Přeskočit na hlavní obsah

Recenze: Bouře začíná [RV]

Autor: Damian Dibben
Originální název: The Storm Begins
Přeložil: Peter Kadlec
Série: Strážci minulosti
Díl: 1.
Počet stran, vazba: 380 stran, hardback
Nakladatelství: Egmont, 2012
Hodnocení na GoodReads: 3,74/5 (632 hodnotících)
Hodnocení obálky: 4/5

Něco málo k ději
Jakeu Djonesovi se překvapivě rychle obrátí život vzhůru nohama, když se dozvídá, že jeho rodiče zmizeli. V čase. Jakeova rodina totiž má jedno velké tajemství – její členové jsou schopni cestovat časem, vlastně patří k jedněm z nejlepších, a jsou součástí tajemné společnosti Strážců minulosti, která má za úkol hlídat, aby minulost probíhala tak, jak má, protože na světě jsou lidé, kteří ji chtějí změnit. Teď to vypadá, že někdo působí nějaké problémy v Benátkách roku 1506. A protože se Jakeovi rodiče ztratili právě při plnění této mise, přidá se Jake jako černý pasažér k výpravě, která má tento problém vyřešit. Podaří se Jakeovi najít rodiče a k tomu zachránit budoucnost?

Autor a styl psaní
Damian Dibben je britský autor žijící v Londýně. Než se dal na psaní knih, pracoval jako scenárista. Je to zapálený objevitel a miluje napínavá dobrodružství. Na svém kontě sice má pouze sérii Strážci minulosti, ovšem ta sklidila poměrně velký úspěch. Byla přeložena do 26 jazyků a chystá se podle ní film.

Nepřišlo mi, že by Damian Dibben měl svůj styl psaní něčím vyloženě výjimečný, avšak musím uznat, že kniha byla velmi čtivá. Zhltla jsem ji doslova na dvě posezení, takže nemůžu tvrdit, že by se mi četla špatně. Akční scény má autor zachycené zdařile a popisy jsou také dostatečně dobré, aby si čtenář zvládl vše bez problémů představit.

Příběh, průběh děje
Po příběhové stránce jde o klasické dobrodružství, které je naprosto jako dělané pro mladší čtenáře. Neustále se tam něco děje, skáče se od jedné scény k druhé, nezapomíná se i na pár zvratů či překvapivých odhalení. Problémem je, že pro starší čtenáře to bude předvídatelné. Pokud jste trochu sečtělí, rychle vám dojde, že příběh je vystaven podle podobného schématu jako spousta jiných knih ze stejného žánru. Mě osobně na knize tedy nic nepřekvapilo, většinu věcí jsem tušila dopředu. Avšak tentokrát mi ta předvídatelnost ani zas až tolik nevadila, díky tomu, jak rychle se to četlo, mi ten příběh rychle mizel před očima, tudíž jsem neměla ani moc čas se nad tím během čtení vyloženě nějak pozastavovat.

Mě osobně to příběhem sice přímo nenadchlo, ale ani vyloženě nezklamalo. Mohla jsem si u toho pěkně oddechnout a i se lehce pobavit, což bylo bezva.

Prostředí
To, jakým způsobem se autor rozhodl pojmout cestování v čase, je patrně nejzajímavější a nejoriginálnější prvek v celé knize. Nemáte tu totiž žádný stroj na cestování časem. To vůbec ne. Autor se totiž rozhodl pro tu verzi, kdy člověk má jisté předpoklady pro cestování časem, které v této knize podpoří vypitím potřebného množství podivné látky zvané atomium. V knize je vysvětleno, jak přesně to funguje, a já za to vysvětlení musím dát palec nahoru, protože znělo v rámci možností logicky. Jde zase o trochu jiné pojetí cestování časem a to se mi moc líbilo.

Postavy
Hloubat nad dobře propracovanými postavami v této knize je trochu zbytečné, protože se opět jede podle zajetého schématu, které je pro podobné knihy typické a pro které i funguje. Máme tu hlavního hrdinu, který se za nepříjemných okolností dozvídá, že vůbec není obyčejný, jak si dosud myslel, a který se i přes zákaz vydává na dobrodružství. Dále tu je statečná, chytrá a velice pohledná dívčí postava, do které se hlavní hrdina zakouká a kterou si jistě oblíbí čtenářky. Samozřejmě nesmí chybět i poněkud nemotorný koumák, který ví, jak má všechny vytáhnout z bryndy. Navíc je tu snad jen chlapec, jehož ego dosahuje obřích rozměrů, ale který je i přesto jedna z nejzábavnějších postav knihy.

Postavy tedy přehnanou originalitou neoplývají, nicméně nejsou ani nijak zvlášť otravné a na nervy lezoucí. V tom případě, že nemáte problém se stejně laděnými příběhy, nebudete mít problém ani s postavami.

Pocity, dojmy, hodnocení
První díl ze série Strážci minulosti pro mě bylo překvapivě rychlé čtení, které mě zaujalo hlavně svým pojetím cestování v čase, protože šlo o nejoriginálnější prvek knihy. Jestliže máte načteno už něco málo z těch dobrodružných knížek, jen máločím dalším vás kniha překvapí, protože je napsána podle známého schématu. Jelikož se mi to ale četlo rychle, vyloženě mi to při čtení nevadilo. Myslím si, že je pravděpodobné, že tato kniha dosáhne většího úspěchu u mladších čtenářů než u těch starších. Pro čtenáře mladší patnácti let je totiž naprosto jako dělaná.
Máte-li mladšího sourozence, kterého baví knihy plné dobrodružství, tajemství a napínavých situací, určitě mu tuto knihu podstrčte, mohlo by se mu to líbit. Pokud si vy chcete přečíst něco o cestování časem a nejste nároční na příběh, mohlo by toto oslovit i vás.

Konečné hodnocení:
6/10
Za poskytnutí recenzního e-výtisku velice děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum.
E-knihu Bouře začíná si můžete objednat na stránkách knihkupectví.
Zdroj obálky: www.goodreads.com
Zdroj obrázků: zde, zde a zde

Komentáře

  1. Neznie to zle, hlavne to poňatie cestovania v čase.:) Ale zatiaľ sa bez knihy zaobídem. Každopádne vydarená recenzia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je to takové oddechové čtení, když třeba nemáš do čeho se pustit. :) A to cestování v čase tam je fajn. :) Moc děkuji! :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.