Přeskočit na hlavní obsah

Recenze: Píseň krve [RV]


Autor: Anthony Ryan
Originální název: Blood Song
Přeložil: Jakub Kalina
Série: Stín krkavce
Díl: 1.
Počet stran, vazba: 624 stran, hardback
Nakladatelství: Host, 2014
Hodnocení na GoodReads: 4,53/5 (22 649 hodnotících)
Hodnocení obálky: 4/5 (ke knize výborně sedí!)

Něco málo k ději
Vélin Al Sorna je synem Pána bitev, královského rytíře, který stojí v čele královské armády. Už jen díky tomu ho většina lidí zná a má k němu respekt. Po smrti jeho matky je Vélin otcem odveden do kláštera Šestého řádu, kde ho otec zanechá, čímž mezi sebou přetrhají jakékoliv svazky. Vélin se stává učedníkem Šestého řádu, řád je jeho jedinou rodinou. Několik dalších let Vélinova života se nese v duchu tvrdého výcviku, který má za cíl z chlapců udělat bojovníky ve službách Víry a který přežijí jen ti nejsilnější. S postupem času se ukazuje, že Vélin v budoucnosti království patrně sehraje mnohem větší roli, než by se dalo čekat.

Autor a styl psaní
Anthony Ryan se narodil v roce 1970 ve Skotsku, avšak většinu svého dospělého života strávil v Londýně, kde doposud žije. Má vystudovanou historii a dlouho pracoval v britské státní správě, než se dal na psaní na plný úvazek, což mu dovolil obrovský úspěch jeho prvního románu Píseň krve. Zajímavé ovšem je, že když poprvé nabízel svůj rukopis, všichni oslovení agenti ho odmítli. Proto se rozhodl vydat svůj příběh v elektronické podobě vlastním nákladem. Brzy na to už podepisoval u nakladatelství smlouvu na tři díly ze série Stín krkavce.

S jistotou mohu prohlásit, že jsem objevila svého nového oblíbeného autora, u kterého si velice pečlivě pohlídám jeho další tvorbu. Anthony Ryan píše s takovým umem, že jsem celou dobu byla neuvěřitelným způsobem vtažena do příběhu a jen s velikými těžkostmi jsem se od čtení odtrhávala. Výborně zvládl zachytit atmosféru, dokázal ve mně vyvolat napětí v těch správných chvílích a neustále mě nutil číst dál a dál, takže jakmile jsem se ke knize mohla posadit, přečetla jsem toho hrozně moc. Ani v nejmenším na knize není poznat, že jde o autorovu první tvorbu, právě naopak – člověk by si myslel, že jde o dílo ostříleného veterána. Za to klobouk dolů.

Příběh, průběh děje
Pro samotný příběh mám také jen a jen slova chvály. Celá kniha nás provází jednou z fází Vélinova života, sledujeme jeho rozvoj od příchodu do řádu, kdy byl jen malý chlapec. Všechny události v knize popsané jsou nesmírně důležité, protože ukazují, jak se Vélin přesně formoval, jak a co ho ovlivnilo a díky čemu se stal tím, kým je. Celý příběh obsahuje spoustu bitev, mnoho zvratů a také vysoký počet smrtí. Je to drsné, je to krvavé, je to surové, ale v souhrnu naprosto skvělé. Doporučuji číst opravdu pozorně, protože Anthony Ryan je jeden z těch autorů, který v příběhu zanechává různé drobečky a střípky informací, které vám možná teď nepřijdou nijak důležité, avšak pro další příběh by mohly být klíčové. Vše je propletené a ne vše je takové, jak se úplně zdá.

Příběh byl jednoduše skvělý. Nepamatuji si jediné místo, které by mě snad nebavilo, naopak mi v hlavě utkvěly zvraty, které mě dost překvapily. V knize se na jednu stranu dočkáte poměrně uzavřeného příběhu, nicméně stále zůstává spousta nezodpovězených otázek, na které patrně získáme odpovědi v pokračování.

Prostředí
Nebýt těch fantasy prvků a fiktivního světa, tak bych snad i uvěřila, že se jedná o historický román z doby středověku. Ve středověku se totiž autor jasně inspiroval, možná bych hádala i dobu takových křížových výprav. Autor prostředí popisuje naprosto skvěle, vše jsem si dokázala živě představit.
Jak jsem se již zmínila, příběh se odehrává ve fiktivním světě, ponejvíce ve Sjednoceném království. Jistě uvítáte na začátku knihy mapu, která vám napomůže s orientací. Já sama jsem do ní nahlížela poměrně často.
Během čtení jsem měla silný pocit, že má autor prostředí perfektně promyšlené. Asi nejdůležitější je to, abych zmínila, že v příběhu působí celkem šest řádů, přičemž každý z řádů se věnuje nějaké jiné oblasti. Šestý řád tvoří bojovníci ve službách Víry, v Pátém řádu byste našli léčitele, členové Čtvrtého řádu pak mají na starost kacíře - to jen pro příklad. Nejvýše postavený v řádu je Princip či Principila. Všichni slouží v duchu Víry. Tento systém řádů se mi opravdu moc zamlouval.
Víra je jistá obdoba náboženství, dalo by se říct. Lidé nevěří v boha, nýbrž v Zemřelé, bůh je podle nich pouhá lež. Autorovo pojetí náboženství mě celkově velice fascinovalo, protože právě ten střet různých vír je pro knihu vážně důležitý. I tím mi prostředí dosti připomínalo období křížových výprav, když bylo kterékoliv jiné náboženství než křesťanství bráno za kacířské.
Pak tu jsou ještě Temné síly, to je patrně něco jako magie.

Zkrátka to prostředí bylo přesně podle mého gusta – výborně promyšlené.

Postavy
Přiznávám, že jsem se z počátku bála, aby Vélin nebyl dokonalá postava, naprosto ve všem nejlepší a podobně. K tomu mají i někteří autoři fantasy sklony. Proto jsem byla nakonec vlastně i překvapená tím, jak složitá osobnost se z Vélina vyklubala. Naštěstí opravdu ani zdaleka nebyl ve všem nejlepší. Mnohokrát se potýkal s množstvím pochybností, jeho Víra dostávala zabrat. Chyboval a ze svých chyb se učil. Zkráceně řečeno šlo o výborně napsanou postavu, která ani v nejmenším nebyla jasně černobílá.

To samé se vlastně týče všech představených postav v knize. Autor se snažil, aby působily co nejreálněji a dle mého názoru se mu to povedlo na jedničku. Zajímala jsem se o jejich osudy a vlastně stále zajímám, protože se už nemůžu dočkat, až zjistím, co všechno jim autor ještě přichystal.

Pocity, dojmy, hodnocení
Anthony Ryan mi svojí Písní krve připomněl, proč vlastně tak moc ten fantasy žánru zbožňuji. Pan Ryan se ukázal jako výjimečně dobrý vypravěč, u kterého by vás ani v nejmenším nenapadlo, že to, co čtete, je jeho první dílo. Dokázal mě s naprostou elegancí provést Vélinovým životem, donutil mě otáčet jednu stránku za druhou a s napětím čekat, co dalšího se stane. Svým světem mě uchvátil a neuvěřitelně nadchnul. A nezajímat se o osudy jeho postav bylo zkrátka nemožné. Já osobně jsem objevila svého nového oblíbeného autora a také jednu z nejlepších knih v tomto roce a pevně věřím, že někteří z vás by to mohli mít podobně.
Píseň krve doporučuji všem milovníkům fantasy žánru, tohle je prostě povinné čtení. A i pokud fantasy zrovna neholdujete, nicméně máte rádi výborně vystavěný příběh a nemáte problém s menší surovostí, doporučuji vám se po knize také poohlédnout.

Konečné hodnocení:
10/10
Za poskytnutí recenzního e-výtisku velice děkuji nakladatelství Host.


Knihu si můžete objednat na stránkách nakladatelství.
Zdroj obálky: www.goodreads.com
Zdroj obrázků: zde, zde, zde a zde

Komentáře

  1. souhlasim, neskvelejsi kniha, uplne jsem byla do ni pohlcena... a taky jsem neverila, ze je to autorova prvni kniha... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, bylo to vážně dobré! A fakt bych ani v nejmenším neřekla, že je to autorovo první dílo, jop. :)

      Vymazat
  2. Už po ní chvíli pokukuji, už jen kvůli tomu, že jde o středověk, který já totálně miluji, ale nějak jsem se k tomu nemohla dokopat...Po tvé recenzi o tom ještě silně popřemýšlím! :)
    Krásně napsaná recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to jsem ráda, že jsem tě na knihu nalákala! Ten středověk z toho jde fakt hodně cítit, takže i díky tomu by se ti to mohlo líbit. :)
      Moc ti děkuji! Opravdu si toho vážím. :)

      Vymazat
  3. Super recenzia, ako som ti už písala - niekedy by som si mohla prečítať nejaké poriadne fantasy a toto znie skvele!^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! Ono to nejen skvěle zní, ono to i skvělé je! :D Kdybych ti měla doporučit fantasy čtení, tak tohle rozhodně bude na seznamu. :)

      Vymazat
  4. Skvělá recenze, výborně a poutavě napsaná. Knížka zní naprosto perfektně, musím říct, že jsi mě na ni dost nalákala a určitě si ji přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se normálně začínám červenat! :D Je to úžasná knížka a já si opravdu myslím, že zrovna tobě by se mohla líbit - obzvlášť když přihlédnu ke tvým patnácti znakům ideální knihy, které takhle kniha většinou splňuje, aspoň podle mě, jop. :D Snad se ti tedy bude vážně líbit, pokud se k ní dostaneš. :)

      Vymazat
    2. Tak jsem se k ní díky tobě vážně dostala! A byla super, díky za doporučení :)

      Vymazat
  5. Ahoj, omlouvám se, jestli otravuji,a tvůj blog je moc hezký a proto bych tě chtěla poprosit, jestli by si se podívala na ten můj knižní blog - založila jsem ho teprve před pár dny. Ale budu moc ráda za nějaký komentář - vlastní názor, prostě cokoliv, předem děkuji http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemám s tím problém a klidně se na tvůj blog i povídám, ale příště zkus napsat třeba nějaký názor ke článku, než budeš někoho žádat o navštívení blogu. :) Ono by celkově stačilo napsat nějaký komentář k tématu, já osobně se pak většinou podívám na blog člověka, který u mě komentář zanechal. :)

      Vymazat
  6. Skvělá recenze :) Po téhle knížce jsem zatím jen pokukovala a přemýšlela, jestli se do ní pustit nebo ne, ale teď mám velkou chuť si ji přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! :) Určitě si ji přečti, je to fakt hodně dobré čtení! :)

      Vymazat
  7. Upřímně doufám, že jí dostanu k Vánocům, protože jinak půjdu těch 10 km ke knihkupectví klidně pěšky, peníze ukradnu někomu na ulici a koupím si jí sama! (ale nechci skončit s nějakým obviněním z krádeže, takže mi jí prostě musí koupit společně s 15 minus:D)
    Díky tvé (skvělé) recenzi to platí dvojnásob. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak ty o tu knížku vážně hodně stojíš! :D Rozhodně se máš na co těšit a upřímně doufám, že tě nezklame. :)
      Juj, děkuji! Tak teď ještě dvojnásob doufám, že se ti to bude líbit. :D :)

      Vymazat
  8. Zrovna jí otevírám, tak jsem zvědavá :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.