Přeskočit na hlavní obsah

Měsíce v roce TAG


Vymyslet svůj vlastní TAG chci už strašně dlouho, ale vždycky z toho nějak sešlo. Ovšem v poslední době mám náladu být kreativní (což částečně ventiluji na Instagramu) a dneska mě tak napadlo, proč konečně nějaký TAG nevymyslet? Kupodivu mě i trochu osvítilo a za chvíli byl TAG na světě! 

Rozhodla jsem se vzít měsíce v roce a tématicky k nim přiřadit knihu. Snažila jsem se to pojmout jakž takž originálně, tak doufám, že nikde podobný TAG ještě nekoluje. Pokud ano, tak se omlouvám, ovšem mým cílem rozhodně nebylo nějaké kopírování. Kdyby nějaký hodně podobný TAG už existoval, dejte mi vědět.

Jinak doufám, že vás TAG aspoň trochu zaujme. A pokud se do něj rozhodnete i zapojit, nemohla bych být šťastnější. To by pro mě byla největší odměna.

Ale teď už jdeme na to!

Leden
Začátek nového roku. Spousta lidí si dává předsevzetí a plánuje, jak by jejich rok měl vypadat. Která kniha ilustruje váš rok či vaši ideální představu?
Tahle otázka se mi hodně líbí, ale vymyslet na ni odpověď mi dalo zabrat. Každopádně to, jak Cath ve Fangirl od Rainow Rowell popisuje své zážitky z vysoké školy, pocity, které prožívá, to má v realitě asi nejblíže k tomu, jaké zkušenosti s vysokou školou mám já. Vlastně když nad tím teď přemýšlím, je tam ta podobnost vetší, než by se mi líbilo.

Únor
Trochu klišé, ale únor už je zkrátka spojen s láskou. Představte si, že na svatého Valentýna vám nezbývá nic jiného, než si o romantickém zážitku přečíst. Jakou knihu si vyberete?
Valentýn neslavím, spíš na Valentýna půjdu do kina na toho Deadpoola než na romantiku (obzvlášť když je to v podobě 50 Odstínů...), ale kdybych zatoužila po knižním romantickém zážitku, určitě si znovu přečtu Polibek pro Annu od Stephanie Perkins. Ta knížka mi totiž ukázala, že romantický není sprosté slovo a že i takové knihy můžou mít úroveň. Navíc je to roztomilé a Paříž k tomu! Co vís si přát?

Březen
Měsíc čtenářů! Vybavíte si knihu, která oslavuje knihomoly a čtení?
Poslední dobou je docela populární vydávat knihy, které oslavují fanouškovské komunity, s čímž často souvisí i knihy. Člověk tak má docela široký výběr  v tomhle směru. Nicméně jsem se rozhodla vybrat Matildu od Roalda Dahla, která vyzdvihuje knihy a čtení nad všechno ostatní. Matilda je velmi přesné zobrazení každého vášnivého knihomola.

Duben
Apríl! Smích je pro nás všechny zdravý, že? U jaké knihy jste se museli pořád smát?
Slibuji, že o My Lady Jane od Cynthie Hand, Brodi Ashton a Jodi Meadows už přestanu psát. Ale ještě sem ji zařadit musím! Protože u téhle knihy jsem se musela buď nahlas smát, nebo aspoň přiblbe usmívat. Za tou humornou stránkou této knihy stojí hlavně ten styl psaní a autorské poznámky, kterými je příběh doplňován. Samozřejmě pokud vám ten styl humoru nesedne, nepobavíte se u toho tolik jako já. Ovšem pokud vám bude šitý na míru, neskutečně vám tahle kniha zvedne náladu.

Květen
Teď trochu na vážnou notu. V květnu v Evropě skončila 2. světová válka. Jelikož je dobré si dějinné události připomínat a snažit se poučit z našich chyb, vyberte knihu s válečnou tématikou.
Přestože má oblíbená kniha s válečnou tématikou je Zlodějka knih od Markuse Zusaka, rozhodla jsem se nakonec vybrat V šedých tónech od Ruty Sepetys. S touhle knihou jsem měla pár problémů, nicméně za ten reportážní charakter ji musím vychválit až do nebes. To je na knize to nejlepší. To, jak pravdivě podává informace o hrůzách, které za 2. světové války probíhaly pod vládou Sovětského svazu. Což je něco, na co někteří mají tendence zapomínat, protože se Sovětský svaz nakonec přidal na stranu Spojenců. Přitom Stalin mohl za smrt více lidí než Hitler. Navíc to Ruta podává stravitelným způsobem, který mládež ocení. Určitě je to kniha, kterou bych na školách doporučovala k přečtení.

Červen
Láska je láska! #lovewins Kniha, která se dotýká LGBTQ tématiky.
Mám strašnou radost, jaké reprezentace se LGBTQ komunitě v knihách teď dostává. Konečně začínají autoři psát opravdu dobře na tohle téma a nemají takové postavy ve svých knihách jen proto, aby si mohli odškrtnout další položku ve svém seznamu typu postav, které ve své knize musí mít. Přestože je takových nových knih spousta, rozhodla jsem se sáhnout po starším kousku, který je mému srdci stále nejblíž - Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe od Benjamina Alire Sáenze. Já tuhle knížku prostě miluji. Je krásná, citlivá, dojemná. Jestli jste ji ještě nečetli, doporučuji to napravit, najdete ji i v překladu.

Červenec
Teď trochu letně! Na kterou knihu si jako první vzpomenete, když se řekne zmrzlina?
Nevím proč, ale z nějakého důvodu mě jako první napadne Carry On od Rainbow Rowell. Možná to bude tím, že občas mi zmrzlina na první vyzkoušení moc nechutná, ale když ji vyzkouším znovu, najednou se po ní můžu utlouct. U Carry On mě kniha také nejdřív nebavila, ale jak jsem četla dál, náhle jsem si to úplně zamilovala. A prostě to bylo stejně sladké a uspokojivé, jak zmrzlina bývá.

Srpen
Oslavme diverzitu! Vyberte knihu, která se zabývá kulturou a tradicemi, které se liší od těch vašich. Knihu, kde mají postavy jinou barvu kůže než vy.
Takové knížky mě teď baví číst. Strašně ráda se vzdělávám a získávám nové informace o světě, o lidech a kulturách, které mi jsou jinak cizí. Wing Jones od Katherine Webber je pro tohle vážně super, protože hlavní hrdinka má z poloviny afro-americké předky a z poloviny asijsko-americké předky. Wing kvůli tomu často přemýšlí o své identitě, o svém kulturním dědictví. A to bylo super.

Září
2. září roku 1973 zemřel J. R. R. Tolkien. To sice není moc šťastná událost, ale pojďme na jeho počest září jmenovat měsícem fantasy! Vaše oblíbená fantasy kniha či váš oblíbený autor fantasy.
Brandon Sanderson je obecně jeden z mých nejoblíbenějších autorů, ovšem miluji ho hlavně díky jeho sérii Mistborn. Tu sice ještě nemám dočtenou, ale to, co jsem četla, byl neskutečný zážitek. Pokud se do žánru fantasy chcete pustit, ale nevíte, co číst, tak Mistborn doporučuji všemi deseti. Já sama se teď odhodlávám k Cestě králů a upřímně doufám, že se mi podaří se k ní tohle léto konečně dokopat.

Říjen
V říjnu nám vznikl samostatný československý stát. Jaká je vaše oblíbená kniha od českého či slovenského autora?
Slovenské autory nečtu snad vůbec, ty české docela málo, i když se to snažím napravit. Třeba teď se v blízké době chystám na knihu Naslouchač od Petry Stehlíkové či na Projekt Kronos od Pavla Bareše. Nicméně z českých knih zatím patří mezi mé hlavní favority povídková kniha Zmizet od Petry Soukupové. Každá ta povídka je úplně jiná, ale všechny opravdu výborné. Po dočtení jsem byla vlastně strašně překvapená, jak moc se mi to líbilo. Určitě doporučuji tuhle knihu omrknout.

Listopad
V listopadu se oslavuje studenstvo. Jaká je vaše oblíbená knižní školní instituce?
Co jiného sem napsat než Bradavice? Kdybych vybrala nějakou jinou školu, tak bych lhala. Žádnou jinou školu totiž nemám tak ráda jako právě Bradavice. A vím, originální odpověď to není, ale kašlu na to! Kdo by nechtěl se stát studentem Bradavic, hm?

Prosinec
Co jiného se hodí k prosinci než kniha s vánoční tématikou?
A co jiného vybrat než My True Love Gave To Me od kopy autorů, kterou zeditovala Stephanie Perkins? Prakticky všechny ty povídky zpracovávají vánoční svátky, dotýkají se témat, které s Vánocemi souvisí. Úplně to tou vánoční atmosférou dýchá a doslova si ta kniha říká, ať ji čtete na Vánoce. Já to v období těch Vánoc i četla, proto jsem si to tolik užila.

Pokud to holkám nebude vadit, ráda bych viděla TAG vyplněný třeba od Marky z blogu Books are my life, od Ada W. z blogu Moje malá knihovna a od Neliss z blogu The Bookland. Samozřejmě jenom pokud se vám bude chtít.

No a pokud se chce zapojit někdo další, s chutí do toho! Klidně mi pak v komentáři zanechte odkaz na váš článek.
Doufám, že se vám tento TAG aspoň trochu líbil. 

Komentáře

  1. Úžasný nápad a krásný tag :) pokud by nevadilo, docela bych si to také vypůjčila :) Opravdu se ti moc povedl!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! A jasně, jen do toho! Z toho budu mít radost největší! A klidně mi sem pak hoď odkaz, ať se můžu podívat! :)

      Vymazat
  2. Super nápad, zkusím se za nějaký čas zapojit, teď jsem zveřejňovala jiný tag. Akorát mi nějaké otázky dají asi pěkně zabrat, protože mě na ně nenapadá odpověď. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, všimla jsem si a říkala jsem si, že hned tohle zveřejňovat nebudeš, i kdyby si chtěla. :D :) Jé, vážně? Tak o to víc se na tvé vyplnění TAGu těším! :D Jsem zvědavá, s čím přijdeš! :)

      Vymazat
  3. Originální!:) Přemýšlím, že se do tagu taky zapojím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! To bych byla jedině ráda. :) Klidně mi sem pak hoď odkaz, ať se můžu podívat. :)

      Vymazat
  4. Já si myslím, že ještě nekoluje, nebo na něj každopádně koukám poprvé - a vypadá vážně dobře :)
    Já jsem teď kvůli tobě dostala hroznou chuť na Mistborna - asi před rokem jsme tu sérii rozečetla, ale bohužel v e-vydání, což mě omrzelo a dostala jsem se tak jenom do půlky druhého dílu. Nedávno jsem ale ve výprodeji sehnala Pramen povýšení za naprosto senzační cenu, tak doufám, že se k Mistbornům opět vrátím a ještě jednou jim propadnu :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to jsem ráda! Ha, já jak o tom Mistbornu psala, tak jsem si taky říkala, že bych si mohla dát re-reading. :D A pak v tom zase konečně pokračovat. Tak snad se k tomu obě znovu dostaneme! :)

      Vymazat
  5. Tvoj TAG sa mi veľmi zapáčil, tak som sa rozhodla zapojiť... tu je ak by si si ho chcela pozrieť :) http://strana36.blogspot.sk/2017/07/mesiace-v-roku-tag.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Vážně jsi mi udělala obrovskou radost! A moc děkuji i za odkaz! :)

      Vymazat
  6. Super nápad a zaujímavý výber! Ďakujem za označenie, už mám v konceptoch rozpracovaný príspevok, hádam ho dokonca týždňa dokončím.

    Ja idem na výšku v septembri, tak som zvedavá, či tiež dopadnem ako Cath... Ale vzhľadom na to, že objavila Leviho, hm...:D

    K Anne píšeš, že "Ta knížka mi totiž ukázala, že romantický není sprosté slovo a že i takové knihy můžou mít úroveň" a ja vravím: "Presne!".

    To My Lady Jane si musím už konečne prečítať.:D Aj Mistborna...:D

    A Hogwarts sú síce klasika, ale hneď by som šla. :D Ideálne na vysokú školu čarodejnícku, kašľať na tlmočenie...:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji!

      Ha, tak uvidíme! :D Snad se ti na vysoké zalíbí víc než Cath. :D

      Jé, tak jsem ráda, že nejsem jediná, kdo to takhle měl! :D :)

      Musíš! Oboje! :D

      No jo, kéž by to šlo! :D :)

      Vymazat
  7. Tak se mnou můžeš rozhodně počítat! Otázky znějí skvěle a já jen doufám, že se mi podaří nafotit i tématické fotky ke každému měsíci :) Jen se trochu bojím, e často vyberu stejné knihy jako ty, protože třeba My True Love Gave To Me si odpustit nemůžu... ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to mám velkou radost! :) Už se těším na tvůj příspěvek! A když vybereš něco stejného, tak to rozhodně vadit nebude. ;) :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.