Přeskočit na hlavní obsah

Recenze: Doctor Who – Závoj smutku [RV]


Autor: Tommy Donbavand
Originální název: Doctor Who – Shroud of Sorrow
Přeložil: Tomáš Oakland
Série: Doctor Who
Díl: podle GR jde o 51. knihu
Počet stran, vazba: 256 stran, hardback
Nakladatelství: Jota, 2014
Hodnocení na GoodReads: 3,66/5 (599 hodnotících)
Hodnocení obálky: 3/5

Něco málo k ději
Sotva se Doktor se svou společnicí Clarou dostal z jednoho problému, čeká je další. TARDIS je z neznámých důvodů přenesla do roku 1963, objeví se v Dallasu dne 23. listopadu, což je jeden den po atentátu na amerického prezidenta Kennedyho. Na Zemi se totiž dějí podivné věci – lidé všude spatřují tváře zemřelých, kteří jim byli blízcí, a s pozůstalými komunikují. Brzy se ukáže, že nastalá situace je velice nebezpečná a bude jen na Doktorovi, aby společně s přáteli opět zachránil všechny lidi na planetě.

Autor a styl psaní
Tommy Donbavand je britský autor pocházející z Liverpoolu, v současné době pak žije společně s manželkou a dvěma syny v Lancashire. Nejznámější je pro svou middle-grade sérii Scream Street, která vyšla v Británii i v USA. Je také obrovským fanouškem Doctora Who, takže sepsat jedno z Doktorových dobrodružství pro něj byl splněný sen.

Přiznám se, že mi styl psaní nepřišel nijak zvlášť výjimečný. Vlastně si myslím, že by vůbec neuškodilo, kdyby se místy autor více rozepsal a lépe vykreslil danou atmosféru. Přišlo mi to občas až takové moc zkratkovité, neúplné. Na druhou stranu se to ale četlo rychle, to je pravda.

Menší poznámka k překladu – knihu sice nemohu srovnávat s originálem, avšak nejsem si jistá, jestli překladatel v některých případech zvolil ten nejlepší možný překlad. Podle mě není v češtině správně zachycena osobnost Jedenáctého Doktora, Doktor takhle zkrátka nemluví. Například si nedovedu představit, že by říkal sonáč svému sonickému šroubováku.

Příběh, průběh děje
Ten nápad na samotný příběh je dobrý, docela mi přišel i hezky v duchu seriálu, tam se také dějí podobné šílenosti. Čtenář může být sice ze začátku lehce zmaten, nejistý, o co přesně má jít, ovšem postupně se příběh vyjasňuje. Ke konci se to sice zvrtne v ještě kousek větší šílenost, avšak pokud seriál Doctor Who znáte, jistě vám to tak podivné nepřijde.

Rozjezd je trochu pomalejší, dál to však jde pěkně rovnoměrným tempem, kdy příběh hezky plyne. Občas je okořeněn nějakou vtipnou scénou, občas nějakým překvapivým momentem. Určitě dávám palec nahoru za odkazy na starší epizody seriálu.

Prostředí
Pokud se do této knihy pustíte, asi by bylo dobré mít aspoň menší přehled v tom, kdo vůbec je ten Doktor, jak vypadá sonický šroubovák či co je to TARDIS. Také musíte být připraveni na mimozemšťany a jiné podivnosti, které jsou pro Doktorův svět typické.

Postavy
Postavy jsou jen povrchově načrtnuté, určitě nečekejte žádnou hloubku, rozhodně co se vedlejších postav týká. Autor vám dá jen letmý pohled na jejich osobnost, dlouze se o nich nerozepisuje. Ony stejně většinou všechny postavy hrají druhé housle Doktorovi, okolo kterého se to celé točí.

Doktor má složitou osobnost, fanoušci seriálu to jistě dobře vědí. V této knize je ale zachycena spíše ta jeho potrhlá stránka osobnosti. Podle mě by mohl být popsán lépe, ale budiž.
Co se týče Clary – kdybych ji neznala ze seriálu, tak si na ni asi neudělám žádný názor. V této knize je hrozně nevýrazná a vlastně jen působí jako postava, se kterou se může Doktor dohadovat.

Pocity, dojmy, hodnocení
Čtení to není špatné, vlastně celkem oddechové a místy i zábavné, ale také to není něco, co vás nějak zvlášť ohromí. Mám dojem, že místy je kniha až příliš nerozvinutá, jaksi mírně nedodělaná. Příběh je dosti zvláštní, i když docela typicky Doktorovský. K postavám si nijak zvláštní vztah patrně nevytvoříte (pokud nepočítáme Doktora). Překlad nebyl úplně podle mého gusta, ale vám snad sedne lépe.
Máte-li rádi seriál Doctor Who, nevidím důvod, proč byste jeho knižní premiéru u nás neměli zkusit. Pokud seriál neznáte, avšak nemáte problém se sci-fi, patrně to můžete zkusit též.


Konečné hodnocení:
6/10
Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum.
Zdroj obálky: www.goodreads.com
Zdroj obrázků: zde, zde a zde

Komentáře

  1. Pekná recenzia, hoci ja by som si skôr mala pozrieť druhú sériu než prečítať knihu.:D Ale možno raz aj to bude. Inak som ale nikdy veľmi nepochopila kniha podľa seriálov, eh.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musíš tu druhou sérii aspoň zkusit! Tam je jako Doctor David a ten je perfektní! :D Já nikdy nepochopila ty knihy, které byly napsány podle seriálu tím způsobem, že třeba přepisují děj první série. U Doctora Who to pro mě tak podivné není, protože Doctor zažívá spoustu dobrodružství a patrně ne všechny se dají nějak natočit, tak proč je nesepsat do knížky? Jen jsem si asi představovala, že to bude kousek lepší, jop. :)

      Vymazat
  2. Já jsem z knížky byla poněkud rozpačitá, a to nejen z tohohle dílu, v AJ jsem kdysi zkoušela ještě i jiný. Nicméně mi přijde, že Doctor zkrátka nejde převést na listy knížek, aby zůstal stejně dobrý jako na obrazovkách televize. Prostě ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi máš pravdu, že úplně možné to nebude - přece jenom, u Doctora jsou hodně důležitá jeho gesta, mimika, tón hlasu a podobné věci, které na papír nezachytíš, avšak myslím si, že aspoň v případě této knihy šel Doctor popsat lépe. Já mám jistou představu, jak zhruba by to šlo udělat, ovšem u této knihy se to určitě moc nepovedlo, no. :)

      Vymazat
  3. Srovnávat tohle ohledně Hry o trůny a ohledně Doctora Who moc nejde, řekla bych. :) Hra o trůny je seriálovým zpracováním té knižní série, tyhle Doctorovské knížky ale ne - jde o doplňkové příběhy, které v seriálu předvedeny nebyly. Knihy o Doctorovi by bez seriálu nebyly, Hra o trůny to má naopak - tam by seriál nebyl bez knih, jop. :)
    A za přístup buď seriál nebo knížka by tě asi někteří fanoušci obojího neměli rádi. :D Já sice Hru o trůny nesleduji a ani jsem to nečetla, ale myslím si, že v seriálu nemůže být zachyceno úplně všechno z knihy. A podle mě není nutně jisté, že budeš mít ze seriálu nic, když si přečteš první knížky - spousta lidí to tak udělala a stejně ten seriál stále zbožňují, co tak vím. :) Ale to je asi věc názoru - jak jsem už psala, já na to ani nekoukám, ani to nečtu, takže rozhodně nemám potřebu to nějak bránit nebo tak. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc se mi do toho nechce, ale asi to přeci jen zkusím... Přeci jen, je to prostě Doktor
    ! xD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem do toho šla jen kvůli tomu, že je to prostě Doktor. :D A kdo ví, třeba se ti to bude líbit více než mně. :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!