka mě zkrátka musí zaujmout, abych měla aspoň menší zájem si o té knize zjišťovat něco dalšího. A neříkejte mi, že ani vy to tak občas nemáte. Poutavá obálka přitáhne vaši pozornost, přestože občas je obálka to jediné povedené na knize, to si klidně přiznám. Mně samotné se poslední dobou líbí spíše jednoduché, avšak nápadité obálka. Naopak takové obálky, jež vám vnucují podobu hlavních hrdinů, mi začínají lézt krkem.

2. Autor
Opravdu nejsem nijak povrchní a i když se mi obálka příliš nezamlouvá, podívám se aspoň na jméno autora. I kniha od mého oblíbeného autora může mít hroznou obálku a já osobně bych o takovou knihu nechtěla přijít. Fakt, že je kniha od mého oblíbeného autora sice neznamená, že si knihu automaticky koupím, nicméně je tu pár autorů, kterým opravdu věřím – například Rick Riordan, Patricia Briggs, Ilona Andrews, Meg Cabot či J. K. Rowling. Od těchto autorů bych si koupila snad cokoliv.
Pak záleží na tom, jestli je mi jméno třeba nějak povědomé či ne. Třeba od takové P. C. Cast bych si knihu nekoupila ani za zlaté prase, abych byla upřímná.
A nebojím se ani neznámých autorů, člověk pak kolikrát objeví učiněné skvosty. :)

3. Název
No jo, na název koukám také. Některé názvy doslova lákají ke čtení, jiné poněkud odrazují. Nesnáším kýčovité názvy. Proto jsem se třeba dlouho přemlouvala k přečtení knihy Nebezpečná láska od Katky Petrusové, ten název je totiž kýčovitý až to bolí. Nebýt toho názvu, přečtu si tu knihu daleko dříve, čímž bych zjistila, jak milá ta knížka je. Kýčovité názvy – to vážně není nic pro mě, bohužel.

4. Nakladatelství
No ano, to je další věc, kterou u knihy zkoumám. Některá nakladatelství totiž dávají tušit kvalitu, u jiných to je trochu horší. Hlavně pokud jde o sérii, tak mě zajímá, kdo knihu vydává. Nesnáším totiž nekompletní série. Nesnáším, když se vydávání utne po prvním díle, uprostřed série nebo ještě hůře před vydáním posledního dílu. Ano, chápu, že pokud knihy nevydělávají, nemá pro nakladatele cenu vydávat knihy další, nicméně vůči nám – čtenářům mi to přijde jako podraz. A vždycky mě to hrozně mrzí. Dle mého názoru je dnes prostě lepší si počkat na sérii celou, až bude kompletní.

5. Anotace
S anotací to mám tak napůl – někdy ji čtu a někdy radši ne. Některá nakladatelství se nebrání tomu naházet do anotace poměrně slušné spoilery a to pak čtenáři hned zkazí zážitek ze čtení. I když anotace, která prozradí jen fakt, že půjde o spásu světa vyvolenou dívkou mě také zrovna nenadchne – to už je totiž poměrně ohrané téma. Já radši nějaké stručnější anotace, které lehce naznačí o co v knize půjde, ale neprozradí nic zásadního, jop. :)

6. Doporučení
A občas po nějaké knize sáhnu proto, že mi byla doporučena. Někdy se nechám ovlivnit recenzí, někdy jde o doporučení od konkrétní osoby. Ono když se na vás hrnou ze všech stran kladné recenze na nějakou knihu, je celkem snadné se jimi nechat ukecat ke koupi. :D Obzvlášť když jsou od blogerů, kterým se líbí stejné knihy jako vám. A osobní doporučení většinou funguje tak, že je mi kniha doporučena k přečtení a pokud mě vážně zaujme, jsem schopna si ji koupit ještě před přečtením. Avšak opět musím mít s danou osobou podobný vkus. :)

7. Cena
Kdo se v dnešní době nezajímá o cenu, ten se musí mít blaze. Cena je logicky také faktor, který mě u koupi knihy ovlivňuje. Když mám dát čtyři stovky za tři sta stránkový paperback nebo za pět set stránkový hardback, asi je vám jasné, kterou knihu si vyberu. Za takovou únosnou sumu beru cenu do tři sta korun, s tím problém nemám. Jestliže jde o knihu v pevné vazbě, která má přes tisíc stránek, je mi jasné, že bude stát o něco více. Ale někdy jsou ty ceny vážně šílené, jop. Avšak neznamená to, že nejsem ochotná dát za knihu více – pokud ji vážně chci, tak na cenu ani tak moc nekoukám. :)

No, myslím, že tahle sedmička by mohla být plně dostačující ohledně toho, co mě u knihy před její koupí zajímá. Alespoň zrovna teď mě nenapadne nic jiného. :)
A co vy? Shodujete se v nějakém bodě se mnou? Nebo vás u knihy zajímají jiné věci? Kdy se rozhodnete pro její koupi? Jen se o svůj názor pěkně podělte, já budu jedině ráda! :)

Zdroj použitých obálek: www.goodreads.com

Komentáře

  1. Já asi nejvíc dávám na ta doporučení. Mám pár lidí, jejichž názoru dost věřím a většinou nelituju. Za ty roky aby taky ne :D
    Nicméně i ostatní faktory hrají svou roli. Pěkná obálka naláká zatímco ošklivá odradí, to je prostě daný fakt, s nímž nejde nic dělat.
    Autor - taky mám pár autorů, kteří jsou pro mě téměř svatí, Rick Riordan, Meg Cabot (s výjimkou Princezniných deníků), Richelle Mead... To je taková moje svatá trojice, ale většina autorů zatím nenapsali tolik knih, takže třebaže mám ráda jejich sérii, ještě si nejsem jistá, jestli jsou opravdu tak dobří - ale s přibývajícím časem to budu ověřovat :)
    Název u mě příliš velkou roli nehraje, ale máš pravdu, že Nebezpečná láska je příšerně kýčovitý název, zvlášť když to hlavní téma taky není extra originální - mafiáni, hm...? Zpracování se mi pak už zalíbilo víc, ale nebýt doporučení, tak po tom fakt nesáhnu.
    S nakladatelstvím taky souhlasím, to jsi vlastně všechno vypsala ;)
    Anotace u mě taky moc nehraje roli. A cena? No, většinou nekupuju zajíce v pytli, nejdřív si knihu půjčím v knihovně, případně ji mám jako recenzní výtisk, a pak teprve posoudím, jestli se mi kniha líbí natolik a kupuju dodatečně. Potom jsem ochotná i za ni zaplatit víc.

    - Freckles

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, kdyby mi Nebezpečná láska nebyla doporučena z několika zdrojů, tak po ní opravdu nesáhnu. :D :)
      Některé knížky si také koupím až po jejich přečtení, když si je půjčím z knihovny, ale to jsou většinou takové, které mě vážně bavily. I když poslední dobou si čím dál častěji počkám na knihu z knihovny, než abych si ji hned kupovala, to je pravda. :)
      A moc děkuji za tak obsáhlý komentář! :)

      Vymazat
  2. Pro koupi jsem se, zejména dříve, rozhodovala až po dočtení knížky. Za plnou (nebo skoro plnou) cenu kupuji jen na jistotu, pokud mi můj šestý smysl říká, že to bude knížka pro mě, a nebo také pokud jsem ji už četla a chci ji mít doma. U slev je to impulzivnější, u těch dám často na autora, obálku či doporučení/hodnocení. Knihy na blind vlastně kupuji jen ve slevách, třeba teď čekám na o polovinu zlevněné The Art of Fielding z bookdepo. Naštěstí mám mezi bloggery a přáteli na GR takové, u nichž se nebojím čerpat inspiraci, neboť jsou pro mě jakýmsi měřítkem kvality. Respektive - shodnu se s nimi téměř na všem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si knihu přečtu a až poté kupuji v tom případě, že si ohledně ní nejsem vůbec jistá. A párkrát jsem si tím docela ušetřila peníze. :) Jo, u slev jsem ochotnější mnohem víc si koupit nějaké knihy, o kterých toho tolik nevím. To pak člověka tolik netrápí, když ta kniha není nic moc. :) Jo, jo - ohledně těch blogerů a přátel to mám stejné. Zlaté GR, v tomhle je skvělé. :D :)

      Vymazat
  3. Nejdříve mě zajímá obálka. Už několik knih jsem kvůli tomu odškrtla z to-read seznamu a to jen díky špatné obálce. Jestliže budu mít doma hnusnou obálku, tak mi věř, že kniha bude božská a ze všech nejlepší na světě. Jinak ve všem ostatním souhlasím, akorát bych nakladatelství dala pod cenu, doporučení nad autora, anotaci nad název :D Jinak, kde si sakra našla "Jméno větru" s takovou obálkou????????????????????, ! Já už si ji chtěla koupit, ale ta její mě zastrašila. Ale tahle! Prosím, kde si ji našla???? :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já jsem si pár knih kvůli špatné obálce málem nepřečetla a jak moc bych toho litovala, kdybych se k nim nakonec nedostala! Ale obálka má holt na čtenáře občas velký vliv, no. S tím asi nic neuděláme. :)
      Jméno větru s touhle obálku je druhé vydání, které je ale kompletní v jedné knize oproti vydání prvnímu. :) Já osobně mám tuhle knížku doma a podle mě jde normálně sehnat minimálně u nakladatele - najdeš ji u Arga nebo u Tritonu. :) Mně osobně tedy dalo víc zabrat sehnat druhý díl se stejnou obálkou, ale nakonec se mi i to povedlo. :D Tak budu držet palce, ať se i tobě zadaří. :)

      Vymazat
  4. Ja vyberám knihy najskôr podľa odporučení, podľa recenzií alebo ak sú to pokračovania, potom sa sústredím na obálku, ktorá musí byť prijateľná a dôležitá je aj anotácia alebo aspoň náčrt toho, o čom kniha je. Potom sa zaujímam o cenu, tá je dosť dôležitá u mňa, nemám na všetky knihy, to by bolo nakupovanie 8D To by mi malo stačiť pri rozhodovaní ku kúpe. Ak si nie som ešte nejak extra istá, tak nekúpim a počkám radšej ešte na nejaké recenzie, ktoré by ma presvedčili. Autor pre mňa nie je vždy rozhodujúci. Od Kerstin Gier a Kristen Cashore si prečítam čokoľvek, ale napríklad od JKR zbožňujem HP a aj keď si chcem prečítať aj Prázdne miesto, nehrniem sa do toho. Niektorý autori majú u mňa len 1 knižku či sériu, aj keď ich napísali skvele.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V případě pokračování se většinou snažím přečíst aspoň první díl, než si koupím ten další, abych věděla, jak moc mi sedí styl autora a jestli mě vůbec další díl zajímá. Jen u málo čeho si koupím další díl, než se pustím do prvního - v poslední době tomu tak rozhodně je, jop. :) A to mě pak zajímá, jestli k sebou sedí obálky a tak, žé. :D :)
      Tak třeba Prázdné místo si já chci už hrozně moc přečíst, jen ten zatracený čas není. :)

      Vymazat
  5. Já mám asi na prvním místě autora, pak doporučení, pak jakože teda cenu (tam jde o to, jestli tu knížku vážně chci, nebo ne)... Název zaujme, jasně, anotace taky, ale nikdy mě nepřesvědčí, abych něco vážně koupila. Nakladatelství neřeším, a obálku už vůbec ne. Teda, kdybych jen bezcílně bloumala knihkupectvím, tak asi jo, a když si můžu vybrat z víc vydání, tak si taky vyberu nejhezčí obálku... Ale kdybych koukala hlavně na obálky, asi si nikdy nekoupím žádnýho Pratchetta... =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A třeba Pratchett má podle mě docela fajn obálky. :D Věř mi, viděla jsem daleko horší. :D Někdy ty obálky jsou totiž neskutečně odbytý, že ani koukat se na to nedá, jop. Já osobně většinou při bezcílném bloumáním knihkupectvím obdivuji ty obálky. :D Ale málokdy si jen tak z hecu v knihkupectví koupím knihu, vždycky si to docela promyslím, zjistím si nějaké informace a tak. To by mě ta kniha musela jó jakože hodně zaujmout. :D :)

      Vymazat
  6. Ja čítam anotácie vždy a poriadne ma naštve, keď nejaká kniha, ktorú by som si chcela prečítať, žiadnu nemá. Je na zadnej strane len úryvok alebo odporúčania, ktoré sú aj takiba reklamou.
    Obálka je tiež samozrejme veľmi dôležitá, mne sa to vôbec nezdá povrchné, ak chce mať niekto na poličke peknú knihu. Dajme tomu, že si chcem prečítať Za múrom, ale obálka ma odradí, lebo vyzerá ako z photoshopu (veď pozri na GR, strašné niečo, ešte aj ja by som ju spravila lepšie). Knihu som si doteraz nekúpila, lebo by som ju zrejme musela skrývať za ostatnými, aby ju náhodou niekto nezbadal.
    Nekompletné série, to by bolo asi na ďalší celý článok. Ja fakt nechápem, prečo niekto vydá prvý diel a potom už nepokračuje. Malo by sa to zakázať. Vždy sa nájde zopár ľudí, ktorým sa tá kniha páčila a je im ľúto, že nebudú mať na poličke celú sériu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, máš pravdu, občas mě též naštve, když na zadní straně knihy je jen ukázky či doporučení místo anotace, jop. :D :)
      Tak jsem ráda, že nejsem jediná, kdo se hodně zaměřuje na obálku. :D Též mám ráda na poličce hezké knížky, jop. A je pravda, že některé knížky bych kvůli jejich obálce rozhodně nečetla na veřejnosti. :)
      Přesně! Než se do nějaké série pustí, prostě by si to měli pořádně promyslet, aby se nestávalo, že s vydáváním přestanou. K čtenářům to vážně není fér. Ale co s tím my můžeme dělat, že? :/

      Vymazat
  7. Je to jen můj pocit, nebo se poslední dobou objevuje tolik článků podobných tvému? Nemyslím stejné téma, ale celkově, v podstatě (deset věcí, které se mi na knize líbí, deset věcí, které bych neměla dělat, ale dělám (dobře, tohle jsem si vymyslela, ale jen proto, že vím, že jsem četla článek, ve kterém to bylo, a nevzpomenu si na název. Moje pitomá paměť. :D)). Neb možná jen více čtu cizí blogy. Tedy poměrně ke mně. :D

    Já poslední dobou už nekupuju žádné nové autory. Vlastně, je to dost smutný, ale z vlastní kapsy mi do knihovničky přibude tak kniha nebo dvě. A to ani z vlastní kapsy v podstatě není, protože je to dárek od někoho. Ti si ode mě většinou zjistí, co chci, a dostáváme se k tomu, že kupuju knihy, které už jsem četla. :D

    Na prvním místě, hm, asi je to autor, respektive další díly sérií, které čtu, nebo prostě jen vím, že se mi od autora knihy budou líbit. :) Andrews a Briggs mě u tebe docela překvapily, čekala jsem, že napíšeš někoho jiného. Pravda, nevím koho kontkrétně, ale tyhle dvě autorky, dobře, autorský pár a autorku, jsem nehádala ani do první pětky. :D Čekala jsem spíše... hmm... já nevím, někoho s klasickou fantasy nebo přinejmenším...
    Proč jsem si to sakra myslela? Divné. :D

    Obálka je vážně dost důležitá. Pokud je ošklivá obálka, klidně knihu přejdu a později si za to můžu nadávat.
    (btw - když mluvíme o ošklivých obálkách, četla jsem jednu úžasnou knihu - Ready player one - Hra začíná. Koukni se na to. Při čtení se roztečeš blahem. :D)

    Hodně pak pro mě znamenají doporučení, ale celkově... já nevím, mám svůj seznam, který jsem si sestavila za ty roky čtení, bloudění po internetu a gr (a jsem deprimovaná, protože knihy, které si chci VÁŽNĚ přečíst, prostě nemám šanci za jeden život stihnout. :D), taky knihy, které mi lidičkové doporučili, když vidím v knihovně nějakou novinku, taky si ji většinou vezmu domů...

    Ale knihy, které si kupuju, jsou vážně jen ty, z kterých jsem na větvi. Nebo pokračování sérií. Knihy, které jsem nečetla a pořídím si je, musí být buď od autora, kterého mám ráda, nebo to je kniha, od které hodně čekám (většinou jen klasická fantasy). Jop, a neovládnu se ještě v jednom případě - slevy. To prostě nedokážu. :D

    Anotace nečtu téměř nikdy. Co to je, když se celý děj vyslepičí hned na zadní straně obálky ppř. přebalu? T_T"

    btw - s tím nakladatelstvím máš pravdu. Od Talpressu bych si asi taky bez zaváhání koupila jakoukoliv knihu, od Tritonu asi taky, Fantom print už jenom možná, Fragment stěží a začínám být podezíravá i ohledně Fortuna Libri, které mělo vždy dost dobré knihy. A CooBoo? Mám pocit, že každá kniha, kterou jsem od toho nakladatelství četla, mě zklamala. :D
    (dobře, už končím. S nakladatelstvími myslím. :D)

    Do tvého seznamu bych možná ještě přidala překladatele. Neznám jich tolik, ale například Kateřinu Niklovou si přečtu vždycky ráda, protože mi sedne její styl psaní. Zato třeba Petra Kubašková... well, ne vždy, ale u poslední knihy, kterou měla v péči, jsem měla chuť ji zaškrtit. Černý arcimág (určitě jsem se zmínila) je úžasná kniha. Ale nad tím stylem psaní bych nejraději brečela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No páni, tak tentokrát jsi se vážně překonala. :D Ale za komentář ti samozřejmě děkuji. :D

      To nevím, hele. :D Ale je možné, že někdo měl stejný nápad na podobný článek, jop. :)

      Tak já sama jsem si novou knížku pořídila naposled v září, no. :D A ještě chvíli si ze své kapsy ani nic nekoupím - teď mají přednost dárky, že. :) K Vánocům sice nějaké knihy dostanu, ale to je dárek od druhých. Nějaké knížky si patrně koupím i k narozeninám v únoru, ale opět to nebude z mých peněz, že. :D A je fakt, že si také spíše pořizuji další díly sérií nebo knihy, které jsem už četla a chci je mít doma. :) (Třeba teď jsem si k těm Vánocům objednala první díl Mistbornu - jsem absolutně nadšená, že jsem si všimla, že ho mají na skladu. Už se fakt těším, až budu mít časem celou sérii doma! :D A pak možná i další knížky od Sandersona, jop. :D)

      Já mám ty jejich urbanky fakt ráda, no. :D Od Andrews jsem sice četla jen tu Kate Daniels, ale nebála bych se si od nich koupit i jinou knížku, aniž bych o ní věděla nějak moc informací. :) A od Briggs se mi líbí obě její série, ale též bych klidně sáhla po něčem jiném od ní. :)
      Nicméně máš pravdu, že jsem třeba zapomněla zmínit Trudi Canavan. :D Její knížky se mi taky líbí a asi bych si je i koupila jen kvůli tomu, že je napsala ona. A Brandon Sanderson se do seznamu těch autorů asi také brzo zařadí, jen od něho zatím nemám moc načteno, tak jsem ho nezmiňovala. :) Takže není divné, že si čekala spíše autory fantasy knih, jop. :D

      Jé, i ty to tak máš? :D Já sama si myslím, že ten první díl Mistborna jsem tenkrát poněkud přešla kvůli té obálce. :D Až díky tvému doporučení jsem se na něj vrhla. :D
      (O té knížce vím a chystám se na ni. :) I když teď ji tedy posunu ve svém to-read listu poněkud výš. :D)

      Já za poslední dobu taky upřednostňuji si knihu nejdřív přečíst a až pak koupit, pokud se jedná o něco nového. Už jsem se jaksi poučila. :D A když jsou slevy, no... To jsou výjimečné případy, žé. :D

      Jasně, no. :)

      K Talpressu postupně taky začínám získávat důvěru, i když to bude tím, že až teď začínám číst více jejich knih. :D Fantom Print - záleží na žánru a autorovi. Ale jen tak spontánně jsem od nich asi nic nekoupila. :) Od Fortuny Libri mám snad jen jednu knihu. :D Knihy od CooBoo si teď vybírám pečlivěji, ale když už si nějakou koupím, nemůžu si stěžovat třeba na překlad, apod. a také se nemusím bát, že by nějakou sérii přestali vydávat. :)

      Máš pravdu, že na překladatele se občas taky mrknu - hlavně u série mě zajímá, jestli ji překládá jeden a ten samý člověk nebo překladatele mění, z toho totiž občas nejsem vůbec nadšená. (Třeba teď FP bude měnit překladatelku Kate Daniels. Asi umřu, jestli ten překlad bude stát za nic.) A zrovna překlad Kateřiny Niklové mi taky vyhovuje. :) Petra Kubašková... To je ta, co překládala čtvrtý díl Nočních lovců? :D A koukám, že překládala i Šerochodce, který mi tedy absolutně, vážně vůbec překladem nesedl. Takže to asi nebude jen ten Černý arcimág. :) (Na toho se tedy mimochodem chystám už nějakou dobu, avšak díky tvému nadšení se do něho vážně pustím. :D)

      Vymazat
    2. snažím se překvapovat. :D

      Pro mě jsou Vánoce svátky stresu a nervozity, protože pokaždé nemám ani floka a teď vymýšlej dárky všem okolo, když máš úplné minimum. Loni jsme byla tak zoufalá, že jsem se málem rozhodla Vánoce neslavit a dát se na dráhu asketizmu, abych se měla na co vymluvit. :D
      Se Sandersonam good luck, jeho knihy jsou buď příšerně drahé, nebo... vlastně jenom příšerně drahé. Jediná kniha, která se od něj skoro nedá sehnat, je Elantris, ale to je tak všechno. :D
      A jinak výběr dárku schvaluju!! :D

      Nedávno jsem uvažovala o tom, že se pusím do t druh série od Andrews, docela mě zajímá, jestli je tak dobrá jako Kate, protože jsme o ní nijak zvlášť mez českými bloggery neslyšela, hmm...
      U Canavan se začínám trošku bát, že má její psaní sestupnou tendenci, poslední kniha, která se mi od ní vážně líbila, byla Tessie. Trilogie Zrádkyň mě prostě tak nebaví a já jen doufám, že to třetím dílem autorka nějaký zázrakem celé zachrání...

      Jop, hlavně oproti originálům má u nás Sanderson strašně nepovedené obálky, jeden by až plakal. A Hra začíná... určitě se na to koukni, doporučila jsem to dvěma lidem a ti z toho byli taky nadšení. :))

      Teď jsem dočetla Mycelium (mám dokonce napsanou recenzi, jsem zvědavá za jak dlouho se ji dokopu zveřejnit na blogu) a Argo mu udělalo úplně nádherný kabátek. Kdybych chtěla vydat knihu, chtěla bych, aby byla tak skvěle zpracovaná jako Mycelium. :D

      Kate bude měnit... cože? Kde jsi to slyšela? O_O Kdy?
      (Arcimág - jedna ze skvělých knih, na které občas naštěstí narazím. Podívej. :D)

      Vymazat
    3. To vidím. :D

      Já si na Vánoce tak zhruba od září pečlivě šetřím, abych měla ty dárky z čeho kupovat. :D I když přednostně pořizuji dárky rodině. Vždycky jsem kupovala i kamarádům, jenže vždycky jsem od nich na oplátku dostala tak hroznou kravinu, že na to letos prostě kašlu, jop. :D Ale u nás se celkově už ty Vánoce moc neřeší, nó. :D Hlavní pro nás je, že je to volno, jop. :D
      Tak zrovna tohle je ten druh knihy, kdy jsem i ochotná zaplatit více. :) Ale pokud to půjde sehnat za nějakou rozumnou cenu přes bazar, pořídím si to přes bazar, žé. :D A děkuji! :D

      Já o té série vím jen to, že by měla být snad poněkud romantičtější, ale také mě láká. :) I když o Kate se u nás mluví rozhodně víc, ale tak zase u nás vychází v překladu, žé. :)
      Já jsem z trilogie Zrádkyň zatím četla jen ten první díl. A když na něj kouknu tak zpětně, máš pravdu, že mě to taky tolik nebavilo. Nejlepší mi přišly části se Soneou. Na ten druhý díl stále nemám čas. :D Ale jsem zvědavá na tu její novou připravovanou sérii, třeba to bude lepší. :)

      Sanderson je chudáček, Mistborn má dost otřesné obálky, no. Ale ta čtvrtá kniha má tuším stejnou obálku jako originál a tak špatná není. :) A Cesta králů má tuším také originální obálku. :) Dobře. Mrknu, jestli to je v knihovně a časem si to půjčím. :D

      Jo, u Mycelia mě zaujala i ta obálka, ani bych neřekla, že je to od českého autora. :) A dávám si to do to-read listu. :D

      Na FB stránkách Fantom Printu, někdo se na vydání dalšího dílu Kate ptal. FP odpověděl, že vydání se zpozdilo kvůli nezodpovědné překladatelce, Kate se prý ještě nezačala ani překládat. Ale píšou, že našli překladatelku novou a kniha prý vyjde někdy zjara. Jako... Já osobně bych si klidně i nějakou dobu na ten překlad počkala, než aby to začal překládat někdo jiný - Kate mi takhle vyhovuje a jestli to zkazí... Tak mě to bude dost mrzet, jop.
      (Podívám, podívám. :D)

      Vymazat
    4. Mám dvě mladší sestřičky, u nás se ještě stále musí slavit povinně. :D A já bych i šetřila, ale nějak to vždycky utratím. Jídlo (myšleno obědy do školy), jízdné (autobus, ale i do Ostravy pro recenzáky), čas od času zajít ven... ani nevím, kam to mizí. :D
      Přeju ti, ať něco přes bazar seženeš. x))

      Možná. Dost doufám. Jestli to ale bude nový svět, hádám, že by Canavan zazářit zase mohla. x))
      Ještě jsi Micelyum neměla v to-read?!! ženská! :D

      jesus. Ach jo...
      :))

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.