Přeskočit na hlavní obsah

Obálečky, obálky! Speciál

Dobře, dobře. Těžko říct, jestli si někdo z vás vůbec pamatuje, že před nějakým rokem jsem na blogu publikovala články zaměřené na obálky, tedy hlavně na jejich tvůrce. Pokud vás mé předchozí články na toto téma zajímají, můžete se podívat sem.
Sepsat článek zaměřený na obálky jsem plánovala už měsíce. Až jsem se konečně odhodlala do něho pustit. Nicméně pozor - tentokrát tu mám výjimku! Chci se totiž zaměřit na obálky vytvořené fanoušky, které nejsou pro knihu oficiální. Na světě je totiž spousta talentovaných umělců, kteří tvoří obálky naprosto božské a podle mě by byl hřích, kdybych vám ty obálky neukázala!

První umělkyní, se kterou vás musím seznámit, je Risa Rodil, která má naprosto fantastické obálky k populárním knížkám. Je radost na ně pohledět a kdyby to bylo možné, s radostí bych doma uvítala knihy s jejími obálkami. Pokud se o ní chcete dozvědět něco víc, rozhodně navštivte její TUMBLR.
Snad mě za to nebude nikdo trestat, když si dovolím se s vámi podělit o její tvorbu.

Jako první vám musím ukázat její překrásné obálky ke knihám od Rainbow Rowell:





Dále tu mám obálky ke knihám od Johna Greena:
(Hledání Aljašky, Hvězdy nám nepřály, Příliš mnoho Kateřin a Papírová města)

 
 

Také k Harry Potterovi (další zde):

 

Či ke Zlodějce knih (a mnoho dalších):


Moc zajímavé obálky ke knihám od Johna Greena vytvořil i Wakefathom:

  

Opravdu pěknou obálku ke knize Eleanor a Park od Rainbow Rowell vytvořila Paper Pie:
(Tahle obálka se objevila i ve speciálním vydání Eleanor a Parka)


Nadšená jsem i z těchto obálek k sérii Hunger Games od sanjota:


Harry Potter má spoustu fanouškovských obálek. Tyhle vytvořila Katie Blaker a mně přijdou opravdu originálně pojaté (další jsou zde):

 

Strašně povedená je i obálka ke knize Scarlet od Marissy Meyer, tu vytvořil/a CassiusOS:


Vážně, vážně dobré předělané obálky tvoří i M. S. Corley. Ten tvoří i originální obálky pro knihy, ale pokud se nepletu, tyhle obálky jsou neoficiální:
(Obálky k celé sérii Letopisy Narnie, Jeho temné esence, Kronika rodu Spiderwicků, Harry Potter a Řada nešťastných příhod)

  

 

Na závěr tu mám ještě obálku k Landline, kterou jsem našla na Lauren Baldo Art, obálku ke knize Dreams of Gods and Monsters (možná to není technicky vzato obálka, ale je to božské!), kterou jsem našla zde, a ke knize Sabriel, kterou jsem našla zase tady.


Myslím, že pro dnešek bylo těch obálek už dost. Pokud se vám tento článek líbí, budu ráda, když mi to dáte vědět, třeba se mi povede vypátrat nějaké další podobně zdařilé výtvory. Také mi určitě dejte vědět, která z obálek se líbí vám!

Komentáře

  1. Úplně nejvíc mě dostaly obálky ke knihám Rowell (ty první) a bez dechu jsem zůstala u Hunger Games - ty jsou naprosto boží. Kdybych na to měla místo, pořídila bych si je na ozdobu k těm českým vydáním. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherné obálky! Pořád se musím dívat na ty k Hunger Games - tak originální :)

    OdpovědětVymazat
  3. Božíčku! Skoro všechny obálky jsou rozhodně úchvatnější než ty originální a vytvořené profíky!
    Ke knihám R. Rowell jsou naprosto úžasné a k HG jsou taky boží!
    Ale všechny jsou dokonale nádherné!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že? Taky si myslím, že jsou většinou mnohem lepší, než obálky od profíků. :)

      Vymazat
  4. Moc se mi líbí ty první obálky ke knihám Rainbow Rowell, pak Hunger Games a ještě to speciální vydání Eleanor a Park. Každopádně, úplně všechny vypadají úžasně. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Oh bože, tie sú úplne dokonalé. Mnohokrát omnoho lepšie ako originál. Takú Landline by som naozaj chcela mať :3 a prvá obálka na TFIOS je dokonalá (a to aj napriek mojej averzii voči knihe)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jó, prostě nakladatelství by měla ty knihy vydat s těmihle obálkami a hotovo! :D

      Vymazat
  6. Tyhle obálky jsou naprosto dokonalé. Nejvíc se mi líbí ty od Risy Rodil. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Risa Rodil je fakt talentovaná a je velká škoda, že se s ní nakladatelství třeba nedohodla na práva k těm obálkám, aby se mohla použít. :)

      Vymazat
  7. Hunger Games vypada paradne, zato Harry je trosku slabsi...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně ty k Harrymu přijdou zajímavé. Takové jiné. :)

      Vymazat
  8. Ách jo, já ty obálky chci. Neplánuje se nějaké vydání? Tihle umělci by se měli přihlásit do nějakého konkurzu nebo si založit nakladatelství a vydávat knihy s těmihle obálkami. Šlo by to na dračku, aspoň já bych to hned nakoupila. :D
    Skvělý článek. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem psala výše, je velká škoda, že se některá nakladatelství nerozhodla odkoupit práva na tyhle obálky, bylo by hrozně super, kdybych si ty knížky mohla v tomhle krásném kabátku pořídit. :D :)
      Děkuji! :)

      Vymazat
  9. Ty jsou tak strašně dokonalé! :) Hlavně ty knihy Rainbow Rowell! :)))) Nebo i John Green...Looking for Alaska je podle mě asi nejlíp vystižená! :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu Aljašku nemůžu posoudit, ale budu ti věřit! :D :)

      Vymazat
  10. PANE JO!!!!
    Ta RR je asi nejpovedenější a pak se mi hodně líbí Hvězdy a HG :) Povedený článek :) Na tyhle věci vůbec sama od sebe nenarazím, protože moc nebrouzdám po deviantartu a podobně, takže jsem moc ráda, že jsem se díky tobě mohla pokochat a smutnit, že tyhle obálky nejsou opravdické :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já když se nudím či nemám náladu cokoliv dělat, tak právě podobné stránky prolézám. :D No a tenkrát jsem si řekla, že bych z toho mohla udělat něco užitečného, a tak vznikl tento článek, jop. :D :) No a že nejsou opravdové, z toho jsem smutná i já.

      Vymazat
  11. Krásný článek, ty obálky jsou boží! :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Prohrabala jsem Pinterest. :D A Tumblr. :) A jsem ráda, že se líbí! :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!