Přeskočit na hlavní obsah

Recenze: Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe

Autor: Benjamin Alire Sáenz
Počet stran, vazba: 359 stran, e-book
Nakladatelství: Simon & Schuster, 2012
Hodnocení na GoodReads: 4,27/5 (24 788 hodnotících)
Hodnocení obálky: 4/5 (moc pěkná!)

Něco málo k ději
Aristoteles je dospívající chlapec mexického původu, který je osamělý, neustále hrozně naštvaný a také velice zmatený. Fakt, že jeho bratr je ve vězení a pro jeho rodiče jako by byl mrtvý, mu vůbec nepomáhá. Avšak pak jednoho dne v létě potká Danteho, stejně starého chlapce, který je od Aristotela hodně odlišný, ale i přesto si spolu rozumí. Nakonec mezi nimi vzniká velice pevné pouto přátelství.

Autor a styl psaní
Benjamin Alire Sáenz je americký autor, který se narodil v roce 1954 v Novém Mexiku. Na svém kontě má velké množství románů a to jak pro děti, tak i pro dospívající či dospělé. Píše i poezii. Je čtvrtým dítětem ze sedmi a vyrůstal na malé farmě. Vystudoval humanitní vědy a filozofii, následně studoval i teologii. Dokonce působil i jako kněz, než se rozhodl ze řádu odejít. Poté se vrátil ke studiu, tentokrát se zaměřil na angličtinu a kreativní psaní a sám začal psát. V současné době pak vyučuje na univerzitě v El Paso.

Knížka je hlavně postavena na dialozích, které Aristoteles vede s ostatními, nejčastěji pak s Dantem, a také na popisech Ariho pocitech, na jeho úvahách a myšlenkách. I kdybyste nebyli schopni se do Ariho pozice vžít, díky tomu, jak dobře autor pocity popsat umí, pochopíte, co Aristoteles zrovna prožívá a snad mu i porozumíte. Mně osobně se kniha četla naprosto skvěle a velice rychle.
Když jsem se s touto knihou poprvé setkala, nepustila jsem se do ní ze strachu z těžké angličtiny. A ohledně úrovně angličtiny jsem se spletla – i pokud nejste ve čtení v angličtině zběhlí, nemyslím si, že zrovna tato kniha by vám měla dělat problémy.

Příběh, průběh děje
Ta knížka je hlavně o pocitech. Je to o tom, jaké to je vlastně dospívat, jaké to je být ohledně všeho zmatený, jaké to je nevědět, co se sebou má člověk dělat. Je to o poznání sebe sama, je to o přátelství, je to o rodině, ale také o tom, jaké to je být zamilovaný a nebýt si jistý, jestli je to tak správné. Taková sonda do života dospívajícího, která je napsaná s překvapujícím citem a která je nečekaně pravdivá. Prožívala jsem příběh společně s postavami, nechala jsem se vyprávěním naprosto pohltit a na konci jsem byla i dojatá. A když k něčemu takovému u mě dojde, je to znamení dobrého čtení.

Zkrátka jde o příběh ze života, proto nemůžete očekávat spoustu akce a zvratů, přestože pár překvapivých událostí se v knize také dá najít. Autor se snaží působit přirozeně a reálně, nějaká přehnaná tragédie by tudíž příběh akorát tak shodila, proto se jí nedočkáte.

Prostředí
Není ani tak moc důležité kde a v jaké době se to odehrává, přestože na začátku knihy je zmíněno, že jde o rok 1987, avšak kdyby to řečeno nebylo, člověk by to snad ani nepoznal. Tohle je jeden z těch příběhů, který je naprosto univerzální a fungovat by mohl na téměř jakémkoliv místě a v téměř jakékoliv době.

Postavy
Postavy má autor popsané naprosto skvěle a hlavně úžasně reálně. To se týče jak Aristotela a Danteho, tak i jejich rodičů. Myslím, že rodiče v této knize jsou popsaní asi nejreálněji, co jsem v nějaké knize četla. Mají své problémy, nejsou dokonalí, ale snaží se dělat pro své děti to nejlepší, přestože ne všechna rozhodnutí jsou úplně správná. Prostě rodiče, jak mají být.

Aristoteles, zkráceně Ari, je chlapec, který se mění v muže a upřímně neví, co s tím. Těžko vyjadřuje své pocity, většinou je v sobě dusí, čemuž se vlastně naučil od rodičů, kteří také nejsou vždy moc sdílní. Hodně ho ovlivňuje fakt, že je od svých sourozenců mladší o více než deset let a také to, že jeho bratr je ve vězení. Od Ariho se proto čeká, že bude hodný chlapec, který dodržuje pravidla a chová se slušně. Nejhorší je, že vlastně neví, co jeho bratr udělal a nikdo mu to nechce říct. Bojuje sám se sebou, se svými pocity a snaží se vše pochopit.

Dante je veselejší, má uměleckého ducha. Je mnohem otevřenější než Ari, což Arimu vlastně hodně pomáhá. Také má dilema ohledně své identity – i přes svůj mexický původ se jako Mexičan vůbec necítí, mezi příbuznými si připadá jako vyvrhel a nerozumí jim. K tomu všemu to vypadá, že by radši líbal chlapce než dívky. A neustále se strachuje, že své rodiče nějak zklame.

Mně postavy zkrátka sedly, oblíbila jsem si je a dokázala jsem s nimi sympatizovat.

Pocity, dojmy, hodnocení
Jsem hrozně ráda, že jsem se do knihy pustila, protože jinak bych přišla o tak výborný čtenářský zážitek. Během čtení jsem nad tím musela neustále přemýšlet, pořád jsem dumala nad Ariho a Danteho životem, a vlastně nad tím i pořád přemýšlím. Až tak silný dojem to ve mně zanechalo. Nesmím zapomenout zmínit i fakt, že mě kniha ke konci dojala, což pro mě značí vskutku dobré čtení. Autor dokáže úžasným způsobem popsat lidské pocity, dokáže skvěle vyjádřit tu nejistotu a současné zmatení. Přestože jsem se ne vždy s postavami naprosto sžila, sympatizovala jsem s nimi a chápala je. Pochválit musím i to, jak reálně a uvěřitelně jsou popsaní rodiče chlapců.
Já jsem z té knihy jednoduše nadšená. Autor mě dokázal přinutit něco cítit, prožívat to čtení a když se někomu tohle povede, je prostě jasné, že je to dílo dobré. Čtení ve mně vyvolalo emoce. Tohle je jeden z těch příběhů, který bych mohla číst pořád dokola, vlastně hned po dočtení jsem měla chuť se do toho pustit znovu a to už o něčem vypovídá, ne?
Doporučuji tuhle knížku všemi deseti, vážně jo. Obzvlášť pokud hledáte nějaké prima čtení ze života, něco o dospívání. Jestliže vy sami dospíváte, možná vám to pomůže trochu utřídit myšlenky. A bylo by hrozně fajn, kdyby tohle vyšlo v překladu, protože by si to přečetlo aspoň víc z vás.

Konečné hodnocení:
10/10

Zdroj obálky: www.goodreads.com
Zdroj obrázků: zde, zde a zde

Komentáře

  1. Tuhle knihu se chystám číst už pěkně dlouho, ale po tvé recenzi si jí asi obstarám hodně brzy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem plánovala si ji přečíst už celkem dlouho, ale až recenze od Erika mě nakopla. :) Tak doufám, že se ti pak knížka bude líbit! :)

      Vymazat
  2. Díky moc za tip na tuhle knihu, podobně laděné příběhy neustále hledám, ale asi to neumím, nebo se přede mnou schovávají:) Hodlám si ji opatřit a brzy se do ní pustit:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to jsem ráda, že se po knize podíváš! :) Já si co nejdříve plánuji pořídit i paperbackové vydání a dost se těším, až se do ní pustím znovu, jop. :D :)

      Vymazat
  3. OK, predtým som si túto knihu len tak pridala do to-read listu s pocitom, že raz si to možno prečítam. Ale po tvojej recenzii mám poriadnu chuť sa na knihu vrhnúť hneď! :) Proste musím sa aj ja presvedčiť, že je to až tak dobré po tých celkom pozitívnych recenzii :D
    P.S.: hore si napísala, že je to ebook, tak sa ťa smiem spýtať, kde si knižku zohnala? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda! A upřímně doporučuji se do ní pustit, je to vážně dobré čtení. :) Tak doufám, že tě nezklame! :)
      Knihu mám ve formátu epub. Pokud ti ten formát vyhovuje, napiš mi email. :)

      Vymazat
    2. Poslala som ti email, dúfam že ti prišiel :D A veľmi pekne ti ďakujem! :3
      Môj email: betisejs@gmail.com

      Vymazat
  4. Knížku už vyhlížím nějaký ten pátek a upřímně doufám, že se k ní jednoho krásného dne dostanu. Říkám to o hodně knihách, ale tahle je hodně vysoko na seznamu :)
    Mám ráda, když ve mě kniha dovede vyvolat emoce, jakékoli a také je to pro mě známka dobré četby :)
    10/10...to už je vážné! Musím ji mít, zpečetěno! :) Díky za recenzi, je jako vždy výborná! :) Dokonale jsi mě utvrdila v tom, že knihu musím přečíst dost brzy! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, tuhle doporučuji zařadit mezi ty, do kterých se chceš opravdu pustit a to v co nejbližší době. :)
      Souhlas, když dokáže vyvolat emoce, i když nejsou třeba moc pozitivní, je to moc dobře. :)
      To jsem fakt ráda. :D Teď jen doufat, že se ti to bude i líbit. :D :)

      Vymazat
  5. Včera jsem docetla a jsem z téhle knížky naprosto unesena. Naprosto úžasné. Doufám, ze vyjde česky, rada bych ji doporučila rodině a známým, co angličtině moc nevladnou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas, byla opravdu skvělá! :) Také by mě vydání v češtině potěšilo. Vím o pár lidech, kterým bych ji chtěla doporučit, ale protože to je v angličtině, ve které oni nečtou, mám smůlu, jop.

      Vymazat
  6. Skvělá recenze :) Knížku neznám, ale zaujala mě a mám chuť si ji přečíst :) Mám ráda emotivní a silné knížky :) Jen mám trochu strach z té angličtiny, i když píšeš, že není těžká..Nejvíc se bojím toho, že je kniha psaná jako dialog..Ale i tak si ji zkusím přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! Tak to jsem ráda a doufám, že se ti bude líbit, pokud se do ní někdy pustíš. :) Nu, právě tím, že je to psáno hlavně v dialozích, rozhovorech, které postavy vedou, to vůbec není těžké čtení a ta angličtina je opravdu lehoučká. :) Pokud máš aspoň nějakou slovní zásobu, určitě to nějak zvládneš. :) Takže to rozhodně zkus! :)

      Vymazat
  7. Přiznávám, že až teď jsem si přečetla tvoji recenzi, a jsem na tu knížku ještě nalákanější než předtím. Nevím, jak to děláš, že mě vždycky dokážeš pro nějakou knížku vyloženě nadchnout... ;) =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt? Jé, to ráda slyším. :D Ale doufám, že se nenadchneš zas až moc, abys pak nebyla zklamaná. :D :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.