Přeskočit na hlavní obsah

Romantická kniha, kterou vypráví sama Láska


Gael Brennan vždycky věřil na pravou lásku. Jenže teď přestává mít důvody si tuhle víru dál udržovat. Jeho rodiče se rozhodli jít od sebe a pravděpodobně se budou rozvádět, jeho přítelkyně, o které si myslel, že ji miluje, se s ním rozešla. Začíná si říkat, že by neměl být takový romantik. Což samozřejmě sama Láska nemůže dopustit! Podaří se jí Gaela nasměřovat k té pravé dívce, a zachránit tak jeho romantickou duši?

Leah Konen je americká autorka. Na Univerzitě v Severní Karolíně vystudovala žurnalistiku a kreativní psaní. Žije v Brooklynu se svým manželem a jejich psem. Kromě knihy Jsem romantik, ale léčím se napsala The After Girls, The Last Time We Were Us a na příští rok chystá dvě novinky - Love and Other Train Wrecks a Like Love.

Jsem romantik, ale léčím se je srpnová novinka od nakladatelství Fragment. Musím říct, že mě kniha zaujala předně svou obálkou a hlavně tím názvem. No a jelikož si občas ráda přečtu něco romantického, řekla jsem si, proč knize nedat šanci?

Přestože ohledně příběhu nedostanete nic zas tak originálního, stále se jedná o strašně roztomilou oddechovku. A vlastně i musím ocenit, že to nebylo přehnaně dramatické, spíše šlo o takový mile zamilovaný příběh, kde kromě lásky došlo i na klasické přátelství, což jsem též uvítala. Nicméně je pravda, že to celé není pouze sluníčkové - autorka do příběhu zapojuje otázku rozvodu a to, jaký dopad tahle událost na dítě má. Přece jenom jde v dnešní době o relativně běžný jev, proto je vždycky fajn, když se autor rozhodne i touhle negativní zkušeností zabývat. Za sebe říkám, že si s tím autorka poradila dobře a zpracovala to realisticky.



Ovšem v čem kniha skutečně vyniká je styl vyprávění. Kromě hlavní postavy Gaela se totiž ke slovu dostane i sama Láska. Místy má celou kapitolu, místy jeden odstavec, místy jednu větu. Pokud zasahuje přímo do vyprávění Gaela, je její komentář uveden v závorce. Každopádně je vždycky jasně rozeznatelné, kdy má zrovna Láska slovo. Tenhle zajímavý prvek knize dodává šmrnc. Díky tomu je celé vyprávění mnohem zábavnější. Celé to zapojení Lásky přímo do děje mi přišlo super. Jako bonus jsou v knize dosti krátké kapitoly s trefnými názvy, i to přidává knize na čtivosti.

Dost se mi v příběhu líbily i všemožné narážky na popkulturu. Autorka hodně mluví o různých filmech, případně seriálech. Hlavně tvorbě Wese Andersona je věnováno dost prostoru.

Co se týče postav, nečekejte nějakou... hloubku. Postavy tu jsou vlastně jen proto, aby sehrály svou roli. Většinu informacích o nich získáte skrze poznámky Lásky, která místy komentuje jejich jednání či popisuje jejich romantické zkušenosti z dřívějška. A je pravda, že postavy jsou tu v podstatě prezentováni jako zástupci různých typů lidí dělených podle jejich vztahu k lásce. Ale zase nemohu tvrdit, že by mi na postavách jinak něco vyloženě vadilo, jen prostě nejsou tak propracované, což u romantických příběhů občas bývá. Neberu to vyloženě za mínus.

Jsem romantik, ale léčím se se dá zkrátka nejlépe popsat jako roztomilá romantika. Ovšem ta kniha si ani na nic jiného nehraje. Jejím cílem není vás citově vydírat, netváří se jako hrozně vážné čtení, nechce vám předat přehnaná moudra do života. Právě naopak - chce vás pobavit a ukázat vám, že s osudovou láskou to zas tak horké nebude. Tak jestli vás baví romantické komedie a chcete si u knihy jednoduše odpočinout, sáhněte po tomhle.

Číselně hodnotím krásných 75% a určitě se podívám po autorčině další tvorbě.

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment a společnosti Albatrosmedia.

Knihu si můžete objednat na stránkách e-shopu.

Údaje o knize
Český název: Jsem romantik, ale léčím se
Originální název: The Romantics
Autor: Leah Konen
Přeložila: Michaela Graeberová
Nakladatelství: Fragment, 2017
Počet stran, vazba: 264 stran, paperback
Hodnocení na GoodReads: 3,76/5 (1 881 hodnotících)

Komentáře

  1. Taky se na ni chystám - těším se, až si u čtení odpočinu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Jsme ráda, že už vím, o čem kniha je, do teď jsem moc nevěděla, co od ní čekat :) Ale vypadá vážně lákavě, jako odpočinkové čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Hej, je pravda, že anotace je taková nejasná. :D Ale zase asi říct víc, prozradilo by se už až moc. :) A odpočinkové čtení to vážně je! :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.