Přeskočit na hlavní obsah

Knižní důvody, proč se těším na rok 2015 / 1. část

Už minulý rok jsem sepsala dva články zaměřené na knihy, které měly vyjít a na které jsem byla upřímně zvědavá. Samozřejmě šlo jen o knihy, jejichž vydání bylo v té době už oznámeno. Některé jsem si pořídila a dokonce i přečetla, k některým jsem se ještě nestihla dostat a o některé jsem ztratila zájem. To se holt stává.
Nicméně jsem se rozhodla, že i tentokrát sepíšu články týkající se knih, které v roce 2015 vyjdou nebo je to tak zatím v plánu. Těch knížek je poměrně dost, proto bude článků více. Tentokrát se zaměřím i na anglické tituly vzhledem k tomu, že za uplynulý rok jsem začala v angličtině číst pravidelně. Na anglické knížky se zaměřím v této 1. části. Jde o knihy, které mě nějakým způsobem zaujaly a které bych si i ráda přečetla, pokud si na ně najdu čas a obzvlášť pokud na ně během roku budou uveřejněné kladné recenze. Třeba vám tím dám také pár tipů k přečtení. Ke knihám se vyjádřím jen stručně vzhledem k tomu, že jich je docela dost.
Knihy nejsou řazeny podle něčeho určitého.


A Darker Shade of Magic je nová kniha od V. E. Schwab aka Victoria Schwab, kterou čeští čtenáři můžou znát jako autorku knihy Archiv. Jako první mě u knihy zaujala její obálka, kvůli které jsem si přečetla anotaci a ta působí více než dobře. Navíc je V. E. Schwab chválená autorka, proto jsem zvědavá.
The Orphan Queen je první díl z nové série od Jodi Meadows, ta se proslavila svou sérií s božími obálkami Newsoul. Její první série mě nijak neláká, ale tohle mě zaujalo, hlavně díky faktu, že by mělo jít o fantasy. Možná to nebude nic moc, ale možná se mi to bude líbit. 
Gail Carriger mě strašně baví se svou sérií Trochu jiný penzionát, proto si od ní chci přečíst i její série pro dospělé. Před Prudence se určitě musím dostat i k Parasol Protectorate, ale to mi nebrání v tom, abych na její novou knihu nebyla zvědavá.
Mosquitoland od Davida Arnolda si chci přečíst hlavně kvůli anotaci, protože podle ní to vypadá na knihu přesně pro mě!


Od Elizabeth Wein vyjde příští rok v češtině její kniha Code Name Verity, v zahraničí jí bude vycházet kniha Black Dove, White Raven a já jsem na obě knížky zvědavá, protože o Elizabeth Wein jsem slyšela jen samé dobré věci. A upřímně doufám, že se mi podaří si přečíst všechnu její historicky zaměřenou tvorbu.
Knihu Magonia napsala Maria Dahvana Headley a jako první mě zaujala obálkou, která je boží. Pak jsem si všimla doporučení Neila Gaimana, takže by to nemuselo být špatné!
Simon vs. the Homo Sapiens Agenda je kniha od Becky Albertalli, které mě nejdříve zaujala svým názvem, následně i anotací. Tohle by mohlo být zajímavé čtení.
Ernest Cline se proslavil svou knihou Ready Player One, která je oblíbená i u českých čtenářů. Já sama jsem se k ní ještě nedostala, nicméně jsem hodně zaujatá jeho novou knihou Armada. Kombinace videoher a mimozemské invaze zní dost šíleně, ale to se mi na tom líbí!


Challenger Deep je nová kniha od populárního amerického autora Neala Shustermana, od kterého bych si moc chtěla přečíst jeho sérii Unwind. Těžko říct, jak by se mi mohla tahle knížka líbit, nicméně anotace je tak zvláštní, že bych si to chtěla přečíst jen kvůli tomu, abych zjistila, o čem to vlastně vůbec je. 
The Game of Love and Death je kniha od Marthy Brockenbrough, která si mě koupila svou anotací. Je to historická kniha a prý by mělo jít o nezapomenutelný milostný příběh. Byla bych moc ráda, kdybych dostala to, co anotace slibuje.
A Court of Thorns and Roses je první díl z nové série od Sarah J. Maas, kterou můžete znát jako autorku série Throne of Glass. Kniha je inspirována v příběhu Kráska a zvíře, který já osobně zbožňuji, takže už jen kvůli tomu mě to zajímá. Navíc teď čtu Throne of Glass a zatím se mi to fakt moc líbí, tudíž si myslím, že tohle by mohlo být hodně dobré. K tomu ta obálka! Jo, silně zvažuji, že si to na BookDepository předobjednám, až tam nahodí obálku. 
Rosamund Hodge v tomto roce vyšla ve známost díky své knize Cruel Beauty, což je také jedno z převyprávěních příběhu Kráska a zvíře. Názory na její první knihu jsou dost různé, nicméně já si ji plánuji přečíst. Pokud se mi bude líbit, určitě si ráda přečtu i Crimson Bound, převyprávění příběhu Červené Karkulky. 


O grafickém románu Nimona od Noelle Stevenson jsem se tuším dozvěděla přes tumblr Rainbow Rowell. Noelle Stevenson je totiž autorka bonusových ilustrací, které doplnily britské vydání Fangirl. Jinak mě ale zaujal podle anotace i samotný příběh, plus bych v příštím roce ráda přečetla více grafických románů, tak proč mezi ně nezařadit i toto?
Uprooted je nová kniha od Naomi Novik, kterou můžete znát jako autorku série Temeraire, ze které jsem já sama četla první díl, který se mi moc líbil. Téhle knížky jsou si všimla hlavně kvůli její obálce, která je strašně pěkná. A podle anotace to vypadá na takové... pohádkově laděné čtení.
The Sacred Lies of Monniw Bly od Stephanie Oakes jsem si dala do to-read díky anotaci. Mělo by jít o převyprávění příběhu od bratří Grimmů o Bezruké dívce, ale nějak si nedovedu představit, jak by to autorka mohla zpracovat. Takže jsem zvědavá, i když to asi nebude nejveselejší čtení.
Pretending to Be Erica od Michelle Painchaud by mohl být příběh plný klišé, ale mohlo by to i překvapit. Anotace říká, že We Were Liars se střetávají s Heist Society, We Were Liars se mi líbilo, na Heist Society se chystám. Tak uvidíme, jaké tohle bude.


Percy Jackson's Greek Heroes je další převyprávění řeckých mýtů od Ricka Riordana doplněné božími ilustracemi od Johna Rocca. Moc bych si tu knihu chtěla pořídit.
The Uninvited je nová kniha pro dospělé od Cat Winters, která si mě získala svou knihou Ve stínu černých ptáků a hlavně proto jsem na její další tvorbu zvědavá.
Proč se těším na The Sword of Summer vám asi nemusím vysvětlovat, že? Ale kdyby náhodou... Je to první díl z nové série od Ricka Riordana, která zpracovává norskou mytologii! Á! Boží! Nemůžu se dočkat, až bude obálka, až ji nahodí na BookDepository a já si to budu moci objednat, juch!
Když jsem poprvé viděla, že Rainbow Rowell se chystá vydat knihu Carry On, myslela jsem si, že je to jen krutý vtip na fanoušky. Nechtělo se mi věřit, že by měla vyjít kniha zpracovávající fiktivní příběh založený na fiktivní knize ve Fangirl. Jako héj! :D A ona je to pravda. Přiznávám, že ty části o Simonu Snowovi mi ve Fangirl přišly nejnudnější, ale musím uznat, že něčím mě to i fakt zaujalo. Teď jsem jen upřímně zvědavá, jak si Rainbow Rowell poradí s fantasy.

Na závěr zmíním ještě dvě knihy, které nemají žádnou obálku.
Jde o P.S. I Still Love You, což je pokračování knihy To All The Boys I've Love Before od Jenny Han. První díl jsem četla letos a bylo to takové milé čtení, bavilo mě to, navíc to skončilo poněkud otevřeně, takže jsem zvědavá, jak to nakonec celé dopadne.
The Rest of Us Just Live Here od Patricka Nesse mě zaujalo svou anotací, i když těžko říct, co přesně od té knihy čekat. Nicméně po přečtení Volání netvora věřím, že Patrick Ness je skvělý autor, proto si myslím, že i tohle bude dobré.

To bude asi všechno o knihách, které příští rok vyjdou v angličtině a o jejichž existenci jsem se s vámi chtěla podělit. Nejsou tu některá pokračování ze sérií, které vychází i u nás, protože je u nich buď už jistý překlad na příští rok nebo ten rok další. I u pár debutů se chystá české vydání, proto je zmíním v dalších článcích. Nebo některé knihy nemají ani pořádně jméno či stanovené datum vydání, proto je vynechávám. A tak. Myslím, že i bez nich je ten článek pěkně dlouhý.

Pokud jste dočetli až do konce, moc vám děkuji a budu ráda, když se se mnou vy sami podělíte o anglické tituly, které vás třeba zaujaly a na které se chystáte! :)

Komentáře

  1. Já se z toho, co jsi vybrala, nejvíc těším na Rainbow (jak jinak). Sice mi dal Simon Snow ve Fangirl vždycky docela zabrat, ale i tak se na to moc těším! Hlavně jsem zvědavá, jak se s tím Rainbow popere, když je to její první fantasy, navíc tak kapku fanfiction na fanficiton Harryho Pottera, haha.
    Těším se taky hodně na nového Riordana, protože norská mytologie je podle mě skvělá a jsem zvědavá, jak to dá autor do pěkného příběhu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jó, taky jsem na Carry On hrozně zvědavá. Nejvíc právě kvůli tomu, že jde o fantasy, s tím RR přece jenom ještě nemá žádné zkušenosti, tak uvidíme, jak se jí to vydaří. :)
      Já jsem také hodně zvědavá, jak se Riordan rozhodne tu norskou mytologii pojmout. Ovšem očekávám, že to bude boží. :D :)

      Vymazat
  2. O mnohých knihách, ktoré zmieňuješ, som doteraz nepočula, ale mohli by byť zaujímavé.:) Uvidím, aké budú ohlasy a či ma niečím v priebehu roka nalákajú.:) Inak plánujem hlavne čítať tie z roku 2014, ku ktorým som sa nestihla dostať (alebo aj 2013)...:D Popritom si ale určite nájdem čas na novú Sarah J. Maas a hádam aj nového Riordana.:) Plus teda od Gail si počkám na posledný diel Finishing school a potom sa hádam pustím do ďalších sérii. Jo a teším sa na Carry On, lebo ja som tie ff-časti milovala!:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se mi tedy podařilo tě upozornit na nějaké nové knížky. :) Jasně, já se také se čtením rozhodnu až pak hlavně podle ohlasů. :) Jó, dočítání restů, to asi čeká i mě. :D Jop, ty dvě také určitě plánuji. :) Tak to si já zase počkám na překlad, no. :D Mně se ty ff-části špatně četly, takže v porovnání se zbytkem knihy to bylo lehké utrpení, ale ten nápad se mi jinak také líbil. :)

      Vymazat
  3. Už se moc těším na knihu Armada od Ernesta Clinea, protože Ready Player One bylo prostě úžasné.. No, ale než se to přeloží.. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi záleží na tom, jaké prodeje ta kniha měla. Pokud dobré, je možné, že to přeloží rychle. :) V opačném případě budu držet palce, aby to vůbec vyšlo, určitě bys nebyla jediná, kdo by překlad knihy uvítal. :)

      Vymazat
  4. Tak nejvíce mě zaujala The Orphan Queen a nová série Ricka Riordana, protože severská mytologie mě osobně strašně zajímá, takže se na těším! :3 Co však očekávám nejvíce, tak to je Zom - B od Darrena Shana. Normálně bych se do toho pustila v angličtině, ale vím, že bych to četla trhaně a moc požitku bych z toho neměla :/. Raději si počkám... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se na nového Riordana těším ohromně! :D Hlavně kvůli té severské mytologii, ta je fakt skvělá. Jo, o Zom-B jsem psala v dalším článku a také jsem na to docela zvědavá. :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.