Přeskočit na hlavní obsah

Recenze: Kostičas [RV]


Autor: Samantha Shannon
Originální název: The Bone Season
Přeložila: Lenka Kapsová
Série: Kostičas
Díl: 1.
Počet stran, vazba: 480 stran, hardback
Nakladatelství: Host, 2014
Hodnocení na GoodReads: 3,66/5 (17 741 hodnotících)
Hodnocení obálky: 5/5 (obálka se mi vážně moc, moc líbí)

Něco málo k ději
Devatenáctiletá Paige Mahoneyová žije v Londýně, v poněkud vzdálenější budoucnosti – v roce 2059. Jenže svět se vyvíjel jiným směrem, než jak je nám známo. Po smrti královny Viktorie se začali objevovat nepřirození, lidé se zvláštními schopnostmi, kterým se říká vidoucí. Vidoucí jsou nežádoucí osoby a od té doby, co se k moci dostala vláda Scionu, jsou stíháni, zavíráni do vězení a popravováni. Používání schopností vidoucích jsou totiž takzvané vidozločiny a ty se trestají přísně. Paige je také vidoucí, jeden ze vzácnějších druhů, navíc je členem jednoho ze zločineckých gangů vidoucích. Když je pak unesena a odvezena do města Oxford, který už před mnoha lety zmizel z neznámých důvodů z map, její život se naprosto změní a rozhodně to není směrem k lepšímu.

Autorka a styl psaní
Samantha Shannon se narodila v Londýně, v roce 1991. V Londýně žije i dnes. V roce 2013 dokončila studia anglického jazyka a literatury na St. Anne's College v Oxfordu. Je fanynka staré hudby, němých filmů, dobré kávy a opravdových knih. Má čtyři sourozence, čtyři rodiče a želvu mužského pohlaví jménem Lily-Beth. Kniha Kostičas je její debut, zároveň je to první díl z plánované sedmidílné série, i když podepsanou smlouvu má jen na první tři knihy. Filmová práva na Kostičas vlastní Twentieth Century Fox.

První kapitola (a možná i trochu ta druhá) je velice zmatená – autorka na čtenáře vychrlí spoustu nových výrazů, aniž by je pořádně vysvětlila, a z toho může být čtenář zmaten (já jsem byla). Na první kapitole je znát, že autorka ještě moc zkušeností nepobrala, jako by totiž nevěděla, jak přesně má svůj příběh začít. Začátek je tedy dosti kostrbatý a já jsem se jím prokousala jen horko těžko. Postupem času si je autorka jistější a na jejím stylu psaní je to poznat. Avšak i později se najdou místa, podle kterých se dá soudit, že autorka za sebou příliš knih nemá.

Příběh, průběh děje
Pokud se dostanete přes zmatený začátek, objevíte dost zajímavý a nápaditý příběh, který je ale spíše teprve v zárodku, dost toho slibuje do budoucna. Tentokrát mi to přišlo, jako že autorka měla hodně dobrých nápadů na různé scény či události, které nakonec poslepovala dohromady tak, aby to nějak na sebe navazovalo, i když úplně ucelený celek z toho stejně nevytvořila. Na celé knize jsou nejdůležitější asi dvě scény, přičemž ta první vyvrcholí tou druhou, což je vlastně konec knihy. Nutno podotknout, že konec je hodně otevřený.
Po příběhové stránce mě nejvíce bavily části se vzpomínkami Paige, které nás blíže seznamovaly s její osobností.

Sice mi nepřijde, že by měla autorka dějovou linii nějak ucelenou a konkrétně danou, musím ale uznat, že o akci v knize není nouze. Všechny ty důležitější scény, které vlastně posouvají příběh dál, jsou akce plné a jsou také napínavé. Neříkám, že by se mi příběh nelíbil, jen jsem už četla knihy mnohem promyšlenější. Také si nijak nedovedu představit, že by autorka zvládla celý ten příběh natáhnout do sedmi knih.

Prostředí
Autorka má opravdu dobrý nápad, je vidět, že má velkou fantazii. Přišla s něčím novým. Jen na mé poměry až moc málo věci vysvětluje. Je sice krásné, že má pro jednotlivé vidoucí tolik odlišných pojmenování, avšak já si opravdu těžko vychutnám tu jejich různorodost, když netuším, co ten daný vidoucí umí. Potřebovala bych nějaký seznam, kde by u každého druhu vidoucího bylo vysvětleno, co je vlastně zač. Tohle počítám za velký nedostatek, během čtení mi to hrozně vadilo a rozptylovalo mě to.
Autorka je poněkud skoupá na slovo i ohledně podoby současného světa, ve kterém se příběh odehrává. Sice to lehce naťukne, ale opravdu jen lehce. Je to škoda. Ale třeba se o tom více rozepíše v pokračování.

Postavy
Postavy se autorce povedly patrně nejvíc. V porovnání s jinými YA knihami určitě patří mezi ty propracovanější.
Čtenář nejlépe pozná Paige, která celý příběh vypraví. Ze začátku mě Paige příliš nezaujala, ale jak příběh pokračoval, začala jsem se o její osud zajímat a byla jsem zvědavá, jak to s ní dopadne. Paige je dobrá hrdinka, skrývá v sobě hodně potenciálu a je jen na autorce, jestli ho využije.
Po Paige by se mezi významné postavy mohl zařadit Strážce, muž, který do jejího života vstoupí po jejím únosu. Z něho mám rozporuplné pocity – na jednu stranu mi přišel jako dobrá postava, na stranu druhou se podle mě místy choval mírně nelogicky.

V knize vystupuje množství dalších postav, které v něm mají svou větší nebo menší roli. Některé jsem si i docela dost oblíbila – například Liss nebo Nicka. Jiné postavy bylo snadné už od začátku nesnášet.

Pocity, dojmy, hodnocení
Snažila jsem se nenechat se ovlivnit vším tím nadšením z této knihy, abych si mohla udělat svůj nezávislý názor, ale přece jenom jsem po tom všem čekala něco trochu jiného, kousek lepšího. Teď mám na knihu velice rozporuplný názor. Autorka Samantha Shannon by jednou mohla být opravdu dobrá spisovatelka, jen se musí pořádně vypsat. Příběh a celý ten nápad na svět vidoucích je zajímavý, skrývá hodně potenciálu, který podle mě nebyl plně využit. I když co není, může být – přece jenom má na to autorka dalších šest dílů, které plánuje. Kniha není špatná, jen mně osobně úplně nesedla.
Kostičas doporučuji všem fanouškům YA, kteří jsou už unavení z nedospělých hrdinek a neoriginálních nápadů pro příběh. Zkuste si knihu přečíst, třeba vám sedne lépe než mně.

Konečné hodnocení:
7/10
Za poskytnutí recenzního e-výtisku velice děkuji nakladatelství Host.


Knihu si můžete objednat na stránkách nakladatelství.
Zdroj obálky: www.goodreads.com
Zdroj obrázků: zde, zde, zde a zde

Komentáře

  1. Pekná recenzia.:) Kniha znie celkom dobre, len škoda, že je to autorkina prvotina a to sa odráža... A ešte ten počet sedem kníh v sérii ma desí.:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Myslím, že kdyby s vydáním ještě chvíli počkala a více se v tom autorka porýpala a něco trochu lépe propracovala, bylo by to lepší. :) No, ten počet dílů mě taky děsí. :D Nedovedu si představit, co by se v těch všech dílech mělo ještě dít. :D

      Vymazat
  2. Hmm... já nevím asi to nebudu zkoušet. I když... originální YA... hmm... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám být upřímná? Nezkoušej to. :D Pro tebe to podle mě není až tak originální. A prostě... É, nějak si nemyslím, že by to pro tebe bylo to pravé, no. :D :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!