Přeskočit na hlavní obsah

Student knihomol - září 2014

Tento projekt vytvořila Cathy z blogu Mezi nebem a peklem.


• Sabriel - Garth Nix / Staré království / 1. díl / 330 stran
První týden v září na blogu probíhal čtecí maraton, v rámci kterého jsem se rozhodla do této knihy konečně pustit, na poličce mi totiž už ležela více než rok. Upřímně se přiznám, že jsem z toho s odstupem času opravdu lehce zklamaná, patrně jsem čekala něco kousek jiného. Nejvíc se mi na té knize líbil asi ten svět, i když ho mohl autor trochu lépe vysvětlit. Časem se chystám na pokračování série, ale kdy se k tomu dostanu, to těžko říct. 
Na GoodReads hodnoceno 3/5 hvězdiček.

• Scarlet - Marissa Meyer / Měsíční kroniky / 2. díl / 456 stran
Konečně jsem se dostala i ke Scarlet, juch! Mé předsevzetí sice bylo nejdříve počkat, až vyjdou další díly a až pak tu sérii dočíst, nakonec jsem ale knize neodolala a pustila se do ní už teď. Nicméně hádám, že Cress opravdu nebudu číst bez toho, abych měla po ruce Winter. Kniha jinak byla skvělá, stejně jako předchozí díl!
Na GoodReads hodnoceno 5/5 hvězdiček.

• Tři tváře - Brandon Sanderson / 304 stran
Pokud to nevíte, tato kniha se skládá ze tří novel a to: Císařova duše, Odvěký meč: Probuzení a Spousta. A páni - tohle bylo luxusní čtení! Jsem hrozně ráda, že se nakladatelství Talpress postaralo o překlad těchto novel do češtiny a fakt doufám, že podobnou knihu s tvorbou Brandona Sandersona ještě někdy vydají. Přemýšlím, že se na tuto knihu pokusím nějak sepsat recenzi, abych vám dala jasně najevo, jak moc stojí za přečtení, zatím se ale můžete podívat do tohoto článku, kde v krátkosti o jednotlivých novelách mluvím. 
Na GoodReads jsem hodnotila jednotlivé novely takto: Císařova duše - 5/5 hvězdiček, Odvěký meč: Probuzení - 4/5 hvězdiček, Spousta - 5/5 hvězdiček.

  

• The Lightning Thief - Rick Riordan / Percy Jackson and the Olympians / 1. díl / 377 stran
V srpnu jsem si pořídila box Percyho Jacksona s těmi krásnými novými obálkami a hned v září jsem dostala chuť si první díl přečíst znovu. Tak jsem se do toho pustila, už potřetí, ovšem tentokrát v angličtině. A bylo to stejně skvělé jako poprvé! Já Riordanovy knihy zkrátka žeru. Ve svém neplánovaném re-readingu budu snad brzy pokračovat. :)
Na GoodReads hodnoceno 4/5 hvězdiček.

• Remy - Katy Evans / Real / 3. díl / 248 stran
Ta knížka nebyla špatná, jen se mi nelíbila tolik jako předchozí díl. On to možná byl celkově nejslabší díl ze série. Remyho převyprávění jsem si představovala trochu jinak. Vyloženě mě to nezklamalo, ale ani nenadchlo. I když na další tvorbu od Katy Evans se patrně chystám. :)
Na GoodReads hodnoceno 3/5 hvězdiček.

• Jen jeden den - Gayle Forman / Jen jeden den / 1. díl / 352 stran
Tak tohle mě docela dost zklamalo. Tedy začátek se mi líbil hrozně moc a děj v Paříži také nebyl špatný, jenže jakmile se přešlo na část Jen jeden rok, padala jsem nudou. A často si v duchu nechápavě ťukala na hlavu, protože jsem Allyson nepobírala. Ke konci se to sice opět kousek zlepšilo, ale celou knihu to zachránit rozhodně nemohlo. Na druhý díl se podívám jen proto, že si myslím, že Willemův příběh bude zajímavější.
Na GoodReads hodnoceno 3/5 hvězdiček (i když s poněkud přimhouřenýma očima).

  

• Julie mezi slovy - Petra Dvořáková / 128 stran
Nebýt toho, že se o knize mluvilo kvůli tomu, že vyhrála cenu Zlatá stuha, asi bych o ní vůbec nevěděla. Což by byla škoda, protože vyhrát tu cenu za beletrii pro mládež si rozhodně zasloužila. Moc se mi to líbilo jak po dějové stránce, tak i co se týče ilustrací v knize, ty jsou nádherný! Knížka se zabývá hlavně otázkou rozvodu a nové rodiny. Vše je podané milý, srozumitelným způsobem. Určitě doporučuji přečíst - dát to přečíst aspoň mladšímu sourozenci stoprocentně stojí za to. :)
Na GoodReads hodnoceno 4/5 hvězdiček.

• Řekni vlkům, že jsem doma - Carol Rifka Brunt / 424 stran
A tahle knížka se rozhodně dostane do mého článku o nejlepších / nejzajímavějších knihách, které jsem v letošním roce přečetla! Byla to opravdu skvělá četba, která mě donutila se nad pár věcmi zamyslet. Taktéž to bylo hodně čtivé a hlavně vážně reálné. Za sebe vám tuhle knížku doporučuji všemi deseti a sama se už moc těším, že paní autorka vydá něco dalšího.
Na GoodReads hodnoceno 5/5 hvězdiček.

• To All the Boys I've Loved Before - Jenny Han / To All the Boys I've Loved Before / 1. díl / 288 stran
No... Tuhle knížku jsem začala číst už v červnu, chvíli před tím, než jsem odjela do Anglie, proto jsem ji pak musela odložit. Vlastně jsem se jí přes prázdniny ani nedotkla, protože jsem věděla, že s ní spěchat nemusím a dávala jsem přednost jiným knihám. Až teď v září jsem ji začala ve škole pomalu dočítat. Jakmile jsem si nad ní mohla sednout, slupla jsem zbylých sto stránek za jeden den. Nejlépe knihu vyjadřuje asi to, že šlo o romantický slaďák, který se skvěle četl a u kterého mohl člověk úžasně vypnout. Zkrátka se mi to líbilo a plánuji se podívat po další tvorbě od Jenny Han. A angličtina v této knize je opravdu lehoučká! :)
Na GoodReads hodnoceno 4/5 hvězdiček.

Tak já jsem se svým čtením za září plně spokojená! Sice je tu tolik knih hlavně díky čtecímu maratonu, ale i tak to mohlo za celý měsíc dopadnout o dost hůře. Ve škole to není tak hrozné, jak jsem se bála, že bude, aspoň zatím. Jen jezdím domů většinou hodně unavená, protože to je takové vyčerpávající, mít pořád téměř ty samé hodiny. Opravdu těžko říct, jak na tom budu se čtením v říjnu - už začneme pracovat na maturitních otázkách a to mi přece jenom nějaký ten čas sebere. Plus začala seriálová sezóna (stačí se mrknout do menu, abyste zjistili, které seriály sleduji - je jich dost a to ještě pár přibude), což znamená, že abych si během školních dnů odpočinula, spíše si pustím seriál, u kterého můžu naprosto vypnout, než abych si šla číst. A ještě mě čeká povinná četba. Nu, zkrátka uvidíme na konci měsíce. :D

Mimochodem, 18. října se chystám vyrazit na knižní sraz v Praze. Uvidím se tam s někým z vás? :)

A na závěr otázka - jak se v září dařilo se čtením vám? :)

Komentáře

  1. Ty jo, jak jsi to všechno stihla? :D Já teď taky budu začínat re-reading Percyho, ale bojím se, že se mi to nebude líbit tolik, jako když jsem byla menší. Já jsem se do Jen jeden den zamilovala hned na začátku a pak už mi to nemohlo zkazit ani to, jak Allyson fňukala. To All The Boys... no, pořád váhám, jestli si knihu pořídit, nebo ne. Ale určitě na ní jednou budu mít náladu, stejně jako jsem si z ničeho nich chtěla přečíst Jen jeden den a bylo to nejlepší rozhodnutí dne :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt nevím. :D Možná nebude, ale zase víš, že od toho (aspoň co se týče prvního / druhého dílu) máš čekat knihu pro děti, někteří jsou z toho zklamaní právě proto, že tohle netuší. :) Ale co ty víš, třeba se ti to bude líbit ještě víc. :D Mimochodem, četla jsi už Bohy Olympu nebo ne? :)
      Mně to dokázala Allyson zkazit perfektně. Celkově mi to místy přišlo takové neuvěřitelné, nevím. Jestli zůstanu se mi od Gayle Forman líbilo mnohonásobně víc.
      Já to četla jako e-book, i když bych se asi nezlobila za papírový výtisk, kdyby mi ho někdo pořídil. :D Hardback téhle knížky totiž vypadá skvěle. Ale protože bych si to musela pořídit sama, dám v téhle chvíli přednost spíše jiným knihám. :) Myslím, že u tohohle je důležité, abys na to měla tu správnou náladu, jinak by ti to vůbec nemuselo sednout. :)

      Vymazat
  2. No, pěknej seznam, jen co je pravda. =D Moje září co do čtení nějak za moc nestálo, no, i když pár knížek jsem přece jen stihla. =D Zato teď budu muset číst jak na běžícím pásu... =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :D Těžko říct, jak to budu mít se čtením nadále, ale byla bych dost ráda, kdybych zhruba těch 6 knížek stihla přečíst, to je takový můj průměr, většinou. To bude asi čtení do školy, což? :D :)

      Vymazat
  3. Jé, Brandon Sanderson! Četla jsem od něj Finální říši a byla jsem z toho hrozně nadšená :) Možná bych se mohla po Třech tvářích kouknout, moc se mi líbí jeho styl psaní :)
    Řekni vlkům, že jsem doma mě láká už od té doby, co jsem to poprvé viděla v knihkupectví. Pevně doufám, že se ke knížce co nejdřív dostanu, vypadá opravdu úžasně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Finální šíře je úžasná! Tři tváře doporučuji, opravdu to bylo skvělé, ale možná bys předtím měla ještě pokračovat v sérii Mistborn! :D :)
      Řekni vlkům... je opravdu krásná knížka. :) Držím palce, aby ses k ní dostala, protože za přečtení rozhodně stojí! :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.