Přeskočit na hlavní obsah

Fantasy kniha o neproveditelné loupeži, co víc si přát?


Ketterdam je významné přístavní město ostrovního státu Kerch. Také je to město plné podvodníků, zlodějů a dalších lidí, kteří rádi provádějí různé nepravosti. Nejhorší část se jmenuje Barrel. A právě odsud pochází Kaz Brekker, který si i přes svůj nízký věk vydobyl pověst člověka, který se neštítí žádné špinavosti. Právě za Kazem přijdou s neskutečně lákavou nabídkou - může vydělat obrovský balík peněz, pokud se mu podaří provést nesplnitelné - dostat se do nejstřeženějšího města na světě, něco tam ukrást a dostat se zase ven. Na tuhle práci bude ale Kaz potřebovat pomoc, a tak dává dohromady skupinu těch nejrůznorodějších lidí, jaké kdo pohledal. Každý z nich má za sebou jinou minulost, každý z nich má jiný důvod, proč se do tohohle bláznovství pustit. Podaří se jim provést neproveditelné?

Leigh Bardugo je americká autorka, která se ve světě proslavila svou Griša trilogií (vydává Fragment). Ovšem věrnou lásku fanoušků si získala až dilogií Šest vran. Tento srpen jí vyjde kniha Wonder Woman: Warbringer (chystá CooBoo) a v září kniha folklorních povídek z Griša světa jménem The Language of Thorns.

Jestli aspoň trochu sledujete zahraniční knižní sféru, dost možná jste si všimli, že Šest vran všichni milují. A to i ti, kterým se Griša příliš nelíbila. Čím jen to je? A vážně je Šest vran taková pecka, jak všichni tvrdí? Za sebe říkám, že ano pokusím se vám předestřít proč.

Svět, který byl představen v trilogii Griša, jsem si naprosto zamilovala, přestože samotná trilogie mě jinak příliš neohromila. Avšak když jsem zjistila, že tenhle svět autorka využije dál v knize Šest vran, měla jsem obrovskou radost. Ovšem pozor - i tak je prostředí naprosto nové. Z Ravky se totiž přesouváme do úplně jiných končin, které jsou kompletně jiné. Celé prostředí je tentokrát mnohem surovější, špinavější, nebezpečnější. Kerch je plný překvapení, stejně tak Fjerda. Chválím autorku za to, jak krásným způsobem svůj Grishaverse rozvíjí.

Autorka neskutečně rozvíjí i svůj spisovatelský talent. Na Šesti vranách je vidět ohromný posun. Nedočkáte se jen jednoho hlavního vypravěče, ale rovnou pěti. Po druhém přečtení musím uznat, že má každá postava svůj specifický hlas, díky tomu se dá odlišit, kdo příběh zrovna vypráví, přestože to máte jasně stanovené na začátku každé kapitoly.



A právě to vyprávění z různých pohledů umožňuje čtenáři jednotlivé postavy vskutku dobře poznat, i když o nich ani po dočtení nevíte všechno. Kromě vyprávění děje v přítomnosti se totiž postavy vrací do své minulosti a krásně postupně odhalují, jaká je jejich historie a co vlastně jsou za lidi. I tyto vzpomínky jsou do vyprávění zakomponovány chytře a díky dávkování po troškách je čtenář udržován v neustálé zvědavosti.

Samotné postavy jsou zkrátka úžasně napsané. Mají různý původ, různé talenty, různé charaktery. Vlastně jediné, co mají opravdu společného, je to, že je osud všechny zavál do Barrelu. Sběh událostí je svedl k sobě. Samostatně jsou výjimeční, ale dohromady jsou nepřekonatelní. Tahle parta má mezi sebou dokonalou chemii a slibuji, že vás vážně bude bavit o nich číst.

Ani po příběhové stránce si nemám na co stěžovat. Tedy ze začátku je lehce pomalejší tempo, nicméně to je pochopitelné, když vás autorka potřebuje nějakým způsobem uvést do děje, seznámit s postavami a i vám představit ten svět. Ovšem jakmile máte za sebou úvod, začne to nabírat neskutečné obrátky. Poslední dvě části jsou jeden infarktový zvrat za druhým (to člověk ani nedýchá). Když postupně začne všechno zapadávat na své místo, uvědomíte si, jak perfektně to má autorka promyšlené. Konec se dá trochu předvídat, ale jinak je to ukázkový cliffhanger.  

Kdyby to bylo možné, pěla bych ódy na tuhle knihu (vlastně celou dilogii) až do nekonečna. YA fantasy knih mám načteno už docela dost, proto si mohu dovolit tvrdit, že Šest vran patří k tomu nejlepšímu, co v tomhle žánru najdete. Avšak i pokud jste se rozhodli už nad tímhle žánrem zlomit hůl, ještě počkejte a dejte knize Šest vran šanci. Vážně slibuji, že v rámci těchto knih patří mezi špicu!

Zkrátka a dobře, Šest vran si musíte přečíst! Každý, všichni! Četla jsem tu knihu už podruhé (poprvé loni v angličtině, proto můžu říct, že se překlad povedl! - a nebo vlastně ne, jak se můžete dočíst u Freckles) a normálně se mi to teď líbilo ještě více než napoprvé! A pokud se vám Šest vran nebude líbit, půjdu se někam zahrabat.

Co se týče konkrétního hodnocení, dávám 90%, protože mám za sebou už i druhý díl. A jestli se vám bude ten první líbit, u druhého se rozplynete blahem. Tak doufejte, že vyjde pokračování u nakladatelství Fragment co nejdříve!

Za poskytnutí speciálního Reading Copy děkuji nakladatelství Fragment a společnosti Albatrosmedia. 


Šest vran vychází už 7. září, můžete si ji předobjednat na stránkách e-shopu.

P. S. - V září bude Šest vran společné čtení Humbooklubu! Tak se zapojte! Více zde.

Údaje o knize:
Český název: Šest vran
Originální název: Six of Crows
Autor: Leigh Bardugo
Přeložila: Julie Žemlová
Série: Šest vran
Díl: 1.
Nakladatelství: Fragment, 2017
Počet stran, vazba: 384 stran, hardback
Hodnocení na GoodReads: 4,46/5 (101 285 hodnotících)

Komentáře

  1. Moc pěkná recenze :) Od autorky jsem četla Grišu a ta se mi líbila :) K Šesti vranám jsem zatím přistupovala opatrně, ale teď jsi mě nalákala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli se ti Griša líbila, tak Šest vran tě nemůže zklamat. :D :)

      Vymazat
  2. Super napísané a úplne súhlasím! Postavy, zápletka, svet, všetkoooo. Musím si tiež dať re-reading.:) A vyzerá to, že máte veľmi pekné české vydanie.^^
    Inak, chystáš sa čítať The Language of Thorns? Mňa to veľmi neláka, ale zase, je to Leigh...:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha, ha, děkuji! :D Prostě je to celé boží. :D Tak vám to teď někdy v té slovenštině též vyjde, ne? A překlad je od Luu, není? To by byl hřích si to nepřečíst. :D
      Hej, tohle je jen Reading Copy, finální kniha bude v pevné vazbě a stránky mě měly mít barevnou ořízku jako anglické vydání. :)
      Četla jsem už ty tři povídky, které jsou už starší a volně dostupné a jsou tam zahrnuté. A právě ty povídky mě přesvědčily, že Leigh umí psát. :D K tomu ty boží ilustrace... Tu knížku si budu kupovat, jen ještě čekám, až se trochu přiblíží datum vydání, abych si to předobjednala. :D

      Vymazat
  3. pořád, pořád se na knihu chystám a stále není čas. Ale tahle rec mě nakopla, abych se to vážně pokusila stihnout do konce roku. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Běž do toho! Fakt věřím, že by tě to mohlo bavit! Aspoň příjemná oddechovka je to rozhodně. :)

      Vymazat
  4. Já už nečetla fantasy ani nepamatuju, ale tohle mě v práci fakt zaujalo obálkou a i tvá recenze je celkem přesvědčivá :) Takže díky, rozhodně to zvážím (i když mám doje, že dobrat se na konec mého to-read seznamu je už teď fyzicky nemožný).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta obálka je strašně krásná a já mám hroznou radost, že ji Fragment zachoval! :D A finální knížka bude stoprocentně nádherná! :) Určitě to zvaž! Fakt je to super čtení. :)

      Vymazat
  5. Úžasná recenze! :)
    Opravdu jsi mě nalákala, takže jak Grišu, tak i Šest vran si (po vydání) přečtu co nejdříve :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, moc děkuji! :)
      Tak to mám velkou radost! :) Doufám, že se ti budou obě knížky líbit! Ale kdyby se ti Griša nelíbila, nezoufej a Šest vran si stejně přečti. Vrány jsou totiž mnohem lepší. :D :)

      Vymazat
  6. Pěkná recenze :) Můžu se zeptat? Je pravda, že Šest vran vyzrazuje další děj z pokračování Grišy? Griša se mi líbila a ráda bych v ní pokračovala, tak bych si nechtěla vyspoilerovat další dění.. Je tedy lepší nejdřív si přečíst celou sérii Griša a teprve potom Šest vran?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! No jo, všimla jsem si, že se tahle informace mezi lidmi rozšířila, nicméně ji do pléna hodili ti, kteří Grišu nedočetli. Přímo v Šesti vranách mluví o cca dvou postavách, které budeš z Griši znát. Takže maximálně budeš vědět, že události z Griši přežijí. Ale jinak tě spíš potěší, že tam máš staré známé. :) V pokračování Šesti vran se více mluví o osudu Aliny, nicméně se nemusíš bát - cokoliv je o Alině v knihách řečeno, není ve skutečnosti spoiler, co se s Alinou opravdu stalo, zjistíš pouze přečtením Griši. :)
      Takže bych rozhodně neřekla, že Šest vran vyzrazuje děj Griši. Nicméně pokud nechceš přijít o žádné překvapení, asi je bezpečnější nejdřív číst Grišu. Ono když si Grišu přečteš první a až pak Šest vran, budou tě bavit narážky na všechny postavy, které z Griši znáš. :) Hlavně v Crooked Kingdom je to dost vtipné.
      Takže jestli ti nevadí počkat, klidně si nejdřív přečti Grišu a až pak Šest vran. Je to na tobě. :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.