Přeskočit na hlavní obsah

Hudební okénko aneb co při čtení poslouchám

Někdo má rád při čtení ticho, že by bylo slyšet i špendlík spadnout na zem, někdo naopak rád při čtení něco poslouchá. Já osobně patřím do té druhé skupiny. Čtení bez toho, abych měla sluchátka v uších, mě občas vůbec nebaví. Někdy musím tu hudbu poslouchat, abych se na čtení mohla pořádně soustředit. Právě ta hudba mi pomáhá se naprosto odpoutat od okolního světa, přehlušit všechny okolní zvuky, které by mě mohly rušit. S tou správnou hudbou se dokážu i lépe vžít do dané situace a knihu si tak pořádně užít. Hlavně u fantasy knih je to něco vážně perfektního. :)

Pro dnešek jsem se rozhodla, že vás konečně seznámím s tím, co poslouchám. Možná některým z vás tak dám i pár tipů, co nového si pustit. A některé z vás třeba i přesvědčím, že čtení a poslouchání hudby vůbec není špatné, pokud si vyberete tu správnou hudbu. :)

Jako první bych vás ráda seznámila s takovou klasikou, kterou dost možná budete už znát a tou je Two Steps From Hell. Tuto skupinu skladatelů založili v roce 2006 v Los Angeles Thomas Bergersen a Nick Phoenix. Je tu vysoká pravděpodobnost, že od Two Steps From Hell jste už něco slyšeli – jejich tvorba se často objevuje jako hudební podkres různých trailerů. Já osobně jsem si velice oblíbila jejich alba Dynasty, Nemesis, Legend, Nero, SkyWorld a Solaris. Jejich tvorbu si můžete poslechnout na jejich youtube kanálu.

Příklad tvorby:
Skladbu Nero můžete znát například z traileru k filmu Anna Karenina.

Skladba Love and Loss je jedna z mých nejoblíbenějších. :)

Takovou druhou jistotou je Audiomachine. Tato společnost byla založena v roce 2005, také v Los Angeles. Založena byla Paulem Dinletirem a Carol Sovinski, hudbu skládá Paul Dinletir a Kevin Rix. Audiomachine jste slyšeli téměř určitě, pokud jste viděli nějaký trailer z poslední doby. Jejich tvorba je dosti oblíbená nejen v trailerech, ale také v různých televizních ukázkách. Já mám nejvíce naposlouchaná jejich alba Chronicles a Epica, z části i Tree of Life a Millenium. Jejich tvorbu si můžete poslechnout na jejich youtube kanálu.

Příklad tvorby:
Skladbu Age of Dragons budete znát z traileru na druhého Hobita.

Skladbu Beyond The Clouds můžete slyšet v teaseru na druhý díl Draků.

Pokud vás tvorba Two Steps From Hell a Audiomachine zaujala a zajímalo by vás něco podobného, doporučuji navštívit hudební kanál EpicMusicVn, kde můžete najít spoustu dalších zajímavých skladeb.

Teď se zaměřím na umělce, které ráda poslouchám a které jsem objevila pomocí Youtube. První jest Lindsey Stirling. Lindsey je neuvěřitelně talentovaná houslistka, která nejenom že vytváří skvělé covery současných populárních písní, ale také má svou vlastní tvorbu. V roce 2012 vydala album Lindsey Stirling a na konci tohoto měsíce vyjde její druhé album – Shatter Me. Lindsey dokonce letos v říjnu dorazí do Prahy. (Jenže já mám smůlu a na koncert nemůžu, protože je to v naprosto pitomý den a až v Praze, fňuk.)

 Příklad tvorby:
Úžasný cover úžasné písničky od úžasné Lindsey a skvělých Pentatonix.

Tahle písnička je skvělá sama o sobě, ale s tím orchestrem je prostě dokonalá!

The Piano Guys je partička hudebníků působící od roku 2010 a mezi její členy patří Jon Schmidt, Steven Sharp Nelson, Paul Anderson a Al van der Beek. Jejich typické nástroje jsou piano a cello. Jejich tvorba je velice rozličná – vytváří si předělávky moderních písní (to často vytváří různé mashupy), ale nezapomínají ani na klasiku či na různé populární melodie, které můžete znát z filmů. Vydali i vlastní alba – například The Piano Guys či A Family Christmas. The Piano Guys spolupracovali i s Lindsey Stirling.

Příklad tvorby:
Jedna z nejlepších verzí písně "Let It Go", kterou jsem slyšela. :)

Spolupráce The Piano Guys s Lindsey!

A nesmím zapomenout se krátce zmínit ještě o umělci jménem Peter Hollens. Peter je skvělý a cappella zpěvák, se svým hlasem umí úžasně pracovat. K Peterovi jsem se dostala právě skrze Lindsey, která ve spolupráci s ním vytvořila pár skladeb. Peter se nejčastěji věnuje předělávkám populárních písní a dle mého názoru jsou jeho verze mnohdy lepší než originál.

Příklad tvorby:
Peterova verze písničky I See Fire, v originále od Eda Sheerana.

Jedna ze společných skladeb od Petera a Lindsey.

Pak ještě moc ráda poslouchám filmové soundtracky. Hans Zimmer je sázka na jistotu, jeho soundtracky se poslouchají skvěle. I když poslední dobou nejvíce ujíždím na soundtracku k filmu Jak vycvičit draka, za kterým stojí John Powell. Ten soundtrack bych mohla poslouchat pořád dokola. :)


To by ode mě bylo asi vše. Poslouchám ještě pár dalších věcí, ale ne tak často jako výše uvedené, proto si je nechám případně na další článek. Třeba je do té doby začnu poslouchat víc. :)
Znáte někoho z uvedených umělců? Či vás někdo z nich zaujal? A jak to máte vůbec vy se čtením a hudbou? Posloucháte písničky nebo ne? A pokud ne, nechcete to aspoň zkusit? Zajímavý čtenářský zážitek zaručen. :)

Zdroj obrázku: zde

Komentáře

  1. Já teda při čtení neposlouchám, asi jednou jsem poslouchala, ale ani mi to nijak nevadilo. Občas jsem uvažovala o tom to zkoušet víc :D, vždycky to nějak ale pustím a popravdě tvým článkem jsi mě na to i trochu nalákala :)). Super článek!!! :)
    Jinak dík za tip na písničky :)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to zkus, občas to krásně dokresluje atmosféru knihy. :) Jsem ráda, že se ti článek líbí a že jsem ti dala pár nových tipů. :)

      Vymazat
  2. Čteš mi, slečno, myšlenky. Podobný článek mám rozpracovaný už asi tři týdny, ale dávám dohromady hudbu, která mi nějakým způsobem připomíná určité příběhy, když je slyším, tak si vždycky vybavím přesně tu knihu :)
    Jinak já ráda při čtení poslouchám hudbu ze stejného důvodu jako ty - víc se soustředím na příběh a v hlavě mi nepoletují myšlenky, které nemají s příběhem nic společného. Normálně poslouchám metal a podobně, ale při čtení si hledám playlisty na 8tracks, které někdo vytvořil přímo ke knize, soundtracky z filmových verzí jsou také skvělé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, fakt? :D Tak to se na článek moc těším! :) Už mě taky párkrát napadlo, že bych si k nějaké knize mohla vytvořit přímo soundtrack, jak to dělají i někteří autoři. :) Já právě jak při čtení poslouchám tu hudbu (a někdy i normální písničky), tak se mi občas pak při dané skladbě vybaví ta pasáž, kterou jsem při jejím poslouchání četla. :D A někdy předloňské léto jsem se účastnila čtecí výzvy jménem Zpěvavé léto, kdy se k přečteným knihám řadily různé písničky, a to bylo taky moc fajn. :)
      Mám to přesně tak. :) Metal si mě nikdy plně nezískal, aby mě bavilo ho poslouchat, musím na něj mít tu správnou náladu. :) Tak na to se podívám, ty soundtracky ke knihám mě zajímají. :)

      Vymazat
  3. Abych se přiznala, já vlastně u čtení nemám žádnou zvyklost. =D Někdy mi nevadí ani puštěná televize, někdy mi leze na nervy všechno krom absolutního ticha. Asi přijde na to, co zrovna čtu. U těžkejch věcí do školy mě třeba vážně nic rušit nesmí, ale když jde o něco, co mě baví, může mi hrát vážně cokoliv, to se v tom světě ztratím naprosto bez potíží... =D Každopádně díky za tipy, někdy se dost možná budou hodit. =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Vůbec žádnou zvyklost? :D Puštěná televize mi právě vadí, obzvlášť když mluví česky. Když si sestra pustí seriál v AJ, tak mi to tolik nevadí, ale když je to v češtině, tak u toho nezvládám číst. :D To musím mít v uších právě ta sluchátka. :) Je pravda, že když čtu něco do školy, co je složité, tak taky potřebuju to ticho, jop. :D :) Nemáš zač. :) Já osobně spoustu z těch věcí poslouchám i jen tak, třeba cestou busem, vždycky si u toho krásně odpočinu a třeba i zapřemýšlím. :D :)

      Vymazat
  4. Skvělý výběr! Two Steps From Hell už je taková klasika... filmové soundtracky poslouchám poměrně často a jejich tvorba je prostě úžasná :) No a Lindsey a Peter, to jsou opravdu Umělci... miluju jejich skladby, Lindsey je s těmi houslemi neuvěřitelná a Peterův hlas jsem si zamilovala okamžitě, jsem s tebou zajedno v tom, že jeho covery jsou kolikrát lepší než originály... hodně se mi líbí jejich společná skladba Skyrim, to je opravdu epic :) za sebe bych do tohoto seznamu přidala ještě Howarda Shora, který složil soundtrack k Pánovi prstenů - jedna z mých nej srdcovek, a potom ještě Karliene má taky úžasné skladby... její The Hanging Tree společně s Jordi Francisem bych mohla poslouchat over and over again :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Lindsey je úžasná a s Peterem jim to fakt sedí. Skyrim se jim vážně povedla! Já osobně jsem fakt zvědavá, s čím dalším přijdou příště. :) Jo, jo, tvorba Howarda Shora je taky skvělá, i když já osobně to tak často neposlouchám. Ale soundtrack Pána prstenů je úžasný, to rozhodně. :) Hned jsem si tu Karliene pustila a zpívá moc zajímavě. Takže děkuji za tip! :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.