Přeskočit na hlavní obsah

Nákupní seznam na Svět knihy

Jako určitě mnozí z vás plánuji vyrazit do Prahy na veletrh Svět knihy, který začíná už příští čtvrtek. Já osobně budu na veletrhu v sobotu 13.5., to tam sice bude nejvíc lidí, ale co se dá dělat. Přiznám se, že přímo z programu mě toho zas tolik nezaujalo, a když už něco jo, je to poměrně pozdě, což se mi vzhledem k cestování z Olomouce moc nehodí. Ale tak zase setkání s nakladatelstvím CooBoo, na které jsem byla pozvána, mi to jistě vynahradí! Každopádně pokud v sobotu jedete též, třeba budeme mít štěstí, potkáme se a budeme si moci říct aspoň ahoj!

No a co pro mě veletrh znamená, když tam nejedu přednostně kvůli programu? Přece knížky! Za uplynulé jarní měsíce jsem si knížky v češtině kupovala naprosto minimálně a vlastně jsem jen čekala na veletrh. Kde se plánuji trochu pustit ze řetězu. Dokonce jsem si sepsala seznam knížek, které bych si z veletrhu ráda odvezla, pokud to vyjde. Samozřejmě je dost možné, že si nakonec z veletrhu přivezu něco úplně jiného, určitě si nechávám místo i pro nějakou spontánní koupi. Nu a třeba se v mém seznamu inspirujete i vy.

  
Jako první tu mám tituly, kterými chci doplnit svou sbírku knih z nakladatelství Host. Jak dost možná víte, Amerikánu od Chimamandy Ngozi Adichie jsem už četla a naprosto jsem si ji zamilovala. U ní potřebuji mít doma fyzický výtisk nejen kvůli tomu, jak nádherná ta knížka je na pohled, ale i kvůli tomu, že tohle je něco, k čemu se jednou ráda vrátím. A prostě to musím mít doma.
Prakticky to samé se týká i knihy Posvátné lži Minnow Blyové od Stephanie Oakes. To jsem dočetla teď pár dní zpátky a bylo to fakt boží. Tohle rozhodně chci mít ve své poličce. (A vy byste měli též!)
Pak tu mám ještě Projekt Kronos od Pavla Bareše. Na tenhle debut se těším fakt hodně a vkládám do toho vysoké naděje. No a abych podpořila české autory, tak si knihu chci i rovnou pořídit. Podle anotace to zní jako něco přesně pro mě, tak vážně doufám, že se mi to líbit bude!

  
Záleskautky: Střez se svaté kočičky je první díl z nové komiksové série, kterou chystá nakladatelství Paseka. Teda ještě není jisté, jestli komiks stihne vyjít před veletrhem, ale pokud ano, já si pro něj rozhodně půjdu. Jednou z tvůrkyň komiksu je i Noelle Stevenson, která mě naprosto dostala svým komiksem Nimona, proto chci znát i její další tvorbu. No a budu doufat, že se Záleskautky chytnou a třeba pak vyjde v překladu i ta Nimona!
Od nakladatelství Paseka tu mám ještě knížku Warren XIII. - Vševidoucí oko, kterou napsala Tania Del Rio a ilustroval Will Staehle. Tuhle knížku chci hlavně kvůli těm ilustracím a tomu grafickému zpracování, protože vypadá dokonale. A takovou krasavici musím mít doma!
No a před veletrhem by měl stihnout vyjít i čtvrtý díl Ságy od Briana K. Vaughana a Fiony Staples. Doufám, že to nakladatelství BB/art s sebou na veletrh přiveze, protože na další Ságu se neskutečně těším!

  
Už to bude skoro rok, co jsem četla první díl za série Noční můry! od Jasona Segela a Kirsten Miller, který se mi i vážně líbil. A pokud si to pamatuji dobře, tak jsem si ten první díl i pořídila na loňském veletrhu. Jelikož už brzy vyjde díl třetí, řekla jsem si, že je na čase si koupit díl druhý a zjistit, o co půjde s tím Spánkovým elixírem
Bestie je zvíře od Peternelle van Arsdale je novinka od nakladatelství Slovart. Původně jsem sotva plánovala to číst, ale páni, ono se to většině mých přátel na GoodReads líbí! Tak jsem se rozhodla, že tomu dám šanci. Tedy ohledně pořízení tohoto se rozhodnu asi až přímo na veletrhu, avšak zatím si říkám, že bych to vlastnit chtěla. Tak uvidíme.
Černého arcimága od Brenta Weekse, kterého vydalo nakladatelství Fantom Print, si chci přečíst už neskutečně dlouho. Snad všichni tuhle fantasy chválí, tak konečně chci zjistit, jestli to opravdu je tak dobré. No a posléze jsem došla k závěru, že si to budu schopná přečíst, jen pokud si to pořídím, tak snad to na veletrhu najdu!

  
Zázrak od Emmy Donogue si chci přečíst už co vyšel v angličtině, tak mi nakladatelství Knižní klub udělalo radost, že knihu vydali v překladu. Četla jsem totiž autorčinu knihu Pokoj, která byla výborná, proto jsem zvědavá na její další tvorbu. Navíc mám knihu Pokoj doma, tak proč nepokračovat v pořizování autorčiných knih?
Od Ladislava Zibury mám doma jeho druhou knihu Pěšky mezi buddhisty a komunisty. Přiznám se, že jeho debut jsem si nikdy nepořídila kvůli té obálce, která se mi vážně nelíbila. No ale teď 40 dní pěšky do Jeruzaléma vyšlo u nakladatelství Bizbooks v novém kabátě. V knihkupectví jsem knihu s touhle obálkou ještě nikde neviděla, takže jestli to na veletrhu seženu s tou obálkou novou, tak si to bez zaváhání pořídím.
A jako poslední tu mám Třetí stříbrnou knihu snů od Kerstin Gier, která u nakladatelství CooBoo konečně vyšla! Juhů! Tak to samozřejmě musím mít doma, ať mám sérii kompletní. Navíc vypadá fakt božsky. Snad mi ji do soboty nestihnou vyprodat!

A to by asi stačilo... Do teď jsem si neuvědomila, že toho chci tolik. Ježíš, jak já to potáhnu domů! (Ale ne, jedou se mnou kamarádky, které mi slíbily, že mi s tím pomohou, tak to nějak zvládnu odtáhnout!) A ne, nezbláznila jsem se. Jen jsem fakt dlouho odkládala doplňování knihovny. Samozřejmě je možné, že si některé z výše uvedených knížek nepořídím a sáhnu po něčem jiném. To bude hodně záležet na tom, jestli knížky na veletrhu budou mít či ne, také na spontánním rozhodnutí. Zkrátka se uvidí!

Každopádně se na veletrh těším moc a moc! A jak to máte vy? Plánujete na veletrh dorazit? Pokud ano, kdy pojedete? A máte též nějaký seznam knih, které si chcete pořídit? Jen se podělte, třeba mi dodáte novou inspiraci!

Komentáře

  1. Taky v sobotu pojedu a to úplně poprvé, tak snad se tam nebudu nudit, protože program mě taky vůbec nezaujal. A páni, tolik knih?! To bych opravdu neodtáhla, ale když máš tak hodné kamarádky... :D Akorát vůbec nevím, kolik si s sebou brát peněz... Jsou tam knihy ve slevě nebo prostě za tu cenu, za jakou je koupíš i v knihkupectví? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knihy jsou na veletrhu zpravidla levnější, ale sleva se liší stánek od stánku, u některých nakladatelství je vyšší, někde zas nižší nebo mají třeba akci 3 knihy za cenu 2. Slevy se pohybují tak od 15 do 30 % z původní ceny, pak jsou výjimky jako třeba Metafora, ta měla loni dokonce 40 %. A také jsou někde navíc různé výprodeje. :) (snad nevadí, že odpovídám místo autorky článku)

      Vymazat
    2. Se slevami je to přesně tak, jak píše GiraffeAndy! :) Některá nakladatelství o tom informují dopředu, u některých to člověk zjistí až na místě. Plus některá nakladatelství mají ještě spešl slevy, když něco uděláš - např. Argo mělo loni vyšší slevu, pokud si jim prozradila heslo, které jsi našla na jejich Facebooku. To pak chce před veletrhem hlídat sociální sítě nakladatelstvích, jestli náhodou něco nenahodí. :)
      Jinak také doporučují mít s sebou spíše hotovost. Možnost platit kartou moc stánků nemívá, loni pořádně snad jen Albatros Media.
      Mimochodem, jak v tu sobotu jedeš? :D Jedeš z Olomouce? Jestli jo, už máš v plánu v kolik nebo tak? Kdybys o to stála, klidně můžeš jet s námi. :D Když tak se mi ozvi na FB a domluvíme se, kdybys chtěla. ;) :)

      Vymazat
    3. Ak môžem, tak len doplním. Včera som volala priamo do nakladateľstiev ohľadom platieb kartou, takže v Hoste a v Portáli sa bude dať platiť kartou :-D

      Vymazat
    4. Hej, je pravda, že u Hosta to loni nakonec šlo taky, ale měli s tím nejdřív technické problémy. Takže ta hotovost je podle mě stejně jistější. :D :) Nicméně jinak děkuji za informace! :)

      Vymazat
    5. Díky za odpovědi, holky! :)
      Jinak ne, Kristie, nejedu z Olomouce, jedu z domu, ale tak třeba se potkáme na místě. ;)

      Vymazat
    6. Nevadí. Že na sebe narazíme je klidně možný. :D Tož uvidí se! :)

      Vymazat
    7. Já myslím, že terminál mívá vždycky i Argo :)

      Vymazat
  2. Já se chystám v sobotu a v neděli :) Nákupní seznam mám podstatně kratší, protože jsem limitovaná rozpočtem... Ale rozhodně si hned v sobotu ráno před srazem zajdu k Hostu pro Bílá zvířata jsou velmi často hluchá. Dál si rozhodně u Paseky pořídím Magického průvodce městem pod pahorkem... A pak mám seznam knížek, nad kterými uvažuji (je tam třeba Babička od hostovské České knižnice, Citlivý člověk Jáchyma Topola nebo paperbackové vydání Dešťové holi), ale ještě uvidím, co mě cvrnkne do nosu! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si na veletrh šetřila a je pravda, že po něm asi budu mít na chvíli s utrácením utrum. :D Já ještě nevím, jestli budu mít před sraz časem se zajít někam podívat nebo přijdu akorát na něj, jop. :D Ten Magický průvodce mě též láká, jen si nejsem úplně jistá, jestli by mi to sedlo. :) Nicméně taky uvidím, jestli mě tam nezaujme něco úplně jiného, to je klidně možné. :D :)

      Vymazat
    2. Já jsem těsně před výplatou a na SK jsem si tedy naštěstí nechala nějaké peníze stranou (půlka ještě z dýšek, dokud jsme si je směli v práci nechávat a zbytek jsem si tam přidala, abych neměla peníze jen na dvě knížky a konec :D), ten termín mi přijde pěkně hloupej, co to je za výmysly, těsně před výplatou? :D (tu mám pak v pondělí)

      Jinak já mám magický realismus hodně ráda, no, a Laura Sněžná se mi líbila moc! :) Takže asi fakt záleží... Jako u všeho.

      Vymazat
    3. No vidíš, to je taky fakt, já mám akorát po výplatě. :D To je pravda, že mít to jak ty, tak se možná víc krotím. :D

      Zatím mám s magickým realismem spíše pozitivní zkušenosti, ale ten finský jsem ještě nečetla. Tak uvidíme. :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!