Přeskočit na hlavní obsah

Co byste za své štěstí dali vy?


Aaron Soto si nepřeje nic jiného, než být šťastný. Jenže to se hůř udělá, než řekne, obzvlášť když vaše rodina pochází z nuzných poměrů a váš otec právě spáchal sebevraždu bez ohledu na to, jak moc tím všem okolo ublíží. Aaron sám se dostal na pěkně temné místo, ale jeho se naštěstí podařilo zachránit. Aaron má přítelkyni snů a říká si, že by měl být šťastný. Avšak není. Tedy aspoň do doby, než potká Thomase, s ním se všechno najednou zdá jasnější. Ovšem ani to Aaronovi nebrání v přemýšlení o tom, že by možná bylo lehčí zapomenout, s pomocí Leteo Institutu by to bylo více než snadné. Otázkou tedy je, jak se nakonec Aaron rozhodne?

Adam Silvera je americký autor, který v roce 2015 debutoval právě knihou More Happy Than Not, a ihned svou prvotinou si získal zájem širší veřejnosti. Před pár dny mu vyšla jeho druhá kniha pod názvem History Is All You Left Me a na letošní rok chystá dokonce ještě jednu knihu - They Both Die At the End. Jedním z hlavních témat Silverových kniha je LGBTQ komunita.

Hned na úvod musím vyzvednout autorův styl psaní, který se mi zalíbil už od začátku a který beru jako největší klad knihy. Jazykově je to totiž opravdu hodně blízké mládeži, vlastně bych řekla, že je to jedno z nejvěrohodnějších zachycení řeči a přemýšlení dospívajících, s jakým jsem se v knihách zatím setkala. Autor se totiž nebojí nadávek. Nebojí se to napsat nepřikrášlené. A prostě je to fakt věrohodné zachycení skutečnosti. Ona většina dospívajících opravdu není tak sofistikovaná, jak se nám občas snaží v knihách nakukat.

Co se týče postav, je to taková zajímavá směska. Většinou jsou to teenageři kolem šestnácti či sedmnácti let a pár dospělých. Jak už bylo nepřímo zmíněno výše, hlavní postavou je Aaron, fanoušek jedné fantasy knižní série o démonickém chlapci a milovník komiksů. I když je to časově posunuté lehce do budoucnosti, indikací, že to není nijak vzdálená budoucnost, jsou všechny ty kulturní narážky, které jsou i pro nás aktuální. Další postavou je Thomas, skrz kterého autor vyjadřuje ty pocity teenagerů, když se od nich očekává, že budou pomalu vědět, co se svým životem, ale oni stále netuší. Samozřejmě je tu ještě Aaronova rodina, jeho přítelkyně a pár dalších postav, ale ti už nejsou tak výrazní.

Kniha je rozdělena na několik částí. Musím vás upozornit, že v první části se toho tolik neděje a ani ničím jiným nevyčnívá, proto jsem se u toho trochu nudila. Naštěstí se mi to dobře četlo, tak to rychle utíkalo. V dalších částech došlo k několika zvratům, které jsem nečekala. A třeba posledních sto stran jsem doslova vdechla, protože jsem strašně moc chtěla vědět, jak to bylo a jak to bude. Komentovat konec radši nebudu, jen si na něj udělejte názor sami.



Největší roli v knize hraje to Aaronovo uvědomování si své sexuální identity. Co když je gay? Vždyť tak je to špatně! A nebo ne? Mohl by být gay potají, aby za to nedostal výprask? A co na to řeknou ostatní? Tenhle rozpor autor podal dokonale a podle mě je znát, že s tím měl své vlastní zkušenosti. Bohužel se s tímhle pojí i ten fakt, že naše společnost je stále dost homofobní a podle mě je dobře, že se to autor nebál v knize ukázat. Nezapomněl ale i na lidi, kteří člověka podpoří, to se nebojte. Celkově si myslím, že jestli máte ve svém okolí někoho, kdo s podobným dilematem bojuje, mohla by mu tahle kniha dost pomoci. Určitě mu ukáže, že ve světě není sám a i když tu budou blbci, kteří ho třeba nepřijmou, vždycky se najde někdo, kdo ano. Ovšem stejně tak důležité je, aby si to přečetl kdokoliv z vás, abyste věděli, čím si takový člověk prochází, a třeba mu pak pomůžete to usnadnit.

I když se to tak může zdát, není to jediné téma té knihy. Právě naopak. Výrazný prostor zde získává i otázka přátelství, otázka rodiny a také otázka vzpomínek. Co byste vy chtěli zapomenout, kdybyste měli tu možnost? Udělali byste to vůbec? A je něco takového správné? Nedělají nás vzpomínky, i ty špatné, tím, kým jsme? Vlastně na to, jak relativně zlehka (v podstatě typická contemporary) to začalo, se postupně autor dostal k poměrně závažným tématům a za to má ode mě palec nahoru.

Jak nad tím teď přemýšlím, je ta kniha dosti temná. A depresivní, občas možná až trochu moc. Avšak to nic nemění na tom, jak silné poselství se snaží předat a jaký unikát ve svém žánru vlastně je. Upřímnější by ta kniha totiž být nemohla. Vidíte, ani mě nenapadá další kniha, ke které bych to mohla přirovnat.

Po mých předchozí slovech je asi jasné, že vám chci tuhle knihu doporučit. Ano, našla bych na ní pár chyb a pocitově mi u ní k úplné dokonalosti přece jenom něco chybělo. Nicméně věřím, že to autor bude mít v další knize vypilované už úplně. Přece jenom je tohle debut a to musím říct, že neuvěřitelně dobrý debut! Jestliže se do knihy pustíte, můžete v ní očekávat jazyk blízký mládeži, zajímavý příběh s překvapivými zvraty a hlavně důležitou zprávu, kterou se autor snaží předat.

Číselně hodnotím 90% a těším se na autorovu další tvorbu. A jdu doufat, že se knih od Adama Silvery ujme nějaké české nakladatelství.

Údaje o knize
Název: More Happy Than Not
Autor: Adam Silvera
Nakladatelství: Soho Teen, 2015
Počet stran, vazba: 304 stran, e-book
Hodnocení na GoodReads: 4,11/5 (11 153 hodnotících)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!