Přeskočit na hlavní obsah

The Grinch Book Tag

Na tenhle tag jsem narazila docela náhodou u booktubera Joela, kterého jsem nedávno začala sledovat. A jelikož mě tag upřímně zaujal, našla jsem si originálního tvůrce - Thougts on Tomes, jejíž video mě naprosto přesvědčilo, že do tohohle tagu se chci také zapojit! V zásadě v tagu máte popsané různé situace, které se o Vánocích můžou stát a které jistým způsobem odpovídají nějakým knihám. Tag není myšlen nějak zle a nemá za cíl nikoho urazit. Originální video i s originálními otázkami najdete zde. Já se teď rovnou pustím do tagu, co říkáte?

1. Polovina světélek na vánočním stromečku je vyhořelá: Jmenuj knihu/sérii/postavu, která začala dobře, ale pak to s ní šlo z kopce

Tygří sága / Kelsey Hayes - Colleen Houck

První díl - Tygrovo prokletí - se mi z téhle série opravdu moc líbil. Přišlo mi to zábavné, akční, originální a to prostředí Indie bylo úžasné. Dokonce jsem patřila k těm mála lidem, kterým Kelsey v první knize ještě nevadila. Jenže pak jsem si přečetla Tygrovu stezku, u které jsem se místy seriózně nudila. Kelsey mi začala hodně pít krev. A celkově se pro mě ta kvalita snížila. Tygrova plavba už na mě místy byla vážně příliš, občas jsem se do čtení musela hodně nutit. Sice tam bylo pár míst, která to trochu zachraňovala, jenže klesavá tendence tomu zůstala. Poslední díl se mi v současné době číst moc nechce, hlavně nemám tušení, jestli na to mám ty nervy. 

2. Otravná prateta Sally, která tě nenechá o samotě: Jmenuj knihu, která se ti nelíbila, ale kterou očividně všichni ostatní milují, takže nikdy nezmizí

Jsem roztříštěná - Tahereh Mafi

Hodně lidí o téhle knize/sérii mluví. Většina lidí ji naprosto miluje. Já nechápu proč a asi to ani nikdy nepochopím. Dočetla jsem to vlastně jen ze setrvačnosti, čekajíc, jestli se konečně objeví něco, co mě tak ohromí, abych porozuměla nadšení ostatních. No... Ono se nic neobjevilo. Po příběhové stránce jsem v tom originálnost neviděla, nebyla jsem ohromena ani postavami. Instantní láska mi lezla na nervy. Těšila jsem se na originální styl psaní, který sice opravdu originální byl, nicméně mě jinak zklamal, jeho kouzlu jsem nepropadla. Nop, tohle zkrátka nebylo nic pro mě a na další díly se nechystám, i kdyby mi bylo slíbeno sebevětší zlepšení.

3. Tvůj domácí mazlíček neustále převrhává vánoční dekorace: Jmenuj postavu, která neustále něco kazila ostatním (nesmí to být záporák!)

Ren / Tygrova plavba - Colleen Houck

Odpusťte mi, že opět zmiňuji Tygří ságu, nicméně Ren je opravdu postava, která mě při této otázce napadne jako první. Já ho nikdy neměla ráda, pokud nebyl ve své tygří podobě. Avšak ve třetím dílu došla jeho otravnost vrcholu a já ho až nesnášela za to, jak pořád něco kazil. Kelsey je sice otravná postava, ale tohle chování si fakt nezasloužila. Vím, možná budete argumentovat, že za to Ren technicky nemohl... Jenže podle mě prostě mohl. Takhle se žádný normální člověk fakt nechová. Byla jsem z něj na prášky a být v jeho přítomnosti, asi mu hezky vysvětlím, že tohle tedy ne.


4. Slyšíš své rodiče dávat dárky pod stromeček a zjišťuješ, že Ježíšek není skutečný: Jmenuj knihu, která ti byla naspoilerována

Aliance - Veronica Roth

Tak tohle naspoilerování mám asi v nejčerstvější paměti a pořád jsem z něj dost rozčarovaná. Pokud jste knihu četli, asi dokážete odhadnout, co mi naspoilerováno bylo. Díky tomu nemám nejmenší chuť tu knihu vůbec číst a to jsem se na ni vlastně i těšila! Také jsem se maximálně snažila těm spoilerům vyhýbat, jenže lidi jsou v dnešní době zatracení ignoranti. Ironií je fakt, že jsem se ten spoiler nedozvěděla na nějaké stránce zaměřené na knihy nebo tak. Spoiler na mě vybafl, když jsem se jen letmo podívala na komentáře k traileru na Divergenci na nějakých amerických stránkách. Tam jsem to nečekala, vážně ne. Ale smůla. První komentář a hned na mě vyskočí toto. Ovšem čeští čtenáři nejsou o moc ohleduplnější, taky si podobně spoileroidní komentáře v klídku hodí na GoodReads (a tam to můžou dát do spoilerů!) nebo si to napíšou do komentářů na FB CooBoo. Prostě... Jsem furt hrozně naštvaná.

5. Venku mrzne: Jmenuj postavu, se kterou jsi se zkrátka nemohl ztotožnit

Jen jeden den - Gayle Forman

Nejvíce v paměti mi v tomhle směru utkvěla kniha Jen jeden den, ve které zkrátka nebyla žádná postava, se kterou bych se zvládla ztotožnit. To prostě nešlo. Žádné z postav jsem pořádně nerozuměla, všechny mi přišly stereotypní a nezajímavé. Hlavně tedy co se Allyson týče. A víte, jaké tohle bylo zklamání po knize Jestli zůstanu, kde jsem si k Mie zvládla vytvořit tak kladný vztah? To je prostě nebe a dudy. Přitom jsem se tolik snažila Allyson pochopit, snažila jsem se v knize najít postavu, která by mi sedla. Nešlo to.



6. V rádiu neustále hrají "All I Want For Christmas is You" od Mariah Carey a díky tomu máš anti-romantické pocity: Jmenuj pár, který jsi nemohl vydržet

Adam a Juliette z Jsem roztříštěná - Tahereh Mafi

Nesnáším instalásku. A tady je vystřižená jak z nějaké poučky. Nevěřila jsem jim ani nos mezi očima, když ti dva vyjadřovali své city k sobě. Protože kde tu zatracenou lásku vůbec vzali?! No kde?! Jak se do sebe mohli zamilovat, když spolu sotva mluvili? Hodně podobné to je se vztahem mezi Warnerem a Juliette - co to proboha bylo? Jak?! Proč?! To... To se fakt nedalo. *Zoufalé povzdechnutí.* Mlátit hlavou o stůl se mi z toho chtělo a vlastně pořád chce, když si na to vzpomenu a když si představím, že je někdo ochotný o tom číst ještě další dvě knihy, uf. (Nechť si to nikdo nebere osobně, mluví ze mě frustrace.)

7. Vlastníš kousavý svetr z domácí vlny, který jsi před lety dostal k Vánocům, ale nedokážeš se ho zbavit: Jmenuj knihy, které jsou už nějakou dobu v tvé knihovničce, ty nejsi motivován k jejich přečtení, ale stejně nemáš to srdce se jich zbavit

Černobílý svět - Kathryn Stockett

Radši nebudu jmenovat všechny knihy, které bych k této otázce mohla zařadit, ještě by se vám (a mně taky) z toho udělalo zle a to přece nechceme! Tudíž tu uvedu jen ten Černobílý svět. Tuhle knížku mám doma už dobré dva roky, tenkrát jsem si ji koupila s hodně velkým nadšením, které ve mně zůstalo po shlédnutí filmu. Jenže jak jsem ji musela neustále odkládat a odkládat, protože jsem na ni neměla čas, má motivace si ji přečíst se začala vytrácet, přestože jsem jinak stále zvědavá, jaké to je. A i když se mi to zrovna teď číst nechce, nemám to srdce se jí zbavit. Stále si totiž myslím, že jednou se k tomu nakonec opravdu dostanu a nakonec budu ráda, že ji mám doma.

8. Babička přejela soba: Jmenuj postavu, ohledně jejíž smrti jsi pořád naštvaný (pozor na případné spoilery!)

Harry Potter a Relikvie smrti - J. K. Rowling

Ehm... Jednu postavu? Ale prosím vás... A protože opravdu nechci někomu případně něco naspoilerovat, řeknu jen to, že jsem u téhle knížky trpěla a stále trpím, když si na ni vzpomenu. Vy, kdož jste to četli, určitě víte proč.
Hodně podobné mám vzpomínky i na Sílu vzdoru od Suzanne Collins. To bylo hnusně nečekané a tak příšerně nespravedlivé, fuj.


9. Obchoďáky jsou přeplněné lidmi, kteří nakupují na Vánoce: Jmenuj sérii, která má už příliš knih / pokračuje už moc dlouho

Bratrstvo černé dýky - J. R. Ward

Nemyslete si, že tuhle sérii nemám ráda. Já ji naopak naprosto zbožňuji - je to moje guilty pleasure jako vyšité. Všech deset přečtených knih jsem si úplně zamilovala, o tom žádná. A tu jedenáctou a dvanáctou knížku si chci taky už konečně přečíst, protože jsem nehorázně zvědavá, co dalšího si autorka pro postavy připravila. Jenže si myslím, že by to paní Wardová už mohla ukončit, místo toho, aby to dál a dál natahovala, přidávala nové a nové postavy, které s těmi původními postavami mají zas o něco méně společného. Co jsem tak koukala na názory ohledně dvanácté knihy, spousta fanoušků si myslí, že to mělo Králem skončit. A mně by to asi ani nevadilo, kdyby ten konec byl důstojný. Nevím, no. Je dost možné, že já sama si přečtu ty dvě nepřečtené knihy, které mi zatím zbývají, a pak s tím seknu, jop.

10. Grinch: Jmenuj hlavní postavu, kterou nesnášíš (opět ne záporák!)

Sofie ze Školy dobra a zla - Soman Chainani

Nepochopte mě špatně - Sofie je naprosto úžasně napsaná postava, perfektně je zachycená její domýšlivost a zkažená osobnost, díky čemuž si ji čtenář nemůžu oblíbit. Občas to může přejít i k nesnášení. Ovšem Sofie ani není napsaná jako postava, kterou byste měli milovat. Není napsaná ani jako záporák, dle mého názoru, proto jsem se nakonec rozhodla ji zde uvést. Já jsem nad ní často skřípala zuby, avšak tak to mělo být. Takže já to neberu jako vyloženě negativní nesnášení, prostě to beru tak, že mít rád Sofii jednoduše nejde. A právě na Grinche by se v některých situacích hodila Sofie perfektně!


To je vše, co mám k tagu říct. Pokud jsem se svými názory někoho dotkla, tak se omlouvám, nicméně není třeba je brát nijak osobně. 

Teď by mě zajímalo, jaké knihy byste k jednotlivým otázkám vybrali vy? Pokud se do tagu také rozhodnete zapojit, určitě mi dejte vědět, moc ráda si počtu vaše odpovědi!

Komentáře

  1. Ha! Je to jasné! :D Definitivně vyřízeno! Asi tě zbožňuju! :D Prostě Shatter me je dost průměrná série a postavy jsou v ní přímo k uzoufání příšerné :D (kromě Kenjiho, ten je boží!!!!) Juliette je největší kráva v historii YA hrdinek :D (na stejné příčce s Clary tedy)
    Všichni milují Warnera, jako tu nepochopenou duši zlomenou okolnostmi. Bleh...prostě ne. Ne! :D
    Taky jsem z Shatter me frustrovaná :D Přečetla jsem dva díly, protože jsem byla zvědavá, zda se to zlepší. Pořád mi chybí ten třetí, který je údajně nejlepší a já byla přesvědčená, že si ho přečtu, ale kdykoli si vzpomenu na Juliette nebo Warnera tak se mi otevírá kudla v kapse a zvedá mi to mandle :D :D :D
    Já se rozhodně zapojím! :) Konečně další tag, do kterého budu schopna něco vymyslet a bude mě bavit sprdnout některé postavy :D :D
    Krásné odpovědi, možná ty moje budou podobné, ale to snad nevadí :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :D :D Jo, taky mi to Shatter me ani v nejmenším nesedlo. :D
      Souhlas! :D
      Aktuálně jsou hodně minimální šance, že se do pokračování někdy pustím, no. :D
      Jsem hrozně ráda, že se ti tag líbí a že jsi se do něj rozhodla zapojit. :)
      Nevadí. :D :D

      Vymazat
  2. Už jsem chtěla jít spát (fakt!), ale neodolala jsem a s ospalýma očima právě dočetla tento článek (poslední dobou dokážu vytuhnout opravdu brzy). Ráda bych se vyjádřila, uvažuju však, že TAG taky zkusím někdy zpracovat. No, něco si přeci jenom neodpustím okomentovat. :D Teda, právě jsem zjistila, že máš naprosto jiný vkus, ale úplně! :D Ty Roztříštěnou nenávidíš, já miluju, to samé s Renem a celkově Tygří ságou. Asi jsem jediná, kdo měl pro Kelsey pochopení. Co se týče Rena, občas mě sice pořádně štval, taky si nemyslím, že za všechno mohla Kels, ale v konečném výsledku stejně považuju poslední dva díly za nejzdařilejší (ten poslední nejvíc). Alianci nezavrhuj kvůli spoilerům. :) Kdybych to dělala pokaždé, kdy by mi mylo něco naspoilerováno, moc knih bych v dnešní době nepřečetla. Ségra mě přímo vyprovokovala k tomu, abych souhlasila, a ona mi tak mohla prozradit, jaký osud postav Divergence čeká. Stejně si myslím, že spoilerům u Aliance bych se nevyhnula. Jak píšeš, netolerantních komentářů bylo po vydání knihy mraky. K JJD jsem se tuším už vyjádřila u tvé recenze, nemůžu než opět souhlasit. Jo, "vztah" měli hrdinové Shatter me na první pohled (u tebe to jsou nejspíš i ty další) umělý. V posledním díle, když mu dáš šanci, snad poznáš, že jsi nebyla daleko od pravdy. Stejně jsem osobně závěrem lehce zklamaná. Někdy jsem nedokázala pochopit, co to těm postavám autorka udělala, protože k realitě měly fakt daleko. Po tomto se mi předchozí díly jevily jako jedna velká iluzi. Čtivost však nemůžu knize, kde byla akce k mému smutku minimální, upřít. Od Černobílého světa dolů jsem knihy nečetla, ale dokážu si představit, proč si zvolila třeba BČD - dlouhé série jsou prostě únavné... Fuj, já jsem to s tím komentováním zase přehnala, promiň. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó, tak to děkuji! :D Jsem ráda, že tě článek zaujal natolik, že jsi se rozhodla na chvíli odložit tak drahocennou věc jako je spánek. :D :)
      Jestli tag zpracuješ, budu jedině ráda. :)
      Neřekla bych, že to vyloženě nenávidím, jen v tom nevidím tu úžasnost, no. :) Poslednímu dílu z Tygří ságy asi nakonec šanci dám a přečtu si ho, jen zrovna teď na to opravdu nemám čas, no. :)
      Alianci nezavrhuji, jen má touha to teď číst je na bodu mrazu. Ale kdo ví, třeba v následujících měsících změním názor. :)
      K Shatter me mě zrovna teď nic netáhne. Ale člověk nikdy neví, kdy ho přepadne chuť na nějakou knihu. Tvůj popis třetího dílu vypadá zajímavě, jop. :D :)
      No a když si vezmeš, jak dlouhé jednotlivé díly BČD jsou, tak ta míra únavnosti ještě stoupne. :D
      Neomlouvej se! Dlouhé komentáře jsou potěchou pro blogerské duše. :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.