Přeskočit na hlavní obsah

Recenze: Muž jménem Ove


Autor: Fredrik Backman
Originální název: En man som heter Ove
Přeložila: Jitka Herčíková
Počet stran, vazba: 333 stran, hardback
Nakladatelství: Host, 2014
Hodnocení na GoodReads: 4,32/5 (12 053 hodnotících)
Hodnocení obálky: 4/5 (vážně povedená!)

Něco málo k ději
Ove není složitý člověk – má rád řád, dobře odvedenou práci a také auta značky Saab. Jiným autům nevěří a podle typu auta také hodnotí lidi ve svém okolí. Je to devětapadesátiletý stařík, mrzout a bručoun. Od života teď chce už jen jednu věc, ale jak se zdá, svět se proti němu rozhodl prostě spiknout a ne a ne mu ji dopřát. K tomu všemu se teď do sousedství nastěhovala mladá rodina složená ze dvou holčiček, z těhotné cizinky a jejího nešikovného manžela, kteří zasáhnou do Oveho života, i když je to rozhodně proti jeho vůli.

Autor a styl psaní
Fredrik Backman je švédský autor, pochází ze Stockholmu a narodil se v roce 1981. Muž jménem Ove je autorova prvotina a nutno podotknout, že velice úspěšná prvotina – práva na knihu byla prodána do dvaceti pěti zemí, dokonce došlo i k překladu do angličtiny. Autor napsal i další tři romány – nejnověji v češtině vyšel jeho román Babička pozdravuje a omlouvá se, v češtině by měl vyjít i jeho další román – Byla tady Britt-Marie.

Kniha je napsaná s lehkostí a humorem, díky čemuž se naprosto úžasně čte. Jakmile jsem si k tomu sedla, téměř bez problémů jsem se do toho začetla a ani jsem se nenadála a byla jsem o nějakých sto stran dál. Autorův styl psaní mi výborně sedl a přesvědčil mě, že si od něj rozhodně chci přečíst i něco dalšího.
Jen jsem měla menší problém s překladem. Bohužel opravdu nemůžu porovnávat s originálem, nicméně se přiznám, že jsem se musela vyptávat, co má znamenat slovo mameluk či gyps. Jasně, možná jsem jen nevzdělaná, ale asi bych víc uvítala třeba slova nešika nebo sádra.

Příběh, průběh děje
Není moc těžké odhadnout, jakým směrem se Oveho příběh bude ubírat, o co v té knize vlastně půjde. I když ono autorovi asi ani nešlo o to dělat nějaké velké tajnosti. Tudíž se příběh ze současnosti odhadnout dá, přesto ale dokáže i překvapit a přijít s něčím nečekaným.
V knize je ještě jedna linie příběhu, která se týká Oveho minulosti. Autor čtenáři postupně poodhaluje Oveho život předtím, než se z něho stal mrzutý důchodce a čtenář tak zjišťuje, proč se z něho ten mrzout vlastně vůbec stal. Mně osobně přišla tahle linie příběhu krapet zajímavější a méně předvídatelná.

Avšak bavit se budete u obou částech příběhu. Řekla bych, že nudy se v případě této knihy bát nemusíte – jednotlivé scény jsou často vskutku komické. Celý příběh je jinak i takový melancholický a v jistých částech i dojemný.

Prostředí
Celé se to odehrává ve Švédsku, předpokládám, ale domnívám se, že by to člověk mohl dosadit snad do jakékoliv jiné země. Prostředí tedy v podstatě nehraje ani příliš důležitou roli.

Postavy
Postavy jsou naopak opravdu hodně důležité, na těch to totiž celé stojí. Kdyby postavy nebyly tak úžasné charaktery, pravděpodobně by nešlo o tak zajímavé a dobré čtení.

Ove není nijak složitá osobnost, ovšem to nebrání faktu, že je to po psychologické stránce docela hluboce pojatá postava. Ten jeho psychologický vývoj je zaznamenán s velkým umem, kterým všichni autoři zcela nevládnou. Věříte mu jeho příběh. Věříte, že někdo takový někde existuje, protože jde o opravdu realisticky napsanou postavu.

U ostatních postav je to sice občas trošku na hraně, avšak to nic nemění na tom, že jde o dobře napsané postavy, které mají v příběhu nějaký smysl. Žádná postava v této knize není zbytečná, všechny tam mají svou větší či menší roli.

Pocity, dojmy, hodnocení
Konečně můžu prohlásit, že chápu, co na téhle knize vidí všichni ostatní. Opravdu si zaslouží tu chválu, kterou jsem na ni slyšela, a já se připojuji i s chválou svou. Muž jménem Ove je výborně napsaná kniha, která se vám bude číst strašně snadno, nehrozí u ní nuda a jistě si vytvoříte i nějaký vztah k postavám – zkrátka budete chtít vědět, co se Ovemu stalo a jak to s ním dopadne. Budete se u toho smát, možná se u toho budete i rozčilovat a dost pravděpodobně vás to aspoň trochu dojme. Já jsem se do této knihy jednoduše zamilovala a už teď se nemůžu dočkat, až si od autora přečtu jeho další román.
Hledáte-li nějaké oddechové čtení ze života, které je mírně melancholické, ale zároveň i dosti zábavné, sáhněte po této knize. A i když podobné čtení nehledáte, stejně si ji přečtěte.

Konečné hodnocení:
10/10


Zdroj obálky: www.goodreads.com
Zdroj obrázků: zde, zde, zde a zde

Komentáře

  1. Práve knihu čítam, ale moc ma nezaujala. :/ Určite nie je zlá, ale predsa len, Storočný starček je podobný (len ten zažíva dobrodružstvo, zatiaľ čo Ove ani moc nie :D) a Stratených a nájdených som tiež nedávno čítala. Asi by som si mala dať dlhšiu pauzu s knihami v ktorých je hlavná postava starček. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, jestli jsi podobných knih nečetla už moc. :D Ale je fakt, že každého Ove zaujmout nemusí. :)

      Vymazat
  2. Jsem ráda, že se ti kniha líbila. Já ji četla s úplným nadšením a pak si ještě poslechla audio. Mám ji moc ráda a teď je na řadě Babička... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Líbila a moc! :) Audio vypadá suprově, možná ho taky někdy zkusím. :) No a na Babičku se teď hrozně moc těším! :)

      Vymazat
  3. No, budu to brát jako pobídnutí k tomu, abych si tu knížku konečně přečetla... =D Už se mi tu válí od Vánoc, ale zatím jsem se k ní prostě nedostala... =/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, máš Oveho doma? Tak v tom případě by ses na něj měla mrknout! Fakt je to moc bezva čtení. :) Snad se ti bude líbit, když se k ní dostaneš. :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!