Přeskočit na hlavní obsah

Vykecávačka za květen 2015

Hned na úvod vám musím říct, že jsem se rozhodla na blogu zavést novou rubriku pod názvem Vykecávačka, i když to jste si mohli asi odvodit už z toho nadpisu článku. Možná vás i napadne, o co v této rubrice půjde - vykecat se z toho, co se za uplynulý měsíc událo u mě, tudíž to bude trochu osobnějšího rázu. Nakonec jsem se rozhodla, že sem budu dávat i to, co jsem za daný měsíc přečetla či viděla
Zkrátka jsem se rozhodla přestat se Studentem knihomolem, kterého jsem na blogu doteď pravidelně publikovala. Stejně jsem se v rámci něho rozepisovala i o věcech, které se přímo čtení netýkaly, i když jsem se omezovala v tom, o čem všem jsem chtěla psát. Teď už se omezovat nebudu. Myslím, že tak budu spokojenější a vám to snad vadit nebude.

Nyní přejdu k tomu, co jsem za minulý měsíc přečetla:

 
(Od příště by tu mohly být fotky, když nebudu líná je pořídit, ehm.)

Jako první jsem v květnu přečetla Želary od Květy Legátové, kterou vydalo nakladatelství Paseka. Na rovinu přiznávám, že tohle bylo dočítání povinné četby na poslední chvíli. Dlouho jsem si říkala, že na ni mám času dost a pak ejhle... Ten čas byl fuč. Ovšem nakonec jsem to stihla přečíst. A musím říct, že jsem byla překvapena, jak moc se mi tyhle povídky líbily. Na autorčin styl psaní jsem si nejdříve musela lehce zvyknout (tu první kapitolu jsem si musela přečíst dvakrát), ale pak mi to výborně sedlo. Zajímala jsem se o osudy jednotlivých postav. Bylo to opravdu dobré a já jsem teď poměrně dost natěšená na autorčinu druhou knihu Jozova Hanule, kterou mám doma a na kterou se též chystám.
Druhou a také poslední knihou v měsíci je druhý díl ze série Škola dobra a zla - Svět bez princů od Somana Chainani, kterou vydalo nakladatelství CooBoo. Na tuhle knížku jsem se hrozně těšila a dala jsem si ji jako odměnu za maturitu. Bylo úžasné si po takové době přečíst něco, co jsem opravdu sama chtěla. A vybrala jsem si vážně výborně, protože to bylo naprosto boží. Více vám ze svých dojmů neprozradím, plánuji totiž napsat recenzi, ve které se ke knize konkrétněji vyjádřím, tak mi držte palce, abych se k ní dostala.
Dohromady jsem za květen přečetla 600 stránek. Jasně, že by se mi líbilo těch stránek o něco víc, ale i tohle je poměrně dobré vzhledem k tomu, jak náročný měsíc pro mě květen byl.

Co zajímavého jsem viděla? 
Moc toho nebylo. Vlastně jestli si dobře vzpomínám, viděla jsem v květnu jen Avengers: Age of Ultron, na čemž jsem byla v kině. Neohromilo mě to, fakt ne. Mám pocit, že účelem tohoto filmu bylo jen připravit půdu pod nohama pro nového Thora a pro Civil War (no, možná i Black Panthera). Jasně, našly se tam části, které mě bavily (třeba ty, co se týkaly Hawkeye), ale po výborném druhém dílu Captaina Americy to pro mě byla hrozná slabota. Škoda. 
Co se týče seriálů - nic jsem neviděla. A to mám přitom co dohánět! Uvidíme, možná si z června udělám částečně seriálový měsíc.

A co jinak?
Jak jste pravděpodobně zaregistrovali, v květnu jsem maturovala. Ve stručnosti můžu říct jen to, že jsem to zvládla, že to mám konečně za sebou a už se do své bývalé školy nemusím vracet, juch! Krátce jsem se k maturitě rozepsala zde, jestli to někoho zajímá.

V květnu jsem také psala přijímačky na Univerzitu Palackého v Olomouci. Hlásila jsem se tam na dva obory - na českou filologii se zaměřením na editorskou činnost ve sdělovacích prostředcích a na kombinaci české a anglické filologie. Jak už teď vím, jsem na oba obory přijatá. Také jsem už téměř na sto procent rozhodnutá, že do Olomouce nastoupím. Když jsem tam byla na těch přijímačkách, naprosto mě to tam okouzlilo. Olomouc je opravdu krásné město a kolej, na které jsme byly s mamkou ubytované, se nám opravdu líbila. Navíc, jak mi připomíná má sestra, do Olomouce jsem chtěla od začátku, tudíž by bylo jedině správné, kdybych tam opravdu šla. (A když tam půjdu, budu doufat, že se tam na Moravě bude konat dost srazů!)

A tohle je, prosím pěkně, asi největší změna, která se v naší rodině za uplynulý měsíc udála. Jeho jméno je Lord (hádejte, jak jsme k tomu jménu došli!), ale spíše slyší na Lordík. K dnešnímu dni mu jsou dva měsíce a čtyři dny. Je to kříženec dvou ras jezevčíka - hladkosrstého a krátkosrstého. Jak bude vypadat, až vyroste, to je pro nás tajemství. Je to hrozný ďáblík (kdybyste viděli, v jakém stavu jsou mé ruce!), ale taky neuvěřitelný mazel - celé sídliště, kde bydlíme, ho miluje a on miluje je.

Zkoušeli jsme ho naučit na pelíšek a chvíli v něm i opravdu spal!

Jenže pak objevil výhody postele a už nám tam spát nechce.

Jo a bílé jogurty, to je mňamka!

Lord je naprosto úžasný, i když vzhledem k tomu, jak je malý, se mu musím dost věnovat - já jsem totiž ta, kdo je s ním doma. Proto toho možná nebudu stíhat číst tolik, jak bych chtěla. Lord totiž rád vstává už někdy v pět ráno, tudíž já vstávám taky (což u mě vypěstovalo závislost na ranní kávě, jinak to nedávám). Občas si ještě na chvíli pak zdřímneme, ale stejně jsem večer úplně grogy. Je to v podstatě dítě, proto vyžaduje pozornost, kterou mu s radostí věnuji. Takže si čtu hlavně v těch chvílích, kdy spí, což naštěstí je docela často, snadno se vyčerpá, ale zase si nemůžu jen číst, musím dělat i něco jiného. 
To by k seznámení s Lordem bylo asi vše. Však o něm ještě uslyšíte!

Hm... Už mi nějak na mysl nevyvstává nic, co by za květen stálo za zmínku. Takže jsem pravděpodobně na něco zapomněla, ale co se dá dělat.

Co červen?
Upřímně? Nemám asi žádné konkrétní plány. Nevím, jaké to v červnu bude, nechám se překvapit. Doufejme, že to nebude jen nuda.
Avšak musím zmínit Společné čtení knihy P.S. I Still Love You od Jenny Han, které pořádají Vendea a Kath.

Přesně před rokem holky pořádaly i společné čtení knihy To All the Boys I've Loved Before, což je první díl z této série a také jde o knihu, která už letos v létě vyjde v překladu u nakladatelství CooBoo. Ten první díl jsem sice dočetla až když bylo po společném čtení, ale přišlo mi to jako hrozně prima oddechové čtení. Na ten druhý díl se proto těším a do společného čtení se s radostí zapojím!

A to už je pro dnešek asi vše. Doufám, že jste se měli v květnu fajn a přeji vám, aby pro vás byl červen skvělý měsíc!

Komentáře

  1. Jsem ráda, že ty Avengery vidíš stejně! Já jsem po dlouhé době byla v kině a docela mě to zklamalo. Samozřejmě vtipné okamžiky tam byly (například zvedání Thorova kladiva (to zní nádherně úchylně :D :D)), ale čekala jsem rozhodně víc. Na třetího Kapitána Ameriku se hodně těším!
    To si piš, že na Moravě bude spousta srazů! A všechny budeme plánovat my dvě!! :D :D
    A Lord je strašně super <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas, některé scény byly vtipné a dobré, ale jinak fakt nic moc, no. :) A na třetího Captaina se těším též! :D
      Jó, my to tam rozproudíme! :D :D
      Že jo! Zlatíčko moje! :D :)

      Vymazat
  2. Takové články mám ráda :). Obzvlášť mám radost, že lidé začínají na svých blozích mluvit víc i o filmech, vždy si ráda přečtu, co si kdo o čem myslí, ráda se dozvím nové tipy a tak :). Lord je naprosto k sežrání :D! A gratuluji k přijetí! Olomouc je nádherná. Sice mám ještě dva roky do maturity, ale také se tam chystám, protože se mi zkrátka do jiného města nechce :). Můj brácha tam na podzim také nastupuje :). Tak přeji, ať jsi s výběrem školy spokojená, určitě si pak ráda přečtu nějaké poznatky a zážitky z fakulty. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já osobně tolik filmový člověk nejsem, spíš mě baví ty seriály, protože jsou kratší, ale sem tam na něco mrknu. A přes léto se na něco podívám určitě, když jsem doma a mám víc času. :) To je! Děkuji! :) Jop, nějaké ty zážitky z vysoké tu určitě budou. :D :)

      Vymazat
  3. Psí miminko je boží :-) a jsem ráda, že se ti naše město líbí ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Vykecávačka je skvělý nápad! :) Škola dobra a zla mě nejdřív fakt odrazovala, přišlo mi to jako taková klasická teen knížka... Ale všichni jsou z ní hrozně u vytržení a mě to začíná dost nakopávat, abych si ji také přečetla :D
    Gratuluji k úspěšným přijímačkám! :) Na Moravě bude určitě fajn. A mě tvoje články s dojmy, které určitě sepíšeš, zase zvrklají v rozhodování, kam že to vlastně půjdu já a jestli bych se přeci jen neměla vrátit k původnímu plánu jít do Olomouce :D
    Lordík je neuvěřitelně krásné štěně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se líbí! :D
      No tak Škola dobra a zla je asi spíš pro děti, ale je to hrozně super! A určitě to není klasická teen kniha. Ten způsob, jakým si autor s pohádkami hraje, je fakt strašně dobrý! :D :)
      Jop, zážitky určitě budu sepisovat! :D Tak uvidíme, jestli se mi povede tě zviklat. :D
      Děkuji! :)

      Vymazat
  5. Lord vypadá vážně jako zlatíčko. Je úžasně roztomilej. =)
    Mně se teda Avengers líbili, byla jsem z nich vážně nadšená, i když samozřejmě pár výtek by se našlo. Je fakt, že je to tak trochu spíš předělovej díl, ale nemůžu říct, že by se mi nelíbil, to rozhodně ne. Ale tak já se vcelku snadno nadchnu. =D
    Jo, a gratuluju k přijímačkám! =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako zlatíčko vypadá, ale je to malej ďáblík! :D
      Ono to nebylo vyloženě špatný, jen mě to nijak zvlášť neohromilo, no. :D Nevím. :D
      Děkuji! :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!