Přeskočit na hlavní obsah

Co jsem v červenci přečetla

Tak vás pěkně zdravím!
Omlouvám se za odmlku, na kterou jsem zde na blogu neupozornila, ale uplynulé necelé dva týdny jsem strávila u moře na řeckém Zakyntosu, kde to bylo s připojením na internet nejdříve pochybné a později nebylo připojení žádné. Nicméně jsem teď zpátky a plánuji být na blogu aktivní, tak snad mi to vyjde!

Jako první vám tak přináším shrnutí knih, které jsem v červenci přečetla. Vesměs jsem měla v červenci šťastnou ruku, tudíž jsem četla samé dobré knihy. A co konkrétně?

Na začátku měsíce jsem se pustila do knihy Sníh nebo popel od Sary Raasch, která by 28. srpna měla vyjít u nakladatelství CooBoo. Jde o další přírůstek do žánru YA fantasy, tentokrát je v čele magie související s ročními obdobími a hlavní hrdinka, které nechybí odvaha a ani rozum. První polovina sice není podařená tolik jako ta polovina druhá, nicméně stále šlo o strašně fajn čtení a jestli vás YA fantasy baví, nenechte si ujít ani tuhle novinku. Hodnotila jsem 4/5 hvězdiček a více si přečtěte v recenzi.

O Truthwitch od Susan Dennard jsem četla dost rozporuplné recenze, avšak nakonec jsem se rozhodla, že si na ni udělám svůj vlastní názor. A rozhodnutí určitě nelituji! Vlastně mě kniha velice nadchla. Přestože se řadí k YA fantasy, má mnohem blíže k fantasy pro dospělé, hlavně co se týče komplexnosti světa, politice a příběhu. Bavily mě postavy - ta kniha je převážně založena na přátelství mezi dvěma čarodějkami, na romantiku sice dojde též, ale to přátelství je důležitější. To bylo výborné. A nuda také nehrozí. Jediným větším mínusem je to, že občas trvá, než se člověk zorientuje. Ale jinak doporučuji! Možná sepíšu i recenzi. Hodnoceno 4/5 hvězdiček.

Řekla jsem si, že budu zkoušet nové komiksy. The Nameless City od Faith Erin Hicks na mě prostě působilo jako něco, co se mi bude líbit, tak jsem si to konečně pořídila a hned se do toho i pustila. A mé tušení bylo správné! Líbilo se mi to! A moc. Nadchla mě ta kresba, bavily mě postavy a i příběh byl dobrý. Celkově strašně fajn middle grade komiks, který můžu jedině doporučit. Moc se těším na druhý díl! Hodnoceno 4/5 hvězdiček a na blogu máte i recenzi.

Kniha Royal Bastards od Andrewa Shvartse mě zaujala hlavně svým názvem. Pustila jsem se do ní s očekáváním, že to bude alespoň akční čtení. A toho se mi dostalo! K tomu i kopa zábavy, zajímavý svět a ani ten příběh nebyl špatný, hlavně ke konci jsem se dočkala nečekaných zvratů. Upřímně jsem se u toho bavila, příjemně se mi to četlo - postavy sice mají dosti moderní mluvu na to, že je to zasazené do období podobného středověku, avšak i díky tomu to bylo tak fajn. Hledáte-li YA akční oddechovku, u které se pobavíte, zkuste sáhnout po tomhle. Hodnoceno 4/5 hvězdiček.

Dočetla jsem Stříbrnou trilogii od Kerstin Gier! Musím říct, že Liv mě tentokrát dosti štvala. Ale jinak to byla stále milá oddechovka, mělo to pár dobrých nápadů a u čtení jsem si i bavila. Hodnotila jsem 4/5 hvězdiček.

The Gentleman's Guide to Vice and Virtue od Mackenzi Lee mělo být podle všech ohlasů perfektní čtení pro mě. Ještě když to někdo přirovnával k mé milované My Lady Jane (Má Lady Jane - vyjde u Fragmentu)! Jenže se z toho nakonec vyklubalo zklamání měsíce. Což mě neskutečně mrzí, protože jsem opravdu chtěla, aby se mi ta knížka líbila. A jako za tu reprezentaci autorku vážně chválím, to se jí povedlo. Ze začátku to bylo i vtipné, jak mi bylo slíbeno. Ale ve finále to bylo neskutečně nudné. Do poloviny jsem si stále říkala, že se třeba začne ještě něco dít. Po polovině jsem si řekla, že už se kousnu a dočtu to, že třeba bude zajímavý konec. No a ono nic. K tomu si vezměte hlavního hrdinu, který je dost často na ránu - to autorce nevyčítám, byl to účel, avšak čtení to zrovna neusnadňuje. Nebylo to špatné, ale něco tak nudného jsem dlouho nečetla. Hodnoceno 3/5 hvězdiček a recenzi sepíšu, kdyby o ni někdo stál.

Dále jsem si přečetla NeObyčejní od V. E. Schwab. A určitě se přidávám k názorům, že tohle se Schwab vážně povedlo! Miluji příběhy se superschopnostmi, takže už tím bylo jasné, že se mi to bude líbit. Nejlepší byla postava Eliho, tu jeho mentalitu autorka popsala výborně. Také se mi moc zamlouvalo, že v knize v podstatě není žádný kladný hrdina. Co se týče příběhu, kniha těží hlavně z krátkých kapitol a z různých úhlů pohledu, díky čemuž vše skvěle odsýpá. Jo a také jsem ráda, že jsem se ke knize dostala až teď, kdy je jisté, že pokračování bude v dohledné době! Možná sepíšu i recenzi. Hodnoceno 4/5 hvězdiček

Because You Love to Hate Me je sbírka povídek od třinácti různých autorů s příspěvkem třinácti různých booktuberů. Jestli to nevíte, tato kniha vyjde v češtině u nakladatelství CooBoo. První povídka byla povedená, další povídky zhruba do poloviny na tom byly už hůře, naštěstí to zachránila druhá polovina, kde převažovaly ty lepší povídky. Nejlepší byly povídky od Marissy Meyer a Cindy Pon. Konkrétněji se o jednotlivých povídkách vyjádřím v chystané recenzi. Po zaokrouhlení jsem nakonec hodnotila 4/5 hvězdiček.

No a na dovolenou do Řecka jsem si s sebou vezla Havraní cyklus od Maggie Stiefvater. Řekla jsem si, že je na čase si tuhle sérii konečně přečíst. A rozhodně jsem udělala dobře, že jsem se do toho pustila takhle najednou, užívám si to mnohem více, než kdybych to četla s ročními odstupy!
The Raven Boys pro mě byl re-reading. Havraní chlapce jsem četla poprvé v češtině tři roky zpátky. Zamilovala jsem si to. Jako blbec jsem čekala na překlad pokračování. Nakonec stihla vyjít celá série v originále a já se překladu nedočkala. No ale teď jsem i ráda, že jsem se do toho pustila v té angličtině, když to zpětně pocitově porovnám, tak se mi ten český překlad moc nelíbil. A dost malých, ale i velkých drobností jsem zapomněla, proto mi re-reading jen prospěl.
Jelikož mi sedí, jakou atmosféru a styl Havraní cyklus má, byla jsem z The Dream Thieves naprosto nadšená, ta věc se sny byla dokonalá! A prostě Ronan je zlatíčko, bavil mě jeho pohled.
Blue Lily, Lily Blue bylo perfektní! Hodně zaměřené na Blue, kterou mám moc ráda, takže jsem byla spokojená. Dochází i k nějakým dějovým průlomům. A celkově byl tenhle díl zatím úplně nejlepší.
Všechny díly jsem jinak hodnotila 5/5 hvězdiček, protože mě zkrátka baví, jak jiné to je. Maggie úžasně proplétá magii s realitou.
Už čtu i ten poslední díl. Jen se mi s Havrany vůbec nechce loučit, a i když jsem zvědavá, jak to Maggie celé vymyslela, stejně čtu dost pomalu, aby mi to vydrželo. 

To je k přečteným knihám vše. Co se týče dalšího kulturního vyžití, byla jsem v červenci v kině na Spiderman: Homecoming a to se mi líbilo! A moc! Jasně, mám pro superhrdiny slabost, avšak tohle se vážně povedlo.
A pozor! Oficiálně jsem se začala dívat na Hru o trůny. No vážně. I když teda je to hlavně kvůli mé sestře - kvůli ní jsem napůl viděla spoustu dílů / významných událostí, ale stále mi chyběly všechny podrobnosti a souvislosti a mě přestalo bavit se jí pořád ptát, kdo, co a proč, když jsem zrovna něco viděla. Jo a také se vysílá ta sedmá série a tentokrát se to nadšení ze Hry o trůny nějak přeneslo i na mě. Takže mám za sebou první sérii a za mě určitě palec nahoru (i když to jsem čekala). Hádám, že do konce měsíce to doženu. Možná už do 18. srpna to stihnu, to mi totiž Netflix vypustí Defenders, kteří pak budou prioritou, jop.

Tož víc jsem vám toho dnes asi už říct nechtěla. 
Teď mi jen prozraďte, co pěkného jste v červenci přečetli vy? A koukáte na Hru o trůny? Či se tu též někdo těší na Defenders?

Komentáře

  1. Doufám, že sis to na dovolené pořádně užila :) moře mi sice chybí, ale letos zůstanu věrná rodné zemi :D
    Všechny knihy vypadají zajímavě, ale nejvíce mě lákají ty povídky, klidně bych je zkusila i v angličtině :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Užila! Původně jsem sice jet moc nechtěla, ale nakonec jsem byla ráda, že jsem na dovolenou vyrazila. :D Já byla u moře po takových deseti letech a počítám, že mám zase na nějakou chvíli vybráno. :D Přece jenom mám radši kulturní památky, takže mě láká spíše takové cestování. :)
      V té sbírce jsou povídky vážně dobré, průměrné, ale i vyloženě špatné. I když je pravda, že občas ti booktubeři autorům nevybrali moc dobré téma. Takoví ti ověření autoři se s tím většinou popasovali dobře. :) A v angličtině to klidně zkus! Určitě není nijak zvlášť těžká. :)

      Vymazat
  2. Ty jo, zvladlas toho hodne, ja moc necetla. Na dovcu jsem si brala Krasnou katastrofu, celou serii a tim koncim. Srpen snad bude lepsi.
    A na Hru o truny koukam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak většinou jsem četla knihy, které mě bavily, proto se mi četly rychle. :) A určitě je lepší přečíst aspoň něco než vůbec nic! Snad se ti Krásná katastrofa líbila. :)

      Vymazat
  3. No tedy, četla jsi jako o závod :) Na pár knih z tvého výběru se také chystám, potěšila by mě recenze na Truthwitch :) A zálusk mám i na Royal Bastards :) A z českých knih nedočkavě vyhlížím Sníh nebo popel :) Hezké čtení i v srpnu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Četla jsem samé čtivé knihy, tak to šlo! :D Tak to se pokusím dát recenzi na Truthwitch opravdu dohromady! :) Royal Bastards byla fajn oddechovka, kterou za sebe mohu jedině doporučit. A Sníh nebo popel je též super! Děkuji a tobě taky! :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.