Přeskočit na hlavní obsah

Knižní důvody, proč se těším na rok 2015 / 3. část

Přináším vám poslední část článků zaměřených na knihy, které v příštím roce vyjdou a které mě nějakým způsobem zaujaly. Pokud se chcete podívat na předchozí články, zavítejte sem, jestliže se chcete seznámit s anglickými tituly, o které se bud příští rok zajímat, a sem, jestliže vás zajímá první část titulů českých. Trochu mě mrzí, že všechna nakladatelství ještě nemají uveřejněné ediční plány, aspoň na první měsíce roku, ale co se s tím dá dělat. Pokusím se vydolovat z paměti, o kterých knihách se v průběhu roku nakladatelství zmínila, že je třeba chystají. I tak ale v článku bude poměrně dost knížek, takže co kdybych se na to rovnou vrhla?

Euromedia (YOLI a Knižní klub)


Pro tento článek mám asi nejvíc knížek od společnosti Euromedia, hlavně pak od YOLI, takže začnu tím. I příští rok vyjde nová kniha od Rainbow Rowell, která se českým a slovenským čtenářům představila teď na podzim knihou Eleanor a Park. Vyjde i Fangirl, na kterou upozorňuji hlavně proto, že chci, abyste si ji přečetli vy. Obzvlášť pokud se vám líbilo E&P, je tu vysoká šance, že se vám bude líbit i příběh Cath. Podle mě osobně je Fangirl dokonce ještě lepší! 
Rosemary Beach: Hranice nevinnosti od Abbi Glines je podle všeho docela dost rozporuplná kniha. Někdo ji naprosto zbožňuje, někdo tvrdí, že je to blbost. Já se do toho pustím asi v tom případě, že budu toužit po nějaké oddechové contemporary.
Mám moc velkou radost, že se nakonec dočkáme v překladu i knihy Where She Went od Gayle Forman, volného pokračování knihy Jestli zůstanu / Zůstaň se mnou. První díl se mi totiž fakt moc líbí, k tomu druhému jsem se nějak nestihla dostat, tak snad se k němu konečně dokopu. A aspoň doufám, že vyjde v češtině v roce 2015 a ne až později, jop. Plus doufám v tuhle obálku ve stylu Zůstaň se mnou, ta je moc bezva.
Magisterium: Zkouška železem je nová série od velkých kamarádek a knižního dua Holly Black a Cassandry Clare. Musím se přiznat, že nejsem velký fanoušek ani jedné z autorek, přesto jsem na tuhle jejich sérii zvědavá. Hodně lidí tvrdí, že je to jako Harry Potter, ale spousta lidí knihu i brání, že ne. Proto si chci vytvořit vlastní názor.


Jestli budu opravdu zkoušet číst Sempre od J. M. Darhower, tak to opravdu netuším. Vlastně ani nevím, o čem přesně to je. Avšak podle obálky hádám nějakou vraždu? Možná? Nu, na GoodReads to má fakt hodně vysoké hodnocení, i když u mých přátel to úspěch nesklízí. Tak uvidíme.
Co je s tebou, Alex? od Francescy Zappia ještě ani nevyšla v angličtině, takže těžko říct, jaké to vůbec je. Jde o literární debut. Pokud to chápu dobře, má hlavní postava schizofrenii. Mohlo by to být dobré, pokud to autorka správně pojala. Takže uvidíme. Nicméně ta originální obálka se mi moc líbí!
Na Marťana od Andyho Weira se z těchto knih těším patrně nejvíce. Kniha vyjde u Knižního klubu, ne u YOLI. A proč jsem na knihu zvědavá? Protože už vyšla u naši slovenských sousedů a od nich jsem neslyšela nic jiného než chválu. Chválu vyjadřují i zahraniční čtenáři. Plus to vyhrálo letošní GoodReads Choice Awards. Teď jen doufám v tuhle originální obálku, kterou mají i na Slovensku.


Než se vyjádřím k samotným knihám, dovolím si vás odkázat k edičnímu plánu nakladatelství Host, protože tam jsou ukázané některé české obálky knih, které jinde uveřejněné nejsou.
Babička pozdravuje a omlouvá se je nová kniha od Fredrika Backmana, který u nás v letošním roce sklidil velký úspěch s knihou Muž jménem Ove. Přiznám se, že já sama jsem jeho první knihu ještě nečetla, i když se na ni chystám. Nicméně právě tahle novinka mě láká mnohem víc, protože podle anotace to zní jako čtení pro mě vhodnější.
Na Ostrov lhářů od E. Lockhart chci opět upozornit vás. Já sama jsem knížku četla a přestože byla hodně zvláštní, v zásadě se mi moc líbila. Doporučuji jí dát šanci, avšak nemějte přehnaná očekávání, ať nejste zklamaní.
V edičním plánu se nachází ještě kniha Hledá se hvězda od Lenky Brodecké, která mi učarovala. Má strašně pěknou obálku, doporučuji se na ni podívat. Samotná knížka vypadá na sympatickou pohádku a pohádky, to já ráda!
Pán věže od Anthonyho Ryana v edičním plánu sice ještě není, ovšem předpokládám, že kniha příští rok v českém překladu také vyjde, obzvlášť když je zmíněno v profilu autora, že se kniha chystá. A na tuhle knihu se těším zatraceně moc! Píseň krve byla totiž hrozně boží a já se nemohu dočkat, až se budu moci pustit do pokračování!
Jiskra v popelu je kniha od autorky jménem Sabaa Tahir, jde o literární debut, o kterém podle mě ještě hodně uslyšíme. V originále sice vychází teprve v dubnu, takže těžko říct, jestli u nás stihne vyjít už příští rok (avšak zahraniční booktubeři už teď mají recenzní výtisky této knihy, tak možná vyjít stihne), nicméně nakladatelství na ni podle tohoto článku práva má. Samotná kniha by měla být epické fantasy o jednom dílu. Já jsem zvědavá.

Fantom Print

Nakladatelství Fantom Print na svém edičním plánu očividně dneska pracuje, protože během dne přibylo hned několik knížek. Z knih, které jsou v plánu zrovna teď, si brousím zuby na tyto:
Pohyblivé stíny od Patricie Briggs je sbírka povídek ze světa Mercy Thompson. Jde o povídky uveřejněné už dříve, ale i o povídky nové. Já sice zaostávám dvě knížky za normální sérií, ale i tak se na knihu těším a určitě si ji plánuji pořídit!
Grimspace od Ann Aguirre bude pro mě experiment. Jde o sci-fi, které já osobně moc často nečtu. Ale tohle vypadá zajímavě, takže to určitě zkusit chci.
Další díl ze série Kate Daniels! Pokud můj blog už chvíli sledujete, jistě víte, proč si chci Magic Breaks od Ilony Andrews pořídit.
Příští rok vyjde i zatím poslední díl Nočních běžců od Lynn Flewelling, ponese název Střepy času. Původní trilogii z této série jsem četla a moc se mi líbila, proto plánuji se dostat i ke zbylým knihám. Aleca a Seregila člověk nikdy nemá dost.

Beta, Egmont, Baronet

Teď nakladatelství, u kterých mě zaujala buď jen jedna kniha nebo nevím, co dalšího u nich přesně vychází.
Third Grave Dead Ahead je třetí díl ze série o Charley Davidson od Daryndy Jones a já se na tu knížku moc těším, protože první dva díly byly fakt skvělý! Nakladatelství Beta se nechalo slyšet, že kniha vyjde někdy na jaře, tudíž nám nezbývá nic jiného než doufat, že to tak opravdu bude!
Fairest od Marissy Meyer je kniha, která je součástí série Měsíční kroniky. Knížka by nám měla blíže představit, jak se z královny Levany stala taková osoba, jakou je. Na což jsem ohromně zvědavá, protože by to mohlo být vážně dobré. Nakladatelství Egmont se zmínilo, že to příští rok vyjít má, i když Winter se nestihne (však vychází někdy v listopadu, takže se není čemu divit).
Deset malých nadechnutí od K. A. Tucker je nová new adultka, kterou chystá nakladatelství Baronet. Ty new adult knihy od Baronetu, které jsem četla, mi zatím moc nesedly, ale rozhodla jsem se dát tomuhle šanci, přestože recenze jsou rozporuplné. Tak uvidíme.


Teď si na krátko dovolím odskočit k našim sousedům a seznámit vás s knihami, které na příští rok chystá slovenské nakladatelství Slovart a po kterých se určitě pokusím poohlédnout. Jen kdyby se u nás ty slovenské knihy sháněly snadněji.
11. Narodeniny od Wendy Mass vypadá na milou a zábavnou knížku. Hlavní hrdina se těší na své jedenácté narozeniny, vždyť jí konečně nebude deset! Jenže když se druhý den po oslavě probere, opakují se narozeniny znova. A znova a znova. To zní zajímavě, ne? Navíc mám ráda knížky určené pro mladší čtenáře, pokud to ještě nevíte.
Kečupové oblaky od Annabel Pitcher působí jako zvláštní knížka, nicméně ve Slovartu mají na dobré knihy čuch, proto věřím, že se z toho vyklube něco výborného!
Nakladatelství dávám oba palce nahoru za to, že vydají knihu Zakázaná láska od autorky jménem Tabitha Suzuma. Tohle je podle všeho velice kontroverzní knížka, proto to asi chtělo trochu odvahy se pro vydání rozhodnout. Kéž by vyšla i v češtině, to by bylo fajn. Ale moc tomu nevěřím, proto si počkám na vydání slovenské.
Stehlík od Donny Tartt je pěkná bichle. A jelikož zatím nevím o českém vydání, mnohem radši se tohle pokusím přelouskat ve slovenštině než v angličtině. Jde o fikci pro dospělé, která vyhrála Pulitzerovu cenu za literaturu a obecně je vážně chválená. Stejně tak autorka. Poslední dobou mě podobný typ knih začíná bavit, proto bych se na to chtěla podívat.


To bude z mé strany už patrně vše. U chybějících nakladatelstvích nevím, co chystají a těžko říct, kdy to zjistím, proto jsem se rozhodla nečekat. Možné je i to, že mě z připravovaných knih daného nakladatelství nic nezaujalo, proto zde také uvedeno není.

Zajímalo by mě, které z uvedených knih vás zaujaly tentokrát? A na kterou knížku v příštím roce se těšíte úplně nejvíce? Jsem na vaše odpovědi zvědavá! :)

Komentáře

  1. Všechny knihy vypadají skvěla, ale nejvíc se těším na Fangirl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fangirl je úžasná knížka, takže se rozhodně máš na co těšit! :)

      Vymazat
  2. To, že vyjde Marťan v češtině mě hrozně potěšilo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě taky! :) Fakt jsem zvědavá, jaká ta knížka bude. Doufám, že tak dobrá, jak se o ní říká. :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.