Přeskočit na hlavní obsah

Drama nejen na divadelních prknech


Callie miluje divadlo. Ovšem ne jako člen hereckého ansámblu, nýbrž jako člen divadelního štábu, který má na starost všechno okolo. Jednou by hrozně ráda byla návrhářkou kulis na Broadwayi. A jako každý rok, i letos její škola chystá divadelní představení - tentokrát hru Měsíc nad Mississippi, z čehož je Callie nadšená. Přípravy se dostávají do plného proudu, konkurzy jsou téměř u konce a Callie začíná řada chlapců motat hlavu. Vydaří se divadelní představení? Který z chlapců pozve Callie na závěrečný ples? A pozve ji vůbec někdo?

Raina Telgemeier se mezi čtenáři proslavila svými autobiografickými komiksy Úsměv a Ségry, nicméně mezi vydáním těchto knih si dala pauzu a publikovala komiks Drama, který se od svých sourozenců odlišuje hlavně v tom, že jde o čistou fikci, snad jen v pár věcech inspirovanou životem autorky. Raina si své komiksy sama píše i kreslí a Drama není výjimkou.

Když jsem dočetla Ségry, hned jsem si říkala, že si od autorky musím přečíst i něco dalšího. Naštěstí její Drama vydalo v českém překladu nakladatelství CooBoo již v loňském roce, tudíž nebylo o čem diskutovat. Už podle obálky musíte poznat, že jde o dílo Telgemeier, jelikož autorka používá svou charakteristickou kresbu. Později je to vidět i na jejím stylu vyprávění - s poměrnou lehkostí dokáže vyjádřit všechny emoce, které hlavní postava prožívá a obratně se vypořádává i se závažnějšími tématy.

Nebudu chodit kolem horké kaše a na rovinu řeknu, že v tomhle komiksu se autorka dotýká i tématu homosexuality. I když v jejím podání jde spíše o ten proces hledání sama sebe, uvědomění si své identity a připuštění si svých pocitů. Taková ta věc, která k dospívá prostě patří. Vzhledem k zapojení homosexuality se autorka snaží ukázat, že jde o přirozenou věc, že to člověk neovlivní a že nejdůležitější je v tomhle směru danou osobu podržet a podpořit. Za to jí určitě dávám palec nahoru. Jen tedy musím říct, že kvůli využití tohohle tématu to bylo místy přitažené za vlasy a krapet nereálné, ale zase co, člověk si rád počte o dobrém konci.



Moc se mi zamlouval vývoj, kterým si Callie v průběhu celé knihy prošla. Člověk by to u komiksu nečekal, avšak autorce se i tohle podařilo zakreslit. Prostě je jasný jak facka, že je to puberťák. A to pubertální vztahové drama je v knize zachycené dokonale. Strašně super je i to, že určitým vývojem si prochází i některé ostatní postavy v knize. Postavy má Raina celkově zmáknuté moc dobře.

Divadlem je celý tento komiks prodchnutý. Nejen, že se příběh točí kolem divadelní hry, ona je i ta kniha rozdělená na části jako divadelní hry bývají, tudíž tu máte jasně označenou předehru či jednotlivá dějství. To bylo příjemné zpestření.

Raina Telgemeier ve své knize Drama zabrousila i do vod fikce a za sebe musím říct, že se jí to povedlo stejně jako její autobiografické příběhy. Celkem jasně se dá identifikovat, že autorkou je ona, nicméně na druhou stranu je tenhle příběh úplně jiný - obsahuje víc toho drama. Autorku chválím za to s jakou lehkostí zpracovává vážnější témata, i když je škoda, že to místy žene lehce do extrémů a proto to působí přitažené za vlasy. Avšak i tak by bylo opravdu milé, kdyby o tomhle jejím díle vědělo více lidí - Drama vážně není špatné a já vám tento komiks rozhodně doporučuji. Obzvlášť pokud se vám líbil Úsměv i Ségry.

Číselně tento komiks hodnotím 80%, protože se mi přece jenom líbil trochu méně, než její autobiografická díla, ovšem to nic nemění na tom, že bych byla velice ráda, kdyby se i Drama dostalo do širšího podvědomí čtenářů.

Údaje o knize
Český název: Drama
Originální název: Drama
Autorka: Raina Telgemeier
Přeložila: Eva Vilches
Nakladatelství: CooBoo, 2015
Počet stran, vazba: 240 stran, paperback
Hodnocení na GoodReads: 4,11/5 (31 937 hodnotících)

Komentáře

  1. Tohle na mě působí jako fajn oddychová četba, možná ji vyzkouším! :) Díky za typ! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fajn oddechovka to určitě je! :) Tak snad se ti to bude líbit, pokud knihu vyzkoušíš. :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.