Přeskočit na hlavní obsah

Student knihomol - listopad 2014

Tento projekt vytvořila Cathy z blogu Mezi nebem a peklem.


• Oceán na konci uličky - Neil Gaiman / 184 stran
Celkem rychlé čtení ze začátku měsíce, které sice bylo značně podivné, ale mně se to opravdu hodně líbilo. Neil Gaiman dokázal navodit skvělou atmosféru a pro podzimní večery je tohle čtení naprosto ideální. Ovšem rozhodně to není čtení pro všechny, nebudu se divit, jestliže to někomu nesedne.
Na GoodReads hodnoceno 4/5 hvězdiček.

• 1984 - George Orwell / 264 stran
No tak mě zase dohnala povinné četba. A na tohle čtvrtletí mě čekalo zrovna tohle neveselé čtení. Obdivuji autora za to, jak věštecká jeho kniha byla a že vůbec dokázal něco takového sepsat. Pro mě to bylo hrozně depresivní čtení, občas mi z toho bylo fakt dost úzko. Nicméně bylo zajímavé si v té knize povšimnout prvků, které si vypůjčili či se inspirovali autoři v současné době populárních young adult dystopií.
Na GoodReads hodnoceno 4/5 hvězdiček.

• Smrt je mým řemeslem - Robert Merle / 306 stran
Tohle bylo ještě nepříjemnější čtení, obzvlášť když si člověk uvědomí, že je to vlastně založeno na pravdě. Opravdu mi z toho nebylo moc dobře a číst za sebou dvě takhle podobně laděné knížky mě fakt naprosto vyčerpalo.
Na GoodReads nehodnoceno a ani hodnoceno nebude.

• Čaroprávnost - Terry Pratchett / Úžasná Zeměplocha / 3. díl / 271 stran
No a po tak depresivní četbě jsem potřebovala něco zábavného, něco praštěného, co mi zvedne náladu. Takže jsem sáhla po Čaroprávnosti, kterou jsem i tak měla doma z knihovny půjčenou už dost dlouho. A dostala jsem přesně to, co jsem potřebovala. Čaroprávnost se mi líbila mnohem více než ty dvě předchozí knihy a Bábi Zlopočasná neměla chybu!
Na GoodReads hodnoceno 4/5 hvězdiček.


• Úklony & Úklady - Gail Carriger / Trochu jiný penzionát / 2. díl / 300 stran
Pak jsem dostala neuvěřitelnou chuť na další dobrodružství Sofronie a když mě netlačil výpůjční termín žádné knihy z knihovny, řekla jsem si, proč bych si to tedy nemohla přečíst? Tak jsem se do toho pustila a náramně jsem si to užila. Strašně mě baví ten autorčin svět, ten humor a ta lehkost s jakou píše. Nadchlo mě to stejně jako první díl a já se teď už jen těším na pokračování!
Na GoodReads hodnoceno 4/5 hvězdiček.

• Pygmalión - George Bernard Shaw / 148 stran
Pygmalión jsem si v knihovně sehnala hlavně proto, že jde o předlohu pro My Fair Lady, na což se chci už nějakou dobu podívat. A řekla jsem si, proč si nejdřív nepřečíst tu předlohu? Navíc mě samotné to dílo zaujalo, když jsme se o něm bavili ve škole, plus ho mám v té povinné četbě a k maturitě si to dám mnohem radši než třeba nějaké povídky od Poea, jop. Jinak samotná ta hra byla moc fajn.
Na GoodReads hodnoceno 4/5 hvězdiček.

• Losing it - Cora Carmack / Losing it / 1. díl / 248 stran
Rozhodně jedno z překvapeních roku! Ke knize jsem se dostala skrze konkurz od nakladatelství Jota, jinak těžko říct, jestli bych se k ní vůbec dostala a to by byla velká škoda! Přiznávám, že jsem čekala další New Adult knihu, která mě nebude bavit a já si tím totálně potvrdím, že New Adult není nic pro mě. Nu vyšlo najevo, že jsem se dost spletla - dostala jsem hrozně milý, zábavný a romantický příběh, který mě přinutil si říct, že na to New Adult tedy ještě úplně nezanevřu.
Na GoodReads hodnoceno 4/5 hvězdiček.

• Osudný polibek - Maggie Stiefvater / Havraní bratrstvo / 1. díl / 330 stran
Na tuto knížku jsem se na jednu stranu opravdu hodně těšila, na tu druhou jsem se dost bála, že mě to nebude bavit stejně jako Mrazení, které jsem od autorky kdysi dávno četla. Jenže ono to tolik lidí chválilo, že jsem si zkrátka dovolila doufat, že to bude dobré. A ono to nakonec nebylo jen dobré, ono to bylo přímo výborné! Strašně skvělá kniha to byla, hrozně mě to čtení bavilo, ubíhalo mi to závratnou rychlostí a já jsem se pro to zkrátka nadchla. Za sebe mohu říct, že určitě jde nejlepší young adult knihu s paranormálními prvky, kterou jsem letos četla.
Na GoodReads hodnoceno 5/5 hvězdiček.

 

• Uzel - Dominik Dán / Naše město / 16. díl / 312 stran
Tohle byl také recenzní výtisk, poštěstilo se mi, že mě nakladatelství Slovart vybralo ve svém konkurzu na recenzenty. Musím říct, že to byla vážně moc zajímavá kniha, skvělý pohled na dobu komunismu u nás, která se výborně četla a určitě zaujme spoustu čtenářů. Úplně klasická detektivka to není, avšak to mi nevadilo, a i tak se mi to velmi líbilo.
Na GoodReads hodnoceno 4/5 hvězdiček.

• A Little Something Different - Sandy Hall / 272 stran
Před pár měsíci jsem si stanovila, že se pokusím každý měsíc přečíst aspoň něco v angličtině, ideálně aspoň jednu knihu, a zatím se mi to i dařilo. No a právě na konci měsíce jsem si vzpomněla, že v listopadu jsem si v angličtině nic nepřečetla a že bych to měla napravit. Celkem rychle jsem se rozhodla právě pro tuto knížečku - když to v srpnu vycházelo, zaujalo mě to nejdříve obálkou a pak faktem, že to vypráví 14 různých vypravěčů. Prostě jsem byla zvědavá, jak to může fungovat. Po obsahové stránce jsem dostala celkem klasickou romantickou contemporary, která je ale právě tím vyprávěním hodně jedinečná - ono to totiž vážně dobře fungovalo. Také má ta knížka lehoučkou angličtinu. Ještě více se o tomhle rozepíšu v recenzi, protože k tomu rozhodně mám ještě co říct.
Na GoodReads hodnoceno 3/5 hvězdiček.

• Flora a Odysseus - Kate DiCamillo / 240 stran
Na tuhle knížku jsem se těšila jako malé dítě na Vánoce, protože mě na ni Luu přímo perfektně nalákala. A když se mi u Mati podařilo vyhrát knihu vlastního výběru od Albatrosmedia, bylo jasné, že si musím napsat o tohle. Do čtení jsem se také musela hned pustit, že jo. A musím vám říct, že to bylo boží! Strašně moc jsem se u toho zasmála a naprosto jsem si Floru s Odysseem zamilovala. Výborná knížka pro děti, o které se ještě více rozepíšu v recenzi, ale už teď můžu říct, že nemáte-li problém číst knihy pro děti, přečtením této určitě nic neztratíte!
Na GoodReads původně hodnoceno 4/5 hvězdiček, ale když jsem nad tím tak přemýšlela, byla jsem nucena to změnit na 5/5 hvězdiček.


Ani v nejmenším nechápu, jak se mi společně se školou povedlo v listopadu přečíst tolik knih, vlastně jde o měsíc, ve kterém jsem těch knih přečetla nejvíc! Netuším, co se stalo, do školy jsem toho měla také fakt hodně, avšak mám velkou radost, že jsem toho tolik stihla. Možná to bude tím, že jsem teď ke konci měsíce měla menší chuť sledovat seriály, tudíž jsem měla víc času na čtení? Asi by to mohl být ten správný důvod.
Listopad jinak nebyl příliš zajímavý měsíc. Co se týče seriálů, tak jsem akorát koukala na pár dílů Veronicy Mars - chtěla bych si přečíst ty knížky, tak jsem si řekla, že si nejdříve doplním své vědomosti o seriálu, jop. Plánovala jsem jít do kina na nové Hunger Games, bohužel se mi to nakonec nepodařilo, protože mamce - mému odvozu - bylo špatně. Tak buď budu mít štěstí a budou to někdy opakovat nebo si holt počkám na DVD.
Jak to bude v prosinci zatím nevím, ale byla bych ráda, kdyby se mi se čtením dařilo aspoň trochu podobně. Teď je hlavní přežít ty následující necelé tři týdny, pak bude konečně to volno, na které se fakt těším. V prosinci se také chystám do kina na posledního Hobita - uvidíme, jestli se to tentokrát aspoň trochu přiblíží kvalitě Pána prstenů nebo ne.

A jak se se čtením dařilo v listopadu vám? A co vaše plány na prosinec? 

Komentáře

  1. Můžeš mi vysvětlit, kde si na tohle všechno vzala čas?! :D Opravdu zírám, kolik jsi toho stihla!!
    Na Havraní bratrstvo se strašně moc těším, stejně tak na Oceán na konci uličky. 1984 jsem četla poměrně nedávno a šlo o mojí prvotinu od Orwella. Rozhodně to byl dost silný příběh a občas jsem měla pocit, že některé situace, které se stali v knize, se mohou dít i ve skutečnosti, aniž bychom to věděli. Po obsahové stránce tedy hodně dobré, ovšem přišlo mi to zbytečně těžce napsané, takže mi trvalo, než jsem knihu dočetla. A moc se těším na tvou recenzi Flory a Odyssea, protože o knize slyším prvně a vypadá moc dobře!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemám nejmenší tušení, jak jsem to udělala. :D
      Snad se ti obě dvě knížky budou aspoň trochu líbit. :) Já se na 1984 s odstupem času koukám ještě kladněji, ale nijak zvlášť dobře se mi to nečetlo, souhlasím s tím, že to bylo takové těžce napsané. Flora a Odysseus je skvělá knížka! :)

      Vymazat
  2. Musím souhlasit s Lumos :D. Neříkala jsi náhodou, že toho máš hodně do školy a musíš se učit? :D
    Oceán na konci uličky jsem dočetla o víkendu a musím tedy říct, že se mi to ani trochu nelíbilo. Nepochopila jsem, co tím chtěl autor říct. Čaroprávnost je super, ale oproti dalším dílům je to slabota. Ale Bábi je super. Ostatně jako všechny ostatní čarodějky (četla jsi u Čarodějky na cestách? :D ). Havraní bratrstvo mám teď rozečtené, tak jsem zvědavá. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, říkala. :D Ale zatím to ve škole mám tak, že třeba na jeden týden toho mám hrozně moc (a to pak příliš nestíhám), kdežto na další týden nemám skoro nic, takže využívám volný čas ke čtení. I když tenhle měsíc byl fakt nějaký zázračný. :D
      Všimla jsem si, že se ti to nelíbilo a chápu to, i když já sama na ni mám kladný názor. On Gaiman tě podle mě celkově buď baví nebo ti nic neřekne. :)
      Když já ty další díly Zeměplochy ještě nemám za sebou, tak nemůžu srovnávat. :D A s ostatními čarodějkami se teprve seznámím. :)
      Tak doufám, že se ti to Havraní bratrstvo bude aspoň trochu líbit. :)

      Vymazat
  3. Jeej ty teda jedeš..:) Kloubou dolů... Losing it jsem taky četla a bomba..:)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.