Přeskočit na hlavní obsah

Neskutečně mrazivé čtení


Když bylo Minnow Blyové pět let, její rodina se sbalila a spolu s dalšími lidmi následovali Proroka do lesů, daleko od civilizace. Lidé Prorokovi uvěřili, že oni jsou boží vyvolení a poslouchali každé jeho přikázání na slovo. Z počátku to působilo neškodně, ale pak začalo za neuposlechnutí docházet k brutálním trestům. Bylo zakázáno se naučit číst a psát, jakékoliv vzdělání bylo zavrženo s tím, že odpovědí na vše je bůh. Čím byla Minnow starší, tím pro ní bylo horší se přizpůsobit. Až si pro ni po nepodařeném útěku připravili nepředstavitelný trest - usekli jí ruce. Teď je Prorok mrtvý, Komunita lehla popelem a Minnow je ve věznici pro mladistvé. Zjistí někdo někdy, co se vlastně stalo?

Stephanie Oakes je americká autorka z města Spokane ze státu Washingtone, kde na místní škole učí a stará se o knihovnu. Kniha Posvátné lži Minnow Blyové je její debut. Nicméně už letos v srpnu jí vyjde kniha nová jménem The Arsonist, na kterou se po jejím debutu neskutečně těším!

Kdybych totiž nevěděla, že to debut je, myslela bych si, že čtu knihu od ostřílené autorky. Autorka se s ničím nepáře, nezahrnuje čtenáře zbytečně zdlouhavým vysvětlováním či nechtěnými popisy. Navíc má celé vyprávění chytře zkonstruované - k těm napínavým a zajímavým částem se vrací ve vzpomínkách, ještě k tomu vzpomínkami různě skáče a nic nepoví najednou, tudíž čtenáře udržuje v neustálém napětí. Celou dobu čtenáři věnuje různé drobečky a až na konci odhalí ty nejzásadnější informace. Takže je prostě nemožné přestat číst. Mně ty stránky mizely, ani nevím jak, a mít na to čas, zhltla bych to za jeden den.



Samotný příběh má v podstatě dvě dějové linie - v té první na Minnow nahlížíme v současnosti a týká se jejího pobytu ve věznici pro mladistvé. To je pro Minnow vlastně první pořádný kontakt s moderním světem. Minnow se učí žít mimo Komunitu a její pravidla, učí se číst, učí se o vesmíru a hvězdách a mnoho dalšího. 
K tomu, co se dělo předtím, se často dostáváme během jejích rozhovorů s vyšetřovatelem z FBI. Kromě toho, že mu Minnow vypráví, jaké to v Komunitě bylo, spolu často debatují nad otázkou, jestli je možné vraždu ospravedlnit? Co když jste měli dostatečně dobrý důvod a bylo to jediné řešení? Tohle je podle mě otázka, která lidi trápí často, a v téhle knize se ty různé názory krásně střetávají. 
Nicméně k těm vzpomínkám. Události z Komunity jsou rozhodně ty nejzajímavější části. V těch chvílích je kniha neskutečně surová, mrazivá a místy fakt děsivá. Popis okamžiku, kdy Minnow useknou ruce, není nic pro slabé povahy, tak se na to připravte. Tahle kniha realisticky ilustruje, jak nebezpečná je slepá víra, a důrazně před sektami varuje. Nejhorší na tom je, že něco podobného může být skutečné.
Samotný konec je tak krásně nedefinitivní. Autorka neprozradí, jak to s Minnow vlastně konkrétně dopadne, a je tak jen na čtenáři, co si domyslí. Zrovna k téhle knize mi takové ukončení perfektně sedlo.

Z postav je největší důraz na Minnow, kterou i čtenář nejlépe pozná. Minnow je hrdinka, které budete už od začátku držet palce a všechna úskalí budete prožívat s ní. Autorka dokonale ztvárnila ty pocity člověka, který přichází do konfliktu se světem, který nezná, ale který ho fascinuje a snaží se s ním žít. Důraz je přece jenom i na otázku víry - je možné po tom, co se Minnow stalo, ještě vůbec věřit? A v co? 

Pokud vás baví re-tellingy a hledáte něco nového, co tu ještě nebylo, dost možná by vás i proto mohla tahle kniha zaujmout. Stephanie Oakes se inspirovala pohádkou od bratří Grimmů jménem Bezruká dívka. Schválně jsem si teď znovu tu pohádku přečetla a podobnost zde rozhodně je.

Posvátné lži Minnow Blyové je fascinující kniha, u které vám při čtení bude běhat mráz po zádech. Je to brutální, surové, děsivé a místy nic pro slabší povahy. Je to kniha o nebezpečí slepé víry, ale také o touze být svobodný a žít podle svého. Je to plné zajímavých myšlenek a bez debat tahle kniha stojí za přečtení.

Aby tedy bylo jasno, hodnotím tuhle knihu 100% a řadím ji mezi to nejlepší, co jsem letos přečetla. Velice vám doporučuji se na Posvátné lži Minnow Blyové podívat. A já se budu těšit na autorčinu druhou knihu!

Za poskytnutí recenzního e-výtisku velice děkuji nakladatelství Host.


Knihu si můžete pořídit i přímo na stránkách nakladatelství.

Údaje o knize
Český název: Posvátné lži Minnow Blyové
Originální název: The Sacred Lies of Minnow Bly
Autor: Stephanie Oakes
Přeložila: Alžběta Kalinová
Nakladatelství: Host, 2017
Počet stran, vazba: 367 stran, hardback
Hodnocení na GoodReads: 3,98/5 (6 279 hodnotících)

Komentáře

  1. Výborná recenze :) Kniha mě zaujala ještě před vydáním ale nevěděla jsem, co od ní čekat :) Teď si jsem jistá, že si ji musím přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem ráda, že se mi podařilo tě na ni nalákat! Tož doufám, že se ti bude líbit a zapůsobí na tebe podobně jako na mě. :)

      Vymazat
  2. Moc ráda bych si ji přečetla, ale trochu se bojím, aby to na mě nebyl moc děsivý thriller... Ještě si to rozmyslím, ale recenzí jsi mě docela nahlodala ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, já děsivé a strašidelné věci moc nemusím, ale tohle jsem doslova zhltla. Má to úžasnou atmosféru. A zkrátka doporučuji to zkusit, fakt to stojí za to. :D :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!