Přeskočit na hlavní obsah

Co jsem v zimních měsících přečetla

Zdravím vás! Tak tu mám další tříměsíční shrnutí knih, které jsem přečetla. Musím přiznat, že jsem opět neočekávala, že toho přečtu tolik, proto jsem si říkala, že to zase shrnu dohromady. Samozřejmě tušit, že přečtu za prosinec, leden i únor dohromady takové množství knížek, rozdělím to na jednotlivé měsíce. Nu, ale jelikož jsem to neudělala, ale stejně se chci zmínit o knihách, na které jsem nenapsala recenzi, holt vám přináším tenhle super dlouhý článek. Ale fakt slibuji, že jestli toho v březnu zase přečtu tolik, začnu ta shrnutí znovu sepisovat po jednotlivých měsících.
Také bych se chtěla omluvit, že jsem tak dlouho byla neaktivní, ale ten začátek nového semestru mě jaksi zmohl a chvíli mi trvalo, než jsem si zvykla na nový režim. Nicméně bohužel nemohu slíbit, že budu nějak hodně aktivní v následujících měsících, protože té školy mám opravdu hodně, uf. Tož uvidíme.

Povinná četba...

  

Povinné četby mám dost, takže to vezmu jen zkrátka. Ke většině knih toho stejně nemám moc co říct.
Radúz a Mahulena od Julia Zeyera je divadelní hra s pohádkovými motivy, která se mi líbila a proto jsem jí dala 4/5 hvězdiček. Jestli hledáte něco k maturitě, tohle není špatné a je to fakt krátké.
Maryša od bratrů Mrštíků je další divadelní hra. Opět je to dost krátké. Opět se mi to líbilo, hodnotila jsem 4/5 hvězdiček. Jediný problém může být to nářečí, kvůli kterému se to trošku hůře čte.
Alibi od Františka Němce asi moc z vás znát nebude a jako určitě tím o nic nepřicházíte. Nicméně v porovnání s ostatním tohle bylo občas i vtipné, proto jsem tomu dala 3/5 hvězdiček.
Žhář od Egona Hostovského také nebyl tak špatný. Hodnotila jsem 4/5 hvězdiček.

  

Dům o tisíci patrech od Jana Weisse bylo docela překvapení! Občas takové dost surrealistické, ale také kupodivu plné různých sci-fi prvků. Hodnotila jsem 4/5 hvězdiček.
Stín kapradiny je novela (možná spíš povídka) od Josefa Čapka. A uf, tohle se tak špatně četlo. Hodnotila jsem 2/5 hvězdiček.
Dům na předměstí je další kniha od Karla Poláčka. Hodnotila jsem 3/5 hvězdiček, ale já a Karel Poláček asi nikdy nebudeme kamarádi.
Uhm, Markéta Lazarová od Vladislava Vančury také nebyla žádné sláva. Ale tak 3/5 hvězdiček jsem té knize dala.

   
Tož Muž se psem od Zdeňka Jirotky mě z povinné četby bavil asi nejvíc. Sedí mi Jirotkův humor, tudíž jsem se u toho opravdu zasmála. Hodnotila jsem 4/5 hvězdiček.
Zhasněte světla je sbírka poezie od Jaroslava Seiferta, ke které snad ani nemám co říct. Hodnoceno 3/5 hvězdiček.
Host do domu a Těžká hodina jsou sbírky básní od Jiřího Wolkera. Některé básně se mi líbily hodně, některé ani moc ne. Každopádně první sbírku jsem hodnotila 3/5 hvězdiček a tu druhou 4/5 hvězdiček.

  
No a v únoru nám začal nový semestr a s tím přišla nová vlna povinné četby! Jen tentokrát těch knížek musím stihnout asi 50 (možná jen 40, jestli si vyučující bude pamatovat to, co říkal na přednášce). Každopádně mám co dělat.
Jako první jsem se pustila do Spalovače mrtvol od Ladislava Fukse a musím říct, že zrovna to se mi i líbilo a od Fukse si rozhodně přečtu něco dalšího. Hodnoceno 3/5 hvězdiček.
La Saletta a Znamení moci jsou dvě rozsáhlé básně od Jana Zahradníčka. Znovu to číst fakt nebudu, i když to druhé se mi líbilo krapet více. Hodnotila jsem 2/5 a 3/5 hvězdiček.
Obchod na korze od Ladislava Grosmana jsem četla na seminář, na kterém řešíme filmové (případně divadelní) adaptace knižních děl. Tudíž jsem u tohohle viděla i filmové zpracování. A oboje mi přišlo docela fajn (i když film je asi přece jenom krapet lepší). Hodnoceno 3/5 hvězdiček.


A z povinné četby tu mám na závěr ještě Prométheova játra od Jiřího Koláře. Deníkové zápisky uprostřed knihy se mi líbily, ale ten zbytek, uf. Ale zas pořád to bylo čitelné a místy i zajímavé, takže jsem tomu 3/5 hvězdiček dala.

YA romány s prvky fantasy či sci-fi...
  

Nyní přestoupíme k mnohem příjemnější četbě! Kalamita od Brandona Sandersona je první kniha, kterou jsem v prosinci přečetla, zároveň jde o poslední díl ze série Zúčtovatelé. Já osobně jsem byla s tímto vyvrcholením plně spokojená, proto jsem knihu hodnotila 5/5 hvězdiček.
Heartless je stand-alone retelling od Marissy Meyer, kterou budete znát jako autorku Měsíčních kronik. Na tuhle knihu je na blogu i recenze, tudíž jestli chcete podrobnější názor, odkážu vás tam. Nicméně hodnotila jsem 4/5 hvězdiček.
And I Darken od Kiersten White je totálně boží knížka, o čemž jsem se vás pokusila přesvědčit i v recenzi. Jedno z nejlepších čtení letošního roku. Hodnotila jsem 5/5 hvězdiček a těším se na druhý díl!
The Diabolic od S. J. Kincaid bylo neskutečné překvapení! Proč se mi kniha líbila, jsem sepsala i v recenzi. Hodnotila jsem 5/5 hvězdiček a opět vřele doporučuji.

  

Kolem Illuminae od Amie Kaufman a Jaye Kristoffa byl neuvěřitelný humbuk, když to vyšlo, a dočkala se dosti rozmanitých recenzí. Byla jsem zvědavá, co na knihu řeknu. Po grafické stránce je rozhodně boží. Ale ten zbytek už ta skvělý není. Nicméně jsem se u toho pořád i relativně bavila, proto jsem hodnotila 3/5 hvězdiček.
Konečně jsem se dostala i k druhému dílu ze série Magnus Chase and the Gods of Asgard od Ricka Riordana! Rick jede v zajetých kolejích, s čímž já osobně problém nemám, protože mě to stále baví. Ovšem přece jenom mi tenhle díl přišel trochu slabší. Ale zase to má postavu jménem Alex, která je totálně dokonalá a za kterou Rickovi strašně děkuji. A jako na ten třetí díl se těším hrozně moc! Hodnoceno 4/5 hvězdiček.
Temnější tvář magie od V. E. Schwab je první díl z trilogie (asi). Těžko se mi přesně určuje, jestli je to YA nebo adult, dospělé literatuře to odpovídá věkem postav, ale tou jednoduchostí příběhu a tak to spíše odpovídá YA. K samotné knize - bavily mě postavy a svět mi přišel zajímavý (i když zatím nevyužitý), avšak bylo to hrozně pomalé. Něco se děje až spíše ke konci. Ovšem má to potenciál do budoucna, tak se těším na pokračování. Hodnoceno 4/5 hvězdiček (s přimhouřenýma očima).
The Bear and the Nightingale od Katherine Arden je další překvapení letošního roku. Opět u této knihy nemohu říct, jestli je to spíše YA nebo adult - YA tentokrát odpovídá věk hlavní postavy a taková pohádková atmosféra knihy, i když ta propracovanost a některá témata odpovídají spíše literatuře pro dospělé. Ještě nevím, jestli zvládnu napsat recenzi na tuto knížku, ale kdyby ne, vězte, že vám ji převelice doporučuji, obzvlášť pokud máte rádi prostředí Ruska, slovanský folklór a originální zpracování pohádek. Hodnotila jsem 5/5 hvězdiček a na další knihu se doslova klepu nedočkavostí!

 

No a mám tu hned další překvapení! Three Dark Crowns od Kendare Blake má takové rozpačité recenze a často spíše negativní. Já proto od knihy nic nečekala a možná se mi nakonec proto tolik líbila. Souhlasím s tím, že je to takové pomalé a někomu to jistě může připadat nudné. Ale mně osobně sedl autorčin styl vyprávění, z toho důvodu se mi to opravdu dobře a rychle četlo. Ten nápad se třemi královnami, které mají každá jinou schopnost a musí soupeřit o to, která se dostane na trůn, se mi též dost líbil. Celkově je v té knize víc politikaření a pletichaření, než jsem čekala. Navíc člověk těžko vybírá, které královně fandit. No a po tom konci rozhodně chci ten druhý díl! Zkrátka a dobře se mi to líbilo a je podle mě škoda, že tomu víc lidí nedá šanci. Hodnoceno 4/5 hvězdiček.
Tak jsem si i já přečetla Daughter of Smoke and Bone od Laini Taylor. Radši jsem to četla v angličtině. Ta kniha v sobě má klady i zápory, avšak když došlo na tu osudovou lásku, docela mě to přestalo bavit. Ovšem líbil se mi ten svět. A už aspoň vím, jakže to ta Laini Taylor píše. Nakonec jsem hodnotila 3/5 hvězdiček.

YA contemporary...
 

Přečtením knihy Isla a šťastné konce od Stephanie Perkins jsem také dočetla jednu ze "sérií". Taková typická Stephanie Perkins, no. Ale Annu mám stejně pořád nejradši. Hodnotila jsem 4/5 hvězdiček.
More Happy Than Not od Adama Silvery je dost silné čtení, jak se můžete dočíst v recenzi. Určitě knihu doporučuji a sama se chystám na autorovu další tvorbu. Hodnoceno 4/5 hvězdiček.

Knihy pro mladší čtenáře...
  

To jsem si tak řekla, že si od Roalda Dahla musím konečně něco přečíst, a tak jsem si pořídila Matildu. Také jsem si ji už i přečetla a bylo to stejně tak boží čtení, jak jsem čekala! Hodnoceno 5/5 hvězdiček.
Krtník od Terezy Ščerbové je zajímavý zážitek po všech stránkách. Velice silný příběh totiž doplňují naprosto dechberoucí ilustrace. I když se řadí mezi knihy pro děti, dospělý si z toho odnese mnohem více. Další informace v recenzi. Hodnoceno 5/5 hvězdiček.
Také jsem si konečně přečetla ilustrované vydání knihy Harry Potter a Kámen mudrců od J. K. Rowling. Jelikož je to vskutku dlouho, co jsem Harryho četla, fakt jsem si to užila. No a ty ilustrace tomu dodávají úplně nový rozměr! Na GR jsem už dříve měla hodnocení 4/5 hvězdiček, tak jsem se rozhodla to neměnit. 

Poezie...
   

No jo, já jsem si dobrovolně přečetla i nějakou poezii, co není povinná četba.
The Princess Saves Herself In This One od Amandy Lovelace je kniha, o které se mluvilo díky GoodReads Choice Awards, ocenění i vyhrála. Autorka ji původně vydala vlastním nákladem, ale díky popularitě se jí povedlo najít i nakladatelství. Mé pocity k tomu - teď bych to asi už nehodnotila tak kladně, ale když to srovnám s tím, co musím číst do té školy, tak se mi to pořád líbí. Hodnocení na GR mám 4/5 hvězdiček.
Naopak Brown Girl Dreaming od Jacqueline Woodson vám musím opravdu, ale opravdu vřele doporučit, i kdyby vám poezie nic neříkala. Tahle kniha je totiž speciální v tom, že jde o memoáry napsané ve verších. K tomu je to řazeno mezi knihy pro děti, protože tam autorka popisuje své dětství. No a aby toho nebylo málo, jde o dětství afroameričanky, která vyrůstala mezi šedesátými a sedmdesátými léty, tudíž je tam zachycena diskriminace, segregace, ale i transformace směrem k rovnoprávnosti. Ale není to jen o tom - jde i o rodinu a dramata v ní, také Woodson krásně popisuje, jak postupně objevovala svůj vypravěčský talent. Jestli vás některé z těchto témat zajímá, tak fakt doporučuji! Hodnoceno 5/5 hvězdiček.
O sbírce Milk and Honey od Rupi Kaur také chvilku mluvili snad všichni, proto jsem tomu dala šanci. Něco se mi líbilo hodně, něco vůbec, avšak to kladné spíše převážilo. Celkem jsem hodnotila 4/5 hvězdiček.
Dobrovolně jsem si přečetla i jednu českou básnickou sbírku! Dvojité dno od J. H. Krchovského. Tohle se mi i líbilo, jelikož jsem tomu rozuměla, zázrak! Hodnotila jsem 4/5 hvězdiček.

Komiksy...
    

A komiksy u mě také dost vedou a pravděpodobně je budu hodně číst i nadále - s tou povinnou četbou je to asi tak jediné, u čeho si člověk opravdu odpočine.
Jako první tu mám Hilda se vrací od Lukea Pearsona, která se mi tentokrát líbila na sto procent, jak se můžete dočíst v recenzi. Hodnoceno 5/5 hvězdiček.
Na Sochaře od Scotta McClouda jsem neslyšela snad nic špatného, proto jsem se na tenhle grafický román těšila. A nakonec mi to přišlo naprosto úžasné. Obdiv a poklona autorovi nejen za ten příběh, ale hlavně za tu kresbu, která je prostě dokonalá. Hodnoceno 5/5 hvězdiček.
This One Summer je komiks od Jillian a Mariko Tamaki. Je to příběh o jednom létě dvou dospívajících dívek a jejich rodinách. Je to dost citlivé a rozhodně milé čtení. Hodnotila jsem 4/5 hvězdiček.  

  

Dospělost je mýtus od Sarah Andersen rozhodně není komiks v tom pravém slova smyslu. Bylo to úsměvné, v něčem jsem se i viděla. Jen ty peníze jsem za to utrácet nemusela. Ale tak 4/5 hvězdiček jsem tomu dala (i když teď zpětně by byly asi jen tři).
Neušel mi ani třetí díl Ságy od Briana K. Vaughana a Fiony Staples. Tahle komiksová série mě baví. Sice mi tenhle díl přišel trochu slabší, takže jsem hodnotila 4/5 hvězdiček, avšak na ten další se maximálně těším!
Oproti tomu třetí díl Mýtů s podnázvem Láska jako z pohádky od B. Willinghama, M. Buckinghama a S. Leialohy byl vážně výborný a bavil mě ještě víc, než ty předchozí dva. Hodně se těším na pokračování! Hodnoceno 5/5 hvězdiček.

 

Slaďák od Phillipy Rice neodpovídá definici komiksu snad už vůbec. Tohle je vážně skoro jen kniha ilustrací. Nicméně ty ilustrace jsou zkrátka roztomilé a dosti úsměvné, proto jsem tomu ty 4/5 hvězdiček dala.
A pozor! Wires and Nerve je úplně nejnovější počin od Marissy Meyer. Tedy co se týče textu, ilustrace má na svědomí Douglas Holgate. Pro mě osobně jde o regulérní pokračování Měsíčních kronik, přestože je tu hlavní hrdinkou Iko. Dějově je to totiž zasazené krátce po Winter a dočkáte se snad všech postav z původní série. Nechci k tomu teď víc říkat, protože bych se ráda dokopala k recenzi. Nicméně mně osobně se to fakt moc líbilo a hodnotila jsem to 5/5 hvězdiček.

Povídky, scénář a něco jako memoár...
  

Už se blížíme ke konci! Konečně jsem si přečetla i My True Love Gave To Me od skupiny autorů. K jednotlivým povídkám jsem sepsala názor v recenzi. Hodnotila jsem 4/5 hvězdiček.
Fantastic Beasts and Where To Find Them od J. K. Rowling mám stále radši a radši a přečíst si i psaný scénář byla čirá radost. Ještě k tomu to grafické zpracování! No prostě nádhera. Hodnoceno 5/5 hvězdiček.
Co nám oheň vzal od Mariany Enriquez je úžasně atmosférická sbírka povídek z prostředí Argentiny. Je to jiné, je to své a zkrátka dobré. Další slova doporučení v recenzi. Hodnoceno 4/5 hvězdiček.
Na úplný závěr tu mám Scrappy Little Nobody od Anny Kendrick, což je kniha, ve které Anna popisuje svůj život, cestu za svým snem, své zkušenosti a jak to chodí v Hollywoodu. Anna Kendrick je herečka, jestli to náhodou někdo nevíte. Také umí zpívat a je dosti vtipná. Já osobně ji mám ráda, proto se mi tahle její knížka líbila. Milé, oddechové čtení. A fakt mě pobavila komentáři ke Stmívání! Hodnoceno 3/5 hvězdiček.

Tož to je k mé četbě za poslední tři měsíce asi vše. Snad jsem nic nevynechala. Uvidíme, jak na tom budu se čtením v březnu, snad se mi podaří se dostat i k něčemu jinému, než jen k povinné četbě.
Kdybyste na některou ze zvýše uvedených knih, na kterou na blogu recenze ještě není, tu recenzi chtěli, tak mi určitě dejte vědět!
Jinak pokud jste dočetli až do konce, tak gratuluji! Určitě mi napište, co si o knihách, které jsem přečetla, myslíte vy, jestliže jste s nimi též měli tu čest. A také mi dejte vědět, co se vám v poslední době opravdu líbilo! 

Komentáře

  1. Páni, stihla jsi toho fakt hodně, já čtení vedle školy moc nestíhám. A když už, tak taky jedu hlavně povinnou četbu (jen u toho tedy trpím poněkud víc než ty :D).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, tak byly tam Vánoce, to jsem měla volno. Blížící se zkouška z literatury je také silná motivace ke čtení. :D No a po zkouškovém jsem měla vlastně tři týdny volna, tak jsem mohla číst. :) Hlavně tu povinnou jedu teď. :D A neboj, trpím u toho též. :D I když to nejhorší mám pro tenhle semestr snad za sebou. :D :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.