Přeskočit na hlavní obsah

Kdo že je tím padouchem příběhu?


Příběhy hrdinů každý zná. Ale co ti padouši? Jaký je jejich příběh? Opravdu se prostě narodili zlí, nebo je k něčemu podobnému dovedly okolnosti? Co rozhoduje o tom, že jedni budou v příběhu ti špatní a druzí ti dobří? Vážně je vše tak černé a bílé, jak se zdá? Na podobné otázky se snaží odpovědět třináct známých YA autorů, kteří zpracovávají zadání třinácti různých zahraničních booktuberů. Změní se váš pohled na nechvalně známé záporáky?

Musím se přiznat, že když jsem poprvé o knize Because You Love To Hate Me slyšela, moc zájmu ve mně nevzbudila. Za prvé písničkářka a producentka Ameriie, která dávala knihu dohromady, pro mě byla naprosto neznámá osoba. Za druhé jsem si nebyla úplně jistá tou spoluprací s booktubery. Nicméně poté jsem se pořádně podívala na tu skupinu autorů, kteří se do sbírky pustili, a můj zájem rapidně stoupl. Pak u mě jeden den převládlo nadšení, kvůli kterému jsem si knihu pořídila. A jak se mi teda líbila? Má cenu nedočkavě vyhlížet její český překlad, který chystá nakladatelství CooBoo?

Ta kvalita jednotlivých povídek dost kolísá, jednotliví autoři se s tím poprali hodně různě. Musím ale uznat, že občas to zadání od daných booktuberů bylo dost pochybné. Po jednotlivých povídkách má každý booktuber trochu prostoru na svůj vlastní text. To se obsahově dost liší - někdo rozebírá předchozí povídku, přidává svůj názor a komentář k ní. Někdo se více zabývá jedním z témat, které povídka zpracovává. I tyhle příspěvky jsou různě kvalitní, něco je hrůza, něco je vážně dobré, avšak ve finále jsem se rozhodla, že tyto části nijak hodnotit nebudu.

Knihu otevírá povídka od Renée Ahdieh (Pomsta a Rozbřesk, Flame in the Mist). The Blood of Imuriv je zasazena do neskutečně zajímavého světa, kde jsou u moci ženy a muži k vládnutí nemají přístup. Hlavní hrdina je člen vládnoucí rodiny a tohle rozvržení se mu nelíbí, obzvlášť když mu chtějí poroučet, co má se svým životem dělat. V podstatě jde o příběh, kdy se konečně projeví jeho charakter. Přestože se mi líbil nápad, chyběla mi k tomu nějaká jiskra. Ale v porovnáním s dalšími povídkami to bylo stále dobré. Hodnotila jsem 3,5/5 hvězdiček.

Následuje povídka od Ameriie jménem Jack. Jak může už název napovědět, jde o inspiraci příběhem o Jackovi, obrech a fazolovém stonku. Až na to, že hlavní postavou je mladá obryně a Jack tu tak trochu působí jako záporák. Přečíst tohle bylo docela utrpení. Nebýt toho konce, který k tomu konečně dodá smysl a vám najednou dojde, že to mělo i dobrý nápad, tak by pro mě tahle povídka byla naprostý propadák. Hodnotila jsem 2/5 hvězdiček.

Gwen and Art and Lance je povídka od Somana Chainaniho (Škola dobra a zla) a má jít o jakýsi mix artušovské legendy a příběhu o Persefoně a Hádovi. Je to zasazené do moderní doby a psané pomocí chatu / SMS zpráv. Tohle bylo neskutečné zklamání. Až na pár myšlenek to bylo prostě hrozné. Neberte mě špatně, Chainaniho mám ráda, ale tohle se mu fakt nepovedlo. Rozhodně má na víc a jakýkoliv jiný způsob zpracování toho zadání by byl prostě lepší. Hodnotila jsem 1,5/5 hvězdiček.

Povídka Shirley & Jim od Susan Dennard (Something Strange and Deadly, The Witchlands) je inspirována Sherlockem Holmesem, jen Sherlock je tu dívka Shirley, John Watson je Jean a celé se to odehrává na střední škole v naší době. Jim je samozřejmě James Moriarty. Povídka je v podobě dopisu, který Shirley píše Jean a ve kterém popisuje, jak se seznámila s Moriartym, jak se jejich vztah dále vyvíjel a co se stalo, že se Shirley rozhodla, že Moriartyho jednou chytí a předvede spravedlnosti. Pro vyloženě fanouška toho chytrého Sherlocka tohle nic není. Tohle byla taková odlehčená, dívčí varianta příběhu. Mně ale docela sedla do noty a ve finále mi nepřišla špatná. Hodnotila jsem 3/5 hvězdiček.

The Blessing of Little Wants od Sarah Enni je povídka, která se zaměřila na magii a kouzelníky v moderní době. Prostředí se mi líbilo velice, i postavy mě zaujaly a příběh také nebyl špatný. Konec mě překvapil. Jen je škoda, že to bylo tak krátké, zrovna tomuhle příběhu by prospělo více stran. Hodnotila jsem 3,5/5 hvězdiček.

A pak konečně nastává zlom a na řadu přichází ty dobré povídky! The Sea Witch od Marissy Meyer (Měsíční kroniky, Bez srdce) byla jedním slovem boží. Pamatujete si příběh Malé mořské víly? A jak je tam ta čarodějnice, která jí pomůže k tomu, aby se mohla po souši pohybovat jako člověk? Co když ta čarodějnice byla jednou ve stejné situaci jako naše kladná hrdinka? Přesně o tom tato povídka je. Konečně jsem dostala opravdový příběh o tom, jak vznikla záporná postava. Tahle povídka je navíc podaná tak, že je těžké s mořskou čarodějnicí nesympatizovat. Naprosto jsem si to zamilovala a kdyby se Marissa rozhodla v příběhu pokračovat a napsala i své převyprávění Malé mořské víly, vůbec bych se za to nezlobila. Hodnotila jsem 5/5 hvězdiček.



Povídka od Cindy Pon (Want, Serpentine) se jmenuje Beautiful Venom a jde o další perlu. Vlastně je to příběh Medúzy v asijském prostředí, tudíž pokud jste seznámeni s řeckými mýty, budete příběh znát, ale ono je to tak dobře napsané. Prožívala jsem celý ten příběh s hlavní hrdinkou Mei Du. Bylo to správně surové, emotivní a plné důležitých myšlenek. Tuhle povídku si musíte přečíst. Hodnotila jsem 5/5 hvězdiček.

Death Knell napsala Victoria Schwab (Temnější tvář magie, Divoká píseň) a hlavní postavou je zde Smrt. Victoria půvabným způsobem popisuje smrt, tu potřebu Smrti si zkrátka vzít dalšího člověka nehledě na to, jestli si to daný jedinec zaslouží či ne. Smrt potřebuje ukojit svůj hlad. A Smrti se bohužel utéct nedá, když už bylo o úmrtí jednou rozhodnuto. Z mého pohledu tahle povídka vlastně ani nemá záporáka. Líbilo se mi to, ale ne tolik jako ty dvě předchozí. Hodnotila jsem 4/5 hvězdiček.

Marigold je povídka od Samanthy Shannon (Kostičas), která je zasazená do viktoriánské Anglie, Samantha splétá historické reálie s magií, tu zde zastupují víly / fae, konkrétně Erl-Queen. Samantha má krásný styl psaní, díky tomu se mi povídka skvěle četla. Nejvíc se mi líbilo, že je na každém, aby si zvolil, kdo je tedy ten záporák. Má třetí nejoblíbenější povídka. Hodnotila jsem 4,5/5 hvězdiček.

You, You, It's All About You je z pera Adama Silvery (More Happy Than Not, History Is All You Left Me). Povídka má dobrý nápad, zajímavou hlavní hrdinku, ale měla jsem strašný problém s tím stylem psaní. Je to totiž vyprávěné v druhé osobě, což je pohled, který mi nikdy nesedl. Výrazně mě to rušilo při čtení. Kdyby to bylo psané jinak, líbilo by se mi to více. Hodnotila jsem 3/5 hvězdiček.

Julian Breaks Every Rule napsal Andrew Smith (Kukuřičný město, Winger). Tahle povídka je dosti zvláštní a vlastně... úplně trhlá. Každému asi nesedne, ale já jsem se u ní upřímně pobavila. Když hlavní hrdina Julian přeje někomu smrt, ten dotyčný brzo na to při nějaké nehodě umře. Až na Stevena Kempleho, který ne a ne umřít, což Juliana děsně irituje, protože zrovna jeho by se fakt rád zbavil. Dojde to tak daleko, že se konečně ujme iniciativy? Julian je tak trochu psychopat. Styl psaní asi bude někoho rozčilovat, mně to ale sedlo. Celkově je to tak správně ulítlé, až se mi to líbilo. Hodnotila jsem 4/5 hvězdiček.

Indigo and Shade od April Genevieve Tucholke (Between) je docela netradiční pojetí příběhu Krásky a Zvířete. Musím říct, že ze začátku mě povídka úplně nezaujala, trochu mě mátlo to zasazení do moderní doby spojené s lovci, kteří mají luk. Také hlavní hrdina je vyloženě chvástavý. Ale jak jsem četla dál, začalo se mi to líbit. A konec mě nadchl. Hodnotila jsem 4/5 hvězdiček.

Poslední povídku jménem Sera napsala Nicola Yoon (Všechno, úplně všechno, The Sun Is Also a Star) a musím říct, že tady to zadání autorka úplně zabila. Dostala bohyni války a mohla na to napsat úplně cokoliv a ona zvolí něco tak... nudného. Tedy mělo to i své světlé stránky, ke konci se mi to i trochu líbilo. Avšak jinak to bylo dost bez nápadu a po tomhle chápu, proč autorka píše jen contemporary. Hodnotila jsem 2,5/5 hvězdiček.

Mám-li to shrnout, Because You Love To Hate Me je sbírka složená z povídek různých kvalit. Myslím, že měly ty povídky být rozvržené lépe a ne v první polovině povídky slabé a v té druhé povídky výrazně lepší. Povídek, které jsem si podle té základní premisy představovala, jsem se dočkala jen pomálu. Ovšem zastávám názor, že každý si v této sbírce najde tu svou povídku, do které se naprosto zamiluje a bude chtít přídavek. Vesměs to bylo příjemně oddechové čtení a určitě nelituji času, který jsem této sbírce věnovala.

Co se týče konkrétního hodnocení, průměrně mi vychází 3,5/5 hvězdiček, což odpovídá 70%. Jestliže vás povídkové sbírky baví, určitě Because You Love To Hate Me omrkněte, až vyjde v češtině u nakladatelství CooBoo.

Údaje o knize
Název: Because You Love To Hate Me
Sestavila: Ameriie
Nakladatelství: Bloomsbury, 2017
Počet stran, vazba: 320 stran, paperback
Hodnocení na GoodReads: 3,61/5 (970 hodnotících)

Komentáře

  1. Já si ji rozhodně přečtu, nemůžu se dočkat :) Pěkná recenze! Zase je to co povídka, to názor, jak vidím ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se budu těšit, co ni knížku povíš! A jo, také jsem si všimla, že názory se na jednotlivé povídky dost liší. :D Na těch sbírkách je vždycky vidět, že sto lidí, sto chutí! :)

      Vymazat
    2. Přesně tak - koneckonců i tvoje názory na různé povídky se liší ;)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.