Přeskočit na hlavní obsah

Creatures of the Night Book Tag

Než se dostanu k samotnému tagu, chtěla bych se omluvit za poněkud sníženou aktivitu na blogu. Samotnou mě to velice mrzí, ale teď toho mám opravdu hodně do školy, takže nic moc nestíhám. Plus co se týče knih, věnuji se teď povinné četbě, takže nemám čas číst jiné knihy, na které bych normálně psala recenzi. Nicméně jelikož mám menší absťák po napsání aspoň nějakého článku, rozhodla jsem se zapojit do tohoto tagu.

Autorkou tagu je Kat z Katytastic, která tag samozřejmě vytvořila formou videa. Originální video najdete na tomto odkazu. Cílem tagu je najít deset knih, ve kterých vystupují jednotlivé bytosti noci a které patří mezi naše nejoblíbenější s těmito bytostmi. 

Jelikož já mám hodně ráda fantasy knížky, ve kterých spousta podobných bytostí vystupuje, řekla jsem si, že by mohla být zábava se do tagu zapojit. Nejdříve jsem přemýšlela, že bych jednotlivé knihy vyfotila, ale pak jsem zjistila, že ne všechny mám doma, plus by se mi špatně fotilo, vzhledem k mizernému světlu. Snad mi tedy odpustíte, že uvedu jen obálky jednotlivých knih. 
Tak se do tagu rovnou pustím, co říkáte?

1. Upír

Přečetla jsem hodně knih, ve kterých upíři hrají menší nebo větší roli, nicméně nakonec jsem se rozhodla, že zde uvedu sérii Bratrstvo černé dýky od J. R. Ward. Konkrétní díl vybírat nebudu, protože je mám ráda tak nějak všechny (ale kdybych musela, asi bych zvolila třetí díl - Probuzený milenec). A proč jsem zvolila zrovna tyto knihy? Protože mě ta jejich upíří společnost opravdu moc baví. Autorka to má skvěle promyšlené, hlavně jde celkově o něco zajímavého a nového. Pravidla jejích upírů jsou pevně daná a většinou se dodržují. Sice to nejsou žádné vyloženě krvelačné bytosti, ale také to nejsou žádní slaboši. Naopak jsou poměrně dost nebezpeční. Také s nimi je sranda a zkrátka je hodně těžké si je neoblíbit. Já tuhle sérii čtu už nějakou dobu a jak to tak vypadá, ještě nějakou dobu ji číst budu, vzhledem k tomu, že autorka píše dál a dál.

2. Vlkodlak

Tak tady jednoznačně musím uvést sérii o Mercy Thompsonové od Patricie Briggs. Pojetí vlkodlaků v této sérii se mi zamlouvá asi nejvíce a přijde mi i nejpovedenější a to jsem s vlkodlaky četla už několik jiných sérií. Vlkodlaci v této sérii mají spoustu prvků společných s vlkodlaky z různých lidových pověstí, avšak také při jejich vymýšlení autorka využila hodně inspirace u skutečných vlků a asi proto se mi její pojetí tolik líbí. Přijde mi totiž logické, aby se vlkodlaci chovali jako skuteční vlci. Takže tu máme v zásadě vlčí hierarchii a lidi s vlčím chováním. Navíc oblíbit si aspoň jednoho z mužských protagonistů - Adama nebo Sama - není vůbec nijak těžké. K tomu se připočtěte sympatickou hlavní hrdinku a několik dalších nadpřirozených potvor a získáte tak skvělou urban fantasy.

3. Zombie

Já asi... Nečetla nic, kde vystupují zombie? Nebo si to rozhodně pořádně neuvědomuji a určitě si na nic nemůžu vzpomenout. Takže nechcete mi počítat oživlou kostru jako náhradu za zombie? Pokud s tím nemáte problém a přimhouříte nad tím oči, dovolím si uvést knihu / sérii Skulduggery Pleasant od Dereka Landyho, kterou jsem četla letos v létě a hrozně moc mě bavila. Opravdu skvělá knížka - originální, zábavná a i napínavá. A Skulduggery Pleasant, naše oživlá kostra, je fakt skvělá postava, kterou si čtenář neskutečně snadno oblíbí. Je to totiž k tomu všemu i detektiv a mág v jedné osobě. Možná se to může jevit jako série pro děti, avšak rozhodně si myslím, že zaujmout by mohla i starší čtenáře. Plus první tři díly této série vyšly i v češtině pod názvem Smrtislav Hezoun u nakladatelství Argo, avšak další díly se patrně nechystají.

 4. Duch

Vybrat k této kategorii jen jednu knihu / sérii bylo poměrně těžké, protože těch knih s duchy jsem přečetla docela dost. Nicméně nakonec jsem se rozhodla pro knihu První hrob napravo, čili pro sérii o Charley Davidson od Daryndy Jones. Teprve letos v létě jsem se k této sérii dostala, avšak ihned jsem si ji naprosto zamilovala. Největší podíl na tom má humor a sarkasmus hlavní hrdinky, což knihu činí opravdu jedinečnou. Duchy zde vidí jen Charley a to proto, že je smrtka. K tomu je i soukromý detektiv, takže duchové zde vystupují hlavně jako oběti vražd, které se Charley snaží vyřešit. Problém je, že málokterý duch si pamatuje svou smrt a ne všichni si chtějí připustit, že jsou už mrtví. Duchové tu jsou docela obyčejní, i když je pravda, že si nevzpomínám, že by v některé knize byli duchové nějak speciální.

5. Mág / Čaroděj / Kouzelník

Rovnou říkám, že Harryho Pottera zde neuvedu, i když netvrdím, že ho nemám opravdu moc ráda. Rozmýšlela jsem se hodně dlouho, protože je dost dalších sérií s kouzelníky, které mě baví, nakonec jsem se však rozhodla pro Trilogii o černém mágovi od Trudi Canavan, protože čarodějové v této sérií mi přijdou jako čarodějové v tom pravém slova smyslu. Navíc mám tu sérii opravdu moc ráda, vlastně patří k prvním pořádným fantasy sériím, které jsem četla. To pojetí magie se mi zde líbí - pokud si dobře vzpomínám, je tu kupříkladu magie bojová či magie léčivá a obě mají trochu jiná pravidla. Také tu máte magickou školu a celou čarodějnou společnost, která má též svá pravidla. A celý ten svět je opravdu hezky promyšlený, to samé se týče příběhu. Také není nijak těžké si oblíbit hlavní hrdinku Soneu, řekla bych.

6. Víla / Fae

V poslední době jsem si Fae hodně oblíbila a může za to hlavně série o Alex Craftové od Kalayny Price. Když jsem se do první knihy pustila, vůbec jsem fae, které jsem do té doby znala pořádně jen ze série o Mercy Thompsonové, nečekala. A nakonec jsem byla opravdu příjemně překvapená tím, jak dobře autorka toto téma využila. Fae zde skvěle rozpracovala, až mě překvapilo, jak zajímavá tato stvoření jsou a jak moc o nich člověk může psát. Kalayna Price ukázala, jak úžasně prohnané a lstivé tyto bytosti jsou, jak je důležité správně vážit svá slova. Po třetím dílu jsem neuvěřitelně navnaděná, co dalšího si autorka připraví. Ty vyšetřovací části jsou v knize sice fajn, ale fakt mě více bavily události týkající se fae. Autorka má celkově to své prostředí dobře promyšlená a já byla nadšena tím, jak výbornou urban fantasy jsem v této sérii našla.

7. Démon

Démonských knížek zas tolik načteno nemám, tudíž vlastně ani nebylo moc těžké vybrat knihu / sérii, kterou pro tuto kategorii uvedu. Demonata od Darrena Shana byla jasná volba, protože tady jsou démoni, jak mají být. Normálně nemám horory a podobně laděné knihy moc ráda, nicméně u této série (soudě podle prvních tří dílů) musím i já uznat, že je vážně moc dobrá. Občas je to takové lehce zvrácené, to hlavně když lítají všechny vnitřnosti kolem, občas je to i docela dost děsivé. Nicméně zároveň s tím i rozhodně originální a místy i velmi překvapivé. Líbí se mi, že každý díl je vlastně zaměřen na jiné postavy a přesto spolu ty kniha něčím souvisí. Patrně je tohle čtení, které bude bavit spíše kluky, vzhledem k tomu, o čem to je a vzhledem k hlavním hrdinům, ovšem neříkám, že by to nemohla číst i děvčata, jestliže se na to cítí.

8. Anděl

Já a knihy o andělech se moc nekamarádíme - to, co jsem s andělskou tématikou četla, mě většinou fakt dost zklamalo. Doufala jsem, že třeba takový Pád andělů mě bude bavit, když to tolik lidí chválilo, ale ono mi to naprosto nesedlo. Zkrátka jsem asi nenarazila na knihu, která by anděle zpracovávala podle mých představ. I když je pravda, že je docela těžké to nějak normálně zpracovat, aby nebyli někteří čtenáři třeba pobouřeni. 
Musím-li tady uvést nějakou konkrétní knihu, kde se mi andělé líbili aspoň trochu, sáhnu po knize povídek jménem Lhář od Jakuba Cwieka, přestože zrovna zpracování andělů v této knize by mohlo někomu přijít lehce pobuřující, to se týče i autorova celkového pohledu na křesťanství. Avšak já se řadím mezi ty, kterým se tohle zpracování a pojetí líbilo, protože bylo opravdu zajímavé a originální.

9. Mimozemšťan

Nu, zas tolik knih o mimozemšťanech jsem nečetla, takže nemám moc z čeho vybírat. Kdyby se mi nedávno přečtená kniha Doctor Who: Závoj smutku opravdu líbila, tak určitě uvedu tu, protože Doctor je ten nejskvělejší mimozemšťan, jaký může být, avšak nechci se nechat ovlivnit seriálem, to by nebylo fér. Pak mi nezbývá nic jiného, než říct Enderova hra od Orsona Scotta Carda. Jasně, vím, že ti mimozemšťané tu nevystupují jako hlavní postavy, jako samostatné osoby, ale jako nepřátelský druh, proti kterému lidstvo bojuje. Ale i tak se ke konci ukážou jako velmi zajímavý prvek knihy a pro příběh jsou také dost důležití. Kniha sama o sobě je jinak vážně skvělá, se spoustou napětí a akce. V rámci sci-fi je to rozhodně klasika. Sice netuším, jestli si někdy přečtu pokračování, ale k tomuhle dílu se někdy moc ráda vrátím.

10. Lidé se superschopnostmi / supersílou

Nejdřív jsem si říkala, sakra, co já sem dám? Vždyť já nic o lidech se superschopnostmi nečetla! Pak mě napadly hned dvě knihy, které bych zde mohla uvést a to Výnimočná od Kristin Cashore a Mistborn od Brandona Sandersona. To nadání lidí ve Výnimočné spíše odpovídá tomu konceptu se superschopnostmi - každý má tu schopnost nějakou jinou. V Mistbornu jsou ty síly postaveny na stejném principu, který je ale tak úžasně promyšlený, že jsem se z toho u čtení rozplývala blahem. V obou knihách jsou obdarovaní jen někteří jedinci, v obou knihách mají jen někteří ty schopnosti lepší než druzí. Ovšem u Mistborna se to nemusí nutně brát za superschopnosti. Mám zkrátka dilema... Avšak ten Mistborn se mi přece jenom líbil víc než Výnimočná, takže to zkrátka budeme brát tak, že superschopnosti tam mají a já tedy budu moci ten Mistborn vybrat, tak!

To by bylo k tagu vše. Doufám, že se vám aspoň trochu líbil. Budu ráda, když mi dáte vědět, které knihy byste k jednotlivým bytostem vybrali vy. :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!