Přeskočit na hlavní obsah

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit


Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :)

A jaká pravidla, že jsem si to stanovila?
1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou.
2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce.
3. Nebudu si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu.
4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.
5. Nebudu se nechávat zlákat slevami a kupovat knihy zbytečné.

6. Budu si pořizovat pokračování sérií, u kterých mám přečtený naposled koupený díl.
7. Budu si pořizovat knihy hlavně od autorů, se kterými mám dobré zkušenosti.
8. Za maximálně každé dvě nově pořízené knihy si nejdéle do dvou měsíců přečtu knihu, kterou ve své knihovničce mám už dlouho.
9. Budu si pořizovat více knih v angličtině, které si co nejdřív po pořízení přečtu.
10. Budu si pořizovat knihy, které jsem už přečetla, vážně se mi líbily a nemám je doma.

Tak tohle je mé prozatímní desatero. Pokud mě napadne nějaké další pravidlo, doplním ho. Jsem velice zvědavá, jak se mi podaří daná pravidla dodržovat, určitě se o to pokusím. I když hlavně ten 8. bod bude vážně výzva. :D :) Držte mi tedy palce! :)

A jak by vypadala vaše pravidla? :)

Komentáře

  1. Hej, to je veľmi šikovné! Mama mi vravela: Nekupuj si knihu v zľave len preto, lebo stojí 3€. A je to pravda.
    A u mňa ešte stále platí, že si nesmiem kupovať žiadne knihy, kým neprečítam všetky čo doma mám. Ehej! Normálne ma frustruje, že som si od septembra nekúpila ani jednu novú knihu! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jo, tvoje mamka má pravdu. :D :)
      Tak to bych já asi nezvládla, nekoupit si žádnou knihu. Za to máš můj obdiv. :D :)

      Vymazat
  2. Skvělé desatero! Tak snad se nám to povede omezit. ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Škoda, že tímhle se tak nějak už dávno řídím. =D A že knížky, co chci, jsou dokonale osvědčená série, která má k mý smůle pár desítek dílů. Jo, myslím Zeměplochu. =D
    Ale je fakt, že nedávno jsem se urvala ze řetězu a koupila si knížku s hezkou obálkou, protože byla ve slevě. Hups. =D A jako bonus nemám vůbec čas se do ní třeba jen podívat... =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda, že já se tím už dávno neřídím. :D No, jo, Zeměplocha, zrovna tu bych skupovat nechtěla. :D A to máš doma všechny díly? :)
      No jo, to je pak zákon schválnosti, že ten čas teď nemáš, jop. :D :)

      Vymazat
  4. To je skvelý nápad, tiež by sa mi to hodilo :D Ale k tomu tretiemu bodu... pokiaľ by boli ďalšie diely v zľave, tak to neplatí... či? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I kdyby ty díly byly ve slevě, tak je nekoupím! :D Prostě neporuším své pravidlo, tak. :D Kdyby se mi ten první díl nakonec nelíbil, stejně bych si pak nadávala, proč jsem ty další kupovala. :)

      Vymazat
  5. Já se tím už taky tak nějak řídím, ale je to hlavně tím, že mám na knihy vážně omezený rozpočet, protože jinak bych byla k nezastavení :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já teď už vážně budu. :) Taky nemám zrovna obří rozpočet na knížky, vždycky si třeba tři, čtyři měsíce koruny šetřím, abych mohla koupit knihy ve větším množství, protože se to pak většinou vyplatí, jop. :) A kdybych měla neomezený rozpočet, tak ty knihy už nemám kam dávat. :D :)

      Vymazat
  6. zakaz porizovani knih? jen jsem videla nadpis a uz jsem se zdesila :-D ale desatero dobry, mozna bych se mela taky zapojit ... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když já něco podobného potřebovala. :D A když jsem to viděla u Kath, rozhodla jsem se zapojit. :)

      Vymazat
  7. kamarádko, tohle je přesně to, co normálně dělám. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, asi máš pevnější vůli než já. :D Ale já už se to taky snažím dodržovat, jop. :D :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!