Přeskočit na hlavní obsah

Přečetla jsem v červnu

Pěkně vás zdravím! A rovnou se hned na začátek omlouvám, že jsem se tak odmlčela, ale nějak jsem za poslední dva týdny neměla tu správnou chuť na psaní. Ovšem teď už se mi začíná pomalu vracet, tak upřímně doufám, že to tak i zůstane.

Každopádně pro vás mám dnes menší povídání o knihách, které jsem v červnu přečetla. Na některé z nich ještě plánuji napsat recenzi, nicméně pokud se k tomu nedostanu, tak si můžete můj kratší názor na ně přečíst zde.


Červen jsem začala dobrodružnou YA fantasy Poušť v plamenech od Alwyn Hamilton, kterou jsem k recenzi získala od nakladatelství CooBoo, za což jim ještě jednou děkuji. Musím říct, že se mi strašně líbilo to prostředí a ta mytologie toho světa. Celkově to bylo takové správně napínavé a akční čtení, které jsem si dost užila. Více jsem se o knize rozepsala i v recenzi. Hodnotila jsem 4/5 hvězdiček.

Pokračovala jsem knihou Flame in the Mist od Renée Ahdieh, na kterou jsem byla vážně hodně zvědavá. Sice jsem nakonec dostala něco trochu jiného, než jsem čekala, ale i tak to bylo opravdu dobré. Více si můžete přečíst v recenzi. A já se těším na druhý díl! Hodnotila jsem 5/5 hvězdiček.

A protože mě YA fantasy chytlo, pustila jsem se i do The Crown's Game od Evelyn Skye. Přiznám se, že jsem toho od téhle knihy zasazené do historického Ruska s prvky magie moc nečekala. Názory jsou na ni takové všelijaké. Avšak já nakonec byla příjemně překvapená - přišlo mi to originální, zábavné, dobře se mi to četlo a zalíbily se mi i postavy. Mělo to hlavu a patu a fajn zakončení. Těším se na druhý díl, tak snad mě nezklame. Hodnotila jsem 4/5 hvězdiček.

Eliza and Her Monsters od Francescy Zappii je bez debat největší překvapení tohohle měsíce. Anotace téhle knihy zněla božsky a hlavně slibovala perfektní čtení pro fanoušky Fangirl od Rainbow Rowell a Nimony od Noelle Stevenson - obě tyhle dvě knížky naprosto zbožňuji, takže asi i proto jsem ke knize přistupovala s rezervou. Že by opravdu mohla být tak dobrá? Já říkám, že je! Opravdu, tentokrát anotace fakt nelže. Milovali jste Fangirl? Budete milovat i tohle. Avšak i pokud vám Fangirl nesedla, stále doporučuji tuto knihu zkusit - podle mě v ní nejsou věci, které lidem na Fangirl vadily, nebo jsou zvládnuté podstatně lépe. Prostě... Tohle byl dokonalý zážitek. Recenzi zkusím napsat, avšak když se mi něco tak líbí, jde mi to většinou dost blbě, tudíž nic neslibuji. Každopádně si to přečtěte! Hodnotila jsem 5/5 hvězdiček.

V červnu také konečně vyšla dětská kniha Medvěd Wrr: Po přečtení zavřít! od Jaromíra Štejnara a Michala Širokého, jejíž vydání jsem s radostí podpořila na HitHitu - sledovala jsem proces tvorby této knihy prakticky od začátku, co to autoři začali publikovat na Facebooku, strašně se mi to celé líbilo, tak jsem si to skutečné vydání nemohla nechat ujít. Knížku jsem už i přečetla, a i když je to čtení cílené opravdu na malé čtenáře, stejně se mi to fakt líbilo! Moc pěkný nápad, boží ilustrace. Doufám, že bude i pokračování! Hodnotila jsem 4/5 hvězdiček.

Dále jsem se pustila do pokračování rozečtených sérií, která vyšla teď v květnu. The Dark Prophecy od Ricka Riordana je druhý díl ze série The Trials of Apollo. Zrovna s touhle knihou se mé čtení poněkud zaseklo. Když jsem se začetla, vždycky jsem toho dokázala zhltnout docela dost a bavilo mě to. Nicméně jakmile jsem to odložila, neměla jsem úplně motivaci v tom pokračovat. Prostě jsem na to neměla úplně náladu, i když je Apollo stejně zábavný a otravný jako v první knize. Celkově si myslím, že pokud se vám líbil první díl, z tohohle zklamaní určitě nebudete. No a já se hodně těším na ten díl třetí, který by mohl být opravdu dobrý, soudě podle konce tohoto dílu. Hodnotila jsem 4/5 hvězdiček. (Recenze k této knize určitě nebude, protože to tolik souvisí s těmi předchozími knihami od Riordana, že se bojím, že bych něco vyspoilerovala.)

Konečně se utlumil rozruch kolem A Court of Wings and Ruin od Sarah J. Maas, tak jsem si řekla, že je na čase si to též přečíst, než abych riskovala, že budu mít tu smůlu si přečíst nějaký spoiler. ACOMAF nasadilo laťku vysoko, proto jsem měla pro ACOWAR určitá očekávání. A zklamaná rozhodně nejsem. Tak dobré jako ACOMAF to sice nebylo, avšak stále se mi dostalo uspokojivého vyvrcholení příběhu. Každopádně teď se ohromně těším na ty další knihy, Sarah totiž v ACOWAR nastínila několik velice zajímavých možností příběhů, na které by se mohla zaměřit. A já jsem jen zvědavá, co si nakonec vybere.

Summer Days & Summer Nights je už druhá povídková sbírka, kterou sestavila Stephanie Perkins. Mám ji doma už co vyšla v angličtině, a jelikož už tento měsíc vyjde v češtině, rozhodla jsem se ji konečně přečíst. I tentokrát jde o zajímavou směsici autorů, i když upřímně mě více bavily povídky v té sbírce předchozí. Tady musím vyzdvihnout hlavně povídky od Leigh Bardugo a Stephanie Perkins. Ovšem o knize a jednotlivých povídkách se možná více rozepíši v recenzi. Po zaokrouhlení jsem hodnotila 4/5 hvězdiček.

Coraline od Neila Gaimana mi před pár dny dorazila domů a já jsem se rozhodla si ji rovnou i přečíst. Řekla jsem si, že pro to ponuré, deštivé počasí, které tu teď máme, se perfektně hodí. Přiznám se, že jsem si myslela, že to bude krapet strašidelnější. Ale i tak to bylo fajn a líbilo se mi to. Gaiman mi zkrátka sedí, i když mě teda baví víc v angličtině než v češtině. Hodnotila jsem 4/5 hvězdiček.

A na závěr jsem si v červnu přečetla ještě nové vydání učebnice Fantastická zvířata a kde je najít od J. K. Rowling. Musím říct, že s tím novým úvodem je kniha hned o něco zajímavější! Zamlouvají se mi i ty nové ilustrace. Líbilo se mi, jak tohle vydání bere v potaz film Fantastická zvířata a naznačuje něco málo do budoucna. Hodnotila jsem 4/5 hvězdiček.

Tak a to je všechno, co jsem v červnu přečetla. Nečetla jsem tolik, kolik jsem chtěla, ale i tak jsem se svým skórem spokojená. Uvidíme, jak se mi bude dařit v dalších měsících.

Jinak v červnu se toho vlastně moc nestalo. V kině jsem byla jen jednou a to na Wonder Woman, jako asi i spousta z vás. A líbilo se mi to! Sice to mělo své mouchy, hlavně ke konci to byl menší bordel, ale bylo to fajn a já se těším na její další film.

Jelikož mě víc a víc baví fotit na Instagram, tak jsem se pro červenec rozhodla zapojit do výzvy #kniholeto a #kniznicervenec od Zvrhlé narcisky, tak uvidíme, jak se mi bude s výzvou dařit.

Nu, to je z mé strany pro dnešek asi vše. Co pěkného jste v červnu přečetli vy? Četli jste něco z toho, co já? Pokud ano, jak se vám to líbilo?

Komentáře

  1. Neverím, že Eliza môže byť lepšia ako Fangirl. Predchádzajúcu knihu od autorky som začala a ani sa to nedalo dočítať :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem tu její prvotinu nečetla, i když doma ji mám. Každopádně co o knize vím, tak bych řekla, že je Eliza úplně jiná. Jasně že záleží na tom, co se člověku líbí, ale kdyby někdo chtěl doporučit knihu, která je podobná Fangirl a je také dobrá, tak mu doporučím Elizu. :)

      Vymazat
  2. Na Flame in the Mist som riadne zvedavá, hlavne preto, že retelling na Mulan tu ešte nebol. :D
    ACOWAR som čítala a síce mi tam prišlo niekoľko vecí zlých (ak nerátam celú Feyru) bolo to fajn a ako vravíš, som zvedavá, na koho sa autorka zamerá v ďalšej knihe. Bola by som celkom rada za Nestu alebo Luciena. Snáď nás nebude dlho napínať a ešte tohto roku prezradí, kto príde na rad teraz. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Flame in the Mist je vážně fajn, jen bych od toho úplně nečekala retelling Mulan. :) Spíš pokud máš ráda příběh Mulan, bude se ti líbit i příběh Mariko. :)
      Já čekám, že Sarah se v dalších knihách bude věnovat Nestě i Lucienovi. :D Ale docela mě zaujala i královna Vassa. No vzhledem k tomu, že tu další knihu plánuje až příští rok na podzim, tak bych se nedivila, kdyby nám to prozradila až někdy příští rok, jop. :D Ale kdo ví, třeba nás překvapí dřív. :)

      Vymazat
  3. Doufám, že Eliza and her monsters vyjde i v češtině. Četla jsem i Uvnitř mé hlavy a ta byla opravdu boží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také doufám, že Eliza vyjde v češtině! Myslím, že by čtenáře mohla opravdu nadchnout. :) Snad se YOLI do překladu dá. :)

      Vymazat
  4. Na Poušť v plamenech už se strašně těším, tak doufám, že se k ní brzy dostanu. Sarah J. Maas je jedna z mých nejoblíbenějších autorek, ale z téhle série jsem trochu v rozpacích - doufala jsem, že poslední díl ji nějak vytáhne, ale vzhledem k tomu, jak spousta lidí tvrdí, že druhý díl byl nejlepší, tak úplně nevím, co z toho vyleze. Jinak obecně spousta z knih, které zmiňuješ, už se ocitla na mém to-read listu, třeba Flame in the mist nebo tahle série od Ricka Riodana :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak doufám, že se ti Poušť v plamenech bude líbit! :)
      To mně se zase série ACOTAR vážně líbí. :D Když nad tím tak přemýšlím, možná to mám i radši než ToG, i když se mi teda líbí série obě. Každopádně chápu i tvůj názor, vím, že spousta lidí ho má podobný. :)
      Flame in the Mist fakt doporučuji! A Apollo je také fajn, ovšem je vážně dobré mít předtím přečtené ty předchozí série - Percyho Jacksona i Bohy Olympu, pokud je přečtené už nemáš. :)

      Vymazat
  5. Fantastická zvířata jsem četla - ale ve starším vydání, tomu novému zatím zvládám odolat. Jinak se chystám i na Coralinu - Gaimana mám dost ráda, i když dřív budu číst Kouř a zrcadla, které jsem si už donesla z knihovny. :)
    http://jaderna-knihomolka.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já četla před lety i to straší vydání, ale doma jsem ho neměla, proto jsem neodolala pořízení vydání nového. :) Každopádně ti doporučuji to nové vydání aspoň omrknout. :)
      Já se od Gaimana teď chystám na Neverwhere a až mi dorazí můj výtisk American Gods, přečtu si i to. :) Je pravda, že jsem od Gaimana zatím četla spíše tu jeho tvorbu pro mladší čtenáře, tak jsem zvědavá, co povím na jeho knihy pro dospělé. :D :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.