Přeskočit na hlavní obsah

Nadpřirozené bytosti v čase aneb ze zabijáka romantikem

Nápad na tento článek mi v hlavě straší už pěkně dlouhou dobu a jelikož mám dneska psavou a kreativní náladu, řekla jsem si, že bych ho chudáka mohla konečně vypustit ven. Aspoň se uvolní místo pro nového strašáka, že.

Nadpřirozené bytosti mám já osobně moc ráda. Knihy mě baví mnohem více, když je v nich něco magického, něco nelidského. Hned to zpestří děj. Navíc jsou nadpřirozené potvory dosti oblíbené a některé knižní žánry by se bez nich dnes již neobešly. Ovšem zamysleli jste se nad tím, jak moc současná literatura tyto bytosti změnila? Některé sice jen mírně, některé dokonce vylepšila, avšak některé jsou nyní diametrálně odlišné.

Příkladem za všechny prachy jsou upíři. V dávných dobách byli upíři bytosti děsivé, lidi se jich báli. Dříve kralovali hororům! A co je z nich dnes? Zářící disko koule, v tom horším případě. Z krvelačných tvorů se stali mírumilovní beránci. Lidskou krev vyměnili za zvířecí nebo blivajz ze sáčku. Dnešní mládež, hlavně co se týče dívek, by před nimi neutíkala s křikem pryč, spíše by se jim vrhla okolo krku s cílem spasit jejich duši, uzdravit jejich srdéčko a dostat je z depresí. Nebo jim ty deprese způsobit, to je taky možnost. Jo, L. J. Smith a Stephenie Meyer změnily historii a z vrahů vytvořily romantické hrdiny.
Ale je tu i druhá verze upírů! Ti jsou určeni odrostlejším čtenářům. No, spíše čtenářkám, které mají rády drsné chlapy. Tihle upíři nakopávají zadky, jsou dosti teritoriální a tak trochu závislí na sexu, dalo by se říci. Jako příklad můžu uvést knihy od Jeaniene Frost či J. R. Ward. Avšak Wardové nemůžu upřít dobrou promyšlenost celého upířího světa, jeho pravidel, hierarchie. Tenhle typ upírů je celkově příjemnější a mnohem více se podobá původní verzi.

Pak tu máme vlkodlaky. Také se prošli jistou změnou, ale neřekla bych, že by byla tak radikální jako u upírů. Z nich autoři neudělali kňučící štěňata, ve většině případů. Zůstali stejně agresivní a nebezpeční jako dříve. Jen už nevyjí při měsíčku, místo toho se můžou měnit jak chtějí. A také se více podobají skutečným vlkům, což je na pohled jistě milejší. Vlkům se více podobají i chováním – žijí spíše ve smečkách, než aby to byli samotáři. Mně osobně se současní vlkodlaci líbí mnohem víc. Jako experta na vlkodlaky beru Patricii Briggs – ta je má v malíčku! Její vlkodlaci z Mercy Thompsonové určitě patří k těm nejpropracovanějším, alespoň co se týče knih, které jsem četla.
Takový spešl druh bytostí, které na sebe berou podobu něčeho chlupatého, jsou kožoměnci. Ti na sebe můžou brát podobu vlka, ale časté jsou i jiné šelmy. Kožoměnci jsou dnes dosti moderní, hodně s nimi pracuje třeba Ilona Andrews. Avšak také to není žádná novinka – o kožoměncích psal i Tolkien.

A nesmím zapomenout na čaroděje/kouzelníky/mágy/a-já-nevím-jak-se-jim-ještě-jinak-říká. Tak schválně. Kdo z vás si při slově čarodějka představí nehezkou ženu kyprých tvarů s bradavicí na nose v otrhaných hardech, která se sklání nad kotlem s bublající podezřelou tekutinou či letí na koštěti a potrhle se směje? Je tu někdo takový? Nebo si spíše představíte někoho mávajícího zběsile hůlkou? Či si při slově čaroděj představíte vysokého chlápka s dlouhými bílými vousy/vlasy a holí? Já sama se hlásím k mávající hůlce. Jo, při slově čarodějka se mi jako první vybaví chytrá Hermiona. Však příběh Harryho Pottera má blíže k naší době a k realitě, ve které žijeme. Navíc na něm spousta lidí vyrůstala. I když takovou mluvící kočku bych potrhlé čarodějce záviděla. Mluvící zvířata jsou bezva.
Lidi ovládající magii ušli opravdu velký kus cesty. Dle mého názoru se oni nejvíce přízpůsobili moderní době. A vlastně i stále přizpůsobují.

Dovolím si se krátce zmínit i o andělech. Bytosti v knihách též dosti populární, i když mně osobně nikdy moc nesedli. Já mám prostě při slově anděl zafixované milé andělíčky s baculatými tvářičkami, kteří bdí nad Ježíškem. Současné autorky je podávají jako emo-cosi, co často kleje a nevede zrovna spořádaný život. Sice je označují za padlé anděle, ale stejně. Mají to být andělé. Ještě jsem nenašla andělskou knihu, která by mi nepřišla padlá na hlavu, takže pokud nějakou takovou znáte, dejte mi vědět!

Oblíbenost stoupá i vílám, jinak také fae. Já mám radši označení fae, to mi totiž neevokuje vílu Zvonilku, kdežto slovo víla ano. Pojetí fae v urban fantasy se mi velice líbí – autoři se totiž inspirují ve skutečném folklóru a zdejší fae nejsou žádné jemné bytůstky. Líbí se mi i to, že se autoři drží stejných prvků – fae nesnáší železo a ne aby vás napadlo jim vyjadřovat vaše díky! Na to pozor, vážení. Jsem zvědavá, jak se budou vyvíjet dál.

Současné autorky (někdy i autoři) využívají opravdu pestrou škálu bytostí, u některých by mě ani nebylo napadlo, že je jejich využití možné, hlavně co se romantických příběhů týče. Tudíž nebuďte překvapení až se setkáte s trolly, lidmi měnící se v draky a nesmím zapomenout na zamilované zombie! Ano, i bytost bez citu, která požírá druhé lidi, se dokáže zamilovat. Co přijde příště? Hrdinka pálící se obživnutým sněhulákem?

Tak co, jak jste na tom s nadpřirozenými bytostmi vy? Zamysleli jste se někdy nad tím, jaké ty bytostí bývaly dříve a co je z nich dnes? Máte mezi nimi nějaké favority? Jen pište, jsem zvědavá na vaše názory!

Zdroj obrázků: zde, zde, zdezde, zde, zde

Komentáře

  1. Týchto nových moderných upírov veľmi nemusím no Wardová ma svoj nadprirodzený svet vymyslený veľmi pekne. Ostatné stvorenia fantasy sveta mám oveľa radšej.. i keď dosť záleží na tom ako ich ktorý autor opíše. Tiež uprednostňujem pojem fae a opis tohto sveta hlavne z pera P. Briggs, K. Price a I. Andrews. Čo už evolúciu, aj keď vymyslených tvorov, nezastavíme :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když to autor dobře pojme a dobře napíše, tak proti tomu nic nemám. :) A s jmenovanými autory souhlasím, jejich knihy jsou moc dobré! :) Jó, to máš asi pravdu. :D

      Vymazat
  2. Autoři udělali z bytostí z pohádek a hororů teenagery, Mary Sue a krásné zajímavé kluky a holky s duhovýma očima :D Chápu, že se to vyvíjí a nějaký posun (byť ke straně dobra) se musel s mýtickými bytostmi udát a to samotné mi nijak nevadí, ale vadí mi, jak to autoři někdy moc splácávají a dělají z nich všechny možné slátatniny.
    Takže... když to autoři nepřeženou, je to podle mě ještě OK. A tvůj článek se mi moc líbí, je to super zamyšlení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvůj popis je naprosto skvěle výstižný! :D Jo, někteří autoři to až moc přehání a míchají moc věcí dohromady. :)
      Jak jsem psala v komentáři výše - když to autor dobře pojme, nemám s tím žádný problém. :) Tak to jsme moc ráda! :)

      Vymazat
  3. Na zázračné bytosti je skvelá kniha Fablehaven! :3 Je to aj najlepšia kniha vôbec, nie len v tejto oblasti ... Je tam všetko! Satyrovia, dryády, vodné nymfy, trpaslíci, trolli (všetky odrody), draky, víly, kentauri, démoni, strigy, múmie, nemŕtvi... všetko! :D Proste maximálna pecka! :3
    A na tému upíri a vlkolaci sa nevyjadrujem :D Táto dvojka je také klišé...
    Anjeli... toto ma sklamalo. Keď som si predstavovala knihu o anjeloch, myslela som, že anjeli budú lietať, bojovať s čertmi a vyháňať démonov z tiel smrteľníkov! A nie, že sa tam nejaka Bethany buchne do nejakého Xaviera a že sa budú milovať až do smrti!
    Skvelý článok ... Zaspomínali sme si na staré dobré aj zlé časy... :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, tak tuhle knížku třeba vůbec neznám! Ale zkusím se po ní mrknout, zní to dost dobře. :)
      Chápu. :D
      Naprosto souhlasím! Něco podobného by bylo vážně dobré a mohlo by to být zajímavé. Ale místo toho jsme dostali hlavně zamilované příběhy, ehm. Je to škoda. Ale třeba se jednou objeví někdo, kdo napíše něco v podobném duchu. :)
      Děkuji! Tak to jsem ráda. :D :)

      Vymazat
  4. Nu, zajímaly by mě reakce na původní, předdrákulovské pojetí upírů (a vlastně i vlkodlaků)... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, v tomhle pojetí se já nijak zvlášť nevyznám, proto se odpichuji právě od toho drákulovského pojetí. :) Přece jenom patří k tomu, které mají lidé více v podvědomí a od kterého se další tvůrci inspirovali, jop. :)

      Vymazat
  5. tohle ti vrta hlavou? :D pamatuju, jak jsem kdysi davno mela na gr status, kde jsem napsala dvojice knih, vzdy prava fantasy a ya. ty prave nikdi neznal, chjo. :D

    funny, zrovna dneska jsem taky myslela na twilight. vzpomnela jsem si, jak jsem si kdysi pujcila zatmeni - to bylo jeste predtim, nez se twilight stal tak popularnim, a z anotace se tesila na neco ohledne valky vlku a upiru. a jak jsem na to koukala, kdyz to byla sladarna. :D

    skvela kniha o andelich je treba Rozsevac vetru, neni to uplne slunickova knizka, ale hodne kvalitni a mne se libila. :))

    carodejky se proste staly normalnimi s hp a, samozrejme, charmed. na tom jsem vyrustala. :)). a na bradavicove stvury kaslu. vlastne, pouzivej si pro ne nadavku carodejnice nebo jezibaba. :D

    kamaradko, i dneska je plno kvalitniho ctiva, ale kvuli tem ctenejsim pitomostem to zapada. :D

    ohledne fae miluju dan peklu od holly black. je to uzasny pribeh. .))

    vlci a vampove mozna jsou klise, ale stejne je mam rada a mit je rada budu. je to proste muj zanr.
    btw - pokud bys zatouzila po nejake poradne upirine, vis, ze jsem jednu kratsi napsala, ze jo? :D
    (jop, "nenapadny" natlak :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, mně vrtá hlavou spousta nepodstatných věcí. :D Jo? A pamatuješ si, o jaké knihy třeba šlo? :D
      Pěkný podraz, co? :D Já sama si už pořádně nepamatuju, jak jsem se dostala k Twilight, jestli přes film nebo nějakou známou. Ale vím, že se mi to kdysi i líbilo. :D
      Ó, tak tohle mi nic neříká. Mrknu se po tom. :)
      No vidíš, na Charmed jsem úplně zapomněla a přitom jsem u nich byla pečená vařená. :D Jó, na to jsem koukala snad dřív než na HP, abych byla upřímná. :D Oukej. :D
      To budeš mít pravdu.
      Na to si už dlouho brousím zuby! Jen jsem zatím neměla šanci se k tomu dostat. A taky mě štve, že je v češtině jen ten první díl.
      Já to mám asi stejně. Hlavně v těch urbankách, které teď čtu, nejsou upíři a vlkodlaci žádné padavky, že. Prostě mě to baví, jop. :D :)
      Uhm... Jasně. :D Já se na to zase někdy mrknu, slibuju. :)

      Vymazat
    2. uh... no zrovna ten Rozsévač větru a Hush hush. Potom Mercy a Ritus, Divergence a 1984, myslím že Twilight a Nocař...
      Já byla na Twilight vážně závislá. Ale to spíš kvůli FF než kvůli knize samotné. :D
      Mně je to jedno, je to krásná knížka. Ale máš pravdu, měla bych si už přečíst další díl Daně pekla. :D
      Ono je to strašně roztomilýýý! Číst o chlapech, kteří nikde neexistují. :D Zkus někdy mangu, to je ještě o stupeň horší. Vždy jsem pak fall in love s kreslenou postavičkou. :D

      Vymazat
    3. Ahá. No, něco z toho znám, udělá ti to radost? :D
      Jó, o FF jsi mi už říkala, žé? :D
      Nejsi první, kdo mi ji doporučuje, takže si ji určitě chci přečíst. Plus si chci taky konečně přečíst něco od té Holly Black, jop. :D
      Rozesmála jsi mě. :D Ale nad tou mangou jsem už přemýšlela, jen fakt nevím, s čím třeba začít a tak. :D

      Vymazat
  6. Pekný článok... :) mne sa vlkolaci tiež páčia teraz ako vlci, je to milšia podoba, aj keď stále si nechávajú svoju agresivitu, ako si písala.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Jo, jo. Současná podoba vlkodlaků se mi líbí mnohem víc než ty předchozí. :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!