Přeskočit na hlavní obsah

Dokáže Lia utéct svému osudu?


Lia je jediná dcera morrighanského krále. A jakožto dívka s příchodem dospívání přišla o veškeré svobody, které naproti tomu jejím bratrům zůstaly. No a teď po ní žádají, aby se kvůli politickému spojenectví provdala za prince Dalbrecku, se kterým ani neměla tu možnost se jedinkrát shledat. To už Lie její pohár trpělivosti přeteče - když se její bratři mohou zamilovat a oženit se z lásky, proč by nemohla i ona? Lia v den své svatby prchá pryč a nakonec se se svou služebnou a přítelkyní Pauline usazují v odlehlém městečku. Tady se Lia setkává se dvěma tajemnými mladíky a oba si získávají její sympatie. Jenže to Lia neví, že jeden z nich je princ, které ho si měla vzít, a tím druhým je zabiják, který ji má sprovodit ze světa. Ale který je který?

Mary E. Pearson je americká autorka, která v současné době žije v Kalifornii se svým manželem. Je spisovatelkou na plný úvazek, z jejího pera pochází Jenna Fox Chronicles, i když do podvědomí čtenářů se dostala hlavně až sérií Kroniky Pozůstalých, z té je prvním dílem právě Falešný polibek.

Když jsem na začátku roku sepisovala článek o knížkách, na jejichž vydání se v letošním roce těším, jako zástupce z nakladatelství CooBoo jsem vybrala právě Falešný polibek. Tuhle knížku jsem měla v angličtině vyhlédnutou už neskutečně dlouho, proto mi zpráva o překladu udělala obrovskou radost. Šla jsem kvůli tomu do knihy i s docela vysokými očekáváními, tudíž o to větší mám radost, že jsem si Falešný polibek tolik zamilovala. Ovšem nebudu předbíhat, pojďme se na to povídat hezky popořadě.

Hned na začátek vás musím upozornit, že pokud se do téhle knihy chcete pustit, mějte zaručeno, že na ni budete mít čas. Jakmile ji totiž začnete číst, na sto procent se vám nebude chtít přestat. Mně ty stránky utíkaly neskutečným způsobem, vždy jsem knihu odkládala jen s těžkým srdcem, a když se blížil konec, bylo mi to vážně líto. A to je co říct, však má ta kniha téměř 400 stran! Jenže mně to nestačilo! K čtivosti rozhodně napomáhá autorčin styl psaní, který je tak akorát popisný, aby se jí podařilo vybudovat atmosféru, ale aby nezačala čtenáře nudit. Většinou příběh vypráví Lia, nicméně místy se ke slovu dostávají i naši mužští hrdinové - Kaden a Rafe.



A to se dostávám k naprosto geniálnímu prvku této knihy. Autorka vám představí kapitoly z pohledu zabijáka a prince, a pak nechá Liu, aby se s Kadenem a Rafem setkala, aniž byste věděli, který je který. Autorka se tohohle chopila naprosto skvěle, výborně mlžila a mě strašně bavilo hádat, kdo je kdo. No ale i přes mou snahu se jí podařilo mě převézt, naprosto mě zmátla, za což jí teda tleskám.

Samotné postavy jsou celkově velkým kladem této knihy. Lia je chytrá, snaží se strategicky přemýšlet a ani láska z ní nedělá naivní hlupačku (snad to i vydrží). Bylo jednoduché se s ní sžít a držet jí palce. Neoblíbit si aspoň jednoho z cizinců je naprosto nemožné. Oba jsou úplně jiní, ale dokážou stejnou měrou zaujmout. Stále vlastně nevím, jestli jsem na straně Rafea nebo Kadena. A ano, zavání to milostným trojúhelníkem, nicméně musím uznat, že na to jde autorka zlehka a takovým tím správným způsobem, že mě to ani v nejmenším neobtěžovalo, naopak mě to bavilo a dodávalo to knize jiskru.

Po dějové stránce se autorka s ničím nemazlí a vrhne se do toho po hlavě. Sice tempo pak na chvíli zpomalí, ale i tak příběh zůstává zajímavý a stále se hýbe dopředu. Se zásadním dějovým zvratem to opět nabere obrátky. Autorka po celou knihu podává střípky informací, kterými si staví půdu pod nohama pro pokračování. Na to se já osobně velice těším, a rozhodně to není jen kvůli otevřenému konci, u kterého vám nezbývá nic jiného, než si povzdechnout nad tím, že to pokračování v ruce nemáte. Příslib do budoucna je veliký a já budu jen doufat, že ho autorka naplní.

Na pozadí je budován i velice nápaditý svět, který snad bude mít šanci se nám naplno předvést. Ovšem už teď mě nadchly vymyšlené tradice, náboženství, mytologické příběhy. I autorčino pojetí magie působí originálně, přestože nešla úplně do hloubky. Každopádně na YA fantasy jsem s představením toho světa naprosto spokojená a jen se těším, až zjistím něco dalšího.

Já osobně jsem si tuhle knihu zkrátka užila. Byla to pro mě láska od prvních stran. Opravdu se mi to líbilo ve všech ohledech - je to šikovně napsané, má to sympatické postavy, dobře vystavěný příběh a na pozadí se buduje dosti zajímavý svět. Má očekávání to splnilo na 100%, což je vlastně i mé hodnocení. 
Doporučuji vám se na tuhle knihu podívat. Jestliže vás baví YA fantasy, je tohle pro vás zkrátka povinné čtení. No a mně teď nezbývá nic jiného, než se těšit na druhý díl a doufat, že ho nakladatelství CooBoo vydá co nejdříve.

Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji nakladatelství CooBoo.
Knihu si můžete od 29. května pořídit přes stránky nakladatelství.

Údaje o knize
Český název: Falešný polibek
Originální název: The Kiss of Deception
Autor: Mary E. Pearson
Přeložila: Jana Jašová
Série: Kroniky Pozůstalých
Díl: 1.
Nakladatelství: CooBoo, 2017
Počet stran, vazba: 368 stran, hardback
Hodnocení na GoodReads: 4,07/5 (47 459 hodnotících)

Komentáře

  1. Oo, děkuji za náhled! Už díky tomu stylu psaní vím, že tahle kniha se mi bude líbit. Taky jsem se na ní těšila, ale v poslední době mě většina knih, na které jsem se těšila zklamaly! Ovšem, toto vypadá velice dobře, těším se ještě víc! :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jo, mně osobně se ten styl psaní moc líbil! :) Jé, tak budu doufat, že s touhle to dopadne jinak a nezklame tě! :)

      Vymazat
  2. Výborná recenze :) Na vydání této knihy jsem se také hodně těšila. Tak moc, že jsem si vybrala knihu s podobnou tématikou a teď mi Falešný polibek neskutečně podle děje připomíná právě dočtenou Cage of Deceit od Jennifer Davis :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hej, tak jsem tu Cage of Deceit omrkla a i ten tvůj názor na ni a musím říct, že mám pocit, že Falešný polibek je dost jiný. Možná se pletu, avšak podle mě to moc podobné nebude. :) Nicméně uvidíš, až si to sama přečteš. Což rozhodně doporučuji udělat! :D

      Vymazat
    2. Jsou si podobné jen podle úvodní anotace :) Ale rozhodně doufám, že Falešný polibek bude povedenější a nadchne mě více :)

      Vymazat
    3. Jo, asi chápu, kde tu podobnost vidíš, ale u toho Falešného polibku ta anotace popisuje asi tak první dvě nebo tři kapitoly, jestli tě to uklidní. :) Každopádně budu zvědavá na tvůj názor, až si Falešný polibek přečteš! :)

      Vymazat
  3. Ebook je pouze pro recenzi? Takže si musím počkat na možnost koupení? :-) Díky za odpověď. Maty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, tohle byl recenzní ebook, které mi nakladatelství CooBoo poskytlo, jelikož s nimi spolupracuji. :) Fyzická knížka vychází 29. května, jak to bude s elektronickou verzí bohužel nevím, ale pokud ebook bude, tak asi až po vydání fyzické knihy. K pořízení bude patrně například na stránkách ereading.cz :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!