Přeskočit na hlavní obsah

Já a zahraniční booktubeři

Natáčet knižní videa je u nás hlavně v poslední době celkem velký trend. Trend, který vznikl v zahraničí, kde působí již několik let a hádám, že ještě nějakou dobu bude. Já sama jsem videím poměrně dlouho odolávala, neměla jsem pocit, že by mě něco podobného mohlo bavit. Česká videa mě příliš nezaujala a stále je moc nesleduji (k tomu se vyjádřím ještě za chvíli), proto jsem se vyhýbala i těm zahraničním. Už si nepamatuji, jak a kdy jsem se dostala ke svému prvnímu videu v angličtině, avšak vím, že to bylo na kanálu Katytastic a šlo o nějakou chvástačku. Naprosto mě fascinovalo to množství knih, které Kat přibylo a také mě šokovala její knihovna, před kterou video natočila. Pomalu jsem na ty chvástačky začala koukat pravidelně. Následně jsem začala přidávat sledování i ostatních videí, začala jsem sledovat i jiné booktubery, až jsem krůček po krůčku sledování videí zahraničních booktuberů celkem slušně propadla. Trvalo dlouho, než se tak stalo, nicméně zhruba od letošního května patřím k jedněm z pravidelných odběratelů.

Než vám představím své oblíbené booktubery a pokusím se vás přesvědčit, že sledování některých opravdu stojí za to, dovolím si napsat pár důvodů, proč moc nesleduji české booktubery, proč sleduji ty zahraniční a také se pokusím vyjádřit, co je pro mě rozhodující, abych nějakého booktubera začala sledovat.

Nechci tu nikoho kritizovat a ani nikomu radit, jak má videa točit, když já sama s tím žádné zkušenosti nemám, tak to prosím berte jako zkrátka můj názor, mé postřehy. Předem děkuji.
Pro mou osobu je docela dost důležitá kvalita videa. Přiznám se, že když video není kvalitně natočené, je to takové hodně rozostřené a člověk před kamerou je sotva slyšet, většinou video vypínám bez toho, abych si vůbec zkusila poslechnout, o čem chce booktuber mluvit. To platí pro česká i pro zahraniční videa. Možná to je ode mě povrchní, ale když mám problém slyšet, beru sledování jako ztrátu času.
Všímám si i toho, jak je video sestříhané / jinak upravené ve vhodném programu. Sestříhané video mi vyhovuje více než to, ve kterém jsou přeřeky. Přeřeky mě baví, ale spíše jako doplněk na konci videa. Dále mi vyhovuje, pokud je ve videu zrychlena činnost, která jinak zabere bůh ví kolik minut. To mě opravdu nebaví. Také nejsem fanda hudebního podkresu videa, obzvlášť pokud je to hlasitější než hlas natáčejícího.
Ohledně délky videa - mám ráda spíše ty kratší. Dlouhá videa mi sice přímo nevadí, nicméně musí ten obsah délce odpovídat. Když booktuber žvatlá stále o tom samém dokola, není to dobré. Jedním z mých problémů s českými videy je většinou právě to, že jsou na mě příliš dlouhá.
No a co je asi nejdůležitější - samotný booktuber. Pro mě osobně je hodně důležité, aby měl poslouchatelný hlas. Tohle daný člověk neovlivní, já vím, ale není mi příjemné sledovat někoho, kdo má hlas pištivý nebo naopak takový monotonní, nevýrazný. Na booktuberovi musí být vidět, že to video natáčí s nadšením a ne z povinnosti, ono je to sledování videa pak hned milejší. Zkrátka mi musí být sympatický.
Videa zahraničních booktuberů preferuji také proto, že si na nich člověk poměrně dobře procvičí angličtinu, hlavně co se týče identifikování slov podle sluchu. Pomáhá to si zvyknout na různé přízvuky a tak. Navíc je to zadarmo a k tomu o vašem oblíbeném tématu/koníčku.

To, co mi u videí vyhovuje, splňují spíše zahraniční booktubeři. Musím však podotknout, že jsem mezi českými zas tolik nepátrala a také je podle mě u nás to natáčení spíše ještě v plenkách. Kdo ví, co bude za rok, za dva. Třeba se víc českých booktuberů dostane na podobnou úroveň jako mají někteří zahraniční.

Teď si dovolím předejít k těm pár konkrétním booktuberům, které pravidelněji sleduji. U každého uvedu jedno video, pro představu. Nebudu se o booktuberech příliš rozepisovat, to by ten článek pak měl neuvěřitelnou délku.

Začnu s Kat z Katytastic, přes kterou jsem se ke sledování zahraničních booktuberů vůbec dostala a která patří k těm patrně nejznámějším. Kat je Američanka a nejčastěji mluví o knihách ze žánru young adult. Vždycky je taková plná energie, je velice sympatická, její videa jsou skvěle sestříhaná a ze všech booktuberů, které sleduji, má Percyho Jacksona patrně nejraději. 

- Vybrala jsem Katinu chvástačku za minulý měsíc, protože její chvástačky mám moc ráda.

Jesse z kanálu jessethereader je asi jediný knižní booktuber, kterého sleduji, jinak to budou patrně samé booktuberky, řekla bych. Jesse je také Američan a také se zaměřuje hlavně na knihy ze žánru young adult. Líbí se mi jeho klučičí pohled na knihy a jeho smysl pro humor.

- Vybrala jsem video Blindfolded book hunt challenge, protože jsem ho viděla nedávno, pobavilo mě a navíc na něm můžete vidět Jesseho knihovnu.

Menší edit k 14.3.2015: Helene si před pár týdny smazala svůj kanál, proto jsem ji z tohoto seznamu smazala též. Nakonec ho opět obnovila, i když už na něm nemá všechna svá videa, mám pocit. Nicméně pořád je to skvělá booktuberka, tak ji do seznamu opět přidávám.
Helene z kanálu Helene Jeppesen je (pokud se nepletu) jediná Evropanka z tohoto seznamu. Původem pochází z Dánska, tuším, a je učitelkou angličtiny a francouzštiny, proto ve videích mluví anglicky. Žánrově se zaměřuje dost různě, většinou ale spíše na beletrii pro dospělé.

- Dávám sem její video, ve kterém shrnuje, co všechno přečetla v prosinci, abyste měli představu, co čte a jak se vyjadřuje.

Ariel z kanálu Ariel Bissett pochází z Kanady a jestliže si vzpomínám dobře, začala jsem díky jejím videům sledovat i jiná videa booktuberů, která nebyla zaměřena na knižní přírůstky a podobně. U Ariel mě baví hlavně její povídací videa na knižní tématiku, na mnoho věcí má zajímavé názory. Kromě young adult čte i klasičtější tvorbu (zbožňuje Orwella). 

- Vybrala jsem video, ve kterém Ariel uvažuje nad hodnocením knih, protože mi tohle zamyšlení přijde zajímavé.

Catriona z kanálu Little Book Owl je taková švihnutá Australanka. Většinou čte jakousi směsku - young adult, fantasy či jinou fikci. Baví mě její chvástačky, její doporučení, její wrap-upy. Catriona je mi zkrátka jako osoba moc sympatická, je zábavná a její názory na knihy se v některých případech shodují i s mými.

- Vybrala jsem video, ve kterém Catriona doporučuje halloweenské čtení, protože některé ze zmíněných knih mě zaujaly nebo i podle mě opravdu za přečtení stojí.

Raeleen z kanálu padfootandprongs07 je další Kanaďanka, jejíž videa sleduji. Seznámila jsem se s ní poměrně nedávno, ale všechny její videa mě dost baví. Je moc sympatická, žánrově se také asi nejvíce zaměřuje na young adult a pracuje v knihkupectví. 

- Vybrala jsem video, ve kterém Raeleen mluví o divných věcech, které zákazníci říkají v jejím knihkupectví, protože to video je dost pravdivé a také zábavné.

Kassidy z kanálu Kassidy Voinche je tuším Američka a nejvíce čte knihy ze žánru young adult a new adult, co jsem tak vypozorovala. Kassidy je taková milá, roztomilá slečna, která asi ničím zvláštním nezaujme, ale já se vždycky ráda podívám na její chvástačku či na wrap-up.

- Vybrala jsem video, ve kterém Kassidy mluví o svých TOP knihách, které v letošním roce zatím četla, protože o všech těch knihách mluví s hezkým nadšením.

Na závěr tu mám Regan z kanálu PeruseProject, to je také tuším Američanka a stejně jako Raeleen ji nesleduji zas tak dlouho. Nicméně celkem rychle jsem si ji poměrně dost oblíbila, protože se mi líbí to nadšení s jakým o knihách mluví, také nečte pouze young adult a dokáže na knihách vidět i nedostatky.

- Vybrala jsem video, ve kterém Regan doporučuje nějaké podzimní čtení, protože doporučuje celkem zajímavé knihy, na některé z nich se i sama chystám.

Možná jste si všimli, že jsem ani u jednoho booktubera nezmínila recenze. To je proto, že na recenze od nich zkrátka nekoukám. Za prvé je nepřidávají až tak často a za druhé jsem těm videorecenzím tak nějak obecně nepřišla na chuť. Navíc ti zahraniční booktubeři jsou často ze všeho neuvěřitelně nadšení, proto se mi pak těžko rozlišuje, co je vážně dobré a co už ne. Plus mi většinou stačí ty wrap-upy, ve kterých booktubeři řeknou o dané knize poměrně dost informací.

Uf... To bude asi všechno, co jsem na toto téma chtěla napsat. Už tak je článek poměrně dost dlouhý, takže je zbytečné ho ještě prodlužovat. Na závěr by mě zajímalo, jak to máte s booktubery vy? Sledujete některé? A pokud ano, tak které? Klidně se o své tipy podělte, třeba tak objevím někoho zajímavého!

Zdroj obrázku: zde

Komentáře

  1. Super článek! Já se přiznám, že o většině vím, ale sleduji jenom Helene. U ostatních mi buď nesedí žánr (nečtu Young Adult), nebo národnost. Oni jsou totiž všichni američané hrozně uječení. Já proti nim samozřejmě nic nemám, jsou skvělí a mají slušnou dávku entusiasmu, ale mě se to hrozně špatně poslouchá, takže dávám přednost buď Britům, nebo jiným evropským národnostem. :) Článek na toto téma jsem taky plánovala, snad se k němu dokopu. České booktubery taky sleduji minimálně, ona kvalita videa dělá hodně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Jasně, tak to chápu. Ono je asi dost těžké najít někoho, kdo nečte YA, co? A jop, máš pravdu, že Američani umí být pěkně uječení. Sama některé z nich nesleduji proto, že na mě ječí až moc, i když já jinak snesu docela hodně. :) Jé, tak pokud podobný článek sepíšeš, ráda se podívám - třeba díky tomu objevím někoho nového! :) Souhlas, ta kvalita videa je zkrátka důležitá.

      Vymazat
  2. Všechny booktubery, které jsi zmínila, patří i mezi mé oblíbené a odebírám jejich videa. Já úplně nejradši sleduji Catrionu z Little Book Owl, její video bylo první booktuberské, které jsem kdy zhlédla, a stále ji mám nejradši - je zábavná, milá, sympatická a chytrá a mám podobné názory. Já na recenze ve videích také moc nekoukám, ale od ní poslouchám i ty recenze :).
    Kat z Katytastic znám už dlouho, ale začala jsem ji pravidelně sledovat až před pár týdny a stále si na ni nemůžu moc zvyknout a na její videa koukám spíš z větší nudy, protože mi je docela nepříjemný její hlas. Asi jsem jediná, ale neposlouchá se mi moc dobře, i když o knihách mluví zajímavě :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Catrionu mám poslední dobou čím dál radši! Rozhodně v porovnání s ostatními má ta videa zajímavější a zajímavější. Je to moc milá slečna. :)
      Naprosto ti rozumím s tím, že když je ti něčí hlas nepříjemný, špatně se jeho povídání poslouchá. Já zrovna proti hlasu Kat sice nic nemám, ovšem to může být i tím, že už jsem na ni zvyklá. :)

      Vymazat
  3. Všechny zmíněné s výjimkou Helen také sleduji :) O Helen jsem doteď nevěděla, ale mluví celkem pěkně :) Jinak ještě odebírám Christine z polandbananasbooks. Na ní se mi líbí její nadšení. Není taková napůl mrtvá jako většina českých booktuberů a mluví nahlas. To by se ti líbilo :D :D Ale raději si ztlum zvuk, než si ji pustíš, protože když říkám nahlas, myslím fakt NAHLAS :D
    Pak mám ještě hodně ráda bookables - Heather, která je taky moc příjemná a má podobný vkus na knihy, jako já :)
    Nedávno jsem ještě začala odebírat slečnu vincentvanstop, ale to hlavně kvůli její spolupráci s Jessem :)
    To jsou asi ti, které sleduji pravidelně :)
    Pěkný článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se na Helen nejvíce zamlouvá, že není rodilá mluvčí (hrozně mě baví její přízvuk :D) a že má na knihy často úplně jiný názor než ostatní. :)
      Christine znám taky. Když má video třeba s Kat nebo s někým jiným, nevadí mi. Ale když má jen vlastní video, nesedí mi. Za prvé na mě ječí už až moc a za druhé mi prostě nesedí styl, jakým videa natáčí. Zkoušela jsem její videa sledovat, ale prostě to nejde. :D
      Jé, díky za tip, podívám se na ni. :)
      Vincentvanstop jsem taktéž začala nedávno odebírat a také hlavně kvůli Jessemu. :D Ale zas tolik videí jsem o ní neviděla, je to docela dlouho, co něco naposledy přidala, proto jsem ji sem nezařadila. :)
      Jsem ráda, že se ti článek líbil. :)

      Vymazat
  4. Moje nejoblíbenější Booktuberka ze všech je Christine z kanálu PolandbananasBOOKS. Taková maličko šílená a dost hlasitá. :D Vlastně mě docela překvapuje, žes ji nezmínila. Přeci jenom je se všemi těmito lidmi v dost úzkém kontaktu. :)
    Ale jinak mám hrozně ráda i Catrionu, Kath, Jesseho a Ariel. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Christine znám a vím, že je se všemi v úzkém kontaktu (obzvlášť s Kat, když s ní bydlí, že), avšak bohužel ji nesleduji, protože mi její styl videí nesedí. :)
      Skvělý výběr! :)

      Vymazat
  5. Videla som popravde iba zopár videí od booktuberov (či českých, slovenských alebo zahraničných), musím mať na to náladu a čas a rovnako ako ty som dosť náročná.:) Ale určite by som si časom rada pozrela aspoň niektoré z videí, ktoré odporúčaš v tomto článku, tvoje nadšenie je nákazlivé.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejčastěji na videa koukám, když jím a když zrovna nemám náladu koukat na seriál, jop. :D Doufám tedy, že tě některá videa zaujmou. :)

      Vymazat
  6. Vypadá to, že máme stejný vkus, protože všechny tyto zahraniční booktubery sleduji. Nejvíce mám tedy oblíbenou Raeleen, která byla jedním z prvních, které jsem začala sledovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypadá to, že spousta z nás máme stejný vkus! :D :) Raeleen je skvělá, tu mám taky moc ráda, jop. :)

      Vymazat
  7. Nikdy mě tohle nějak nelákalo, ale teď jsem na pár videí mrkla... A musím říct, že nejsympatičtější je mi Ariel Bissett. Navíc jsem si na youtube rozklikla další její video, a v něm má za sebou hrneček TARDIS. Jo, asi se do ní zamiluju... =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, taky jsem dlouho odmítala videa sledovat, ale pak se tak nějak stalo, že jsem koukla na pár pořádných videí od Ariel a už to jelo. :D No jo, ten hrneček TARDIS jí vždycky neuvěřitelně závidím. :D Ale Doctor Who je u těch booktuberů, které sleduji, celkově poměrně dost oblíbený. :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.