Přeskočit na hlavní obsah

Tipy na krátké čtení na léto

Zdravím!
Dneska tu pro vás mám článek, ve kterém vám chci doporučit krátké knížky. Říkala jsem si totiž, že ne každý má v létě tolik času na čtení, tak by se mu hodila spíše krátká kniha. Pak tu určitě budete někteří i cestovat a tuším, že v tom případě může být objemná kniha jen na obtíž. Snažila jsem se vybrat knihy, které mají maximálně cca 200 až 250 stran. Samozřejmě jde o knihy, které mám ráda.

Jako první vám chci doporučit knihy od Neila Gaimana. Jeho knihy cílené na mladší čtenáře jsou krátké, ovšem zároveň obsahově dost bohaté. 
Spáčka a vřeteno je originální pojetí známých pohádek o Sněhurce a o Šípkové Růžence. Je to spíš taková verze pro dospělé, kde nemáte jisté, že všechno dobře dopadne. Ovšem dokonalé je to hlavně díky božským ilustracím od Chrise Riddella, už jen kvůli nim musíte tuhle knihu omrknout.
Coraline patří asi k těm nejznámějším příběhům od Gaimana. Je to plné bujné představivosti, jak je pro Gaimana typické. Tentokrát tomu nechybí ani strašidelný podtón, který příběhu jen dodává na dramatičnosti. Kniha je samozřejmě i v češtině.
The Graveyard Book je v podstatě Gaimenovo pojetí Knihy džunglí, jen je příběh zasazen na hřbitov a kromě živého Nobodyho tvoří další postavy duchové. Na téhle knize je dobré i to, že jednotlivé kapitoly tvoří jaksi samostatné příběhy, proto je snadné to po přečtení jedné kapitoly odložit. Také dostupné v češtině.
Naštěstí (ne)máme mléko je z těchto knih nejvíce pro děti, nicméně slibuji, že se u ní pobaví i starší čtenáři. Je to naprosto švihlé a neskutečně super. Jako bonus můžete brát to, že hlavní postava tatínka je vlastně sám Gaiman.

A Roalda Dahla znáte? Je to jeden z klasiků britské literatury, hlavně jeho tvorba pro děti je populární. Přestože se jedná o knihy dětské, většinou obsahují spoustu vtipů a narážek, které mnohem více ocení dospělý čtenář. U Matildy jsem se smála od začátku do konce, vlastně ji teď řadím mezi mé nejoblíbenější knížky určené dětem. Příběh Charlieho a továrny na čokoládu jsem sice znala, ale to mi nezabránilo v tom si plně užít i jeho knižní předlohu. Knížky od Dahla jsou vážně krátké, avšak navýsost zábavné a jestli je neznáte, doporučuji vám to změnit. Tuhle klasiku můžete samozřejmě najít i v češtině.

Mým dalším doporučením je Volání netvora od Patricka Nesse. I když to je možná trochu zbytečné, že? V poslední době měl u nás Patrick Ness docela boom, tak je možné, že většina z vás Volání netvora už četla. A kdyby náhodou ne, na co čekáte? Sice vám nemůžu slíbit úplně pozitivní čtení, nicméně je tu vysoká šance, že vás příběh opravdu zasáhne. Navíc má kniha naprosto neuvěřitelné ilustrace, i kvůli nim stojí za to si knihu přečíst.

Ještě jedna trojice knih, které se řadí spíše k těm dětským, přestože dospělý v tom toho najde mnohem více než dítě.
Howlův putující zámek od Diany Wynne Jones je jedna z nejkrásnějších fantasy knih, které jsem četla. Sice to neříkám moc často, ale tenhle příběh naprosto miluji. Přitom mám pocit, že lidé spíš znají anime Zámek v oblacích, které podle tohoto vzniklo. Což je velká škoda, protože samotná kniha je ještě lepší! Jestli hledáte nějaké zajímavé fantasy, sáhněte po tomhle.
Krtník od Terezy Ščerbové je úžasný zážitek hlavně po výtvarné stránce. Už jen v tomhle směru je kniha vážně jedinečná. Naštěstí se ani po příběhové stránce nezaostává, proto vám můžu u tohohle počinu slíbit vskutku výborný zážitek.
Sundej mi měsíc od Gregoryho Hughese je strašně zvláštní kniha. Strašně specifická. Určitě nesedne každému, ale pokud máte chuť na něco podivného, co vás i chytne za srdce, zkuste tohle.

Dále vám chci doporučit We Were Liars, v češtině Ostrov lhářů, od E. Lockhart. České vydání je krapet delší, avšak anglické splňuje moje limity, tak si to sem dovolím zařadit též. Tahle kniha je divná. Fakt jo. Také má neskutečně rozporuplná hodnocení. Nejlepší je do ní jít s tím, že nic nečekáte a že o ní víte minimum. Mohla by vás pak jedině překvapit. Určitě je to vhodné čtení na léto, když budete mít náladu na něco jiného. Mně osobně se velice líbila, tak možná bude i vám.

Teď něco pro starší čtenáře. Příběhy opředený život A. J. Fikryho od Gabrielle Zevin je kniha, kterou ocení snad každý knihomol. Hlavní hrdina je majitel knihkupectví, proto je to plné všemožných knižních odkazů. Jeho život se obrátí vzhůru nohama, když mu někdo v knihkupectví zanechá malou holčičku. A pak se odvíjí celý krásný a neskutečně milý příběh. Neuvěřitelné je i to, že má kniha lehce nad 200 stránek a i přesto se v ní toho tolik stane! Je vážně škoda, že tuhle krasavici nezná více lidí! Fakt mohu jedině doporučit.
Chcete-li v létě trochu experimentovat, doporučuji zvolit Co nám oheň vzal od Mariany Enriquez. Tohle je sbírka povídek od argentinské autorky, tudíž už jen tím je originalita zaručena - můžete čekat úplně jinou kulturu a jiné prostředí, než jste běžně asi zvyklí. K tomu jsou ty povídky vážně povedené a mají neskutečně ponurou a mrazivou atmosféru. Rozhodně stojí za to!
A pak tu mám jednu tak trochu moderní klasiku, určitě na poli YA knih. Ten, kdo stojí v koutě od Stephena Chboskyho je prostě srdcovka a jestli jste ji ještě nečetli, o hodně přicházíte. Kdybych si mohla v rámci YA přečíst jen jednu jedinou knížku, bez váhání zvolím tohle. Ještě jste příběh Charlieho nečetli? Tak to koukejte napravit!

Doporučení na krátké čtení? Tak to si doslova žádá i o komiksy! Jako první tu mám jednu pecku pro malé i velké - Hilda, kterou napsal Luke Pearson. Hilda je strašně super - je to jedno velké dobrodružství a velká zábava. Navíc nechybí ani poučení do života. Jedinou nevýhodou těchto komiksů je neskladnost, tudíž na cestování tohle bohužel vhodné není.

Na závěr jedno komiksové doporučení pro starší čtenáře. Tím je Sága od Briana K. Vaughana a Fiony Staples. O této komiksové sérii na blogu též tolik nemluvím, ale věřte mi, že ji mám vážně ráda. Je totiž tak výborná, jak se o ní všude tvrdí. Tohle sci-fi má šťávu! Neskutečné nápady, úžasné postavy, skvělý příběh a dokonalá kresba. U Ságy mi je vždycky líto, že má tak málo stránek. Jestli tuto sérii ještě neznáte, seznamte se s ní. Avšak musím upozornit, že pro mladší čtenáře je to opravdu nevhodné.

To je pro dnešek z mé strany vše. Snad jsem aspoň někomu z vás tímto doporučením pomohla. I kdybyste nehledali zrovna krátké knihy, stejně tohle všechno stojí za přečtení, tak se na to mrkněte! 
A jaké krátké knihy máte rádi vy?

Komentáře

  1. Moc povedený článek! Spoustu z těchto knih jsem už čeť a musím jedině souhlasit. Hlavně ten Ostrov lhářů - to se mi prostě neskutečně líbilo :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Tak to jsem ráda! :) A jo, Ostrov lhářů je vážně skvělý! :)

      Vymazat
  2. Spáčku jsem si pořídila hlavně díky tomu neuvěřitelně krásnému vzhledu. Pořád si v ní otáčím stránky a jen se kochám. Nad Příběhy opředený život už dlouho uvažuji, koukala jsem na něj když vyšel, ale pak se mi nějak ztratil z radaru, asi se po něm znovu podívám. Skvělý článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spáčka je prostě nádherná. ♥ Pořád doufám, že Albatros vydá i Odd and the Frost Giants, která je udělaná podobně jako Spáčka, jen místo zlaté je použita stříbrná barva. :) Já jsem si toho Firkyho kupovala hned po vydání, strašně jsem se na překlad těšila, protože jsem na knihu slyšela chválu ze zahraničí. A bylo to fakt super. Jestli tě to už předtím zaujalo, tak se po tom určitě znovu podívej! :) A děkuji! :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.