Přeskočit na hlavní obsah

Knižní důvody, proč se těším na rok 2015 / 2. část

Přináším vám druhou část článků zaměřených na knihy, jejichž vydání je plánováno v příštím roce. Tentokrát se zaměřím na knihy, které budou vydány v češtině. Knihám plánovaným v češtině se bude věnovat určitě ještě jeden článek, protože těch českých knížek je poněkud víc a k některým se třeba chci vyjádřit trochu víc. Všechna nakladatelství nemají ještě uveřejněné ediční plány, proto se prosím nedivte, když v článcích některá nakladatelství vůbec nezmíním. 
Tak co, půjdeme se na ty knihy podívat?
Knihy jsou řazeny podle nakladatelství, které jejich vydání chystá.


Nakladatelství CooBoo na příští rok chystá spoustu skvělých knih. Šepotání od A. G. Howard bylo sice v plánu nejdříve na rok 2014, ale jelikož se to nestihne, knihy vyjde až v únoru. A já jsem na ni stále ohromně zvědavá, protože ta kniha vznikla na základě Alenky v říši divů. Podle anotace to zní vážně zajímavě. Plus ta obálka je fakt boží a já doufám, že ji budeme mít i v češtině!
Svět bez princů od Somana Chainani je jedna z knih, na které se příští rok těším úplně nejvíc! Škola dobra a zla byla totiž naprosto výborná knížka, jedna z nejlepších, které jsem za uplynulý rok přečetla, proto jsem hrozně zvědavá, co dalšího si autor připravil. A vychází už v únoru, juch!
Já nejsem neviditelná od Marcuse Sedwicka je kniha, která mě zaujala ještě než bylo oznámeno, že v češtině vyjde. Jedna booktuberka, kterou pravidelně sleduji, má totiž Sedwickovu tvorbu opravdu ráda a pořád o ní mluví. Vydání v češtině mě překvapilo, ale mám z něho radost. Podle anotace mi knížka trochu připomíná Sundej mi měsíc a to bylo moc dobré čtení.
Jablečný koláč naděje od Sarah Moore Fitzegarld je jedna z těch podivně znějících knih, ze které se ale nakonec může vyklubat vážně dobré čtení. Prostě něco akorát tak pro mě. Navíc bude kniha doplněna jistě krásnými ilustracemi, které budou vytvořené originálně pro české vydání.


Přestože jsem ještě nečetla ani Lolu, na knihu Isla a šťastné konce od Stephanie Perkins se moc těším. Jistě, slyšela jsem ohledně knihy pár slov zklamání, ale jinak jsou čtenáři vesměs spokojení. Tak upřímně doufám, že budu i já.
Druhá stříbrná kniha snů od Kerstin Gier určitě nadchne všechny, kterým se líbil už první díl a mezi ně já patřím. Moc se na tohle pokračování těším, u knih Kerstin Gier se totiž můžu krásně odreagovat. Navíc ta obálka! Hrozně se těším, až budu mít v ruce své české vydání!
Že v CooBoo vyjde kniha Afterworlds od Scotta Westerfelda mě hrozně překvapilo, ale také i upřímně nadchlo. Zrovna jsem plánovala si knihu objednat v angličtině, když bylo vydání oznámeno. Tvorbu pana Westerfelda mám moc ráda a tahle knížka podle anotace působí obzvlášť zajímavě.
Nevím o tom, že by se u nás měla série Trochu jiný penzionát od Gail Carriger přestat vydávat, takže předpokládám, že v průběhu roku vyjde i Waistcoats & Weaponry a já osobně se té knížky už nemůžu dočkat!


Jandy Nelson teď zažila velký boom, který byl spojen hlavně s její nejnověji publikovanou knihou I'll Give You the Sun. Ovšem ještě předtím napsala knihu Nebe je všude, která byla čtenářky také výborně přijatá. Obě její knihy vyjdou v češtině (a i ve slovenštině, u nakladatelství Slovart) a na obě jsem hrozně moc zvědavá, protože chci zjistit, co na té autorce je!
Hrozně moc dlouho si knihu Code Name Verity od Elizabeth Wein chci přečíst, takže při oznámení vydání v češtině jsem skákala nadšením. Od knížky čekám hodně silný příběh, který mě naprosto vyždímá. Určitě jde o jednu z knih, na které se těším úplně nejvíce.
Two Boys Kissing je nová kniha od Davida Levithana, na kterou jsem zvědavá hlavně z toho důvodu, že zpracovává GLBT tématiku.


We All Looked Up od Tommyho Wallacha je kniha, o které toho vlastně ani nemám moc co říct, protože moc netuším, o čem přesně to bude a asi i právě proto se o ni zajímám. Mohlo by se z toho totiž vyklubat něco moc dobrého.
The Last Time We Say Goodbye je nová kniha od Cynthie Hand, autorky série Nadpozemská, kterou jsem nečetla a ani v plánu číst nemám. Tohle má být klasická contemporary. Těžko říct, jestli se z toho nakonec nevyklube tuctový příběh a klišé, avšak zatím se o tuhle knížku zajímám.
Zom-B je další kniha od oblíbeného autora Darrena Shana. Těžko říct, jestli tohle budu opravdu číst, nicméně pokud se budu chtít bát, určitě se po této knize podívám.
Přiznám se, že nevím jistě, jestli se vydání knihy Throne of Glass od Sarah J. Maas stihne v roce 2015, ale pokud ano, chci vám doporučit, ať si její vydání hezky pohlídáte. Kniha (společně s druhým dílem) by měla vyjít i na Slovensku u nakladatelství Slovart. Já sama jsem ji dočetla zrovna včera a určitě o ní ode mě ještě uslyšíte.

Argo

Tentokrát mě zaujalo i pár knih z nakladatelství Argo, které jsem našla v jejich edičním plánu na první část roku 2015. Kupříkladu jsem upřímně zvědavá na knihu Prvních patnáct životů Harryho Augusta od Claire North. V podstatě jde o příběh chlapíka, který pořád dokola prožívá svůj život úplně stejně, až jednou nastane nečekaná změna, od které se budou odvíjet další události. Věřím, že to bude zajímavé, obzvlášť když to má poměrně dost kladné hodnocení. Jen upřímně doufám, že ta obálka v edičním plánu není konečná, protože je fakt dost příšerná.
První díl ze série Havraní bratrstvo od Maggie Stiefvater se mi strašně moc líbil, takže na druhý díl Zloději snů se těším hrozně moc! Už abych se do knihy mohla pustit!
Na knihu Příběhy opředený život A. J. Fikryho od Gabrielle Zevin mě nalákaly zahraniční booktuberky, které tuhle knihu jen a jen chválí. Já sama si podle anotace myslím, že je tato kniha pro mě jako dělaná a hrozně moc se na ni těším! Jen opět musím zadoufat, že ta obálka v edičním plánu není finální.
Na Noční film od Marishy Pessl jsem opět byla nalákána jednou svou oblíbenou booktuberkou, kterou kniha fakt nadchla. Slyšela jsem sice i negativní názor, nicméně jsem stále zvědavá, jaké tohle bude. Vypadá to na takové mrazivé čtení. A v originále je knížka fakt pěkně udělaná, tak jsem zvědavá, jak to dopadne s vydáním českým. Jinak tato kniha vyjde myslím i ve slovenštině, opět u nakladatelství Slovart.

Talpress
 

Nakladatelství Talpress nemá nikde jasně sepsaný ediční plán, pokud se nepletu, takže tady budu spíše trochu věštit a odhadovat. 
Na FB stránkách nakladatelství se objevila zpráva, že překlad knihy Ocelové srdce od Brandona Sandersona je už hotový. Když jsem se někdy na podzim na knihu ptala, bylo mi odpovězeno, že pokud se to nestihne do Vánoc, vyjde kniha v lednu. Moc bych na to sice nesázela, avšak někdy v průběhy příštího roku tedy fakt vyjde. Edit: Tak pokud se nic nepokazí v tiskárně, opravdu by prý kniha v lednu vyjít mohla! A já se na ni moc těším, přestože české vydání nebude ani zdaleka tak hezké jako je slovenský Metalurg
Words of Radiance od Brandona Sandersona se překládá a těžko říct, kdy to bude přeložené celé vzhledem k tomu, jaká bichle to je. Ale někdy příští rok to hádám vyjde. Nakladatelství zmiňovalo ohledně této knihy duben, ovšem to si nejsem jistá, jestli tím mysleli, kdy bude dokončen překlad nebo kdy by to mohlo vyjít. Já mám první díl - Cestu králů - doma, takže je dost pravděpodobné, že po vydání si pořídím i tohle.
Pokračování Trnového prince od Marka Lawrence je podle FB stránkách nakladatelství také už přeložené. Vydání se odhadovalo ještě tento rok, nicméně předpokládám, že kvůli vydání knihy Svět ledu a ohně se to jaksi pozastavilo. Tak doufám, že někdy v tom roce 2015 ten Trnový král konečně opravdu vyjde. Spousta čtenářů by to jistě uvítala.


Uf, myslím, že tohle by pro dnešek stačilo. Prosím, nemyslete si, že nakladatelství CooBoo nějak nadržuji, když tu má těch knih tolik. To je jen v tom, že CooBoo oznamuje vydání nových knih tak nějak v průběhu roku, takže se dá snadněji zjistit, co chystají. Kdybych věděla, co třeba takové Argo chystá na celý rok, také tu bude od nich těch knih víc.
V příštím článku se zaměřím na další nakladatelství, tentokrát těch nakladatelstvích bude sice víc, avšak jednotlivých knih od nich kousek méně. Tudíž pokud tu nějaké nakladatelství nemám dnes, je pravděpodobné, že se v článku objeví příště.

Také vás zajímají některé z výše uvedených knih? :) Budu jen ráda, když mi dáte vědět, na které se chystáte vy!

Komentáře

  1. Na Šepotání se také šíleně těším :)
    Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Koukám, že i letos se mám na co těšit. :)

    Throne of Glass mám doma, ale ještě nečtené a pokud vyjde Trnový král, budu moc ráda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě! :)

      Jé, tak to doporučuji se na to mrknout. :) Myslím, že určitě nebudeš jediná! :)

      Vymazat
  3. Nejvíc se těším na Druhou stříbrnou knihu snů :)
    http://zavk.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také se na ni moc těším, Kerstin Gier je vážně moc fajn autorka. :)

      Vymazat
  4. Najviac sa teším na Two Boys Kissing :3

    OdpovědětVymazat
  5. Těším se asi na polovinu knih z tvého seznamu:) Ale nejvíc na Šepotání, Druhou stříbrnou knihu snů, Zloděje snů a pokračování Tak trochu jiného penzionátu.
    Ocelové srdce mělo vyjít před Vánoci, ale nejspíš mou vinou nevyšlo. Při redigování jsem měla ošklivý zánět uzlin, který mě úplně vyřadil z provozu, takže se u mě kniha trochu zasekla. Ale pokud už nenastanou žádné komplikace v tiskárně, tak by skutečně mělo vyjít v lednu:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já fakt upřímně doufám, že to Šepotání bude dobré! :) Na ty zbylé tři knížky se také ohromně těším, už abych je měla doma. :)
      Jé, to ráda slyším! Tedy, to o tom vydání v lednu, ne to o tvé nemoci, to mě moc mrzí, ale hlavně, že jsi už zdravá. :) A bude se to tedy jmenovat Ocelové srdce? To jsem si nebyla jistá. Nu, už se moc těším, až si knížku budu moci pořídit. :)

      Vymazat
  6. Na Druhou stříbrnou knihu se těším úplně maximálně :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Hrozně se těším na "Islu"!!! Už se nemůžu dočkat! A máš opravdu pěkný design. To sis dělala sama? Je opravdu povedený :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nápodobně! Už se těším, až Islu budu mít doma. :) Jé, hrozně moc ti děkuji, mám velkou radost, že se ti líbí! :) A ano, dělala. :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.