Přeskočit na hlavní obsah

Jakpak bylo v květnu?

Je to neuvěřitelné, ale už další měsíc máme za sebou! A že květen byl pěkně hektický! Za prvé byl Svět knihy, o čemž si můžete blíže přečíst zde, a za druhé začalo zkouškové. Toto zkouškové je docela dost náročné, nicméně už ho mám skoro za sebou - příští týden mě čeká poslední zkouška, pak už jen volno! Ani nevíte, jak se na to těším. Konečně budu zase moci číst to, co chci. Květen byl totiž hodně ve znamení četby do školy, takže té budu věnovat nejvíce prostoru. Ovšem pokusím se být stručná, i když kdo ví, třeba vám můj názor pomůžete při výběru např. knih k maturitě, pokud vás tohle v příštích letech čeká.

Tak jdu na tu povinnou četbu! Obálky si dovolím vynechat, stejně je spousty knížek blbě hledají.
Hodně jsem četla hry od Václava Havla, ty jsou totiž dost krátké a navíc mě fakt baví. Mám za sebou Vernisáž, Vyrozumění, Ztížená možnost soustředění, Žebrácká opera a Protest. Z těchto se mi líbilo nejvíce Vyrozumění, ale i ten zbytek byl fajn. Doporučuji Havlovu tvorbu omrknout, jestli ji neznáte.
Pokračovala jsem i v seznamování s Josefem Škvoreckým, od toho jsem přečetla Prima sezónu a Zbabělce. Musím se přiznat, že jsem se vždycky bála číst Zbabělce, na střední z toho naše češtinářka udělala nějak strašně složitý a nepřístupný román. A ono to přitom vůbec nebylo špatné. No a Prima sezóna se mi líbila hodně. Zbabělce jsem tak hodnotila 3/5 hvězdiček a Prima sezónu 4/5 hvězdiček.
Omrkla jsem i Milana Kunderu. První polovina jeho divadelní hry Ptákovina byla podle mě výborná, pak se to ale zvrtlo, přestalo se mi to tolik líbit, a tak jsem hodnotila 3/5 hvězdiček. Stejně jsem hodnotila i Směšné lásky - opět některé povídky skvělé, jiné pro mě osobně dost problémové.
Od Jaroslava Seiferta jsem si přečetla Koncert na ostrově, Halleyova kometa a Odlévání zvonů. A tohle mi nepřišlo vůbec špatné, některé básně byly fakt super. Všemu jsem dala 3/5 hvězdiček.
Přečetla jsem si i Smrt krásných srnců od Oty Pavla. A čím víc tyhle knížky čtu, tím víc si uvědomuji, jak špatně o nich na středních vykládají, nebo alespoň naše češtinářka vykládala. V jejím podání to zněla jako naprostá nuda a hrozné utrpení. A ono to přitom bylo tak prima čtení. Fakt jsem se u toho bavila a moc se mi to líbilo. Hodnotila jsem 4/5 hvězdiček. Pustila jsem se pak i do Jak jsem potkal ryby. To už bylo slabší, ale některé povídky pořád stály za to, takže 3/5 hvězdiček.
Z poezie jsem si přečetla ještě Odlet vlaštovek od Bohuslava Reyneka, to jsem nehodnotila. Pak ještě Romance pro křídlovku od Františka Hrubína a to též docela šlo, 3/5 hvězdiček.
Dále tu mám ještě nějakou prózu. Myši Natálie Mooshabrové od Ladislava Fukse, tohle je takové hodně podivné, místy dost absurdní a s fantaskními prvky. Ale mně se to líbilo, takže 4/5 hvězdiček.
Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou od Arnošta Lustiga mě docela zklamalo, nejvýraznější je až pár stránek ke konci, bohužel. Ale pořád to patří k tomu lepšímu, takže 3/5 hvězdiček.
Němá barikáda od Jana Drdy se také vůbec nečte špatně, je to krátké a obsahově to zas tak složité vážně není. Hodnotila jsem 3/5 hvězdiček.
Romeo, Julie a tma od Jana Otčenáška je opět hodně krátké, má to zajímavý příběh a dobře se to čte, tudíž bych to jako maturitní četbu též doporučila. Hodnotila jsem 4/5 hvězdiček.
Uf. Jestli jsem něco nezapomněla, tak k povinné četbě je to vše.

A teď ten zbytek! V květnu jsem si konečně přečetla V šedých tónech od Ruty Sepetys. A no... Spíše jsem zůstala zklamaná. Uznávám, že tu informační hodnotu má kniha hodně vysokou a rozhodně je důležité, aby ji lidi četli už jen kvůli tomu. A první polovina se mi líbila velice, jen v té druhé to začalo ztrácet dech. Největší problém jsem měla s postavami, ke kterým jsem si nezvládla vytvořit žádný vztah, ani mi nebylo umožněno je nějak blíže poznat. Takže jsem nakonec hodnotila 3/5 hvězdiček. Ale jinak jsem na autorčinu další tvorbu zvědavá. 

Jelikož jsem si na veletrhu pořídila čtvrtou Ságu od Briana K. Vaughana a Fiony Staples, musela jsem se do ní i hned pustit. Však to je vždycky taková jednohubka. Tentokrát se mi to už zase dost líbilo, hlavně ta druhá polovina byla výborná. A po konci se neskutečně těším na další díl! Hodnoceno 4/5 hvězdiček. Jo a jestli tuhle komiksovou sérii ještě nečtete, doporučuji to napravit.

Od milého nakladatelství CooBoo jsem na srazu s nimi obdržela Ledovou krev od Elly Blake. A protože mě poslední dobou to YA fantasy fakt baví, pustila jsem se do ní, i když má očekávání byla dost nízká. A možná i proto se mi to nakonec líbilo. Ta kniha rozhodně má postavy, které je snadné si oblíbit, pošťuchování dvou hlavních hrdinů je vážně úsměvné. A ani nápad to nemá špatný, ke konci se to i po dějové stránce dost zlepšilo. Zkrátka to bylo takové oddechové čtení. Hodnoceno 3/5 hvězdiček.

Hned na to jsem se pustila do Falešného polibku od Mary E. Pearson. Na tuhle knížku jsem se těšila neskutečně dlouho! Z letošních novinek od CooBoo to pro mě dokonce byla ta nejočekávanější. A bylo to boží. Nebo alespoň já jsem si to fakt, fakt užila. O knize jsem se více rozepsala v recenzi, nicméně pokud vás baví YA fantasy, tak tohle si přečíst opravdu chcete! Hodnoceno 5/5 hvězdiček.

A jako poslední knihu pro radost jsem si v květnu přečetla Warren XIII. a Vševidoucí oko od Tanii Del Rio a Willa Staehlea. Tahle prima kniha pro děti je po vzhledové stránce jedna z nejkrásnějších, které vlastním. Tu grafiku má vážně strašně boží a ani v dalších ohledech moc nezaostává, jak se můžete dočíst v recenzi. Hodnotila jsem 4/5 hvězdiček a za mě další doporučení, tahle kniha si totiž zaslouží mnohem více pozornosti, než se jí dostává.

To by ke knihám bylo asi vše. Teď ještě trochu povídání okolo, nevadí?
Hned na začátku května jsem vyrazila do kina na Strážce galaxie vol. 2. Jestli to ještě nevíte, tak já osobně naprosto zbožňuji první díl, z Marvelovek to asi řadím ke svým nejoblíbenějším, jako jeden z mála si ho pustím i jen tak znovu. Takže jsem se na druhý díl vážně těšila. No a tedy fakt jsem si to užila! Minimálně si to drží stejnou úroveň jako první díl, v některých aspektech je to dokonce lepší. Samozřejmě pokud vám nesedl humor už u první části, asi se vám ani ta druhá moc líbit nebude. Nicméně pokud jste první Strážce hodnotili kladně, tak i ten druhý díl stojí za to! A já se teď těším na ten třetí! Jo, na Marvelovky jsem stále dost ulítlá, aktuálně se proto velice těším na nového Spidermana. (Ovšem já nemám nic proti superhrdinům obecně, dneska jdu třeba na Wonderwoman.)

V květnu jsem začala koukat i na nový seriál - Sense8. Sice jsem o tomhle seriálu od Netflixu věděla už dlouho, ale až teď na mě kamarádky začaly naléhat, že to musím vidět. Tak jsem si pustila první díl a upřímně? Hodně dlouho mě žádný seriál takhle nezaujal už s první částí! A jelikož jsem se měla učit ke zkouškám, tak jsem udělala co? Zkoukla jsem během pár dnů obě dvě série, přestože to dalo dohromady asi 23 dílů o jedné hodině a jeden dvouhodinový speciál. A boha jeho, užila jsem si to! Hlavně ta druhá série byla naprosto perfektní. Jinak je Sense8 jeden z nejoriginálnějších a i po dalších stránkách jeden z nejlepších seriálů poslední doby. A neskutečně dobré je i to, jak širokou reprezentaci seriál nabízí - jsou tam lidé různých ras, z různých kultur, různých společenských vrstev, lidé s různou vírou a sexuální orientací. Snad každý si může najít postavu, se kterou by se mohl ztotožnit. Je to necelé dva týdny, co jsem tenhle seriál viděla a už to chci vidět znova. Jen to je tedy seriál spíše pro krapet starší diváky. Ale fakt, podívejte se na něj! Nebo je tu někdo, kdo to už viděl? A pokud ano, co na seriál říkáte?

V květnu jsem si udělala i výlet do Brna, kde jsem se sešla se strašně zlatou Katherine z blogu BO KNIHA! S Katherine se skrze knihy a blogy už chvíli známe a když jsme zjistily, že v současné době pobýváme relativně blízko u sebe, řekly jsme si, proč se nesejít? Tak jsem vyrazila na pár hodin do Brna. A fakt moc jsem si ten den užila! Katherine mi ukázala brněnské knihovny a musím říct - závidím vám tam v Brně! Máte je vážně krásné. Hodně jsme si s Katherine povídaly a celkově to bylo strašně fajn odpoledne. Mám velkou radost, že jsem ji mohla poznat a doufám, že se ještě sejdeme! A snad se mi poštěstí se časem seznámit i s dalšími knihomoly a blogery. 

Zkrátka květen byl náročný, ale stálo to za to! A jak jste se měli v květnu vy? Co pěkného jste přečetli či viděli? 

Komentáře

  1. Páni, tolik četby do školy. Něco jsem z ní četla, přičemž se mi to povětšinou líbilo, a něco bych si teprve chtěla přečíst - třeba Němou barikádu, odtud je, pokud se nepletu, Vyšší princip, a na ten jsme koukali ve škole (pěkný, leč poněkud depresivní film).
    U mě to bylo jinak také hodně v duchu povinné četby, protože jsem maturovala, ale zvládla jsem i něco mimo. Byl to ale spíše měsíc krátkých knih a klasiky, ale změna nikdy neuškodí. :)

    http://jaderna-knihomolka.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To víš, ke zkoušce z české literatury musím mít 40 knížek, takže. :D Jo, jo, Vyšší princip je jedna povídka tam. :) A Němá barikáda není až tak špatná, jop. :)
      Jo, taky jsem se jinak snažila si vybírat krátké a jednoduché knihy. :D :) Změna sice neuškodí, ale už se těším, až zas budu moci číst to, co mě baví. :D :)

      Vymazat
  2. Juch, takže česká literatura 3 není tak špatná, jo? :) Většinu z toho jsem dokonce četla k maturitě, hlavně toho Škvoreckýho mám ráda. :)
    Jinak Sense8 taky miluju, naprosto boží sériál!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, ty si můžeš pak ke zkoušce přečíst to, co chceš, že jo. Ale se seminářem je to jiné. :D Jako zatím mi přišla nejlepší ČL 2. :D
      To jsem ráda, že jsem našla někoho dalšího! Jen jsem teda dneska byla těžce zklamána, když jsem zjistila, že to zrušili, fňuk. :(

      Vymazat
  3. Je vidět, že jsi měla akční květen :) Přečteno spousta klasiky, ale i skvělé novinky :) Na Ledovou krev a Falešný polibek mám také spadeno :) A Strážci galaxie 2 byli úžasní :) Také jsem si to užila, hlavně malého Groota :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jo, bylo toho dost. :D Falešný polibek je fakt super, máš se na co těšit! A ani Ledová krev není špatná. :) Jó, Baby Groot byl super! :D A i v těch scénách v titulcích byl Groot úžasný. :D Mě pak teda hrozně bavil i Drax. :D

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.