Přeskočit na hlavní obsah

A Hildu už znáte?


Hilda je modrovlasá, zvídavá dívenka, která věří na všechny ty bájné tvory jako jsou trollové či obři. Společně se svou maminkou žije na samotě u lesa, odkud se ráda vydává na všemožná dobrodružství, při kterých jí společnost dělá její kamarád Větvík. Jak dopadne její setkání se skutečným trollem? A podaří se Hildě vyřešit problémy s jejich neviditelnými sousedy?

Luke Pearson je britský ilustrátor a autor komiksů, který kromě série o Hildě napsal ještě komiks Everything We Miss. Mimo komiksovou tvorbu se podílí i na tvorbě seriálu Adventure Time (Čas na dobrodružství, Česká Televize), pro který napsal několik scénářů. Samotná Hilda má získat seriálovou podobu, pod svá křídla si ji vzal Netflix a na začátku roku 2018 by měla mít premiéru série o dvanácti epizodách, které by měly vycházet z prvních čtyřech knih.

Kdo neslyšel o Hildě, jako by nebyl. Když Hilda vycházela, byl kolem ní velký boom a všichni o ní mluvili, díky čemuž jsem si jí všimla i já a opět mi bylo téměř hned jasné, že zkrátka musím zjistit, co na ní všichni mají. Při prvním setkání s touto knihou jsem byla velice překvapená její velikostí - Hilda má až v podstatě dost nepraktické rozměry. Na druhou stranu to, že je tak velká, poskytuje více prostoru samotným ilustracím, které si tak může čtenář naplno vychutnat. Protože ta ilustrace je na knize stoprocentně to nejlepší a nejkrásnější, to co jí dodává tu jiskru jedinečnosti. Knihou bych mohla listovat stále dokola a dokola, abych se mohla kochat tou nádherou.



České vydání obsahuje dvě knihy, které v originále vyšly samostatně. Musím říct, že jsem za tohle rozhodnutí nakladatelství Paseka vážně ráda. Za prvé si nedovedu představit, jak moc hubená by ta kniha pak byla a za druhé si nejsem jistá, jestli by se mi jinak Hilda tolik zalíbila, tedy konkrétně po příběhové stránce. První příběh - Hilda a troll mě totiž moc nepřesvědčil o tom, že by Hilda byla taková senzace, jak o ní všichni psali. Jistě, bylo to milé představení postav a prostředí, avšak jinak jsem zůstala spíše taková zklamaná, musím přiznat. Strašně jsem si přála, aby druhý příběh byl lepší.

Díky bohu bylo mé přání vyslyšeno, v druhém příběhu - Hilda a půlnoční obr autor naplno využívá potenciál Hildy, jejího světa a konečně pořádně i té avizované severské mytologie. Autor tu severskou mytologii zakomponoval do své knihy naprosto nenásilně, tak, aby to do příběhu opravdu sedělo. V druhé knize už je konečně nějaký skutečný děj, vlastně tu jsou dokonce tak nějak dvě dějové linky. Zkrátka to mělo zápletku a já byla zvědavá, jak se vyřeší. Konec je tentokrát otevřenější, tudíž má čtenář chuť se pustit do dalšího dílu a zjistit, co bude s Hildou dál, jaká další dobrodružství ji čekají. 



Ovšem vezmu-li to kolem a kolem, jde o povedený úvod do nové série, která má šanci se s dalšími díly zařadit mezi mé nejoblíbenější. Věřím totiž, že se autor teprve rozehřívá a teprve s pokračováním nám ukáže, co v něm a v jeho Hildě opravdu je. Doufám, že mě mé zdání neklame a že se autorovi podaří mě jen a jen překvapit.

Přestože mě samotnou první část českého vydání spíše zklamala, ta druhá mi to ale mnohonásobně vynahradila, proto nemám jinou možnost, než vám Hildu doporučit. Je dost možné, že se vám budou líbit obě části, já jsem pravděpodobně měla na ten první příběh až příliš vysoká očekávání. Ale tak to občas bývá u knih, které jsou tolik chváleny. Vy ale Hildě určitě šanci dejte, pokud jste ji ještě nečetli. Rozhodně vůbec nezáleží na tom, kolik vám je let - tenhle komiks mohou číst jak malé děti, tak i dospělí, kteří nemají nic proti knihám, které jim nejsou primárně určené. Minimálně tou ilustrací se může pokochat každý.

Celé knize bych číselně dala 80%, kdybych měla hodnotit ty jednotlivé části, tak první získá 60% a ta druhá bez pochyb 100%, protože ta byla opravdu skvělá. Teď mi nezbývá nic jiného než se ptát, kdy nakladatelství Paseka vydá pokračování?

Údaje o knize
Český název: Hilda (knihy Hilda a troll, Hilda a půlnoční obr)
Originální názvy: Hildafolk/Hilda and the Troll, Hilda and the Midnight Giant
Autor: Luke Pearson
Přeložila: Martina Knápková
Nakladatelství: Paseka, 2016
Počet stran, vazba: 80 stran, hardback
Hodnocení na GoodReads: 4,13/5 (1 724 hodnotících) a 4,15/5 (1 679 hodnotících)

Komentáře

  1. Musím přiznat, že jsi mě na Hildu hodně, hodně moc, nalákala..:D Ještě doteď jsem o ní neuvažovala, ale nyní už vím, že si tento komiks nemůžu nechat ujít!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně doporučuji se na Hildu podívat. Minimálně strašně roztomilé to je. A jsem moc ráda, že jsem tě na knihu nalákala! :)

      Vymazat
  2. Hilda mě láká, ale tak nějak nemůžu uvěřit, že by to byla až taková pecka. Což je možná dobře, protože mě bude moci jedině překvapit :) Každopádně se po knížce poohlédnu a uvidím! :)
    Krásná recenze, konečně nějaká trochu střízlivější - nejen samé bezbřehé nadšení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem právě uvěřila tomu, že to bude až taková pecka a asi proto mě ta první část tak nenadchla. :D :) Nicméně dobré to je, s tím zase souhlasím. A určitě doporučuji se po Hildě poohlédnout. :)
      Moc děkuji! :)

      Vymazat
  3. Tak o Hilde ted slysim prvne.. :D Ale v tvem podani to zni fakt skvele! Ilustrace, modry vlasy, severska mytologie... Urcite se po ni podivam :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt?! Tak to se dost divím. :D Jo, Hilda je fajn! Rozhodně doporučuji, tobě se podle mě bude líbit. :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.