Přeskočit na hlavní obsah

Změny čtecích chutí... Znáte to taky?

A jestli mi budete tvrdit, že ne, tak jste snad z jiné planety! No dobře, možná jste světlá výjimka a tohle se vás netýká, ovšem já osobně si myslím, že každý z vás musel někdy zažít, že ho nějaký knižní žánr přestal bavit. Mohlo to být jen dočasné, ale také trvalé. Tak co, říká vám to něco? Já s tím mám vlastní zkušenosti, proto jsem se rozhodla se na toto téma rozepsat a budu moc ráda, když se po přečtení v komentářích vyjádříte, jak to máte vy.

Sezónní změny chutí...
Tohle je první typ změny mých čtecích chutí, který u mě nastává. Nejčastěji je to závislé na ročním období. V jednotlivých částech roku mě baví číst nějaký určitý žánr knih. Netvrdím, že si nepřečtu i něco, co do daného žánru nepatří, avšak stejně převažují knihy, které tomu žánru odpovídají. 
Začnu létem, které máme už skoro tu. V těch nejteplejších měsících roku nejradši čtu nějaké contemporary, knihy ze života. Můžou být na vážnější notu, ale spíš si vybírám roztomilé, usměvavé, romantické knížky, nad kterými se uculuji jak blázínek. Ráda přes léto vypínám mozek a šetřím ho na další namáhání v průběhu zbytku roku. Také to vedro bývá často ubíjející a já zkrátka nemám na to zpracovávat nějaké složité informace. Plus v létě chce člověk využít i to hezké počasí a nějaký čas strávit na čerstvém vzduchu, proto se vždycky hodí knížky, které se čtou rychlostí blesku a takové contemporary bývají. A musím ještě podotknout, že léto je pro mě obdobím anglických knih - ty contemporary se mi v angličtině zkrátka líbí víc než v překladu.

V chladnějších měsících, takže většinou ke konci podzimu a v zimě, si zase ráda přečtu nějaké to fantasy. Převládá u mě spíše klasické fantasy, ale sem tam to proložím i nějakým urban fantasy. Zima je ideální pro velké bichle, což většinou fantasy knihy jsou, člověk totiž mnohem radši zaleze do teplé postele s knížkou, než aby mrzl někde venku. Já k tomu nejsem na žádné zimní sporty, takže u mě nehrozí, že bych se někam vydala lyžovat nebo tak. Také v tomto ročním období už můj mozek zase pracuje, tudíž mi nevadí ho o trochu víc zatížit.

V průběhu roku samozřejmě čtu spoustu dalších knih z různých žánrů. Třeba knihy pro děti čtu tak nějak průběžně, na ty je nálada vždy, i když je pravda, že teď na jaře jsem jich přečetla víc než kdy dřív. Takže kdo ví, možná se teď pravidelně bude jaro držet v duchu dětských knih. 

Když se člověk nějakého žánru přejí...
Řekla bych, že s tímto stavem se někdy setkal patrně každý z vás. V tom lepším případě podchytíte tento problém včas a stihnete ho vyřešit dříve, než když dojde k tomu horšímu případu, ke strašáku snad většiny knihomolů - ke čtecímu bloku. Určitě vám nemusím vysvětlovat, co tím čtecím blokem myslím. Podle mě opravdu jedním z důvodů, proč může u čtenáře ke čtecímu bloku dojít, je ten, že se zkrátka přejí nějakého žánru, často to bývá žánr oblíbený, proto se ten čtecí blok u někoho tak špatně řeší - když se vám znechutí váš oblíbený žánr, snadno se znechutí knihy obecně. Já osobně čtecí blok většinou řeším tak, že si přečtu něco pro mě naprosto netypického, co třeba na mě působí zajímavě, ale je to mimo mou komfortní zónu. Podobnou knihou obvykle svůj čtecí blok vyřeším, ovšem pak často trvá nějakou dobu, než se můžu vrátit k žánru, kterým jsem se přejedla.

Jako příklad zde můžu uvést mé přejedení žánrem urban fantasy. Tři roky zpátky jsem nějakou urbanku četla téměř pořád. Četla jsem podobné knížky až tak často, že jsem si je mírně znechutila. Jasně, stále urban fantasy řadím mezi svůj nejoblíbenější žánr, ale loni a předloni jsem jich už tolik nepřečetla. Dokonce je to teď už skoro rok, co jsem naposled četla nějakou urban fantasy (no, i když... zrovna ta Charley Davidson není úplně typická urbanka, tak je to možná už rok a půl). Teď už spíš čtu jen osvědčené série, u kterých vím, že mě baví. Neexperimentuji tolik. A asi ani nechci znovu urban fantasy začít číst v takovém množství, mohlo by se stát, že mě přestanou bavit úplně.

Mou prevencí proto, abych se nějakého žánru nepřejedla, či aby u mě nedej bože došlo ke čtecímu bloku, jest to, že i když čtu hodně knih z nějakého podobného žánru, snažím se to prokládat něčím, co je naprosto jiné. Zatím mi to tak funguje. A hádám, že to určitě dělá i několik z vás.

Když na nějaký žánr přestane být chuť úplně...
Tohle je asi nejhorší scénář, ale i k tomu dochází. Dle mého názoru je tohle nejčastěji spjaté s tím, že prostě člověk z daného žánru vyroste. To je úplně normální, řekla bych, a dříve nebo později se něco podobného stane každému z nás. Teď určitě valná většina z nás čte knihy pro mládež (Young Adult), u tohoto žánru je dost možné, že ho třeba za pár let už číst nebudeme - neříkám, že YA nemůžou číst i dospělí, ale někteří postupně patrně přesedlají na knihy pro dospělé či na nějakou náročnější literaturu. Nebo se naopak vrátí ke knihám pro děti, jako já, ehm. Každý se nějakým způsobem vyvíjíme a měníme a dle mého názoru je i tohle opravdu znát na tom, jaký typ knih si člověk ke čtení vybírá. Když třeba srovnám to, co jsem četla tři roky zpátky s tím, co třeba čtu teď, tak tam tu změnu vidím.

Jako svůj vlastní příklad můžu uvést dystopie. Těch pár let zpátky, kdy se tenhle žánr rozmohl, jsem ho opravdu žrala. Jenže pak to u mě nějak postupně vyšumělo, já si to ani neuvědomila a ty dystopie jsem zkrátka přestala číst. Přiznávám, že mě ani nijak neláká se do nich znovu pouštět, což pravděpodobně ani neudělám.
Dalším příkladem můžou u mě být právě ty Young Adult romány. Letos jsem knih z této kategorie přečetla opravdu poskrovnu, obzvlášť když to srovnám s lety předchozími. Začínám se postupně zajímat spíše o tu literaturu pro dospělé a hádám, že to u mě bude tak i pokračovat.

Když vás nějaký žánr přestane bavit, hlavně se do něj nesmíte nutit. Může to být jen to, že jste se daného žánru přejedli, jak píšu výše, a v tom případě je dobré zkusit přečíst něco nového, pro vás netypického. Avšak může se stát, že se k danému žánru už nevrátíte. To je normální. A vždyť je to tak se vším.

Jak to máte s tou změnou chutí vy? Znáte to? Nebo je vám toto téma úplně cizí?

Komentáře

  1. Musím říct, že já mezi ty výjimky asi patřím :D Nebo se mi alespoň zdá, že čtu pořád to samé. I když by se ale asi dalo tvrdit, že se moje obliba žánrů vyvíjí. Fantasy jsem četla vždycky a doteď čtu, je to rozhodně můj nejoblíbenější žánr. Vždycky jsem měla ráda young adult a stále mám (je ovšem pravda, že to se možná za pár let změní). Co teď ale čtu rozhodně víc, než před lety, jsou thrillery a detektivky, těm jsem v minulosti moc nedala, ale teď si je užívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, fantasy mám taky asi nejradši a to vlastně čtu už několik let a upřímně doufám, že to mě nikdy neomrzí. :) Ale je pravda, že i v tom fantasy jsem se posouvala - nejdříve jsem četla knihy spíše pro ty mladší, pak jsem docela rychle poskočila ke klasickému fantasy pro dospělé. Já jsem to YA bohužel objevila docela pozdě, proto jsem si ho zas tolik neužila, teď už mě prostě tolik nebaví a asi už ani moc bavit nebude. Mrzí mě to, ale co se dá dělat. :) Jo, tak detektivkám jsem ještě na chuť moc nepřišla, ovšem kdo ví, třeba se to časem změní. :D :)

      Vymazat
  2. Urcite s tebou souhlasim s presedlavanim z YA na narocnejsi nebo "dospelactejsi" knizky. Ja jsem se do YA zazrala minuly rok, kdy jsem objevila BookTube a knizni blogy - a tam se tehdy nic jineho temer necetlo. Minuly rok jsem objevila Hunger Games, Divergenci apod., zalozila jsem si blog, byla jsem plna dojmu, chtela jsem byt jako ostatni... A postupne jsem se uklidnovala a ted jsem klidna docela a to velke nadseni ze me opadlo. Na BookTube radsi sleduju knihomoly, kteri ctou i jine veci nez YA, a me samotnou bavi vice cist take jine veci, ale sem tam si neco oddechovejsiho dam, protoze i tam se najdou zajimave kousky.
    Jinak sve cteci chute moc nerozeznavam, protoze ja vicemene ctu stala knihy ze zivota, takove ty lidske osudy, a pak si je obcas spestrim vyletem do jineho zanru :).
    Moc pekny a trefny clanek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, skoro mi mluvíš z duše! Taky jsem se pustila do YA knih hlavně proto, že je četli blogeři, které jsem sledovala. Nebýt nich, asi se k tomu žánru ani pořádně nedostanu. :D Ovšem i u mě to nadšení do YA postupně opadlo. :)
      Moc děkuji! Jsem ráda, že se ti článek líbil. :) A také ti moc děkuji za tenhle super komentář! To člověka potěším úplně nejvíc! :D :)

      Vymazat
  3. Znám, znám.. :) Abych řekla pravdu, tak já čtu nějak všechno dohromady, podle toho, na co mám právě chuť. Nejvíc je to samozřejmě YA a fantasy, protože věřím, že v daleké budoucnosti tyto dva žánry číst tolik nebudu, musím toho co nejvíce přečíst teď. Stále mě baví a stále se jich nemůžu nabažit. :)
    Mám za sebou ale i éru, kdy jsem četla hodně romantické až erotické knihy, které mě teda přešly hodně rychle. Průběžně jsem si oblíbila Stephena Kinga, od kterého si horor přečtu kdykoli mám náladu, protože King nikdy nezklame. Musím se ale přiznat, že trochu víc pokulhávám v těch slavných severských detektivkách, kdy jsem zatím četla pouze Krev na sněhu od Jo Nesba (nevím, jestli se takhle přesně skloňuje, tak se radši omlouvám :)). Teď mám doma sice knihu od zvané královny severské detektivky, tak uvidíme, jak na mě Krotitel zapůsobí.
    Tyhle změny chutí zatím nijak moc neřeším. Na co mám právě náladu, to si ráda přečtu a je mi jedno, jestli je to kniha pro děti, napínavý thriller nebo příběh z období světových válek. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to v poslední době taky hodně mixuji, i když si uvědomuji, že čtu přece jenom něco trochu jiného než třeba loni touhle dobou. Fantasy snad budu sem tam číst pořád, ovšem s tím YA jsem si jistá, že to budu brzy číst jen a pouze výjimečně. :)
      Jo, já jsem chvíli zkoušela New Adult, ale né, to mi fakt nesedlo. :D Kingovi se zatím vyhýbá, holt jsem na něj moc velký strašpytel. :) Já pokulhávám v detektivkách obecně, i když třeba moje mamka je zbožňuje. :D
      Taky se poslední dobou snažím řídit podle toho, na co mám chuť. Dřív jsem se omezovala tím, že musím přečíst to, co zrovna musím vrátit do knihovny. Ale jak mám teď půjčeno jen pár knížek, hned mám při výběru volnější ruku a hned je to pro mé čtení lepší. :D :)

      Vymazat
  4. Skvělý článek :) Já jsem naštěstí zatím čtecí blog ještě neměla, mám svoje oblíbené žánry, které čtu raději (třeba právě urbanky..:) , ale snažím se to prokládat vždy něčím jiným, co mě zaujme :) Ale je pravda, že jsem se trochu přejedla new adult, a už mi přijde, že všechny ty NA jsou na jedno brdo a ničím ně nepřekvapí..Ale, třeba na ně zase dostanu za čas chuť :) Každopádně nejlepší prevence čtecího bloku je číst to, na co mám zrovna chuť a do knížky se nenutit :) A možná trochu experimentovat, mám ověřené že knížky u kterých jsem si říkala- to zase bude...mě nakonec příjemně překvapily :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To buď ráda, že tě tahle zkušenost ještě nepotkala! :D Čtecí blok není nic příjemného, no. :) Tak že NA jsou na jedno brdo jsem zjistila už dávno, no. :D Jop, to máš asi pravdu, když se člověk do knihy nenutí, určitě se mu čte hned líp. :) Jasně, experimentování je bezva! :)

      Vymazat
  5. Já jsem původně trochu nuceně začala číst i "něco vážnějšího", abych měla na příjmačky načteno i něco jiného, než YA :D Ale začalo mě to bavit, takže teď myslím, že spíš než by mě omrzely YA knihy jenom dělím svou pozornost mezi všechny možné žánry. Už jsem četla i sci-fi, takže teď už je možné asi opravdu všechno :)
    No, uvidíš, tobě to ta vejška příští rok určitě taky ještě trochu víc "zvážní".
    Knihy pro děti jsou top! Jsem ráda, že můžu říct, že jsem je vlastně nikdy nepřestala číst :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě ty vážnější knihy poslední dobou dost baví. :) A je pravda, že teď tak nějak čtu jakýsi mix žánrů, od každého občas něco. :D
      Jo, to asi jo. :D
      Knížky pro děti jsou nejlepší! :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!