Přeskočit na hlavní obsah

Recenze: PopCo [RV]


Autor: Scarlett Thomas
Originální název: PopCo
Přeložil: Tomáš Kačer
Počet stran, vazba: 557 stran, hardback
Nakladatelství: Host, 2010
Hodnoceno na GoodReads: 3,74/5 (3 342 hodnotících)
Hodnocení obálky: 4/5 (mně osobně se mi líbí)

Něco málo k ději
Alice Butlerová byla vždycky trochu jiná a to už jen tím, že ji vychovávali její prarodiče – matka jí zemřela a otec se jednou sebral a vypařil neznámo kam. Alicina babička byla matematička a její dědeček zase miloval šifry a vliv obou dvou se na ní hodně podepsal. Živila se vytvářením křížovek, odkud ji nezaměstnala korporátní firma PopCo, která se zabývá výrobou hraček pro děti. Alice teď společně s dalšími vyvolenými zaměstnanci dostane za úkol vymyslet nový produkt – něco, co zaujme dospívající dívky. Uplynulé události ji donutí se zamyslet nad tím, co je vlastně správné a také nad tím, jestli je se svým životem spokojená s takovým, jaký je.

Autorka a styl psaní
Scarlett Thomas je britská autorka narozena roku 1972 v Londýně, kde i na univerzitě absolvovala v oboru kulturní studia. V současné době učí anglickou literaturu na univerzitě v Kentu a také píše literární recenze pro Literary Review, The Independent on Sunday a Scotland on Sunday. V českém překladu u nakladatelství Host vyšly její romány PopCo, Konec Pana Y a Náš tragický vesmír.

Pokud se do knihy pustíte, určitě se připravte na to, že jde místy o poněkud náročnější čtení. Styl psaní autorky mi sedl a líbil se mi, ovšem na někoho by těch popisů mohlo být občas až moc. Autorka také ráda využívá vnitřní monology hlavní postavy, které pomáhají lépe pochopit její osobnost a také v nich autorka předkládá dosti zajímavé úvahy, nad kterými je dobré se zamyslet. Celou knihu vypráví Alice – nicméně jednu linii příběhu vypráví Alice z dětství a tu druhou dospělá Alice. Musím autorku pochválit, že jde poměrně snadno identifikovat, která Alice příběh vypráví, protože je vidět, že prošla jistým psychickým vývojem.

Příběh, průběh děje
Upřímně? Příběh rozhodně není jednoduchý, proto se k němu trochu hůře vyjadřuje. Nicméně jasně můžu říci, že příběh má dvě hlavní linie – vyprávění dospělé Alice a vyprávění Alice z dětství. Vyprávění o Alicině dětství a dospívání je důležité, protože to čtenáři napomáhá pochopit její chování v současnosti. Také je to velmi zajímavé v tom směru, že spousta z nás šeřila v jejím věku podobné problémy, každý dospívá či dospíval. Líbilo se mi, že to autorka nepřikrášlovala, působilo to tak velmi reálně. Části týkající se dospělé Alice jsou plné různých úvah o světě, o tom, co je morální a co už ne, jak zkažené některé korporace jsou a co je smyslem života. Kniha ve mně vyvolávala tolik myšlenek a úvah, že jsem občas byla až přehlcená a musela jsem si od čtení dát menší pauzu.

Jediné, co mi poněkud komplikovalo čtení a opravdu mě brzdilo, byla spousta vysvětlování týkající se matematiky. Přiznám se, že to na mě bylo moc. A jestliže nejste na matematiku nějaký odborník, nemyslím si, že vám to něco dá, běžnému čtenáři to určitě nic neřekne. Autorka se hodně zabývala i šiframi, toho občas bylo už také hodně, ovšem na druhou stranu to podle mě bylo mnohem zajímavější než ty matematické informace.

Prostředí
Tohle je jedna z těch knih, u kterých na prostředí prakticky nezáleží. Důležitý je samotný příběh a hlavně postavy, které v něm hrají hlavní roli. Ale jinak se to celá odehrává ve Velké Británii.

Postavy
Alice je ze všech stran velmi dobře zpracovaná postava. Má svojí osobnost, čtenář byl svědkem jejího vývoje, tudíž ví, proč se tak či onak zachovala. Není to žádná tuctová či stereotypní postava, naopak je dosti jiná. Hodně přemýšlivá, se zajímavými názory a také takový snílek. Moc se mi líbilo, že i jako dospělá v průběhu knihy prošla vývojem, takže pokud porovnám Alici z konce s Alicí ze začátku knihy, mohu říct, že je jiná. Možná i lepší.

I ostatní postavy jsou zdařile napsané a hodně osobité. Mě si získali hlavně dědeček a babička Alice, později i její kolega Ben. Postav v knize je hodně. Každá má menší nebo větší vliv na Alici. Neměla  jsem s nimi nejmenší problém, autorka je napsala opravdu realisticky.

Pocity, dojmy, hodnocení
Tato kniha ani náhodou není nějaké oddechové čtení, naopak nutí čtenáře se zamyslet nad spoustou věcí. Patrně hlavně proto se čte trochu pomaleji, jinak byste mohli být poněkud přehlcení. Autorčin styl psaní se mi velmi zamlouval, to samé se týká i příběhu či samotných postav. Líbí se mi myšlenky, které jsou v knize obsaženy, i proto se určitě podívám na autorčinu další tvorbu, zajímá mě, s čím dalším by mohla přijít. Jediný problém jsem měla s tou spoustou povídání o matematice (a místy i toho povídání o šifrách bylo moc), běžnému čtenáři (jako jsem třeba já) to dle mého názoru opravdu nic neřekne, nic mu to nedá. Při těchto částech mi nezbývalo nic jiného, než zatnout zuby a jednoduše se tím probojovat.
Těžko říct, komu konkrétně bych knihu doporučila. Pokud máte rádi knížky, které vám dají nové podněty k zamyšlení, asi by pro vás mohlo být tohle to pravé. Či pokud se nějak více zajímáte o matematiku nebo šifry, mohlo by vás PopCo zaujmout. Ovšem naposled upozorňuji, že jde o kapku náročnější čtení.

Konečné hodnocení:
8,5/10
Za poskytnutí recenzního e-výtisku velice děkuji nakladatelství Host.


Knihu si můžete objednat na stránkách nakladatelství.
Zdroj obálky: zde
Zdroj obrázků: zde, zde a zde

Komentáře

  1. Právě proto jsem možná knihu začala číst a následně odložila. Už prvních pár stránek mě totálně vyčerpalo a popisy mě moc nebavily. Ale asi to bylo tím, že jsem v tu chvíli měla chuť na úplně jiný žánr, nějakou oddychovou knížku, u které se nemusí myslet :) Rozhodně hodlám dát PopCo ještě šanci. Šifry mě odjakživa bavily, tak myslím, že by to nakonec mohl být můj šálek kávy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to je u téhle knížky asi nejdůležitější - musíš mít na něco podobného náladu. Pokud potřebuješ oddechové čtení, u kterého nemusíš moc myslet, tak tohle není ta nejšťastnější volba a ještě by sis to tím mohla tak akorát znechutit. Ale myslím si, že za přečtení stojí, pokud na ni máš tu správnou náladu. :) Tak doufám, že až se k ní jednou dostaneš, bude se ti líbit. :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.