Přeskočit na hlavní obsah

Nové knihy roku 2017, na které se těším

S novým rokem přichází také spousta nových knih. A že to vypadá, že rok 2017 bude na knihy extrémně bohatý! Já se letošní rok chci hodně věnovat čtení a ideálně se plánuji věnovat i novinkám a nejenom knihám, které vyšly už před nějakou dobou. Právě proto jsem prošla na GoodReads seznamy knih, které se v jednotlivých měsících roku 2017 chystají, a za každý měsíc jsem vybrala jednu knihu, která mě prozatím láká nejvíce a u které je nejvyšší pravděpodobnost, že si ji i skutečně přečtu. Prošla jsem i dostupné ediční plány českých nakladatelství a vždycky jsem vybrala jednu knihu, na kterou se úplně nejvíc těším a o které byste podle mě měli vědět i vy!
Snad vám nebude vadit, když jako první začnu anglickými tituly.


Wires and Nerve od Marissy Meyer tu mám jako knihu za leden, konkrétně vychází 31. ledna. Jde o grafický román patřící k sérii Měsíční kroniky. Hlavní postavou je zde Iko a mezi vedlejšími postavami by se měly objevit ty, které působily v Měsíčních kronikách jako hlavní. Přiznám se, že jsem si tohle na BookDepository už i předobjednala a ohromně se těším, až mi kniha dorazí! 
The Hate U Give od Angie Thomas vychází 28. února. Tohle je contemporary kniha inspirovaná hnutím Black Lives Matter a už teď před vydáním je fakt hodně chválená. Chci číst víc knih, které se zabývají diverzitou, a proto je tohle pro mě jasná volba.
The Inexplicable Logic of My Life od Benjamina Alire Sáenze vychází 7. března. Kdybych měla vybrat jen jednu knihu, na kterou se příští rok nejvíc těším, rozhodně by to byla tahle. A proč? Protože Benjamin Alire Sáenz, od kterého jsem si naprosto zamilovala jeho příběh o Aristotelovi a Dante, a tohle vypadá, že to bude v podobném duchu. Chci ještě chvíli počkat, ale tuhle knihu si také na BookDepository předobjednám. U tohohle ani nedokážu popsat, jak moc se na to těším!
The Upside of Unrequited od Becky Albertalli vychází 11. dubna. Od téhle autorky v češtině letos vyjde i její debut, o čemž se tedy zmíním až níže. Ovšem zaujala mě i její novinka, která působí jako milé contemporary, která by mohla jedině překvapit. Tak uvidíme, co se z ní vyklube.

  

A Court of Wings and Ruin od Sarah J. Maas vychází 2. května. Bohužel ještě nemá obálku (snad už brzo bude mít), ale to mi nezabrání v tom, ji do seznamu zařadit! Jako po druhém dílu se toho dost bojím, určitě mě to emočně vyždímá. A šmarjá, už abych to měla v ruce! (Jo a na tu anotaci asi ani nekoukejte, pokud jste ten druhý díl nečetli.)
Now I Rise od Kiersten White vychází 27. června a jde o pokračování knihy And I Darken, kterou aktuálně dočítám a naprosto zbožňuji. Počkejte si na recenzi prvního dílu a pak vám bude jasné, proč chci číst tohle pokračování!
Because You Love To Hate Me je sbírka povídek, která vychází 11. července. Na téhle povídkové sbírce se podílejí zahraniční booktubeři, kvůli čemuž mě ta kniha úplně nebere, nicméně booktubeři spolupracují s hromadou výborných YA autorů - například Marissa Meyer, Victoria Schwab, Samantha Shannon, Soman Chainani a další. A to téma je také fakt dobré - povídky jsou zaměřené na zloduchy. Těžko říct, co z toho nakonec vznikne, avšak určitě se na knihu podívám, až vyjde.
Wonder Woman: Warbringer od Leigh Bardugo vychází 29. srpna. Přiznám se, že jsem byla původně k tomu konceptu přenesení komiksových hrdinů do románového příběhu poněkud hodně skeptická. Jenže pak jsem se do Leigh Bardugo a jejího stylu naprosto zamilovala a pochybnosti šly stranou. Tak snad to bude boží tak, jak doufám!


Throne of Glass 6 od Sarah J. Maas ještě nemá název, obálku a ani anotaci, ale hlavně že má datum vydání! Jestliže se nic nepokazí, kniha vyjde 5. září a jako ať se ani neopovažují to posouvat! (Ale ne, věřím, že Sarah knihu dopíše v čas.) Ale Ježíši Kriste, ať už mám tohle v ruce!
The Ship of the Dead ze série Magnus Chase od Ricka Riodana sice taky ještě nemá klasickou obálku, ale ať to tu není úplně prázdné, dám sem tohle. Kniha vychází 3. října a vypadá to, že bude poslední? Možná ne, ale na GR žádné další pokračování dané není. Tak uvidíme. Každopádně se na to těším, i když mám před sebou ještě teprve druhý díl.
The Gatlon School for Vigilantes od Marissy Meyer je první díl z plánované trilogie. Obálku to sice ještě nemá, za to anotaci ano (i když nevím, jestli je už ve finální podobě). No ale má to i datum vydání - 7. listopadu. I když v tomhle případě se trochu bojím, jestli to v tomto datu nakonec vyjde, protože knihy od Marissy Meyer se často dočkají posunu vydání. Nicméně obsahově by mělo jít o zpracování populárního tématu superhrdinové a superpadouši. Vypadá to božsky a já se na to ohromně těším!
A protože na prosinec zatím není v plánu žádná kniha, která by mě zaujala, mám tu pro vás knihu, která naopak ještě nemá datum vydání žádné. Jen by měla vyjít v roce 2017. Tak snad i vyjde. Vlastně to není ani klasická kniha, ale komiks - 4 Wizards od Noelle Stevenson a Todda Caseyho. Jelikož Nimona byla totálně boží, tak si tohle zkrátka nesmím nechat ujít!

No a nyní přejdu ke knihám v českém překladu. Nejsou zahrnuta všechna nakladatelství, protože ne všichni mají zveřejněnou nějakou podobu edičního plánu.


Amerikánu napsala Chimamanda Ngozi Adichie, na březen ji chystá nakladatelství Host a kdybych měla vybrat jen jednu českou knihu, na kterou se těším nejvíce, tak to rozhodně bude tato. Proč? Protože se opět zabývá otázkou diverzity, která je podle mě v dnešní (a obzvlášť naší) společnosti víc než důležitá. Plus je v zahraničí velice chválená. No a také tu českou obálku naprosto zbožňuji! (Ovšem Host chystá hromadu dalších výborných knih, tak se nezapomeňte mrknout na jejich ediční plán.)
Malý život napsala Hanya Yanagihara a na červen ji chystá nakladatelství Odeon. V edičním plánu Odeonu můžete najít už i českou obálku. Tohle je taková bichle, která mě zaujala hlavně tou hromadou ocenění, na které byla nominována a která případně i získala. Jinak je to dospělácká fikce.
Small Great Things od Jodi Picoult plánuje nakladatelství Ikar na září. I když je Jodi Picoult tak známá autorka, ještě jsem od ní nikdy nic nečetla. Ale ohledně téhle knihy jsem byla rozhodnutá si ji přečíst i v angličtině, kdyby náhodou v češtině nevyšla. A proč? Protože se ta kniha zabývá rasovou otázkou a předsudky. A prostě ta anotace na mě křičí, ať si to přečtu.
Sleeping Giants je debut autora jménem Sylvian Neuvel a překlad této knihy chystá nakladatelství Knižní klub, kniha by měla vyjít v červnu. Mělo by to být sci-fi, které zkrátka vypadá velice zajímavě a v zahraniční nemá vůbec špatné hodnocení.

 

Norse Mythology od Neila Gaimana chystá nakladatelství Argo, přibližné datum vydání jsem zatím nikde nenašla, ovšem v angličtině to také teprve vyjde, proto to asi bude až v druhé polovině roku (jestli to teda nakonec nebude i později). Asi je jasné, proč mě tahle kniha zajímá - severská mytologie převyprávěná od Neila Gaimana? No tak to je snad splněný sen.
Bude český překlad Ritmatika! Aneb románu pro mládež od Brandona Sandersona, který sice na Slovensku vyšel už před nějakou dobu, avšak v češtině nám ho nakladatelství Talpress přinese až teď. Já osobně se na ně za to ani nezlobím, protože sám Sanderson je u téhle série zaseknutý a druhý díl je zatím stále v nedohlednu, tak není kam spěchat. Nicméně kromě tohohle vyjde i dotisk Elantris, což je totálně boží, protože je tahle kniha nemožná sehnat.
Six of Crows od Leigh Bardugo tu mám proto, abych na ni upozornila vás. Tuhle knihu chystá na první polovinu roku nakladatelství Fragment a proboha, to si přečtěte! I kdyby vás Griša nebavila, tohle se vám líbit bude. Slibuji!
The Kiss of Deception od Mary E. Pearson chystá nakladatelství CooBoo, datum vydání zatím není známo. Tuhle YA fantasy si chci už nějakou dobu přečíst v angličtině, protože ji v zahraniční snad každý chválí, ale teď si možná počkám na ten překlad. Každopádně jsem na ni zvědavá a mám radost, že ji CooBoo vydá.

  

Probuzení Šimona Spiera od Becky Albertalli chystá na únor nakladatelství YOLI a já stále doufám, že ten Šimon je jen špatný vtip. Jako třeba v anotaci žádný Šimon není. A prostě... Prosím, ať to není Šimon! Každopádně jsem na knihu zvědavá, protože po vydání v angličtině kolem ní byl velký humbuk a já chci vědět, jestli si to ta kniha zasloužila.
Hvězdy nad hlavou od Marissy Meyer je sbírka povídek ze světa Mesíčních kronik, kterou už teď na leden chystá nakladatelství Egmont. Já se přiznám, že jsem z téhle sbírky četla už tu poslední povídku, která je takovým uzavřením celé té série a já jsem jí prostě nemohla odolat.
Knihu Válka růží 1: Bouře napsal Conn Iggulden a v překladu ji chystá na březen nakladatelství Plus. Jak už možná název napovídá, jde o historickou fikci, která se zabývá obdobím války růží. Vždycky jsem měla ráda historii a ta anglická mi vždycky přišla jako jedna z nejzajímavějších. Navíc má autor za sebou několik historických knížek a všechny jsou hodnocené dosti kladně, proto jsem na knihu zvědavá.

A... To budou asi všechny knihy. Vím, že tu spousta českých nakladatelstvích není zastoupena, ale buď ještě ediční plán nemají, nebo mě žádná z knih nezaujala natolik, abych její přečtení zvažovala. Já osobně doufám, že jsem vám pomocí tohoto článku přinesla nějaké nové tipy a třeba vás seznámila s knihami, o kterých jste ani nevěděli.

Budu jedině ráda, když mi napíšete, na které knihy roku 2017 se těšíte nejvíce vy?

Komentáře

  1. Tolik skvělých titulů! Já osobně se strašně těším na Without Merit od Colleen Hoover a u nás až vyjde Maybe Someday. I když poslední dobou zjišťuju, že víc než její knihy mě baví sledovat, co přidává na sociálních sítích. :D Letos má vyjít i The Shaw Confessions. Sice jsem za to ráda, Mara byla prostě famózní, ale na druhou stranu se bojím, co za zvrácené twisty si Michelle připraví. Já už bych těm postavám dala pokoj. Během čtení posledního dílu jsem si myslela, že napětím prasknu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, je toho hrozně moc. :D Jop, knížky od Colleen sice nečtu, ale na sociálních sítích ji sleduji a to vlastně i docela ráda. :D Fakt to vyjde? :D Jako já někde četla, že to autorka chystá, ale netušila jsem, že už letos. Tož já ještě nedočetla ani tu Maru, tudíž se k té nové knize asi v nejbližší době nedostanu. :D Ale jako díky za připomenutí, asi bych se na to mohla zase mrknout a případně to i dočíst. :D :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!