Přeskočit na hlavní obsah

Regentská Anglie s přídechem nadpřirozena


Píše se rok 1812 a ocitáme se v regentské Anglii. Lady Helen Wrexhall je osmnáct let a čeká ji její prezentace před královnou a s tím související uvedení do společnosti. Což by samo o sobě bylo dost stresující, jenže Helen se ke všemu musí vypořádat s nechtěnou pozorností, která vychází z faktu, že její matka je označována za zrádkyni vlasti. Kde je pravda, nikdo neví, protože oba Heleniny rodiče jsou po smrti. Jakoby Helen neměla problémů dost, zjišťuje, že jedna ze služebných se pohřešuje. K tomu se do města vrátil Lord Carlston, muž s temnou a tajemnou historií, který o Helen projevuje podivný zájem. Podaří se Helen vyřešit všechny záhady a k tomu přežít svou první londýnskou sezónu?

Alison Goodman je australská autorka, kterou pravděpodobně můžete znát díky její fantasy sérii Eon, tu v českém překladu vydalo nakladatelství Jota. Lady Helen je její nejnovější (prozatím) trilogie - první díl The Dark Days Club vyšel v Austrálii loni v prosinci, v UK a USA letos v lednu. Druhý díl The Dark Days Pact má v Austrálii vyjít tenhle prosinec, v UK a USA příští rok v lednu. A třetí díl následující rok. Autorka ke knize uveřejnila i e-novelu, která vypráví jednu scénu z pohledu Lorda Carlstona a volně k přečtení je zde.

Od Alison Goodman jsem četla její sérii Eon a jelikož se mi moc líbila, měla jsem dost velkou radost, když jsem zjistila, že autorka chystá sérii novou. Mé nadšení ještě stouplo, jakmile se ke mně dostala informace, že to má být v duchu Jane Austenové smíchané s nadpřirozenem. Vím, že se u spousty knih můžete setkat s porovnáním Jane Austen (a něco k tomu) a bohužel to tak nakonec vůbec není. Proto mám tak velkou radost, že vám můžu oznámit, že pro tuhle knihu ta úměra naprosto přesně platí!

Když jsem knihu četla, opravdu pro mě dýchala tou atmosférou austenovských knih, přestože má jinak svůj vlastní osobitý styl. Na jednu stranu je znát, že je kniha napsaná současným autorem, nicméně ta stylizace do té doby mi přišla vskutku velice věrohodná, neměla jsem nejmenší problém uvěřit, že jde o román zasazený do roku 1812 - utvrzovaly mě v tom popisy, smýšlení postav a na sto procent jejich dialogy.

Na knize je celkově vidět, jak moc velkou práci si autorka dala se studováním všeho o regentské Anglii, aby jí tím mohla dodat na věrohodnosti. Zakomponovává do příběhu různé střípky informací o dané době, které jsem já osobně třeba vůbec nevěděla, měla jsem proto radost, že se můžu touto formou vzdělat. Využívá i skutečné osoby, opět je chytrým způsobem vplétá do příběhu, informace o některých z nich si lehce upravuje k obrazu svému, aby to sedělo do příběhu. Právě tyhle drobné změny u mě často vyvolávaly úsměv na tváři. Na konci knihy je i shrnutí toho, kde a co autorka čerpala, a jak si to případně pozměnila, což mě osobně přišlo strašně bezva.



Musím říct, že ta paranormální složka knihy je do příběhu vložena dosti přirozeně a vlastně jsem byla i překvapená, jak nápadité a originální to bylo. Nevzpomínám si, že bych se s něčím podobným setkala. Někde jsem četla, že se ve spojení s touto knihou mluví o démonech, ale zrovna za démony bych ty bytosti s jistotou neoznačila. Ono ani v té knize to není jasně stanoveno, ale jsou tam označováni jako Deceiver. Lidé, kteří jako jediní jsou schopni proti nim bojovat, jsou označováni Reclaimer a naneštěstí jich je mnohem méně než bytostí, proti kterým bojují. Nechci toho o moc víc prozrazovat, jelikož se ty informace vážou k samotnému ději, ovšem jen ta jednotlivá označení o nich dost napovídají. A mám-li to shrnout, to nadpřirozeno se mi v této knize velmi líbilo.

K příběhu je asi nejdůležitější říct, že se vyvíjí poměrně pomalu. A na to, jak je ta kniha dlouhá (téměř 500 stran), se toho tam zas tolik nestane. Ovšem když už tam něco napínavého je, tak je to podané dosti zajímavě. Ona je v tomhle směru autorka omezovaná hodně tou dobou, do které knihu zasadila, když si chce udržet tu svou věrohodnost. Samozřejmě je možné, že je to vše způsobené i tím, že jde o úvodní díl, ve kterém autorka v podstatě představuje celý nový svět, na což jde hezky v klidu a postupně. Avšak mně osobně tenhle nedostatek ani nevadil, protože mě to bavilo číst a i přes tu délku mi to neuvěřitelně utíkalo.

A jedním z hlavních důvodů, proč mi ta lehčí absence děje tolik nevadila, byly rozhodně postavy (a jejich vzájemné interakce). Lady Helen je velmi dobře napsaná hlavní hrdinka - je chytrá, silná, nechybí jí ale ani jistá ostražitost a hned všemu úplně nevěří. Odpovídá standardům své doby (jako správná Lady je pohoršená věcmi, kterými by každá Lady v její situaci pohoršená byla), zároveň je v některých ohledech i pokročilejší, než ženy v jejím okolí. Není těžké si ji oblíbit. Strašně nadšená jsem byla i z Darby, služebné Helen, ze které se vyklubal opravdu bezva side-kick. No a nesmím zapomenout Lorda Carlstona, který je opředen spoustou tajemství, ale takovým tím dobrým způsobem, že mi to nepřišlo otravné, ale naopak jsem se o něj zajímala ještě víc, protože je to taková správně černo-bílá postava. Taky musím přiznat, že pro podobné gentlemany mám zkrátka slabost. V knize samozřejmě vystupuje postav mnohem víc (a každá je naprosto jiná, za to velké plus!), ale tihle tři mi opravdu utkvěli v paměti.

Mě osobně kniha jednoduše nadchla. Číst ji, to bylo takové pohlazení pro duši. Hrozně moc se těším na pokračování, protože mám spoustu otázek, na které bych si přála odpovědi a doufám, že časem je i dostanu. Měla bych hrozně velkou radost, kdyby knížka někdy vyšla v překladu, protože si podle mě zaslouží mnohem větší pozornost, než se jí dostává. Navíc mám pocit, že podobných knih u nás tolik nevychází a to mi přijde i docela škoda. Ovšem pokud se ke knize odhodláte v angličtině, tak jen do toho! Přestože se autorka snaží být dobová, co to jde, rozhodně se vám bude její angličtina číst snadněji než angličtina dobových klasik (mluvím z vlastní zkušenosti).

Nezbývá mi nic jiného, než vám tuhle knihu doporučit! Vskutku jde o milé a zábavné čtení, které hlavně oceníte, pokud máte rádi knihy od Jane Austen a zároveň i paranormální knihy, protože v tomhle najdete perfektní a vyváženou kombinaci obojího. Doporučuji i pokud hledáte něco nového a neokoukaného.
Zajímá-li vás číselné hodnocení, tak by to bylo 85%.

Údaje o knize
Originální název: The Dark Days Club
Autor: Alison Goodman
Série: Lady Helen
Díl: 1.
Nakladatelství: Walker Books, 2016
Počet stran, vazba: 496 stran, paperback
Hodnocení na GoodReads: 3,83/5 (4 761 hodnotících)

Komentáře

  1. O knize jsem slyšela jen u zahraničních booktuberů, takže jsem ráda, že slyším pozitivní ohlas i z Česka ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, trochu mě zarazilo, když jsem při čtení zjistila, že to u nás asi nikdo pořádně nečetl. :D Přitom to je taková škoda! Rozhodně si to zasluhuje pozornost i u nás, i když je mi jasné, že pokud to nevyjde v překladu, asi se tomu moc té pozornosti nedostane. :/

      Vymazat
  2. Tak na tuhle knížku jsi mě teď dost nalákala, vypadá fantasticky:) Stará Anglie, skutečná fakta, nadpřirozeno... A přijde mi super, že tam autorka napsala, co pozměnila a tak – je na houby číst knížku o historických postavách, pokládat to za pravdu a pak zjistit, že část informací byla vymyšlená.. a ty nevíš která :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt? Tak to jsem moc ráda! :D Kdybys chtěla, klidně ti ji můžu půjčit. :D Jó, naprosto tě chápu. :D Nebo si o té skutečné osobnosti vytvoříš takovou romantickou představu a pak zjistíš, že bys nemohla být dál od pravdy. :D

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.